Bakkerijtechnieken duaal - Derde graad - TSO

Studierichting "Bakkerijtechnieken duaal"

Elke duale opleiding bestaat uit leren op school + leren op de werkvloer. Op deze manier wordt je opleiding direct realistisch.

Voor elke duale opleiding bestaat er 1 standaardtraject.
In het standaardtraject van bakkerijtechnieken duaal (3de graad tso).pdf (402 kB) staat gedetailleerd wat jij moet kennen/kunnen qua:

  • algemene vorming
    Algemene vorming krijg je op school. Deze bestaat uit Aardrijkskunde, Geschiedenis, Lichamelijke opvoeding, Frans en Engels, Natuurwetenschappen, Nederlands, Wiskunde + vakoverschrijdende eindtermen SO + lessen Levensbeschouwing.
    Deze lessen worden ofwel apart gegeven ofwel ( gedeeltelijk) geïntegreerd in de beroepsgerichte vorming.

  • beroepsgerichte vorming
    Deze vorming krijg je vooral op je reële werkplek (of gesimuleerde werkomgeving bv. een opleidingscentrum). Ook op school wordt beroepsgerichte vorming gegeven.
    De beroepsgerichte vorming is gebaseerd op de Beroepskwalificatie (het beroep):

    • kwaliteits- en procesverantwoordelijke (banket)bakkerij

 Je brengt in deze duale opleiding gemiddeld tussen de 14u en de 19 u per week door op de werkvloer (reëel en/of gesimuleerd).
Je sluit met je werkplek een onbezoldigde stageovereenkomst alternerende opleiding af.

Je opleiding kan lineair of modulair georganiseerd worden.  In het 1e geval is je opleiding georganiseerd volgens een schooljaarsysteem, in het 2e geval bestaat je opleiding uit clusters.
De school werkt nauw samen met je mentor/werkplek. Het is de school die je opleiding opvolgt en beslist hoe deze er uit ziet. Je krijgt een individueel opleidingsplan op maat.

Als je binnen de vastgelegde termijn (= binnen de 20 opleidingsdagen vanaf de start van de 1e lesbijwoning of vanaf het beëindigen van een eerdere overeenkomst) geen overeenkomst hebt afgesloten, moet je met de duale opleiding stoppen.

Deze opleiding wordt momenteel nergens ingericht! Deze opleiding wordt momenteel nergens ingericht!

Bakkerijtechnieken duaal - Derde graad - TSO

 

Elke duale opleiding bestaat uit leren op school + leren op de werkvloer. Op deze manier wordt je opleiding direct realistisch.

Voor elke duale opleiding bestaat er 1 standaardtraject.
In het standaardtraject van bakkerijtechnieken duaal (3de graad tso).pdf (402 kB) staat gedetailleerd wat jij moet kennen/kunnen qua:

  • algemene vorming
    Algemene vorming krijg je op school. Deze bestaat uit Aardrijkskunde, Geschiedenis, Lichamelijke opvoeding, Frans en Engels, Natuurwetenschappen, Nederlands, Wiskunde + vakoverschrijdende eindtermen SO + lessen Levensbeschouwing.
    Deze lessen worden ofwel apart gegeven ofwel ( gedeeltelijk) geïntegreerd in de beroepsgerichte vorming.

  • beroepsgerichte vorming
    Deze vorming krijg je vooral op je reële werkplek (of gesimuleerde werkomgeving bv. een opleidingscentrum). Ook op school wordt beroepsgerichte vorming gegeven.
    De beroepsgerichte vorming is gebaseerd op de Beroepskwalificatie (het beroep):

    • kwaliteits- en procesverantwoordelijke (banket)bakkerij

 Je brengt in deze duale opleiding gemiddeld tussen de 14u en de 19 u per week door op de werkvloer (reëel en/of gesimuleerd).
Je sluit met je werkplek een onbezoldigde stageovereenkomst alternerende opleiding af.

Je opleiding kan lineair of modulair georganiseerd worden.  In het 1e geval is je opleiding georganiseerd volgens een schooljaarsysteem, in het 2e geval bestaat je opleiding uit clusters.
De school werkt nauw samen met je mentor/werkplek. Het is de school die je opleiding opvolgt en beslist hoe deze er uit ziet. Je krijgt een individueel opleidingsplan op maat.

Als je binnen de vastgelegde termijn (= binnen de 20 opleidingsdagen vanaf de start van de 1e lesbijwoning of vanaf het beëindigen van een eerdere overeenkomst) geen overeenkomst hebt afgesloten, moet je met de duale opleiding stoppen.

 

Voorbereidend jaar Se-n-Se Voorbereidend jaar

Se-n-Se
7de specialisatiejaar

6e leerjaar ASO

6e leerjaar TSO

6e leerjaar KSO

6e leerjaar BSO


Leertijd
Deeltijds BSO

5e leerjaar ASO

5e leerjaar TSO

5e leerjaar KSO

5e leerjaar BSO

 

Situering binnen studiegebied "Voeding"

 
Tweede graad Derde graad Se-n-Se / 7e jr. / Voorbereidend jr.

Brood en banket (TSO)
Hotel (TSO)
Slagerij en vleeswaren (TSO)
Voedingstechnieken (TSO)
Brood- en banketbakkerij (BSO)
Restaurant en keuken (BSO)
Slagerij en vleeswarenbereiding (BSO)

Bakkerijtechnieken duaal (TSO)
Brood en banket (TSO)
Hospitality (TSO)
Hotel (TSO)
Slagerij en vleeswaren (TSO)
Voedingstechnieken (TSO)
Brood- en banketbakkerij duaal (BSO)
Brood- en banketbakkerij en confiserie (BSO)
Grootkeuken (BSO)
Grootkeuken en catering duaal (BSO)
Restaurant en keuken (BSO)
Slagerij duaal (BSO)
Slagerij en verkoopsklare gerechten (BSO)

Assistent voedingsindustrie (TSO)
Bakkerijtechnieken (TSO)
Butler-Intendant (TSO)
Hotelbeheer (TSO)
Vleeswarentechnieken (TSO)
Banketaannemer-traiteur (BSO)
Banketbakkerij-chocoladebewerking (BSO)
Chocolatier duaal (BSO)
Dieetbakkerij (BSO)
Gemeenschapsrestauratie (BSO)
Gespecialiseerd verkoper slagerij duaal (BSO)
Grootkeukenkok duaal (BSO)
Hotelonthaal (BSO)
Hotelreceptionist duaal (BSO)
Kok duaal (BSO)
Restaurantbedrijf en drankenkennis (BSO)
Slagerij - Fijnkosttraiteur (BSO)
Specialiteitenrestaurant (BSO)
Wereldgastronomie (BSO)

 

Welke lessen krijg ik?

Waar kan ik "Bakkerijtechnieken duaal" volgen ?

  Toon alle scholen

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.


Filteren op provincie:
Filteren op arrondissement:
Filteren op gemeente:
Filteren op net:
   
Filteren op methodeschool:
Filteren op schooleigenschap:
 
   

Wie wordt toegelaten tot "Bakkerijtechnieken duaal" ?

Wat na "Bakkerijtechnieken duaal" ?

Mag ik tijdens het schooljaar nog veranderen ?

Wat na "Bakkerijtechnieken duaal" ?

Se-n-Se

Je kan verder studeren in alle Se-n-Se opleidingen tso/kso (secundair na secundair) van hetzelfde studiegebied waarin je je diploma secundair onderwijs hebt behaald. 
De Se-n-Se opleidingen binnen het studiegebied Voeding worden hieronder opgesomd.
Je kan er rechtstreeks in starten.
Dit betekent niet dat alle overgangen evident zijn.  
Als je kiest voor een Se-n-Se uit een ander studiegebied, heb je de toestemming nodig van de toelatingsklassenraad van de school.

Dit zijn de Se-n-Se-jaren van dit studiegebied:


Bakkerijtechnieken (TSO - Se-n-Se)

Butler-Intendant (TSO - Se-n-Se)

Hotelbeheer (TSO - Se-n-Se)

Vleeswarentechnieken (TSO - Se-n-Se)

Voedselbehandeling (TSO - Se-n-Se)

Voorbereidend jaar

Met je diploma secundair kan je verder studeren in een voorbereidend jaar.
Deze worden ingericht in het aso en het kso als voorbereiding op het hoger onderwijs. 
In het aso gaat het om een jaar dat tekorten in de vooropleiding wiskunde en wetenschappen wil bijwerken.
In het kso bereiden deze jaren voor op de artistieke toelatingsproeven van het hoger onderwijs.
Sommige voorbereidende jaren worden in geen enkele school ingericht.
Dit kan jaarlijks wijzigen. 

Professionele Bachelors

Met een diploma secundair mag je starten in een professionele bacheloropleiding.
Na het tso is de overstap naar een inhoudelijk verwante richting meestal haalbaar.
Houd bij je keuze zeker rekening met je vooropleiding. De studierendementscijfers die bij elke richting vermeld worden onder het gelijknamige tabblaadje, informeren je over gemaakte keuzes en gemiddeld studiesucces.
Na het bso is dit veel minder vanzelfsprekend owv de beperkte theoretische vooropleiding. 

Academische Bachelors

Met een diploma secundair mag je starten in de meeste academische bacheloropleidingen.
Voor enkele opleidingen gelden extra toelatingsvoorwaarden.
Let wel dat deze opleidingen sterk theoretisch zijn en dat een instap na tso, en vooral na bso, zeker niet vanzelfsprekend is.
Deze opleidingen worden meestal door een universiteit georganiseerd.  
Uitzonderingen hierop zijn de opleidingen \'Nautische wetenschappen\', georganiseerd door de Hogere Zeevaartschool en de kunstrichtingen in de studiegebieden \'Muziek en Podiumkunsten\' en \'Audiovisuele en Beeldende Kunst\', die door een School of Arts worden georganiseerd.
De academische opleidingen zijn voor de theorie een pak moeilijker dan de professionele bachelors. De studierendementscijfers die bij elke richting vermeld worden onder het gelijknamige tabblaadje, informeren je over gemaakte keuzes en gemiddeld studiesucces.
Je doet er goed aan je keuze en je kansen op studiesucces vooraf grondig te bespreken met je ouders, leerkrachten, het CLB,...

HBO

Het hoger beroepsonderwijs positioneert zich op niveau 5 van de Vlaamse kwalificatiestructuur; vandaar de roepnaam HBO5. Het maakt deel uit van het hoger onderwijs en situeert zich qua niveau net onder de professionele bachelor. 
De opleidingen uit het HBO bereiden voor op het uitoefenen van een beroep. 
Er zijn twee soorten:
- de graduaatsopleidingen 
- de opleiding hoger beroepsonderwijss Verpleegkunde. 
Let wel dat de toelatingsvoorwaarden voor beide soorten verschillen, maar met een diploma secundair kan je altijd starten in elke opleiding van het HBO5. Controleer daarom goed de toelatingsvoorwaarden.

Via deze link kan je meer lezen over de graduaatsopleidingen, het aanbod, ….

7de specialisatiejaren BSO

Je wordt toegelaten tot alle 7de specialisatiejaren bso van het studiegebied Voeding.
Dit betekent echter niet dat in de praktijk alle overgangen vanzelfsprekend zijn.
Als je een specialisatiejaar wilt volgen in een ander studiegebied moet je de toestemming hebben van de toelatingsklassenraad van de school.
Sommige studierichtingen worden in geen enkele school ingericht.
Dit kan jaarlijks wijzigen.
Goed informeren is de boodschap!

Als je slaagt in dit specialisatiejaar behaal je het diploma secundair onderwijs.
Dit geeft toegang tot verdere opleidingsmogelijkheden zoals het Se-n-Se en het hoger onderwijs.
Voor een aantal richtingen in het hoger onderwijs kan je een voorbereidend jaar volgen.

Er is één 7de jaar dat zich specifiek richt op doorstroming naar het hoger onderwijs.
Meer info vind je hier

Dit zijn de mogelijkheden:

Banketaannemer-traiteur (BSO - Derde leerjaar)

Banketbakkerij-chocoladebewerking (BSO - Derde leerjaar)

Dieetbakkerij (BSO - Derde leerjaar)

Gemeenschapsrestauratie (BSO - Derde leerjaar)

Hotelonthaal (BSO - Derde leerjaar)

Hotelreceptionist duaal (BSO - Derde leerjaar)

Restaurantbedrijf en drankenkennis (BSO - Derde leerjaar)

Slagerij - Fijnkosttraiteur (BSO - Derde leerjaar)

Specialiteitenrestaurant (BSO - Derde leerjaar)

Wereldgastronomie (BSO - Derde leerjaar)