Chocolatier duaal - Derde graad - BSO

Studierichting "Chocolatier duaal"

Ben je iemand die het best leert vanuit de praktijk én graag een diploma behaalt, dan is deze opleiding misschien geknipt voor jou. Duale opleidingen bestaan immers uit leren op school + leren op de werkvloer.

Voor elke duale opleiding bestaat 1 standaardtraject.
Gedetailleerde info over het standaardtraject van Chocolatier duaal in 7 BSO.
Hierin staat beschreven wat jij moet leren op vlak van:

  • algemene vorming
    Algemene vorming krijg je op school. Deze bestaat uit het Project Algemene vakken, Frans of Engels, Lichamelijke Opvoeding, vakoverschrijdende eindtermen SO en lessen Levensbeschouwing.
    De algemene vorming wordt ofwel apart gegeven ofwel ( deels) geïntegreerd in de beroepsgerichte vorming.
  • beroepsgerichte vorming.
    Beroepsgerichte vorming krijg je vnl. op je reële werkplek. Ook op school wordt een deel van deze vorming gegeven.
    De beroepsgerichte vorming is gebaseerd op volgende Beroepskwalificatie:
    • Beroepskwalificatie chocoladebewerker, niveau 4 van de Vlaamse kwalificatiestructuur

    Je brengt heel wat opleidingstijd door op de werkvloer. Concreet gaat het over minstens 20 u/week (gemiddeld en op jaarbasis). Zo wordt je opleiding direct realistisch.

Je  beroepsgerichte opleiding kan lineair (jaarsysteem) of modulair (opgedeeld in clusters) georganiseerd worden.

De school beslist hoe je opleiding er uit ziet en volgt deze op, in nauwe samenwerking met de mentor/werkplek.

Je sluit een bezoldigde overeenkomst alternerende opleiding af.
Als je binnen de vastgelegde termijn* geen overeenkomst hebt afgesloten, moet je met de duale opleiding stoppen.

*= binnen de 20 opleidingsdagen vanaf de start van de 1e lesbijwoning of vanaf het beëindigen van een eerdere overeenkomst

Chocolatier duaal - Derde graad - BSO

 

Ben je iemand die het best leert vanuit de praktijk én graag een diploma behaalt, dan is deze opleiding misschien geknipt voor jou. Duale opleidingen bestaan immers uit leren op school + leren op de werkvloer.

Voor elke duale opleiding bestaat 1 standaardtraject.
Gedetailleerde info over het standaardtraject van Chocolatier duaal in 7 BSO.
Hierin staat beschreven wat jij moet leren op vlak van:

  • algemene vorming
    Algemene vorming krijg je op school. Deze bestaat uit het Project Algemene vakken, Frans of Engels, Lichamelijke Opvoeding, vakoverschrijdende eindtermen SO en lessen Levensbeschouwing.
    De algemene vorming wordt ofwel apart gegeven ofwel ( deels) geïntegreerd in de beroepsgerichte vorming.
  • beroepsgerichte vorming.
    Beroepsgerichte vorming krijg je vnl. op je reële werkplek. Ook op school wordt een deel van deze vorming gegeven.
    De beroepsgerichte vorming is gebaseerd op volgende Beroepskwalificatie:
    • Beroepskwalificatie chocoladebewerker, niveau 4 van de Vlaamse kwalificatiestructuur

    Je brengt heel wat opleidingstijd door op de werkvloer. Concreet gaat het over minstens 20 u/week (gemiddeld en op jaarbasis). Zo wordt je opleiding direct realistisch.

Je  beroepsgerichte opleiding kan lineair (jaarsysteem) of modulair (opgedeeld in clusters) georganiseerd worden.

De school beslist hoe je opleiding er uit ziet en volgt deze op, in nauwe samenwerking met de mentor/werkplek.

Je sluit een bezoldigde overeenkomst alternerende opleiding af.
Als je binnen de vastgelegde termijn* geen overeenkomst hebt afgesloten, moet je met de duale opleiding stoppen.

*= binnen de 20 opleidingsdagen vanaf de start van de 1e lesbijwoning of vanaf het beëindigen van een eerdere overeenkomst

 

Voorbereidend jaar Se-n-Se Voorbereidend jaar

Se-n-Se
7de specialisatiejaar

6e leerjaar ASO

6e leerjaar TSO

6e leerjaar KSO

6e leerjaar BSO


Leertijd
Deeltijds BSO

5e leerjaar ASO

5e leerjaar TSO

5e leerjaar KSO

5e leerjaar BSO

 

Situering binnen studiegebied "Voeding"

 
Tweede graad Derde graad Se-n-Se / 7e jr. / Voorbereidend jr.

Brood en banket (TSO)
Hotel (TSO)
Slagerij en vleeswaren (TSO)
Voedingstechnieken (TSO)
Brood- en banketbakkerij (BSO)
Restaurant en keuken (BSO)
Slagerij en vleeswarenbereiding (BSO)

Brood en banket (TSO)
Hospitality (TSO)
Hotel (TSO)
Slagerij en vleeswaren (TSO)
Voedingstechnieken (TSO)
Brood- en banketbakkerij duaal (BSO)
Brood- en banketbakkerij en confiserie (BSO)
Grootkeuken (BSO)
Grootkeuken en catering duaal (BSO)
Restaurant en keuken (BSO)
Slagerij duaal (BSO)
Slagerij en verkoopsklare gerechten (BSO)

Assistent voedingsindustrie (TSO)
Bakkerijtechnieken (TSO)
Butler-Intendant (TSO)
Hotelbeheer (TSO)
Vleeswarentechnieken (TSO)
Banketaannemer-traiteur (BSO)
Banketbakkerij-chocoladebewerking (BSO)
Chocolatier duaal (BSO)
Dieetbakkerij (BSO)
Gemeenschapsrestauratie (BSO)
Grootkeukenkok duaal (BSO)
Hotelonthaal (BSO)
Hotelreceptionist duaal (BSO)
Restaurantbedrijf en drankenkennis (BSO)
Slagerij - Fijnkosttraiteur (BSO)
Specialiteitenrestaurant (BSO)
Wereldgastronomie (BSO)

 

Welke lessen krijg ik?

De scholen beslissen zelf hoe ze het standaardtraject (zie beschrijving studierichting) vertalen naar lessentabellen. Er zijn geen algemene lessenroosters voorhanden.
Met andere woorden: de invulling van de lessen kan verschillen van school tot school en zelfs van leerling tot leerling.
Om hier zicht op te krijgen dien je de school van je keuze zélf te contacteren. 

 

 

 

Waar kan ik "Chocolatier duaal" volgen ?

  Toon alle scholen

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.


Filteren op provincie:
Filteren op arrondissement:
Filteren op gemeente:
Filteren op net:
   
Filteren op methodeschool:
Filteren op schooleigenschap:
 
   

Wie wordt toegelaten tot "Chocolatier duaal" ?

Je wordt toegelaten tot de start van de 1-jarige opleiding 'Chocolatier duaal' als je:

  • al een diploma SO hebt behaald binnen het voltijds SO in een studierichting van hetzelfde studiegebied OF

  • al een diploma SO hebt behaald binnen DBSO of Leertijd op basis van een certificaat van een opleiding die verwant is met het studiegebied van de duale opleiding

  • al een studiegetuigschrift van het 2e leerjaar van de 3e graad SO hebt behaald, uitgereikt binnen een opleiding van hetzelfde studiegebied of op basis van een certificaat van een opleiding die verwant is met het studiegebied van de duale opleiding,  uitgereikt in het DBSO of de Leertijd OF

  • als je 1 van de vorige studiebewijzen hebt behaald behaald in een ander studiegebied of binnen een opleiding die niet verwant is met het studiegebied van de duale opleiding. In dat geval moet de toelatingsklassenraad (of het begeleidingsteam)akkoord gaan.

-Je wordt toegelaten na de start van de opleiding 'Chocolatier duaal' als:

  • je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden zoals hierboven beschreven +

  • de klassenraad akkoord gaat met de laattijdige instap. De klassenraad bestaat uit tenminste de voorzitter + 3 leraars.

EXTRA toelatingsvoorwaarde voor de opleiding 'chocolatier duaal': Voor deze opleiding moet je een medisch attest hebben waaruit blijkt dat je lichamelijk geschikt bent om de opleiding te volgen. Een arts levert dit attest af. Je hoeft dit attest maar 1 keer aan te vragen want het blijft geldig voor de rest van je (ononderbroken) secundaire studies. Zelfs wanneer je van onderwijsinstelling verandert. (Tenzij er een aanleiding is om te her-evalueren).

-Hoewel het geen formele toelatingsvoorwaarde is, wordt er verwacht dat je (quasi) arbeidsrijp bent.

-Kom je uit een niet-Vlaamse onderwijsinstelling of uit een Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN), dan kan de toelatingsklassenraad je toelaten. Dit moet beslist worden binnen de 25 lesdagen vanaf je start in dat leerjaar.

-Ook moet je een overeenkomst hebben afgesloten (binnen de 20 opleidingsdagen te tellen vanaf de start van de 1e lesbijwoning of vanaf het beëindigen van een eerdere overeenkomst). Als dit niet lukt ben je verplicht met je duale opleiding te stoppen.

Wat na "Chocolatier duaal" ?

Je kan volgende studiebewijzen behalen:

  • Het diploma secundair onderwijs als je geslaagd bent voor je volledige duale opleiding

  • Het studiegetuigschrift van het 3e leerjaar van de 3e graad ( uitgereikt aan leerlingen die instromen vanuit 6 ASO, TSO of KSO)

  • een certificaat als je slaagt voor de vakken van de beroepsgerichte vorming, maar niet voor de vakken algemene vorming.
    (Als je opleiding op meer dan 1 beroepskwalificatie is gebaseerd, kunnen verschillende certificaten worden toegekend.)

  • een attest van verworven competenties als je geen recht hebt op 1 van de bovenvermelde studiebewijzen.

  • het getuigschrift over de basiskennis van het bedrijfsbeheer kan nog steeds uitgereikt worden onder de voorwaarden vermeld in de omzendbrief SO/2008/01

Mag ik tijdens het schooljaar nog veranderen ?

  • Veranderen van school in de loop van een schooljaar mag altijd.

  • Tijdens je opleidingsjaar mag je tot en met 30 september (1 maart indien de studierichting waaruit je stapt pas op 1 februari is opgestart) veranderen van onderwijsvorm en/of opleiding. Voor uitzonderlijke gevallen kan de toelatingsklassenraad afwijken van deze datum onder de volgende voorwaarden:
    a) na kennisname van het advies van de begeleidende klassenraad van de studierichting die de leerling tot dan volgt;
    b) omwille van ernstige medische, psychische, sociale of onderwijskundige redenen.

    -Uiteraard moet steeds voldaan zijn aan de (specifieke) toelatingsvoorwaarden van de opleiding waarnaar je overstapt.

    -Over de overgang, bij instap vanuit een niet- Vlaamse school of een OKAN-klas, wordt beslist door de klassenraad binnen de 25 dagen na de aanvang van de lesbijwoning.

Wat na "Chocolatier duaal" ?

-Na dit specialisatiejaar gaan de meesten werken. Open het tabblad 'Beroepen' om een beeld te krijgen van de concrete mogelijkheden.

-Verder studeren kan ook. Doorstroming naar het hoger onderwijs hangt af van je capaciteiten, interesse en inzet.
Hieronder kan je per onderwijsniveau een oplijsting vinden van een aantal inhoudelijk verwante vervolgopleidingen. Let wel: 'inhoudelijk verwant' betekent niet altijd 'vlot haalbaar'.

Se-n-Se

Je kan verder studeren in alle Se-n-Se opleidingen tso/kso (secundair na secundair) van hetzelfde studiegebied waarin je je diploma secundair onderwijs hebt behaald. 
De Se-n-Se opleidingen binnen het studiegebied Voeding worden hieronder opgesomd.
Je kan er rechtstreeks in starten.
Dit betekent niet dat alle overgangen evident zijn.  
Als je kiest voor een Se-n-Se uit een ander studiegebied, heb je de toestemming nodig van de toelatingsklassenraad van de school.

Dit zijn de Se-n-Se-jaren van dit studiegebied:


Bakkerijtechnieken (TSO - Se-n-Se)

Butler-Intendant (TSO - Se-n-Se)

Hotelbeheer (TSO - Se-n-Se)

Vleeswarentechnieken (TSO - Se-n-Se)

Voedselbehandeling (TSO - Se-n-Se)

HBO

Het hoger beroepsonderwijs positioneert zich op niveau 5 van de Vlaamse kwalificatiestructuur; vandaar de roepnaam HBO5. Het maakt deel uit van het hoger onderwijs en situeert zich qua niveau net onder de professionele bachelor. 
De opleidingen uit het HBO bereiden voor op het uitoefenen van een beroep. 
Er zijn twee soorten:
- de graduaatsopleidingen 
- de opleiding hoger beroepsonderwijss Verpleegkunde. 
Let wel dat de toelatingsvoorwaarden voor beide soorten verschillen, maar met een diploma secundair kan je altijd starten in elke opleiding van het HBO5. Controleer daarom goed de toelatingsvoorwaarden.

Aangezien de graduatsopleidingen momenteel nog niet allemaal erkend zijn verwijzen wij op dit ogenblik door naar de webpagina's (opleidingspagina's) van de hogescholen die vanaf 2019-2020 de desbetreffende opleidingen willen aanbieden. Van zodra de erkinningsproxcedure is afgerond en wij de opleidingsfiches allemaal kunnen aanmaken zullen de inhoudelijk verwante vervolgopleidingen hieronder plaatsen. Voorlopig kan je alle toekomstige graduaatsopleidingen op de websites van de hogescholen via deze link raadplegen.

Professionele Bachelors

Met een diploma secundair mag je starten in een professionele bacheloropleiding.
Na het tso is de overstap naar een inhoudelijk verwante richting meestal haalbaar.
Houd bij je keuze zeker rekening met je vooropleiding. De studierendementscijfers die bij elke richting vermeld worden onder het gelijknamige tabblaadje, informeren je over gemaakte keuzes en gemiddeld studiesucces.
Na het bso is dit veel minder vanzelfsprekend owv de beperkte theoretische vooropleiding. 

Academische Bachelors

Met een diploma secundair mag je starten in de meeste academische bacheloropleidingen.
Voor enkele opleidingen gelden extra toelatingsvoorwaarden.
Let wel dat deze opleidingen sterk theoretisch zijn en dat een instap na tso, en vooral na bso, zeker niet vanzelfsprekend is.
Deze opleidingen worden meestal door een universiteit georganiseerd.  
Uitzonderingen hierop zijn de opleidingen \'Nautische wetenschappen\', georganiseerd door de Hogere Zeevaartschool en de kunstrichtingen in de studiegebieden \'Muziek en Podiumkunsten\' en \'Audiovisuele en Beeldende Kunst\', die door een School of Arts worden georganiseerd.
De academische opleidingen zijn voor de theorie een pak moeilijker dan de professionele bachelors. De studierendementscijfers die bij elke richting vermeld worden onder het gelijknamige tabblaadje, informeren je over gemaakte keuzes en gemiddeld studiesucces.
Je doet er goed aan je keuze en je kansen op studiesucces vooraf grondig te bespreken met je ouders, leerkrachten, het CLB,...

Voorbereidend jaar

Met je diploma secundair kan je verder studeren in een voorbereidend jaar.
Deze worden ingericht in het aso en het kso als voorbereiding op het hoger onderwijs. 
In het aso gaat het om een jaar dat tekorten in de vooropleiding wiskunde en wetenschappen wil bijwerken.
In het kso bereiden deze jaren voor op de artistieke toelatingsproeven van het hoger onderwijs.
Sommige voorbereidende jaren worden in geen enkele school ingericht.
Dit kan jaarlijks wijzigen. 

7de specialisatiejaren BSO

Je mag ook nog een ander specialisatiejaar bso volgen.
Wil je een richting uit een ander studiegebied, dan moet de toelatingsklassenraad dit toestaan. 

Dit zijn de mogelijkheden:

Banketaannemer-traiteur (BSO - Derde leerjaar)

Banketbakkerij-chocoladebewerking (BSO - Derde leerjaar)

Dieetbakkerij (BSO - Derde leerjaar)

Gemeenschapsrestauratie (BSO - Derde leerjaar)

Hotelonthaal (BSO - Derde leerjaar)

Hotelreceptionist duaal (BSO - Derde leerjaar)

Restaurantbedrijf en drankenkennis (BSO - Derde leerjaar)

Slagerij - Fijnkosttraiteur (BSO - Derde leerjaar)

Specialiteitenrestaurant (BSO - Derde leerjaar)

Wereldgastronomie (BSO - Derde leerjaar)

 

Mogelijke beroepen

Hier een overzicht van beroepen die mogelijk zijn na deze opleiding. Enkel beroepen uit de beroependatabase van Onderwijskiezer zijn vermeld. Er kunnen dus steeds nog andere mogelijkheden zijn. Klik op een beroep voor meer informatie.

Bakker ( knelpuntberoep)

Bakkershulp ( knelpuntberoep)



Productieoperator voeding ( knelpuntberoep)