Slagerij - Tweede graad

Studierichting "Slagerij"

In de 2e graad leer je de basistechnieken voor het versnijden, uitbenen en verwerken van vers vlees.
Dat vlees wordt immers niet als koteletjes geleverd maar moet verwerkt worden tot verkoopklare porties en gerechten.

Je leert de vleeskarkassen op een hygiënische manier ontvangen en in een gekoelde ruimte opslaan. Je leert het vlees in porties verdelen en eenvoudige en lekkere vleesbereidingen maken volgens de wettelijke voorschriften (voedselveiligheid, HACCP-richtlijnen).

Alle toestellen, messen en andere materialen (vleesmolens…) leer je veilig en correct gebruiken. Hou er vooraf rekening mee dat je in gekoelde ruimten moet willen werken.
Uiteraard leer je ook grondstoffenkostprijzen berekenen, je werkzaamheden plannen, in team werken en over EHBO en arbeidsveiligheid.

Slagerij               


In de 2e graad leer je de basistechnieken voor het versnijden, uitbenen en verwerken van vers vlees.
Dat vlees wordt immers niet als koteletjes geleverd maar moet verwerkt worden tot verkoopklare porties en gerechten.

Je leert de vleeskarkassen op een hygiënische manier ontvangen en in een gekoelde ruimte opslaan. Je leert het vlees in porties verdelen en eenvoudige en lekkere vleesbereidingen maken volgens de wettelijke voorschriften (voedselveiligheid, HACCP-richtlijnen).

Alle toestellen, messen en andere materialen (vleesmolens…) leer je veilig en correct gebruiken. Hou er vooraf rekening mee dat je in gekoelde ruimten moet willen werken.
Uiteraard leer je ook grondstoffenkostprijzen berekenen, je werkzaamheden plannen, in team werken en over EHBO en arbeidsveiligheid.

De lesinhouden (lessenroosters) verschillen van school tot school. Scholen hebben een grote vrijheid om het lessenpakket te organiseren. Daarom vermelden we geen lessenroosters meer.
Je kan ervan uitgaan dat de lessen bestaan uit:

  • basisvorming die hetzelfde is voor elke leerling in hetzelfde leerjaar in een studierichting met dezelfde finaliteit +
  • vorming die typisch is voor de studierichting +
  • enkele uurtjes die de school vrij mag invullen

Gedetailleerde informatie vind je op de websites van de scholen.

Meer informatie over de inhoud, competenties en doelstellingen lees je in het curriculumdossier.

Waar kan ik "Slagerij" volgen ?

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.Toon alle scholen

Geen school gevonden? Pas de filter(s) aan.

Wat kan je behalen na "Slagerij" ?


Nuttige link(s)

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Slager

Na het 3e leerjaar van het secundair onderwijs kan je in 4 SO je studie verderzetten in

  • dezelfde studierichting
  • een andere studierichting uit hetzelfde ‘studiedomein’
  • een studierichting uit een ander studiedomein

De meeste leerlingen kiezen voor de verderzetting van hun studies in dezelfde studierichting (met dezelfde finaliteit = einddoel, voorbereiding op hoger onderwijs, arbeidsmarkt of beide).
Soms kiezen jongeren voor een ander traject. Bijvoorbeeld voor een vergelijkbare studierichting in 4 SO maar met een andere finaliteit.

 Als je kiest voor een andere studierichting, ga dan na of je voldoende basis hebt voor die richting en hoe je een eventuele achterstand kan inhalen.
Studierichtingen uit hetzelfde studiedomein hebben deels dezelfde inhoud maar kunnen:

  • in verschillende interessegebieden (/studiedomeinen)  liggen en/of
  • een andere finaliteit hebben

Met andere woorden: binnen hetzelfde studiedomein kan je soms studierichtingen vinden die meer/minder aansluitend zijn of meer/minder theoretisch. 

Het is ook mogelijk om over te stappen naar een 4e SO uit een ander studiedomein.

Overstappen zijn soms aangewezen maar doe je best niet onvoorbereid. Elke switch van studierichting, finaliteit of studiedomein wordt best vooraf goed besproken.  Het is niet omdat bepaalde overstappen mogelijk zijn, dat ze daarom vlot haalbaar zijn!