Slagerij - Tweede graad

Studierichting "Slagerij"

In de 2e graad leer je de basistechnieken voor het versnijden, uitbenen en verwerken van vers vlees.
Dat vlees wordt immers niet als koteletjes geleverd maar moet verwerkt worden tot verkoopklare porties en gerechten.

Je leert de vleeskarkassen op een hygiënische manier ontvangen en in een gekoelde ruimte opslaan. Je leert het vlees in porties verdelen en eenvoudige en lekkere vleesbereidingen maken volgens de wettelijke voorschriften (voedselveiligheid, HACCP-richtlijnen).

Alle toestellen, messen en andere materialen (vleesmolens…) leer je veilig en correct gebruiken. Hou er vooraf rekening mee dat je in gekoelde ruimten moet willen werken.
Uiteraard leer je ook grondstoffenkostprijzen berekenen, je werkzaamheden plannen, in team werken en over EHBO en arbeidsveiligheid.

Slagerij               


Beschrijving

In de 2e graad leer je de basistechnieken voor het versnijden, uitbenen en verwerken van vers vlees.
Dat vlees wordt immers niet als koteletjes geleverd maar moet verwerkt worden tot verkoopklare porties en gerechten.

Je leert de vleeskarkassen op een hygiënische manier ontvangen en in een gekoelde ruimte opslaan. Je leert het vlees in porties verdelen en eenvoudige en lekkere vleesbereidingen maken volgens de wettelijke voorschriften (voedselveiligheid, HACCP-richtlijnen).

Alle toestellen, messen en andere materialen (vleesmolens…) leer je veilig en correct gebruiken. Hou er vooraf rekening mee dat je in gekoelde ruimten moet willen werken.
Uiteraard leer je ook grondstoffenkostprijzen berekenen, je werkzaamheden plannen, in team werken en over EHBO en arbeidsveiligheid.

Situering binnen het studiedomein: Voeding en horeca

2e graad

3e graad

Bakkerij      
Bakkerijtechnieken     
Biotechnologische wetenschappen      
Horeca     
Restaurant en keuken      
Slagerij      
Slagerijtechnieken     
Toerisme     
Bakkerijtechnieken  
Biotechnologische en chemische wetenschappen  
Brood- en banketbakkerij  
Grootkeuken en catering  
Horeca  
Restaurant en keuken  
Slagerij  
Slagerij-Traiteurtechnieken  
Toerisme  

Welke lessen krijg je?

De lesinhouden (lessenroosters) verschillen van school tot school. Scholen hebben een grote vrijheid om het lessenpakket te organiseren. Daarom vermelden we geen lessenroosters meer.
Je kan ervan uitgaan dat de lessen bestaan uit:

  • basisvorming die hetzelfde is voor elke leerling in hetzelfde leerjaar in een studierichting met dezelfde finaliteit +
  • vorming die typisch is voor de studierichting +
  • enkele uurtjes die de school vrij mag invullen

Meer gedetailleerde informatie vind je op de websites van de scholen.

Waar kan ik "Slagerij" volgen ?

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.Toon alle scholen

Geen school gevonden? Pas de filter(s) aan.

Toelatingsvoorwaarden

Je mag starten in het 3e jaar SO in een studierichting van de finaliteit Arbeidsmarkt als je:

  • geslaagd bent in het 2e leerjaar A of 2e  leerjaar B (*)
  • al 15 jaar bent op 31 december van dat schooljaar
 
(* geslaagd zijn betekent dat je een A-attest of een B-attest hebt behaald. In geval van een B-attest dien je rekening te houden met de clausuleringen (beperkingen) die de klassenraad heeft opgelegd)
 
Regelmatige leerlingen uit het buitengewoon secundair onderwijs (Opleidingsvorm 1, 2, 3) worden toegelaten mits een gunstige beslissing van de toelatingsklassenraad. In afwachting van deze beslissing wordt de leerling onder ontbindende voorwaarde ingeschreven. Zie ook SO/2012/01 10.1.5.4
Een leerling die rechtstreeks overkomt uit een niet-Vlaamse school (buitenlandse school, Frans- of Duitstalige school in België) of uit een onthaaljaar voor anderstalige nieuwkomers, kan toegelaten worden onder de volgende voorwaarde: gunstige beslissing van de toelatingsklassenraad, waarin alle leraars van het betrokken structuuronderdeel zijn opgenomen. De beslissing van de toelatingsklassenraad wordt genomen uiterlijk 25 lesdagen na aanvang van de effectieve regelmatige lesbijwoning door de leerling.
 

Veranderen tijdens schooljaar

Naar aanleiding van de coronacrisis is veranderen van studierichting uitzonderlijk mogelijk tot 31/01/2022. Zie SO/2020/01.


Voor uitzonderlijke gevallen kan de toelatingsklassenraad afwijken van deze datum.

 
 

Attest

Wat na Slagerij ?

Na het 3e leerjaar volgen heel wat leerlingen een studierichting uit hetzelfde studiedomein.  
Deze studierichtingen zijn inhoudelijk aansluitend.

Studierichtingen 2e graad 2e leerjaar uit het studiedomein: Voeding en horeca

Bakkerij    Finaliteit: arbeidsmarkt
Bakkerijtechnieken    Finaliteit: doorstroom en arbeidsmarkt
Biotechnologische wetenschappen    Finaliteit: doorstroom
Horeca    Finaliteit: doorstroom en arbeidsmarkt
Restaurant en keuken    Finaliteit: arbeidsmarkt
Slagerij    Finaliteit: arbeidsmarkt
Slagerijtechnieken    Finaliteit: doorstroom en arbeidsmarkt
Toerisme    Finaliteit: doorstroom en arbeidsmarkt

Als je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden kan je na het 3e jaar ook overstappen naar een studierichting van een andere studiedomein. Dat kan ook in een andere finaliteit.
Bespreek dit best met het CLB van je school.

Interessante links

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Slager