Volwassenen

Kok
Beschrijving
Je leert basisvaardigheden en technieken met betrekking tot het bereiden van gerechten.
Je kan richtlijnen met betrekking tot veilig, hygiënisch, milieubewust en ergonomisch werken naleven.
Je onderhoudt de lokalen en keukenmaterialen.
Je voert basisbereidingen in de keuken uit.
Onder begeleiding bereid je warme en koude maaltijden met vis, vlees en gevogelte, zet een zaal klaar, verzorgt de omgang met gasten en bedient ze.
Je maakt nagerechten klaar en werkt aan de kaart.
Situering
Studiegebied | Horeca | ||||
Diplomagericht | Nee | ||||
Beroepskwalificatie | Kok | ||||
Beroepskwalificatie definitie | Verwerkt ingrediënten door het toepassen van kooktechnieken tot warme en koude keukenbereidingen, creëert gerechten conform bedrijfsformule, denkt mee over de samenstelling van de kaart, stelt technische fiches op, volgt keukenprocessen op, regelt de organisatie van de keuken, verbetert constant de kwaliteit van het werk en de gerechten en beheert de voorraden teneinde een goede dienstverlening te garanderen en een kwaliteitsvolle maaltijd af te leveren aan de gast. | ||||
Beroepskwalificatie ID | BK-0252-4 | ||||
Beroepskwalificatie VKS | Niveau 4 van de Vlaamse Kwalificatiestructuur | ||||
Beroepskwalificatie informatie | Klik hier meer informatie over nodige kennis, competenties en vaardigheden | ||||
Duaal | Nee | ||||
STEM | Nee |
Opleidingsvariant | Duur | Studiebewijs | Ingericht | Studieomvang | Einddatum |
---|---|---|---|---|---|
Kok | Standaard | Certificaat | Ja | 800 lestijden |
-- |
Kok | Verkort | Certificaat | Ja | 400 lestijden |
-- |
Kok | Verlengd | Certificaat | Ja | 1200 lestijden |
-- |
Instellingen
Beroepen
Pizza-, wafel-, pannenkoekenbakker
Polyvalent medewerker restaurant
Linken
Kok - VDAB - Beroepenfilm
Leiding geven aan keukenpersoneel (m/v/x) - Beroepsprofiel Competent
Kok - Opleidingsprofiel SecVO

Kok |
Beschrijving
Je leert basisvaardigheden en technieken met betrekking tot het bereiden van gerechten.
Je kan richtlijnen met betrekking tot veilig, hygiënisch, milieubewust en ergonomisch werken naleven.
Je onderhoudt de lokalen en keukenmaterialen.
Je voert basisbereidingen in de keuken uit.
Onder begeleiding bereid je warme en koude maaltijden met vis, vlees en gevogelte, zet een zaal klaar, verzorgt de omgang met gasten en bedient ze.
Je maakt nagerechten klaar en werkt aan de kaart.
Situering
Studiegebied | Horeca | ||||
Diplomagericht | Ja | ||||
Beroepskwalificatie | Kok | ||||
Beroepskwalificatie definitie | Verwerkt ingrediënten door het toepassen van kooktechnieken tot warme en koude keukenbereidingen, creëert gerechten conform bedrijfsformule, denkt mee over de samenstelling van de kaart, stelt technische fiches op, volgt keukenprocessen op, regelt de organisatie van de keuken, verbetert constant de kwaliteit van het werk en de gerechten en beheert de voorraden teneinde een goede dienstverlening te garanderen en een kwaliteitsvolle maaltijd af te leveren aan de gast. | ||||
Beroepskwalificatie ID | BK-0252-4 | ||||
Beroepskwalificatie VKS | Niveau 4 van de Vlaamse Kwalificatiestructuur | ||||
Beroepskwalificatie informatie | Klik hier meer informatie over nodige kennis, competenties en vaardigheden | ||||
Duaal | Ja | ||||
STEM | Nee |
Opleidingsvariant | Duur | Studiebewijs | Ingericht | Studieomvang | Einddatum |
---|---|---|---|---|---|
Kok | Standaard | Certificaat | Ja | 800 lestijden |
-- |
Kok | Verkort | Certificaat | Ja | 400 lestijden |
-- |
Kok | Verlengd | Certificaat | Ja | 1200 lestijden |
-- |
Modules
Omschrijving | Type | Studiebewijs | Ingericht | Lestijden | Einddatum |
---|---|---|---|---|---|
Bistrogerechten met groenten en kruiden | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 120 lestijden |
-- |
Bistrogerechten met groenten en kruiden | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Bistrogerechten met vis | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 120 lestijden |
-- |
Bistrogerechten met vis | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Bistrogerechten met vlees en gevogelte | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 120 lestijden |
-- |
Bistrogerechten met vlees en gevogelte | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Bistronagerechten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 120 lestijden |
-- |
Bistronagerechten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Eenvoudige gerechten met groenten en kruiden | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 60 lestijden |
-- |
Eenvoudige gerechten met groenten en kruiden | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 40 lestijden |
-- |
Eenvoudige gerechten met groenten en kruiden | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 20 lestijden |
-- |
Eenvoudige nagerechten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 60 lestijden |
-- |
Eenvoudige nagerechten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 40 lestijden |
-- |
Eenvoudige nagerechten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 20 lestijden |
-- |
Eenvoudige visgerechten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 40 lestijden |
-- |
Eenvoudige visgerechten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 60 lestijden |
-- |
Eenvoudige visgerechten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 20 lestijden |
-- |
Eenvoudige vlees- en gevogeltegerechten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 60 lestijden |
-- |
Eenvoudige vlees- en gevogeltegerechten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 40 lestijden |
-- |
Eenvoudige vlees- en gevogeltegerechten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 20 lestijden |
-- |
Initiatie ontvangst en bediening van gasten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 40 lestijden |
-- |
Initiatie ontvangst en bediening van gasten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 120 lestijden |
-- |
Initiatie ontvangst en bediening van gasten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Restaurant à la carte | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 120 lestijden |
-- |
Restaurant à la carte | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Restaurant à la carte en keukenbeheer | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 120 lestijden |
-- |
Restaurant à la carte en keukenbeheer | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Restaurant à la carte en keukenorganisatie | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 120 lestijden |
-- |
Restaurant à la carte en keukenorganisatie | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Toelating
Voor de opleidingen van de studiegebieden personenzorg en voeding waarin cursisten rechtstreeks of onrechtstreeks met voedingswaren of -stoffen in aanraking komen en zij die waren of stoffen kunnen verontreinigen of besmetten, is in uitvoering van de federale regelgeving op de voedselveiligheid een medisch geschiktheidsattest vereist.
Daartoe dient een arts voor 1 oktober van het betrokken schooljaar of onmiddellijk indien de inschrijving later plaatsvindt een verklaring van lichamelijke geschiktheid uit te reiken.
Dit attest mag ten hoogste drie jaar oud zijn.
Sanctie
Certificaat van de beroepsopleiding: KOK na 880 lestijden.
Het certificaat leidt in combinatie met het certificaat AANVULLENDE ALGEMENE VORMING tot het diploma secundair onderwijs.
Instellingen
GO! Centrum voor Volwassenenonderwijs hét CVO Pro
Keizersplein 19 9300 Aalst
053 46 19 00![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Brussel
Materiaalstraat 67 1070 Anderlecht
02 528 09 50![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Brussel
Materiaalstraat 67 1070 Anderlecht
02 528 09 50![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Brussel
Materiaalstraat 67 1070 Anderlecht
02 528 09 50![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Brussel
Materiaalstraat 67 1070 Anderlecht
02 528 09 50![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Brussel
Materiaalstraat 67 1070 Anderlecht
02 528 09 50![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Brussel
Materiaalstraat 67 1070 Anderlecht
02 528 09 50![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Leren Beleven Creëren
Sudermanstraat 5 2000 Antwerpen
03 375 68 58![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Vitant
Desguinlei 244 2018 Antwerpen
03 242 26 19![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs HIK
Kleinhoefstraat 4 2440 Geel
01 4 71 69 53![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Cursa
Halmstraat 12 3600 Genk
08 984 99 03![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Qrios
Halmstraat 6A 3600 Genk
089 69 40 00![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Qrios
Halmstraat 6A 3600 Genk
089 69 40 00![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Qrios
Halmstraat 6A 3600 Genk
089 69 40 00![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Gent
Martelaarslaan 13 9000 Gent
09 225 04 36![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Groeipunt (131888)
Henleykaai 83 b 9000 Gent
09 267 12 90![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs De Verdieping
Schachtplein 1 3550 Heusden-Zolder
01 153 87 33![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs MIRAS
Nelson Mandelaplein 1 8500 Kortrijk
056 32 19 19![]()
![]()
Provinciaal centrum voor volwassenenonderwijs Limburg
Europaplein 36 3630 Maasmechelen
089 77 09 55![]()
![]()
Provinciaal centrum voor volwassenenonderwijs Limburg
Europaplein 36 3630 Maasmechelen
089 77 09 55![]()
![]()
Centrum voor volwassenenonderwijs Groeipunt (131482)
Centrumlaan 160 9400 Ninove
054 31 78 60![]()
![]()
GO! Centrum voor volwassenenonderwijs Scala
Hugo Verrieststraat 68 8800 Roeselare
056 25 47 13![]()
![]()
GO! Centrum voor Volwassenenonderwijs EduKempen
Boomgaardstraat 56 2300 Turnhout
01 449 07 10![]()
![]()
GO! Centrum voor Volwassenenonderwijs EduKempen
Boomgaardstraat 56 2300 Turnhout
01 449 07 10![]()
![]()
Linken
Kok - VDAB - Beroepenfilm
Leiding geven aan keukenpersoneel (m/v/x) - Beroepsprofiel Competent
Kok - Opleidingsprofiel SecVO
Synoniemen
- Afwasser-keukenmedewerker
- Ambachtelijk slager
- Banketbakker in een restaurant (m/v)
- Bereider fijne vleeswaren
- Bereider fijnkost
- Bereider van vleesproducten
- Charcutier (m/v)
- Charcutier traiteur
- Charcutier traiteur (m/v)
- Chef charcuterie traiteur (m/v)
- Chef de partie (m/v)
- Chef de partie desserten, gebak en brood
- chef de partie groenten, fruit en kruiden
- Chef de partie koude keuken
- Chef de partie koude keuken (m/v)
- Chef de partie patisserie
- Chef de partie patisserie (m/v)
- Chef de partie vlees, wild en gevogelte
- Chef de partie voor het bereiden van vlees, wild en gevogelte (m/v)
- Chef de partie voor sauzen (m/v)
- Chef de partie voor vis, schaal- en schelpdieren
- Chef de partie voor visgerechten (m/v)
- Chef de partie warme keuken
- Chef de partie warme keuken (m/v)
- Chef patisserie (m/v)
- Chef tussengerechten (m/v)
- Culinair slager
- Demi-chef de partie
- Demi-chef de partie (m/v)
- Eerste hulpkok (m/v)
- Grill-kok (m/v)
- Grootkeukenkok (m/v)
- Hoofd afdeling charcuterie
- Hoofd afdeling charcuterie m/v)
- Hoofd productieafdeling charcuterie (m/v)
- Hulp in de charcuterie
- Hulp in de charcuterie (m/v)
- Hulpkok (m/v)
- Hulpkok in een grootkeuken (m/v)
- Hulpkok patisserie (m/v)
- Keukenhulp
- Kok (m/v)
- Kok-keukenmedewerker
- Kok-patissier
- Kok-patissier (m/v)
- Kok-privédienst (m/v)
- Kok-traiteur (m/v)
- Medewerker charcuterie
- Medewerker charcuterie (m/v)
- Polyvalent medewerker restaurant
- Productiemedewerker voeding (m/v)
- Saucier
- Saucier (m/v)
- Slager charcutier
- Sous-chef keuken (m/v)
- Tweede hulpkok
- Verkoper in een charcuterie
- Vleesbrader
- Vleesbrader (m/v)
Pagina laatst bijgewerkt op basis van gegevens van: 23-05-2025