Grootkeuken en catering - Derde graad

Studierichting "Grootkeuken en catering"

Steek je graag de handen uit de mouwen om maaltijden te bereiden voor grotere groepen?  Werk je nauwkeurig en ben creatief in het presenteren van maaltijden?
Dan is deze praktische studierichting misschien iets voor jou.
De focus ligt op de keukenactiviteiten maar ook de basis van het ontvangen en bedienen van gasten wordt aangeleerd.

Je leert:

  • met (grote) keukentoestellen werken die specifiek zijn voor grootkeuken en catering
  • het voorbereidend werk doen voor zowel warme als koude bereidingen
  • grote hoeveelheden ingrediënten en voedingsmiddelen verwerken
  • de specifieke technieken/organisatie, nodig om grote hoeveelheden maaltijden bereiden en te verdelen binnen een grootkeuken of een cateringbedrijf
  • maaltijden aanpassen aan verschillende doelgroepen en voor verschillende gelegenheden want catering kan gebeuren in verschillende situaties: op school, tijdens een beurs, op een feest… of om direct of indirect te verbruiken...
  • gasten aan een buffet of counter* informeren en bedienen
  • basiskennis  Frans en Engels, nodig  voor het uitoefenen van je job
  • leiding geven aan medewerkers

Je leert ook over gezondheid, voedingswaarde van maaltijden, hygiënisch werken, voorraadbeheer en de basiskennis over de organisatie van de werkzaamheden. Op deze manier kan je een grootkeukenhulpkok (beroepskwalificatie) worden. 

*Counter: bar waaraan men kan eten

Grootkeuken en catering               


Beschrijving

Steek je graag de handen uit de mouwen om maaltijden te bereiden voor grotere groepen?  Werk je nauwkeurig en ben creatief in het presenteren van maaltijden?
Dan is deze praktische studierichting misschien iets voor jou.
De focus ligt op de keukenactiviteiten maar ook de basis van het ontvangen en bedienen van gasten wordt aangeleerd.

Je leert:

  • met (grote) keukentoestellen werken die specifiek zijn voor grootkeuken en catering
  • het voorbereidend werk doen voor zowel warme als koude bereidingen
  • grote hoeveelheden ingrediënten en voedingsmiddelen verwerken
  • de specifieke technieken/organisatie, nodig om grote hoeveelheden maaltijden bereiden en te verdelen binnen een grootkeuken of een cateringbedrijf
  • maaltijden aanpassen aan verschillende doelgroepen en voor verschillende gelegenheden want catering kan gebeuren in verschillende situaties: op school, tijdens een beurs, op een feest… of om direct of indirect te verbruiken...
  • gasten aan een buffet of counter* informeren en bedienen
  • basiskennis  Frans en Engels, nodig  voor het uitoefenen van je job
  • leiding geven aan medewerkers

Je leert ook over gezondheid, voedingswaarde van maaltijden, hygiënisch werken, voorraadbeheer en de basiskennis over de organisatie van de werkzaamheden. Op deze manier kan je een grootkeukenhulpkok (beroepskwalificatie) worden. 

*Counter: bar waaraan men kan eten

De lesinhouden (lessenroosters) verschillen van school tot school. Scholen hebben een grote vrijheid om het lessenpakket te organiseren. Daarom vermelden we geen lessenroosters meer.
Je kan ervan uitgaan dat de lessen bestaan uit:

  • basisvorming die hetzelfde is voor elke leerling in hetzelfde leerjaar in een studierichting met dezelfde finaliteit +
  • vorming die typisch is voor de studierichting +
  • enkele uurtjes die de school vrij mag invullen

Gedetailleerde informatie vind je op de websites van de scholen.

Meer informatie over de inhoud, competenties en doelstellingen lees je in het curriculumdossier.

Waar kan ik "Grootkeuken en catering" volgen ?

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.Toon alle scholen

Geen school gevonden? Pas de filter(s) aan.

Wat kan je behalen na "Grootkeuken en catering" ?


Na het 5e leerjaar volg je in principe dezelfde studierichting. Onder bepaalde voorwaarden kan je nog naar een andere studierichting. Lees daarom de toelatingsvoorwaarden bij die studierichting. 

Na het 6e leerjaar gaan de leerlingen uit de arbeidsmarktfinaliteit werken of soms nog verder studeren.  

Om een goede keuze te maken ga best eerst heel breed te kijken, om nadien een aantal mogelijkheden te filteren die je meer in detail verkent.

Je wil gaan werken

  • Welke beroepen zouden bij mij kunnen passen? Neem een kijkje op de beroepenpagina waar je op verschillende manieren kan je via verschillende ingangen verkennen welke beroepen er zoal zijn.
  • Of doe de test met Oriënt van VDAB.
  • Neem ook eens de info door op onze schoolverlaterspagina. 

Je wil verder studeren

Er zijn verschillende mogelijkheden na het 6e jaar:

            Professionele bachelors 
            Academische bachelors 

Je kan deze bachelors o.a. verkennen via verschillende ingangen:

Enkele vragen die je kunnen helpen bij het kiezen van een opleiding in het hoger onderwijs:

  • Wat doe ik graag? De vragenlijst I-Prefer kan je hierbij helpen.
  • Hoe zit het met mijn studiemotivatie en studiemethode? Bekijk het even met de vragenlijst I-Study.
  • Wat met de toelatingsvoorwaarden en de ijkingstoetsen?
  • Hoe zit het met mijn voorkennis voor bepaalde studierichtingen? Zelftests kunnen je daar wat info over geven.
  •  

Uiteraard zijn nog andere keuzes mogelijk.
Er zijn andere opleidingsmogelijkheden bij SyntraVDABDefensie, Politie, ... 

Leg zeker ook je oor eens te luisteren bij je ouders, familie, vrienden, leerkrachten, CLB, ... Zij kunnen je allicht ook zinvolle feedback geven over de keuze die je overweegt.

Visuele voorstelling van de mogelijkheden na het 6e jaar arbeidsmarktgerichte finaliteit