Grootkeuken en catering duaal - Derde graad - BSO

Studierichting "Grootkeuken en catering duaal"

Je gaat een overeenkomst alternerende opleiding aan en leert:

  • voorbereidende werkzaamheden uitvoeren in functie van warme en koude bereidingen
  • op grote schaal ingrediënten en voedingsmiddelen verwerken tot gezonde en smaakvolle maaltijden of maaltijdcomponenten 
  • voedingsmiddelen bestellen en ontvangen
  • grootkeukenprocessen opvolgen om maaltijden te verdelen op een technische, efficiënte en hygiënische manier
Deze duale opleiding is gebaseerd op de Beroepskwalificatie grootkeukenhulpkok, niveau 3.
 
Meer dan de helft van je graadsopleiding breng je door op je reële werkplek: gemiddeld minstens 20u/week (op jaarbasis).

Voor deze duale opleiding kan de school een aanloopfase organiseren.
Bedoeld voor leerlingen die arbeidsbereid zijn maar nog niet arbeidsrijp. Tijdens de aanloopfase word je voorbereid op de instap in duaal leren. 
Er wordt een individueel traject voor jou uitgewerkt. Duur en inhoud van de aanloopfase liggen bijgevolg niet vast.
Voor deelname aan de aanloopfase moet je van de klassenraad, na screening, het bindend advies: ‘Aanloopfase’ krijgen. Meer info op school.

Voor elke duale opleiding bestaat er 1 standaardtraject. Hierin staat zeer gedetailleerd wat jij moet leren. Open het tabblad ‘Lessen’, om het te raadplegen.

De opleiding kan lineair of modulair georganiseerd worden.  In het 1e geval werkt men volgens een schooljaarsysteem, in het 2e geval bestaat je opleiding uit clusters.

Deze duale graadsopleiding loopt over 2 jaren.
Alle leerlingen uit het 1e leerjaar stromen automatisch door van 5 BSO duaal naar 6 BSO duaal.

Bron: https://www.duaalleren.vlaanderen/opleidingen en  omzendbrief ‘duaal leren en de aanloopfase

Grootkeuken en catering duaal - Derde graad - BSO

 

Je gaat een overeenkomst alternerende opleiding aan en leert:

  • voorbereidende werkzaamheden uitvoeren in functie van warme en koude bereidingen
  • op grote schaal ingrediënten en voedingsmiddelen verwerken tot gezonde en smaakvolle maaltijden of maaltijdcomponenten 
  • voedingsmiddelen bestellen en ontvangen
  • grootkeukenprocessen opvolgen om maaltijden te verdelen op een technische, efficiënte en hygiënische manier
Deze duale opleiding is gebaseerd op de Beroepskwalificatie grootkeukenhulpkok, niveau 3.
 
Meer dan de helft van je graadsopleiding breng je door op je reële werkplek: gemiddeld minstens 20u/week (op jaarbasis).

Voor deze duale opleiding kan de school een aanloopfase organiseren.
Bedoeld voor leerlingen die arbeidsbereid zijn maar nog niet arbeidsrijp. Tijdens de aanloopfase word je voorbereid op de instap in duaal leren. 
Er wordt een individueel traject voor jou uitgewerkt. Duur en inhoud van de aanloopfase liggen bijgevolg niet vast.
Voor deelname aan de aanloopfase moet je van de klassenraad, na screening, het bindend advies: ‘Aanloopfase’ krijgen. Meer info op school.

Voor elke duale opleiding bestaat er 1 standaardtraject. Hierin staat zeer gedetailleerd wat jij moet leren. Open het tabblad ‘Lessen’, om het te raadplegen.

De opleiding kan lineair of modulair georganiseerd worden.  In het 1e geval werkt men volgens een schooljaarsysteem, in het 2e geval bestaat je opleiding uit clusters.

Deze duale graadsopleiding loopt over 2 jaren.
Alle leerlingen uit het 1e leerjaar stromen automatisch door van 5 BSO duaal naar 6 BSO duaal.

Bron: https://www.duaalleren.vlaanderen/opleidingen en  omzendbrief ‘duaal leren en de aanloopfase

Wat jij precies moet leren op het vlak van algemene vorming en beroepsgerichte vorming staat gedetailleerd beschreven in het standaardtraject Grootkeuken en catering duaal (3e graad bso).

 

Voorbereidend jaar Se-n-Se Voorbereidend jaar

Se-n-Se
7de specialisatiejaar

6e leerjaar ASO

6e leerjaar TSO

6e leerjaar KSO

6e leerjaar BSO


Leertijd
Deeltijds BSO

5e leerjaar ASO

5e leerjaar TSO

5e leerjaar KSO

5e leerjaar BSO

 

Situering binnen studiegebied "Voeding"

 
Tweede graad Derde graad Se-n-Se / 7e jr. / Voorbereidend jr.

Brood en banket (TSO)
Hotel (TSO)
Slagerij en vleeswaren (TSO)
Voedingstechnieken (TSO)
Brood- en banketbakkerij (BSO)
Hulpkelner duaal (BSO)
Keukenmedewerker duaal (BSO)
Medewerker (banket)bakkerij duaal (BSO)
Medewerker fastfood duaal (BSO)
Medewerker Slagerij duaal (BSO)
Restaurant en keuken (BSO)
Slagerij en vleeswarenbereiding (BSO)

Bakkerijtechnieken duaal (TSO)
Brood en banket (TSO)
Hospitality (TSO)
Hotel (TSO)
Slagerij en vleeswaren (TSO)
Voedingstechnieken (TSO)
Brood- en banketbakkerij duaal (BSO)
Brood- en banketbakkerij en confiserie (BSO)
Grootkeuken (BSO)
Grootkeuken en catering duaal (BSO)
Restaurant en keuken (BSO)
Restaurant en keuken duaal (BSO)
Slagerij duaal (BSO)
Slagerij en verkoopsklare gerechten (BSO)

Assistent voedingsindustrie (TSO)
Bakkerijtechnieken (TSO)
Butler-Intendant (TSO)
Hotelbeheer (TSO)
Vleeswarentechnieken (TSO)
Banketaannemer-traiteur (BSO)
Banketbakkerij-chocoladebewerking (BSO)
Chocolatier duaal (BSO)
Dieetbakkerij (BSO)
Gemeenschapsrestauratie (BSO)
Gespecialiseerd verkoper slagerij duaal (BSO)
Grootkeukenkok duaal (BSO)
Hotelonthaal (BSO)
Hotelreceptionist duaal (BSO)
Kok duaal (BSO)
Restaurantbedrijf en drankenkennis (BSO)
Slagerij - Fijnkosttraiteur (BSO)
Specialiteitenrestaurant (BSO)
Wereldgastronomie (BSO)

 

Welke lessen krijg ik?

Je opleiding is gebaseerd op het standaardtraject van deze 2-jarige duale opleiding (zie tabblad beschrijving). 

Hierin staat gedetailleerd wat jij moet leren op het vlak van: 

•algemene  vorming 

•beroepsgerichte vorming

Algemene vorming 

Deze bestaat uit: het Project algemene vakken, Frans of Engels, lichamelijke opvoeding, vakoverschrijdende eindtermen van het SO, levensbeschouwing.…

De lessen krijg je hoofdzakelijk op school ofwel (deels) geïntegreerd in de beroepsgerichte vorming. Op school worden ook praktijklessen gegeven. 

 

Beroepsgerichte vorming krijg je vooral op je reële werkplek via werkervaring. Je leert wat je moet kunnen als beginnende werknemer in een bepaald beroep. 

Op de werkvloer oefen je verder in wat je op school hebt geleerd, leer je nieuwe vaardigheden aan en vervolmaak je je. 

 

Er bestaan geen algemene lessenroosters. Scholen beslissen zelf hoe ze het standaardtraject vertalen naar lessen en ze kunnen eigen accenten leggen. Om hier zicht op te krijgen contacteer je zelf de school van je keuze.

 

Werkplekleren? 

Een werkplek vinden is zeer belangrijk. 

Per schooljaar krijg je hier een periode van 20 opleidingsdagen voor. Deze termijn gaat in vanaf je 1e lesdag in de duale opleiding. 

 

De periode waarin je nog geen werkplek hebt gevonden, wordt door de school voltijds ingevuld. Slechts in enkele situaties kan de periode van 20 opleidingsdagen, verlengd worden.

 

Je trajectbegeleider kan je helpen bij het zoeken naar een onderneming. Als je binnen de vastgelegde termijn geen overeenkomst hebt afgesloten, moet je met je duale opleiding stoppen. 

De school werkt voor jou een individueel opleidingsplan uit 

waarin wordt rekening gehouden met je werkplek en je specifieke noden. 

Lessen kunnen dus verschillen van school tot school en zelfs van leerling tot leerling. Het is ook de school die je opleiding opvolgt.  

 

Heb je nood aan aanpassingen op school en/of op de werkplek? Bespreek dit met je trajectbegeleider.

De school kan je opleiding lineair of modulair organiseren.

Lineair? dan volg je les volgens een schooljaarsysteem,

Modulair? dan bestaat je opleiding uit clusters (bundels van leeractiviteiten).

Wie wordt toegelaten tot "Grootkeuken en catering duaal" ?

Specifieke toelatingsvoorwaarden om te mogen starten in deze duale graadsopleiding :

  • Voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht nl.:
    • Minstens 16 jaar zijn of
    • 15 jaar én de 1e 2 leerjaren van het SO volledig gevolgd hebben. Je hoeft niet geslaagd te zijn. 
      Ben je nog geen 15 maar zal je het dit schooljaar worden? Uitzonderlijk kan de toelatingsklassenraad akkoord gaan (op advies van het CLB);

  • Je kan tot en met de 1e lesdag van november instappen in het 1e leerjaar van de duale 3e graadsopleiding.
    Starten na deze dag (vb. bij aanvang van 6 BSO) kan enkel als de  toelatingsklassenraad akkoord gaat.

Voorts zijn er algemene toelatingsvoorwaarden. Deze zijn dezelfde als voor een niet-duale studierichting in 5 BSO nl.  ofwel:

  • geslaagd zijn  in 4 ASO, 4 BSO, 4 TSO, 4 KSO (= A- of B-attest behaald. Ingeval van een B-attest word je niet toegelaten tot bepaalde studierichtingen);

  • het getuigschrift van de 2e graad behaald hebben (via de examencommissie van de Vlaamse Gemeenschap of via een CDO*) én het akkoord van de toelatingsklassenraad om te mogen starten;
  • kom je rechtstreeks uit een niet-Vlaamse school** of uit een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN),  kan de toelatingsklassenraad van de school je toelaten.
    Dit moet beslist worden binnen de 25 lesdagen vanaf je start in dat leerjaar;

  • kom je uit het  BUSO***, dan kan de toelatingsklassenraad van de school je toelaten. In afwachting van deze beslissing word je onder ontbindende voorwaarde ingeschreven;

  • als je een zij- instromer **** bent, kan de toelatingsklassenraad akkoord gaan met je instap in deze duale opleiding.

Uitzondering: Flexibele instap
Als je een duale opleiding  volgt die modulair georganiseerd wordt, volgt kan je ook starten in 5 BSO duaal als je:

  • geslaagd bent voor de beroepskwalificatie(s)/ deelkwalificatie(s) van de onderliggende duale 2e graadsopleiding (en niet voor de algemene vorming).
    Eens je de ontbrekende algemene vorming van de onderliggende graad hebt verworven, behaal je de onderwijskwalificatie van de 2e graad. Vervolgens probeer je deze van de 3e graad te behalen.


Voor bepaalde opleidingen gelden er bijkomende toelatingsvoorwaarden. Deze staan beschreven in het standaardtraject van de opleiding. Zie tabblad ‘Lessen’.

Je mag secundair onderwijs volgen tot het einde van het schooljaar waarin je 25 wordt. 

Veranderen van school mag altijd.

Veranderen van studie in 5 SO:

Tot en met 15 januari mag je binnen hetzelfde leerjaar overgaan naar een andere niet- duale  studierichting.
Omwille van ernstige medische, psychische, sociale of onderwijskundige redenen kan de toelatingsklassenraad uitzonderlijk een overgang na deze datum toestaan.

Tot en met de 1e lesdag van november mag je overgaan naar een andere  duale opleiding. Stap je later over, dan moet de toelatingsklassenraad akkoord gaan.

Veranderen van studie in 6 SO:

In 6 SO is veranderen van onderwijsvorm en/of studierichting binnen hetzelfde leerjaar niet toegelaten.
Tenzij de toelatingsklassenraad hier toestemming voor geeft wegens ernstige medische, psychische, sociale of onderwijskundige redenen. Na kennisname van het advies van de klassenraad van de studierichting die je tot dan toe volgde.

Wat na "Grootkeuken en catering duaal" ?

Leerlingen uit het 1e leerjaar van de duale graadsopleiding (5BSO) stromen automatisch door naar het 2e leerjaar en behalen:


• een attest van regelmatige lesbijwoning

Op het einde van je 3e graads-traject (na 6 BSO) kan je volgende studiebewijzen behalen:


• het studiegetuigschrift van het 2e leerjaar van de 3e graad SO als je geslaagd bent voor je volledige 2-jarige duale opleiding (=algemene + beroepsgerichte vorming).

• een bewijs van beroepskwalificatie als je slaagt voor de competenties van de beroepsgerichte vorming, maar niet voor de algemene vorming.

Als je opleiding op meer dan 1 beroepskwalificatie is gebaseerd, kan je verschillende bewijzen van beroepskwalificatie behalen.

• een bewijs van deelkwalificatie als je geslaagd bent voor de competenties van een kleiner afgerond geheel uit een beroepskwalificatie. Ook deze deelkwalificaties hebben hun belang op de arbeidsmarkt. Niet elke beroepskwalificatie is opgedeeld in deelkwalificaties.
• een bewijs van competenties als je enkel afzonderlijke competenties hebt behaald maar ook als je, bovenop een beroepskwalificatie, andere bijkomende competenties bereikte.
De klassenraad beslist welke studiebekrachtiging je krijgt en wanneer.
Als zij vinden dat je graadsopleiding is afgerond, krijg je je studiebewijs. Meestal is dat op het einde van het schooljaar (30 juni) maar het kan evengoed tijdens het schooljaar.

Uitzondering:
Bij de overstap van 5 duaal naar niet- duaal, krijg je van de deliberatieklassenraad een oriënteringsattest. Dit heb je nodig om toegelaten te worden in een niet- duale studierichting.
Als je na het 2e leerjaar van de 3e graad overstapt zonder dat je een onderwijskwalificatie behaalde, krijg je ook een oriënteringsattest op basis van je 1e leerjaar van de 3e graad.

 

Wat na "Grootkeuken en catering duaal" ?

Na deze duale opleiding kan je gaan werken.
Open het tabblad 'Beroepen' om een beeld te krijgen van enkele concrete mogelijkheden.
Heb je een/enkele beroepskwalificaties behaald? Ze zijn belangrijk voor de arbeidsmarkt. Vergeet niet deze voor te leggen aan je (toekomstige) werkgever.
Verder studeren kan ook.
Wat je kiest hangt af van je capaciteiten, interesse en inzet.
Hieronder kan je per onderwijsniveau een oplijsting vinden van een aantal inhoudelijk verwante vervolgopleidingen.
Let wel: 'inhoudelijk verwant' wil niet altijd zeggen 'vlot haalbaar'.
Als je binnen het secundair onderwijs, nog slaagt in een (duaal) specialisatiejaar (7 BSO) behaal je je diploma secundair onderwijs.
Je kan ook overstappen naar een studierichting in het 1e leerjaar van de 3e graad ASO,TSO of KSO.
Deze overstap is niet altijd gemakkelijk en wordt vooraf best grondig besproken. Voor deze overstap heb je trouwens de toestemming van de toelatingsklassenraad nodig.
Ga ook na welke opleidingen er binnen SYNTRA, VDAB, het Leger, de Politie… nog mogelijk zijn.

 

Mogelijke beroepen

Hier een overzicht van beroepen die mogelijk zijn na deze opleiding. Enkel beroepen uit de beroependatabase van Onderwijskiezer zijn vermeld. Er kunnen dus steeds nog andere mogelijkheden zijn. Klik op een beroep voor meer informatie.