Bakkerij - Tweede graad

Studierichting "Bakkerij"

Eenvoudige en lekkere brood- en banketbakkerijproducten bereiden en proeven lijkt je wel wat…

In deze  praktische studierichting met finaliteit arbeidsmarkt, mag je zelf veel oefenen.
Je leert verschillende grondstoffen en machines kennen die gebruikt worden in een bakkerij. Je leert op een veilige manier met het materieel werken.

Je leert  verschillende soorten degen maken en beslag samenstellen. Je oefent in het bakken en het afwerken van baksels. Uiteraard leer je ook je eigen creativiteit gebruiken tijdens je opdrachten.

Je leert de kostprijs van grondstoffen berekenen, de juiste maten, gewichten en hoeveelheden uit recepten opvolgen. Je leert hoe je producten dient te bewaren en hoe je je lekkere broodjes en gebak kan verpakken met het oog op de verkoop. Je leert je werkzaamheden in een (banket)bakkerij plannen en organiseren.

Daarnaast is er ook aandacht voor veilig, milieubewust  en hygiënisch werken en  leer je rekening houden met voedselveiligheid, voedingswaarde en gezondheid.

Bakkerij               


Beschrijving

Eenvoudige en lekkere brood- en banketbakkerijproducten bereiden en proeven lijkt je wel wat…

In deze  praktische studierichting met finaliteit arbeidsmarkt, mag je zelf veel oefenen.
Je leert verschillende grondstoffen en machines kennen die gebruikt worden in een bakkerij. Je leert op een veilige manier met het materieel werken.

Je leert  verschillende soorten degen maken en beslag samenstellen. Je oefent in het bakken en het afwerken van baksels. Uiteraard leer je ook je eigen creativiteit gebruiken tijdens je opdrachten.

Je leert de kostprijs van grondstoffen berekenen, de juiste maten, gewichten en hoeveelheden uit recepten opvolgen. Je leert hoe je producten dient te bewaren en hoe je je lekkere broodjes en gebak kan verpakken met het oog op de verkoop. Je leert je werkzaamheden in een (banket)bakkerij plannen en organiseren.

Daarnaast is er ook aandacht voor veilig, milieubewust  en hygiënisch werken en  leer je rekening houden met voedselveiligheid, voedingswaarde en gezondheid.

Situering binnen het studiedomein: Voeding en horeca

2e graad

Bakkerij       Arbeidsmarkt

Bakkerijtechnieken      Doorstroom en arbeidsmarkt

Biotechnologische wetenschappen       Doorstroom

Horeca      Doorstroom en arbeidsmarkt

Restaurant en keuken       Arbeidsmarkt

Slagerij       Arbeidsmarkt

Slagerijtechnieken      Doorstroom en arbeidsmarkt

Toerisme      Doorstroom en arbeidsmarkt

3e graad

Bakkerijtechnieken

Biotechnologische en chemische wetenschappen

Brood- en banketbakkerij

Grootkeuken en catering

Horeca

Restaurant en keuken

Slagerij

Slagerij-Traiteurtechnieken

Toerisme

Welke lessen krijg je?

De lesinhouden (lessenroosters) verschillen van school tot school. Scholen hebben een grote vrijheid om het lessenpakket te organiseren. Daarom vermelden we geen lessenroosters meer.
Je kan ervan uitgaan dat de lessen bestaan uit:

  • basisvorming die hetzelfde is voor elke leerling in hetzelfde leerjaar in een studierichting met dezelfde finaliteit +
  • vorming die typisch is voor de studierichting +
  • enkele uurtjes die de school vrij mag invullen

Meer gedetailleerde informatie vind je op de websites van de scholen.

Waar kan ik "Bakkerij" volgen ?

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.Toon alle scholen

Geen school gevonden? Pas de filter(s) aan.

Toelatingsvoorwaarden

Je mag starten in het 3e jaar SO in een studierichting van de finaliteit Arbeidsmarkt als je:

  • geslaagd bent in het 2e leerjaar A of 2e  leerjaar B (*)
  • al 15 jaar bent op 31 december van dat schooljaar
 
(* geslaagd zijn betekent dat je een A-attest of een B-attest hebt behaald. In geval van een B-attest dien je rekening te houden met de clausuleringen (beperkingen) die de klassenraad heeft opgelegd)
 
Regelmatige leerlingen uit het buitengewoon secundair onderwijs (Opleidingsvorm 1, 2, 3) worden toegelaten mits een gunstige beslissing van de toelatingsklassenraad. In afwachting van deze beslissing wordt de leerling onder ontbindende voorwaarde ingeschreven. Zie ook SO/2012/01 10.1.5.4
Een leerling die rechtstreeks overkomt uit een niet-Vlaamse school (buitenlandse school, Frans- of Duitstalige school in België) of uit een onthaaljaar voor anderstalige nieuwkomers, kan toegelaten worden onder de volgende voorwaarde: gunstige beslissing van de toelatingsklassenraad, waarin alle leraars van het betrokken structuuronderdeel zijn opgenomen. De beslissing van de toelatingsklassenraad wordt genomen uiterlijk 25 lesdagen na aanvang van de effectieve regelmatige lesbijwoning door de leerling.
 

Veranderen tijdens schooljaar

Verandering van studierichting tijdens het schooljaar is toegestaan tot en met 15 januari.
Voor uitzonderlijke gevallen kan de toelatingsklassenraad afwijken van deze datum.

 
 

Attest

Aangezien de regelgeving over de attesten op het einde van het 3e jaar secundair onderwijs (SO) nog niet volledig uitgeschreven is, vind je hier de voorlopige informatie:

Na het 1e leerjaar van de 2e graad (= 3 SO) kan je volgende oriënteringsattesten behalen:

A-attest

Als je geslaagd bent.

B-attest *

Als je geslaagd bent, maar in het volgend leerjaar bepaalde finaliteiten en/of onderwijsvormen en/of studierichtingen niet mag volgen.
De school beslist welk beperkingen (= clausuleringen) ze jou oplegt en ze moet meedelen waarom.

C-attest

Als je niet geslaagd bent.

Attest van regelmatige lesbijwoning

Als de school werkt volgens ‘het systeem van uitstel van de delibererende klassenraad tot het einde van een graad’ (zie omzendbrief SO 64 10.1.2)
Hiermee krijg je toelating tot 4 SO.

 *Overzitten na een B-attest in eenzelfde of andere studierichting, kan enkel na:

  • een positief advies van de delibererende klassenraad +
  • een (niet-bindend) advies van een CLB dat de betrokken personen, op hun verzoek, heeft ontvangen.

Wat na Bakkerij ?

Na het 3e leerjaar volgen heel wat leerlingen een studierichting uit hetzelfde studiedomein.  
Deze studierichtingen zijn inhoudelijk aansluitend.

Studierichtingen 2e graad 2e leerjaar uit het studiedomein: Voeding en horeca

Bakkerij    Finaliteit: arbeidsmarkt
Bakkerijtechnieken    Finaliteit: doorstroom en arbeidsmarkt
Biotechnologische wetenschappen    Finaliteit: doorstroom
Horeca    Finaliteit: doorstroom en arbeidsmarkt
Restaurant en keuken    Finaliteit: arbeidsmarkt
Slagerij    Finaliteit: arbeidsmarkt
Slagerijtechnieken    Finaliteit: doorstroom en arbeidsmarkt
Toerisme    Finaliteit: doorstroom en arbeidsmarkt

Je kan je studie ook verder zetten in een studierichting van een ander studiedomein.  Eventueel met een andere finaliteit.  Op voorwaarde dat je in orde bent met de toelatingsvoorwaarden.
Omdat niet alle overgangen vlot haalbaar zijn, wordt dit best individueel bekeken.
 

Interessante links

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Banketbakker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Bakker