Horeca - Tweede graad

Studierichting "Horeca"

Horeca is een theoretisch-praktische studierichting. Je krijgt een basisvorming en een specifieke vorming.

  • Je verkent activiteiten in de keuken, het restaurant en logies op vlak van uitbating, grondstoffen en materieel. 
  • Je leert over de basiskennis en -vaardigheden in keuken, restaurant en onthaal van gasten en let daarbij specifiek op voedingswaarde en gezondheid en op economisch en duurzaam handelen, plannen en organiseren. 
  • Ook arbeids- en voedselveiligheid is voor jou belangrijk. 
  • Je oefent in gastvrijheid en goede communicatie met aandacht voor talen, correcte sociale omgangsvormen en etiquette. 
  • In deze studierichting is inzicht in ondernemen en boekhouding belangrijk.
  • Je leert technieken voor warme en koude basiskeukenbereidingen, gasten ontvangen en bedienen, gerechten en dranken voorstellen en serveren. 
  • In deze studierichting ga je niet alleen in op het bereiden en proeven van culinaire gerechten, maar leer je ook over de processen achter bereidingen en technieken.

Horeca               


Horeca is een theoretisch-praktische studierichting. Je krijgt een basisvorming en een specifieke vorming.

  • Je verkent activiteiten in de keuken, het restaurant en logies op vlak van uitbating, grondstoffen en materieel. 
  • Je leert over de basiskennis en -vaardigheden in keuken, restaurant en onthaal van gasten en let daarbij specifiek op voedingswaarde en gezondheid en op economisch en duurzaam handelen, plannen en organiseren. 
  • Ook arbeids- en voedselveiligheid is voor jou belangrijk. 
  • Je oefent in gastvrijheid en goede communicatie met aandacht voor talen, correcte sociale omgangsvormen en etiquette. 
  • In deze studierichting is inzicht in ondernemen en boekhouding belangrijk.
  • Je leert technieken voor warme en koude basiskeukenbereidingen, gasten ontvangen en bedienen, gerechten en dranken voorstellen en serveren. 
  • In deze studierichting ga je niet alleen in op het bereiden en proeven van culinaire gerechten, maar leer je ook over de processen achter bereidingen en technieken.

De lesinhouden (lessenroosters) verschillen van school tot school. Scholen hebben een grote vrijheid om het lessenpakket te organiseren. Daarom vermelden we geen lessenroosters meer.
Je kan ervan uitgaan dat de lessen bestaan uit:

  • basisvorming die hetzelfde is voor elke leerling in hetzelfde leerjaar in een studierichting met dezelfde finaliteit +
  • vorming die typisch is voor de studierichting +
  • enkele uurtjes die de school vrij mag invullen

Gedetailleerde informatie vind je op de websites van de scholen.

Meer informatie over de inhoud, competenties en doelstellingen lees je in het curriculumdossier.

Waar kan ik "Horeca" volgen ?

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.Toon alle scholen

Geen school gevonden? Pas de filter(s) aan.

Wat kan je behalen na "Horeca" ?


Nuttige link(s)

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Kelner

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Kok

Na het 3e leerjaar van het secundair onderwijs kan je in 4 SO je studie verderzetten in

  • dezelfde studierichting
  • een andere studierichting uit hetzelfde ‘studiedomein’
  • een studierichting uit een ander studiedomein

De meeste leerlingen kiezen voor de verderzetting van hun studies in dezelfde studierichting (met dezelfde finaliteit = einddoel, voorbereiding op hoger onderwijs, arbeidsmarkt of beide).
Soms kiezen jongeren voor een ander traject. Bijvoorbeeld voor een vergelijkbare studierichting in 4 SO maar met een andere finaliteit.

 Als je kiest voor een andere studierichting, ga dan na of je voldoende basis hebt voor die richting en hoe je een eventuele achterstand kan inhalen.
Studierichtingen uit hetzelfde studiedomein hebben deels dezelfde inhoud maar kunnen:

  • in verschillende interessegebieden (/studiedomeinen)  liggen en/of
  • een andere finaliteit hebben

Met andere woorden: binnen hetzelfde studiedomein kan je soms studierichtingen vinden die meer/minder aansluitend zijn of meer/minder theoretisch. 

Het is ook mogelijk om over te stappen naar een 4e SO uit een ander studiedomein.

Overstappen zijn soms aangewezen maar doe je best niet onvoorbereid. Elke switch van studierichting, finaliteit of studiedomein wordt best vooraf goed besproken.  Het is niet omdat bepaalde overstappen mogelijk zijn, dat ze daarom vlot haalbaar zijn!