Bakkerijtechnieken - Tweede graad - TSO

Studierichting "Bakkerijtechnieken"

Bakkerijtechnieken is een theoretisch-praktische studierichting. Je krijgt een basisvorming en een specifieke vorming.

  • Je leert basistechnieken aan die nodig zijn om brood- en banketbakkerijproducten te bereiden. 
  • Je beleeft plezier aan het bereiden en proeven van deze producten maar je wil ook dieper ingaan op processen achter de bereidingen en de gebruikte technieken. 
  • Je bent nauwkeurig in het hanteren van de juiste maten, hoeveelheden en gewichten en hecht veel belang aan hygiënisch en veilig werken en creativiteit bij het uitvoeren van opdrachten.
  • Je verdiept je in de uitbatingsvormen, de grondstoffen en het materieel van de bakkerij.
  •  Het is nodig dat je inzicht verwerft in de technologische processen, de kwaliteitscontrole en het plannen en organiseren wanneer je brood- en banketbakkerijproducten bereidt. 
  • Je houdt rekening met de voedingswaarde en gezondheid en met economisch en duurzaam handelen. 
  • Je onderzoekt de invloed van omgevingsfactoren, grondstoffen, hulpstoffen en additieven en leren toestellen en materialen uit de brood- en banketbakkerij veilig en correct gebruiken. 
  • Je leert over wetgeving op vlak van arbeids- en voedselveiligheid.  
  • In deze studierichting is er ook aandacht voor ondernemingsvormen, aan- en verkoopverrichtingen, betaling en boekhouding. 
  • In bakkerijtechnieken wordt een nadruk gelegd op onderzoeksvaardigheden, inzicht, plannen en organiseren. 
  • Er is ook specifiek aandacht voor administratieve taken en ICT, organisatie van en controle op het productieproces en kwaliteitsbeoordeling.

Bakkerijtechnieken - Tweede graad - TSO

 

Bakkerijtechnieken is een theoretisch-praktische studierichting. Je krijgt een basisvorming en een specifieke vorming.

  • Je leert basistechnieken aan die nodig zijn om brood- en banketbakkerijproducten te bereiden. 
  • Je beleeft plezier aan het bereiden en proeven van deze producten maar je wil ook dieper ingaan op processen achter de bereidingen en de gebruikte technieken. 
  • Je bent nauwkeurig in het hanteren van de juiste maten, hoeveelheden en gewichten en hecht veel belang aan hygiënisch en veilig werken en creativiteit bij het uitvoeren van opdrachten.
  • Je verdiept je in de uitbatingsvormen, de grondstoffen en het materieel van de bakkerij.
  •  Het is nodig dat je inzicht verwerft in de technologische processen, de kwaliteitscontrole en het plannen en organiseren wanneer je brood- en banketbakkerijproducten bereidt. 
  • Je houdt rekening met de voedingswaarde en gezondheid en met economisch en duurzaam handelen. 
  • Je onderzoekt de invloed van omgevingsfactoren, grondstoffen, hulpstoffen en additieven en leren toestellen en materialen uit de brood- en banketbakkerij veilig en correct gebruiken. 
  • Je leert over wetgeving op vlak van arbeids- en voedselveiligheid.  
  • In deze studierichting is er ook aandacht voor ondernemingsvormen, aan- en verkoopverrichtingen, betaling en boekhouding. 
  • In bakkerijtechnieken wordt een nadruk gelegd op onderzoeksvaardigheden, inzicht, plannen en organiseren. 
  • Er is ook specifiek aandacht voor administratieve taken en ICT, organisatie van en controle op het productieproces en kwaliteitsbeoordeling.

 

4e leerjaar ASO 4e leerjaar TSO 4e leerjaar KSO 4e leerjaar BSO Leertijd
Deeltijds BSO

 

Situering binnen studiegebied ""

 
Tweede graad

Economische wetenschappen (ASO)
Freinetpedagogie (ASO)
Grieks-Latijn (ASO)
Humane wetenschappen (ASO)
Latijn (ASO)
Moderne talen (ASO)
Natuurwetenschappen (ASO)
Rudolf Steinerpedagogie (ASO)
Sportwetenschappen (ASO)
Topsport-economie (ASO)
Topsport-natuurwetenschappen (ASO)
Yeshiva (ASO)
Bakkerijtechnieken (TSO)
Bedrijf en organisatie (TSO)
Bedrijfswetenschappen (TSO)
Binnenvaarttechnieken (TSO)
Biotechnieken (TSO)
Biotechnologische STEM-wetenschappen (TSO)
Biotechnologische wetenschappen (TSO)
Biotechnologische wetenschappen (TSO)
Bouwtechnieken (TSO)
Bouwwetenschappen (TSO)
Creatie en mode (TSO)
Elektromechanische technieken (TSO)
Elektrotechnieken (TSO)
Grafische technieken (TSO)
Horeca (TSO)
Houttechnieken (TSO)
Maatschappij en welzijn (TSO)
Maatschappij- en welzijnswetenschappen (TSO)
Maritieme technieken dek (TSO)
Maritieme technieken motoren (TSO)
Mechanische technieken (TSO)
Plant-, dier- en milieutechnieken (TSO)
Slagerijtechnieken (TSO)
Sport (TSO)
Taal en communicatie (TSO)
Technologische wetenschappen (TSO)
Textielontwerp en prototyping (TSO)
Textielproductietechnieken (TSO)
Toerisme (TSO)
Toerisme (TSO)
Toerisme (TSO)
Topsport (dubbele finaliteit) (TSO)
Voertuigtechnieken (TSO)
Wellness en lifestyle (TSO)
Architecturale en beeldende vorming (KSO)
Architecturale kunsten (KSO)
Ballet (KSO)
Beeldende en audiovisuele kunsten (KSO)
Beeldende en audiovisuele vorming (KSO)
Creatie en mode (KSO)
Dans (KSO)
Fotografie (KSO)
Grafische technieken (KSO)
Muziek (KSO)
Woordkunst-drama (KSO)
Artistiek-creatieve bewerkingen (BSO)
Bakkerij (BSO)
Beweging en sport (BSO)
Binnenvaart (BSO)
Bouw (BSO)
Decor en etalage (BSO)
Diamantbewerking (BSO)
Elektriciteit (BSO)
Haar- en schoonheidsverzorging (BSO)
Hout (BSO)
Mechanica (BSO)
Moderealisatie en textielverzorging (BSO)
Onthaal en recreatie (BSO)
Organisatie en logistiek (BSO)
Paardenhouderij (BSO)
Plant-, dier- en milieu (BSO)
Printmedia (BSO)
Restaurant en keuken (BSO)
Schilderen en decoratie (BSO)
Slagerij (BSO)
Textiel (BSO)
Topsport (finaliteit arbeidsmarktgericht) (BSO)
Zeevaart (BSO)
Zorg en welzijn (BSO)

 

Welke lessen krijg ik in "Bakkerijtechnieken" ?

 
Filteren op net
   

Waar kan ik "Bakkerijtechnieken" volgen ?

  Toon alle scholen

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.


Filteren op provincie:
Filteren op arrondissement:
Filteren op gemeente:
Filteren op net:
   
Filteren op methodeschool:
Filteren op schooleigenschap:
 
   
Aantal instellingen gerangschikt per postcode:

Wie wordt toegelaten tot "Bakkerijtechnieken" ?

Je wordt toegelaten:

  • als je geslaagd bent in het 2de leerjaar van de 1ste graad (hou wel rekening met eventuele clausuleringen);
  • als je geslaagd bent in het 1ste leerjaar van de 2de graad BSO.
    In dit geval moet er ook een gunstige beslissing zijn van de toelatingsklassenraad;
De toelatingsklassenraad kan, onder bepaalde voorwaarden,  de gevolgen van een behaald B- of C-attest ongedaan maken.

Regelmatige leerlingen uit het buitengewoon secundair onderwijs (Opleidingsvorm 1, 2, 3) worden toegelaten mits een gunstige beslissing van de toelatingsklassenraad. In afwachting van deze beslissing wordt de leerling onder ontbindende voorwaarde ingeschreven.

Kom je uit een niet-Vlaamse onderwijsinstelling (buitenlandse school, Frans- of Duitstalige school in België) of uit een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN), dan kan de toelatingsklassenraad van de school je toelaten tot dit leerjaar.
Dit moet beslist worden binnen de 25 lesdagen vanaf je start in dat leerjaar.

Zie regelgeving SO 64, 9.2.5.1. en 9.2.5.2.

Wat kan je behalen na "Bakkerijtechnieken" ?


Je kan één van volgende Oriënteringsattesten behalen: A, B of C:

  • een Oriënteringsattest A als je GESLAAGD bent;
  • een Oriënteringsattest B als je GESLAAGD bent MAAR in het volgend leerjaar bepaalde onderwijsvormen en/of studierichtingen NIET mag volgen.
    Dit komt doordat je voor één of meerdere vakken minder goede resultaten hebt behaald.
    De school beslist welke beperkingen (= clausulering) ze jou oplegt en moet meedelen waarom;
  • een Oriënteringsattest C als je NIET GESLAAGD bent;
  • een Attest van regelmatige lesbijwoning.
    Indien een school werkt volgens ‘het systeem van uitstel van de delibererende klassenraad tot het einde van een graad’, krijg je hiermee toelating tot het 2de leerjaar van de 2de graad.

Mag ik tijdens het schooljaar nog veranderen ?


Veranderen van school mag altijd.
Tot en met 15 januari mag je binnen hetzelfde leerjaar veranderen van onderwijsvorm en/of studierichting.

De toelatingsklassenraad beslist of ze na 15 januari een overgang naar een andere studierichting en/of onderwijsvorm toestaat.

Wat na "Bakkerijtechnieken" ?

 

Interessante links

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Kwaliteits- en procesverantwoordelijke (banket)bakkerij