Slagerijtechnieken - Tweede graad

Studierichting "Slagerijtechnieken"

Slagerijtechnieken is een theoretisch-praktische studierichting. Je krijgt een basisvorming en een specifieke vorming. De focus ligt op het aanleren van basistechnieken die nodig zijn voor eenvoudige versnijdingen van vlees en lekkere vleesbereidingen.

  • Je verkent de uitbatingsvormen, grondstoffen en het materieel van de slagerij. 
  • Je leert over de technologische processen, de kwaliteitscontrole en het plannen en organiseren bij uitsnijden, het bereiden van vleeswaren en verkoopbare gerechten. 
  • Je let daarbij specifiek op voedingswaarde en gezondheid en op economisch en duurzaam handelen, plannen en organiseren. 
  • Ook arbeids- en voedselveiligheid is voor jou belangrijk. 
  • Deze studierichting heeft niet alleen aandacht voor het werken met grote en kleine stukken vlees en het hanteren van de juiste snij- en uitbeentechnieken maar gaat ook dieper in op processen achter gebruikte technieken én bereidingen.   
  • Er is ook aandacht voor ondernemingsvormen, aan- en verkoopverrichtingen, betaling en boekhouding. 
  • In slagerijtechnieken wordt een nadruk gelegd op onderzoeksvaardigheden, inzicht, plannen en organiseren. 
  • Er is ook specifiek aandacht voor administratieve taken en ICT, organisatie van en controle op het productieproces en kwaliteitsbeoordeling.

Slagerijtechnieken                  


Slagerijtechnieken is een theoretisch-praktische studierichting. Je krijgt een basisvorming en een specifieke vorming. De focus ligt op het aanleren van basistechnieken die nodig zijn voor eenvoudige versnijdingen van vlees en lekkere vleesbereidingen.

  • Je verkent de uitbatingsvormen, grondstoffen en het materieel van de slagerij. 
  • Je leert over de technologische processen, de kwaliteitscontrole en het plannen en organiseren bij uitsnijden, het bereiden van vleeswaren en verkoopbare gerechten. 
  • Je let daarbij specifiek op voedingswaarde en gezondheid en op economisch en duurzaam handelen, plannen en organiseren. 
  • Ook arbeids- en voedselveiligheid is voor jou belangrijk. 
  • Deze studierichting heeft niet alleen aandacht voor het werken met grote en kleine stukken vlees en het hanteren van de juiste snij- en uitbeentechnieken maar gaat ook dieper in op processen achter gebruikte technieken én bereidingen.   
  • Er is ook aandacht voor ondernemingsvormen, aan- en verkoopverrichtingen, betaling en boekhouding. 
  • In slagerijtechnieken wordt een nadruk gelegd op onderzoeksvaardigheden, inzicht, plannen en organiseren. 
  • Er is ook specifiek aandacht voor administratieve taken en ICT, organisatie van en controle op het productieproces en kwaliteitsbeoordeling.

De lesinhouden (lessenroosters) verschillen van school tot school. Scholen hebben een grote vrijheid om het lessenpakket te organiseren. Daarom vermelden we geen lessenroosters meer.
Je kan ervan uitgaan dat de lessen bestaan uit:

  • basisvorming die hetzelfde is voor elke leerling in hetzelfde leerjaar in een studierichting met dezelfde finaliteit +
  • vorming die typisch is voor de studierichting +
  • enkele uurtjes die de school vrij mag invullen

Gedetailleerde informatie vind je op de websites van de scholen.

Meer informatie over de inhoud, competenties en doelstellingen lees je in het curriculumdossier.

Waar kan ik "Slagerijtechnieken" volgen ?

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.Toon alle scholen

Geen school gevonden? Pas de filter(s) aan.

Nuttige link(s)

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Kwaliteits- en procesverantwoordelijke slagerij

Na het 3e leerjaar van het secundair onderwijs kan je in 4 SO je studie verderzetten in

  • dezelfde studierichting
  • een andere studierichting uit hetzelfde ‘studiedomein’
  • een studierichting uit een ander studiedomein

De meeste leerlingen kiezen voor de verderzetting van hun studies in dezelfde studierichting (met dezelfde finaliteit = einddoel, voorbereiding op hoger onderwijs, arbeidsmarkt of beide).
Soms kiezen jongeren voor een ander traject. Bijvoorbeeld voor een vergelijkbare studierichting in 4 SO maar met een andere finaliteit.

 Als je kiest voor een andere studierichting, ga dan na of je voldoende basis hebt voor die richting en hoe je een eventuele achterstand kan inhalen.
Studierichtingen uit hetzelfde studiedomein hebben deels dezelfde inhoud maar kunnen:

  • in verschillende interessegebieden (/studiedomeinen)  liggen en/of
  • een andere finaliteit hebben

Met andere woorden: binnen hetzelfde studiedomein kan je soms studierichtingen vinden die meer/minder aansluitend zijn of meer/minder theoretisch. 

Het is ook mogelijk om over te stappen naar een 4e SO uit een ander studiedomein.

Overstappen zijn soms aangewezen maar doe je best niet onvoorbereid. Elke switch van studierichting, finaliteit of studiedomein wordt best vooraf goed besproken.  Het is niet omdat bepaalde overstappen mogelijk zijn, dat ze daarom vlot haalbaar zijn!