Examencommissies

Wat?

Bepaalde diploma’s, getuigschriften en attesten kan je niet alleen behalen door opleidingen te volgen, maar ook door je individueel voor te bereiden en de examens via een examencommissie af te leggen.

Examencommissie basisonderwijs

Wie geen getuigschrift basisonderwijs behaalde op school, kan dit via de examencommissie basisonderwijs.
Je legt de examens af bij een van de examenscholen. Zowel inschrijven als deelnemen is gratis.
Je kan deelnemen als je in het jaar van het examen 9 jaar wordt of ouder bent dan 9 jaar.
Meer info vind je op deze pagina.

Examencommissie secundair onderwijs

Deze examencommissie, die deel uitmaakt van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming, richt examens in die leiden naar:

  • Het getuigschrift van de eerste graad secundair onderwijs. 
  • Het getuigschrift van de tweede graad secundair onderwijs. 
  • Het diploma secundair onderwijs (aso, tso, kso en bso). 

    Een diploma behaald via de Examencommissie is gelijkwaardig aan hetzelfde diploma behaald op school. Meer info vind je op deze pagina

Studeren met een examencontract in het hoger onderwijs

Wil je een diploma behalen aan een hogeschool of universiteit, maar geen lessen volgen? Kies dan voor een examencontract. Dit kan: 

  • om een graad of een diploma van een opleiding te behalen
  • om een creditbewijs voor één of meer opleidingsonderdelen te behalen.

Een examencontract geeft u enkel het recht om examens af te leggen. U legt de examens af over het gewone programma, samen met de andere studenten.
Studeren met een examencontract is zelfstudie. U zult weinig of geen ondersteuning of begeleiding krijgen vanuit de hogeschool of universiteit. U hebt meestal ook niet het recht om de lessen of seminaries bij te wonen. Over eventuele stages of practica met verplichte aanwezigheid moet u afspraken maken met de instelling.
U kunt ook tegelijkertijd een creditcontract afsluiten voor opleidingsonderdelen die uitgesloten zijn van een examencontract of waar zelfstudie te moeilijk is. (Let wel: voor een creditcontract hebt u altijd leerkrediet nodig, voor een examencontract kunt u in sommige gevallen toestemming krijgen van de onderwijsinstelling, ook als uw leerkrediet op is).