Office management : Algemene opleiding - Professionele bachelor

 

Algemene info


Algemene opleiding? deze extensie gebruikt Onderwijskiezer als een richting zowel met als zonder afstudeerrichtingen wordt georganiseerd.
De 'algemene opleiding' is dan zonder afstudeerrichting.
Er zijn, afhankelijk van de hogeschool, mogelijks wel keuzetrajecten. Info vind je  desgevallend onder het gelijknamige tabblaadje.


In deze opleiding leer je organiseren, communiceren en presenteren.
Je krijgt een algemeen-economische en bedrijfseconomische vorming: economie, algemeen, burgerlijk en handelsrecht, handelsdocumenten en begrippen van boekhouden.
Talen zijn zeer belangrijk: Nederlands, Frans, Engels, Duits en/of Spaans, evt. Chinees met communicatie en tekstverwerking staan op het programma.


Voor wie?
Je hoeft geen economische of taalgeoriënteerde richting in het secundair gevolgd te hebben.
Je moet wel graag en vlot communiceren en  een affiniteit hebben voor talen.  Studiepunten

180

Office management : Algemene opleiding - Professionele bachelor

Foto OK Foto OK Foto OK Foto OK Foto OK
Klik op de foto om te vergroten

Algemene info


Algemene opleiding? deze extensie gebruikt Onderwijskiezer als een richting zowel met als zonder afstudeerrichtingen wordt georganiseerd.
De 'algemene opleiding' is dan zonder afstudeerrichting.
Er zijn, afhankelijk van de hogeschool, mogelijks wel keuzetrajecten. Info vind je  desgevallend onder het gelijknamige tabblaadje.


In deze opleiding leer je organiseren, communiceren en presenteren.
Je krijgt een algemeen-economische en bedrijfseconomische vorming: economie, algemeen, burgerlijk en handelsrecht, handelsdocumenten en begrippen van boekhouden.
Talen zijn zeer belangrijk: Nederlands, Frans, Engels, Duits en/of Spaans, evt. Chinees met communicatie en tekstverwerking staan op het programma.


Voor wie?
Je hoeft geen economische of taalgeoriënteerde richting in het secundair gevolgd te hebben.
Je moet wel graag en vlot communiceren en  een affiniteit hebben voor talen.  Studiepunten

180

Instellingen die de opleiding organiseren met keuzetraject(en):

Onderwijskiezer ziet een keuzetraject als een essentieel deel van de opleiding, dat mede de eigenheid van die opleiding bepaalt. We stellen geen voorwaarden van een minimum aantal studiepunten, maar het gaat wel altijd om een pakket van meerdere vakken.

Karel de Grote Hogeschool - Campus Groenplaats

Cross media management
 

In Cross Media Management draait het allemaal om creativiteit, originaliteit en intuïtie. Het is een van de trajecten, waarin je kan afstuderen. Er is geen gemeenschappelijk jaar voorzien. Je beslist dus meteen bij de start welke richting je inslaat.Naast algemene basisvakken krijg je een pakket specialisatievakken in online communicatiemanagement.
Een belangrijk onderdeel van je opleiding vormen de expert classes. Als Cross Media Management-student kies je, verspreid over je hele studietraject, acht modules uit een bijzonder gevarieerde lijst. Zo ontwikkel je je persoonlijke competenties op basis van je talenten. Resultaat: op het einde van de rit heb jij een uniek profiel, ideaal om je in de best mogelijke omstandigheden te profileren op de arbeidsmarkt.


Thomas More - Campus Geel

Communicatie & Creatie
 

Je leert alles over interne en externe bedrijfscommunicatie, welke media het meeste impact hebben op jouw doelpubliek en hoe je je boodschap nog krachtiger maakt. En uiteraard doe je dat best in de praktijk! Vanaf dag één ga je aan de slag met opdrachten van echte klanten. Geen simulaties, maar the real thing! Je combineert een business mindset met creatieve communicatievaardigheden en een commerciële flair. Conversation management, graphic & visual media, webcopywriting, communicatiepsychologie en zo veel meer, het komt allemaal aan bod in deze opleiding! 
Daarnaast geef jij je opleiding zelf vorm. Een extra vreemde taal leren of je toch liever wat verdiepen in Marketing? Het kan allemaal!

Events & Creatie
 

Je combineert een business mindset met creativiteit, organisatieskills en een commerciële flair. Creatieve technieken, Eventcommunicatie, Projectmanagement, Business events, graphic & visual media en zo veel meer, het komt allemaal aan bod in deze opleiding! En uiteraard leer je best in de praktijk! Vanaf dag één ga je aan de slag met opdrachten van echte klanten in ons eigen evenementenbureau Your Events. Geen simulaties, maar the real thing! Daarnaast geef jij je opleiding zelf vorm. Een extra vreemde taal leren of je toch liever wat verdiepen in Marketing? Het kan allemaal!

Talen & Communicatie
 

Je combineert een business mindset met communicatievaardigheden en meertaligheid. Corporate communicatie, Webcopywriting en Conversation management; Nederlands, Frans, Engels, Duits én Spaans, het komt allemaal aan bod in deze opleiding!
Je leert alles over interne en externe bedrijfscommunicatie, hoe je je boodschap nog krachtiger maakt en dat in verschillende talen. Uiteraard doe je dat best in de praktijk! Vanaf dag één ga je aan de slag met opdrachten van echte klanten. Geen simulaties, maar the real thing!
Daarnaast geef jij je opleiding zelf vorm. Je derde jaar aan onze Waalse partnerhogeschool Helha Mons en zo afstuderen met een Nederlandstalig én een Franstalig diploma in één klap? Of liever één taal minder en je in plaats daarvan verdiepen in Marketing? 

Talen & Vertalen
 

Je leert alles over vertalen en hertalen in het Engels en het Frans. Daarnaast kies je nog een derde vreemde taal zodat je je meertaligheid helemaal kunt inzetten als troef op je CV. Uiteraard leer je best in de praktijk! Vanaf dag één ga je aan de slag met vertaalopdrachten van echte klanten in ons vertaalbureau Linguapolis. Geen simulaties, maar the real thing!
Daarnaast geef jij je opleiding zelf vorm. Je derde jaar aan onze Waalse partnerhogeschool Helha Mons en zo afstuderen met een Nederlandstalig én een Franstalig diploma in één klap? Of liever geen Spaans of Duits en je in plaats daarvan verdiepen in Marketing? Het kan allemaal! Een groot stuk van je parcours bepaal je zelf!


Thomas More - Campus Mechelen De Vest

Intercultural relations management

People Management: Customer Relations - Business Events
 

In een inleidend vak Marketing, sales en customer service van het eerste jaar volg je de klant van het moment dat hij het product of de dienst leert kennen tot hij een beroep doet op diensten na verkoop. In het inspiratielab neem jij zelf de positie van een klant van een reële organisatie in en teken je het pad van de klant voor die organisatie uit.
In sociale media voel jij je al thuis, maar hoe worden die sociale media door bedrijven ingezet? Ook dat komt aan bod.
In het tweede jaar ben je klaar voor de echte praktijk. Een lesmodule met project van 6 weken wordt afgewisseld met een kennismakingsstage van 6 weken: in het eerste semester op een marketing- of salesdienst van een groot bedrijf, in het tweede semester in customer service. Je zet die eerste stappen naar het bedrijf niet alleen, een coach helpt je daarbij. De bedrijven zijn onze partners, zij weten dat jij tijdens deze eerste stages nog moet leren.
Zo ben je heel goed voorbereid op het derde jaar waarin jij CR-projecten voor/met bedrijven gaat uitvoeren en heel bewust jouw ideale stage kan kiezen (14 weken), in binnen- of buitenland. Een stage in het binnenland is vaak de stap naar een eerste job. 

People Management: Human Resources - Business Events
 

In een inleidend vak Personeelsmanagement van het eerste jaar volg je de werknemer van het moment dat hij solliciteert tot hij zijn loopbaan in het bedrijf beëindigt. In het inspiratielab creëer je zelf nieuwe jobprofielen van de toekomst en stel je ze in een event aan het grote publiek voor. 
Een inleiding in psychologie legt de basis voor je people skills die we in de opleiding gaan trainen.
In het tweede jaar ben je klaar voor de echte praktijk. Een lesmodule met project van 6 weken wordt afgewisseld met een kennismakingsstage van 6 weken: in het eerste semester op een personeelsdienst van een groot bedrijf, in het tweede semester in een rekruteringsbureau. Je zet die eerste stappen naar het bedrijf niet alleen, een coach helpt je daarbij. De bedrijven zijn onze partners, zij weten dat jij tijdens deze eerste stages nog moet leren.
Zo ben je heel goed voorbereid op het derde jaar waarin jij HR-projecten voor/met bedrijven gaat uitvoeren en heel bewust jouw ideale stage kan kiezen (14 weken), in binnen- of buitenland.


Katholieke Hogeschool VIVES - Campus Brugge

Business Administration Management
 

De opleiding bestaat uit een sterke combinatie van management- en bedrijfseconomische vakken met een polyvalent programma geënt op actuele business skills. Logisch ook want als Business Administration Manager word je een onmisbare schakel in het management: de algemene organisatie, PR, planning, customer en intercultural relations, verslaggeving en nog veel meer. Als Business Administration Manager functioneer je werkelijk in het hart van het bedrijf of de organisatie en ben je betrokken bij alle belangrijke beslissingsprocessen.

Human resources management
 

Werk je graag met mensen en wil je hen begeleiden in de uitbouw van hun loopbaan? Vind je ook dat communiceren met mensen belangrijk is en dat je in staat moet zijn om met verschillende persoonlijkheden overweg te kunnen? Wil je meer weten over de arbeidsmarkt en deze kennis gebruiken om mensen aan een geschikte job te helpen?

Vind je ook dat een goede juridische achtergrond noodzakelijk is om mensen in een organisatie te ondersteunen? Wil je mee vorm geven aan het beleid om medewerkers aan te trekken en te behouden? Wil je op de hoogte zijn van alle trends en tools die een invloed hebben op het human resources management in een organisatie?

Met het diploma Human Resources Management ben je gewapend om een belangrijke rol te spelen in de personeelsafdeling van een profit- of non-profitorganisatie, om ingezet te worden in een wervings- en selectiekantoor, sociaal secretariaat, vakbond …


Katholieke Hogeschool VIVES - Campus Kortrijk

Business Administration Management
 

De opleiding bestaat uit een sterke combinatie van management- en bedrijfseconomische vakken met een polyvalent programma geënt op actuele business skills. Logisch ook want als Business Administration Manager word je een onmisbare schakel in het management: de algemene organisatie, PR, planning, customer en intercultural relations, verslaggeving en nog veel meer. Als Business Administration Manager functioneer je werkelijk in het hart van het bedrijf of de organisatie en ben je betrokken bij alle belangrijke beslissingsprocessen.

Human resources management
 

Werk je graag met mensen en wil je hen begeleiden in de uitbouw van hun loopbaan? Vind je ook dat communiceren met mensen belangrijk is en dat je in staat moet zijn om met verschillende persoonlijkheden overweg te kunnen? Wil je meer weten over de arbeidsmarkt en deze kennis gebruiken om mensen aan een geschikte job te helpen?

Vind je ook dat een goede juridische achtergrond noodzakelijk is om mensen in een organisatie te ondersteunen? Wil je mee vorm geven aan het beleid om medewerkers aan te trekken en te behouden? Wil je op de hoogte zijn van alle trends en tools die een invloed hebben op het human resources management in een organisatie?

Met het diploma Human Resources Management ben je gewapend om een belangrijke rol te spelen in de personeelsafdeling van een profit- of non-profitorganisatie, om ingezet te worden in een wervings- en selectiekantoor, sociaal secretariaat, vakbond …

Medical Office Management
 

De opleiding is opgebouwd rond 4 grote blokken. Je krijgt namelijk:

 • een grondige taaltraining (Nederlands, Frans, Engels)
 • een algemene bedrijfseconomische vorming
 • een stevige basis buroticasoftware
 • en natuurlijk een uitgebreid pakket in verband met de medische sector

Je komt ook snel in contact met het werkveld via praktische opdrachten (werkveldoriëntatie), bezoeken, seminaries...Instellingen die de opleiding organiseren zonder keuzetraject(en):

Erasmushogeschool Brussel - Campus Bloemenhof

De nadruk ligt op een beroepsgerichte en tegelijk brede algemene vorming met veel aandacht voor talen (Nederlands, Frans en Engels, maar ook Spaans of Duits) en informatica (Word, Excel, e-mailprogramma's, PowerPoint). Daarnaast verwerf je ook de nodige juridische, economische en commerciële inzichten. Om volledig aan te sluiten bij de eisen van de beroepswereld werken we zeer praktijkgericht: minder klassieke hoorcolleges, meer 'actieve' leervormen met Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) in kleine onderwijsgroepjes, projectwerk en eventorganisatie, stages (al vanaf het eerste jaar!). Elk jaar is verdeeld in twee semesters. Na elk semester volgt een blokperiode met daarna examens.


Taal

TOELATINGSVOORWAARDEN

Je wordt rechtstreeks toegelaten als je in het bezit bent van één van onderstaande diploma's:

 • een diploma van secundair onderwijs;
 • een diploma van vroegere hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan;
 • een diploma van het vroegere hoger onderwijs voor sociale promotie (met uitzondering van het Getuigschrift Pedagogische Bekwaamheid);
 • een buitenlands diploma of getuigschrift dat gelijkwaardig verklaard is met één van bovenstaande.

  Uitzondering:
  • Er zijn bekwaamheidsproeven (artistieke toelatingsproeven) om toegelaten te worden tot de opleidingen in de studiegebieden 'Audiovisuele en beeldende kunst' en 'Muziek en podiumkunsten'.
  • Er is een verplichte niet bindende instaptoets voor de lerarenopleidingen.

Afwijkende toelatingsvoorwaarden

De hogescholen hebben verplicht een reglement voor kandidaten die niet aan de algemene toelatingsvoorwaarden voldoen. Dit reglement kan je bij elke instelling opvragen.
De afwijkende toelatingsvoorwaarden kunnen gebaseerd zijn op:
1. humanitaire redenen;
2. medische, psychische of sociale redenen ;
3. het algemeen niveau van de kandidaat, getoetst op de door het instellingsbestuur bepaalde wijze (bv. een proef of een gesprek of ...).
Weet wel dat dergelijke toelating niet gelijkgesteld is aan het diploma secundair onderwijs!! 

Extra taalvoorwaarden voor internationale studenten

De onderwijsinstellingen kunnen het slagen in een examen in de onderwijstaal opleggen als toelatingseis voor houders van een buitenlands diploma.

Situering

Opleiding: Office management 

Afstudeerrichting: Algemene opleiding

Studieniveau: Professionele bachelor - HO

Studiegebied: Handelswetenschappen en Bedrijfskunde

Belangstellingsdomeinen: Administratie, Handel-zaken, Talen,

Schoolvakken SO: Duits, Engels, Frans, Nederlands, Secretariaat, Spaans,

Andere Afstudeerrichtingen

De andere afstudeerrichtingen van Office management zijn:

Office management : Bedrijfsvertaler-tolk (Professionele bachelor - HO)
Office management : Event- en projectmanagement (Professionele bachelor - HO)
Office management : Intercultural Relations Management (Professionele bachelor - HO)
Office management : Management assistant (Professionele bachelor - HO)

Vervolgopleidingen

Na een professioneel gerichte bacheloropleiding kan je binnen het hoger onderwijs verder studeren in:


een bachelor-na-bacheloropleiding (Ba-na-Ba)

Dit is een verdere specialisatie, aansluitend op je basisopleiding en omvat minstens 60 studiepunten. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten.

Volgende Ba-na-Ba's sluiten aan op Office management: Algemene opleidingEventueel zijn er nog andere mogelijkheden op basis van uw gevolgd studietraject. Raadpleeg de hogeschool voor meer informatie.


een verkorte bachelor

Wanneer je al een bachelor of master hebt behaald en bijkomend een andere bachelor wilt behalen, kan dat soms via een verkort traject. Je behaalt dan het diploma op kortere termijn. De verkorte bachelor leidt naar een volwaardig bachelordiploma.


een postgraduaat

Dit is een opleiding van minstens 20 studiepunten. Je kan deze opleiding volgen na een bachelor- of masteropleiding. Het geeft recht op een getuigschrift. Bedoeling is: verdere professionele vorming, verbreding of verdieping van de reeds verworven competenties.  Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten.

De toelating tot een postgraduaat verschilt per opleiding. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per opleiding.


een schakelprogramma

Dit is een overgangsprogramma tussen een professionele bachelor en een master, met een studieomvang van ten hoogste 90 studiepunten. De juiste omvang hangt af van de vooropleiding die je volgde en de gekozen master. 
Bedoeling is: academische vaardigheden en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bijbrengen. Een schakelprogramma levert geen academische graad of diploma op, je hoeft dus ook geen leerkrediet in te zetten.  
Een schakelprogramma geeft toegang tot één welbepaalde master in een welbepaalde instellng.

Dit zijn de mogelijkheden na deze studierichting:

Schakelprogramma's specifiek na Office management : Algemene opleiding


Agogische wetenschappen - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus


Culturele studies - KU Leuven

Handelswetenschappen - KU Leuven Campus Brussel

Journalistiek - KU Leuven Campus Brussel

Meertalige communicatie - KU Leuven Campus Brussel

Meertalige professionele communicatie - Universiteit Antwerpen Stadscampus

Organisatie en het management - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Psychologie - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Tolken - KU Leuven Campus Brussel

Tolken - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Vertalen - KU Leuven Campus Brussel

Vertalen - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Verzekeringen - KU Leuven


Schakelprogramma's mits toelating toegankelijk na elke professionele bachelor

Audiovisuele kunsten: Radio en Schrijven - Erasmushogeschool Brussel Campus Dansaert RITCS

Bedrijfskunde - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Communicatiewetenschappen - Universiteit Gent Campus GentEU-Studies - Universiteit Gent Campus Gent

Filmstudies en visuele cultuur - Universiteit Antwerpen Stadscampus

Geografie - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Meertalige professionele communicatie - Universiteit Antwerpen Stadscampus

Mobiliteitswetenschappen - Universiteit Hasselt Campus Hasselt

Onderwijskunde - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Opleidings- en onderwijswetenschappen - Universiteit Antwerpen Stadscampus


Politieke communicatie - Universiteit Antwerpen Stadscampus

Politieke wetenschappen - Universiteit Gent Campus Gent

Politieke wetenschappen - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus


Sociologie - Universiteit Gent Campus Gent

Sociologie - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Stedenbouw en ruimtelijke planning - Universiteit Antwerpen Campus Mutsaard

Theater- en filmwetenschap - Universiteit Antwerpen Stadscampus

Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus


een specifieke lerarenopleiding

Als je leraar wilt worden kan je een specifieke lerarenopleiding volgen. Met dit diploma kan je les geven in de vakken die aansluiten bij je secundaire - of bachelor- of masteropleiding. De specifieke lerarenopleiding omvat 60 studiepunten waarvan 30 voor het theoretische gedeelte en 30 voor de praktijkcomponent. De SLO kan georganiseerd worden door een centrum voor volwassenenonderwijs, hogeschool of universiteit.


na- of bijscholingen

Hogescholen en universiteiten hebben doorgaans ook een aanbod van diverse na- of bijscholingen. Informatie hierover vind je niet op Onderwijskiezer, maar bij de onderwijsinstelling.

Flexibele leersystemen

Deze opleiding kan ook gevolgd worden in een flexibel leersysteem. Je ziet hier per onderwijsinstelling de mogelijkheden.

Erasmushogeschool Brussel, Campus Bloemenhof

Starten in februari
Werkstudententraject

Karel de Grote Hogeschool, Campus Groenplaats

Starten in februari

Instellingen

Zespenningenstraat 70  1000 Brussel
02 213 61 10    


Nationalestraat 5  2000 Antwerpen
03 613 16 00    


Kleinhoefstraat 4  2440 Geel
014 56 23 10    


Zandpoortvest 60  2800 Mechelen
015 36 91 00    


Xaverianenstraat 10  8200 Sint-Michiels
050 30 51 00    


Doorniksesteenweg 145  8500 Kortrijk
056 26 41 40    


Beroepsuitwegen

Na Office management kan men als administratief bediende werken aan diverse taken: correspondentie, dactylografie en tekstverwerking, reprografie, klassement, telefoneren, rapporteren, bezoekers ontvangen, contacten leggen, afspraken maken, vaak in meerdere talen.
De afstudeerrichtingen Management assistant bereidt specifiek voor op een functie van directiesecretaris (managementassistent).
In die functie is men de rechtstreekse medewerker van de chef of directeur.
De taak bestaat in het bieden van logistieke steun aan een beleidspersoon.
Meestal begint men als administratief bediende en pas na enkele jaren kan men doorgroeien naar de functie van directiesecretaris.
Deze bachelors kunnen tewerkgesteld worden in alle instellingen waar administratieve functies worden uitgeoefend: industriële ondernemingen, financiële instellingen, handelsondernemingen, verzekeringsmaatschappijen, organisaties, openbare besturen, KMO's en allerhande kantoren.

Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer. 
Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn. 
Klik op een beroep voor meer informatie.

Mogelijke beroepen

Administratief medewerker
Supervisor callcenter

Vlaamse Kwalificatiestructuur

 • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Onderwijskwalificatie Professionele Bachelor: Officemanagement

Hoger Onderwijs - Op kot: Op kot in West-Vlaanderen

Studierendement

Studierichting 3e graad SO Aantal studenten Participatie-
graad
Gemiddeld
SR
SR
0%
SR
1-24%
SR
25-49%
SR
50-84%
SR
85-100%
SR
nvt
Boekhouden - informatica (TSO) 103 2,06% 71,17% 7 5 13 25 45 8
Economie-moderne talen (ASO) 811 2,89% 85,06% 29 37 34 110 568 33
Gezondheids- en welzijnswetenschappen (TSO) 83 1,30% 58,03% 9 8 17 22 21 6
Handel (TSO) 585 4,25% 67,13% 56 48 53 174 224 30
Humane wetenschappen (ASO) 283 1,09% 73,62% 22 26 20 53 144 18
Kantooradministratie en gegevensbeheer (BSO) 451 5,09% 32,85% 113 99 73 76 33 57
Latijn-moderne talen (ASO) 92 1,05% 85,71% 4 4 2 13 66 3
Lichamelijke opvoeding en sport (TSO) 76 1,09% 34,64% 19 19 11 11 10 6
Moderne talen-wetenschappen (ASO) 87 0,84% 94,04% 1 1 2 5 73 5
Multimedia (TSO) 30 1,97% 42,95% 6 7 3 6 4 4
Onthaal en public relations (TSO) 174 9,40% 55,27% 21 29 20 44 43 17
Schoonheidsverzorging (TSO) 54 1,64% 47,44% 7 16 4 12 11 4
Secretariaat-talen (TSO) 866 17,38% 68,40% 69 80 83 217 376 41
Sociale en technische wetenschappen (TSO) 457 1,89% 59,68% 49 51 62 131 125 39
Toerisme (TSO) 119 5,55% 53,04% 16 22 17 21 33 10
Wetenschappen-wiskunde (ASO) 45 0,12% 84,11% 3 3 2 6 31
Winkelbeheer en etalage (BSO) 31 1,53% 32,54% 8 8 5 4 2 4

Per bacheloropleiding die je kan volgen in het hoger onderwijs kan je hier bekijken wat de resultaten zijn van afgestudeerden uit verschillende studierichtingen uit het secundair onderwijs. De resultaten geven weer voor welk deel van de opleiding de studenten slaagden in hun eerste jaar hoger onderwijs. Dit wordt het studierendement genoemd en wordt uitgedrukt als een percentage. De berekeningen gebeurden op basis van de studiekeuzes die leerlingen in Vlaanderen maakten in de voorbije jaren.

Om te weten hoe goed leerlingen het doen in het eerste jaar hoger onderwijs kijkt men naar het studierendement. Onderstaande tabel geeft het studierendement (SR) in het eerste jaar van het hoger onderwijs weer van studenten uit een secundaire studierichting. Dit is de verhouding van het aantal verworven studiepunten (waarvoor geslaagd) t.o.v. het aantal opgenomen studiepunten (waarvoor ingeschreven). Dit percentage wordt weergegeven in 5 categorieën: 0%, 1-24%, 25-49%, 50-84% en 85-100%.
Vb. De tabel geeft ook het gewogen gemiddeld studierendement weer. Daarbij weegt een student zwaarder door naarmate hij meer studiepunten heeft opgenomen. Vb. Een gemiddeld SR van 68% = de studenten uit een secundaire studierichting zijn samen geslaagd voor 68% van de studiepunten waarvoor ze zich hadden ingeschreven. Hoe hoger het gemiddeld SR hoe beter de studenten uit deze secundaire studierichting het gemiddeld doen in een bepaalde bachelor.

Er wordt alleen rekening gehouden met jongeren die zich:

 • ONMIDDELLIJK (= zonder onderbreking) na het secundair onderwijs,
 • VOOR HET EERST inschrijven in een academische of professionele bachelor,
 • met een DIPLOMACONTRACT,
 • aan een Vlaamse universiteit of hogeschool.

Secundaire studierichting: de studierichting in het Secundair onderwijs waarvoor het diploma behaald werd .
Opleiding Hoger onderwijs: : de professionele of academische bachelor waarin men zich voor het eerst inschrijft na het Secundair onderwijs.
Aantal studenten: het aantal leerlingen uit een secundaire studierichting dat zich inschreef in een bepaalde bacheloropleiding van het hoger onderwijs.
Participatiegraad: het % studenten t.o.v. van alle afgestudeerden (uit een secundaire studierichting) dat zich ingeschreven heeft in deze opleiding van het hoger onderwijs.

Enkel wanneer een voldoende aantal leerlingen (=30) uit een deze secundaire studierichting voor een bepaalde bachelor kiest, worden de cijfers weergegeven.
Opgelet: deze cijfers hebben betrekking op gemiddelden en geven geen oorzakelijk verband weer tussen de studiekeuze in het secundair onderwijs en het studierendement in het hoger onderwijs.

extra info over studierendementbron: Ministerie van Onderwijs en Vorming


Gegevens bijgewerkt tot 20-02-2017

Office management : Algemene opleiding - Professionele bachelor

Foto OK Foto OK Foto OK Foto OK Foto OK
Klik op de foto om te vergroten

Algemene info


Algemene opleiding? deze extensie gebruikt Onderwijskiezer als een richting zowel met als zonder afstudeerrichtingen wordt georganiseerd.
De 'algemene opleiding' is dan zonder afstudeerrichting.
Er zijn, afhankelijk van de hogeschool, mogelijks wel keuzetrajecten. Info vind je  desgevallend onder het gelijknamige tabblaadje.


In deze opleiding leer je organiseren, communiceren en presenteren.
Je krijgt een algemeen-economische en bedrijfseconomische vorming: economie, algemeen, burgerlijk en handelsrecht, handelsdocumenten en begrippen van boekhouden.
Talen zijn zeer belangrijk: Nederlands, Frans, Engels, Duits en/of Spaans, evt. Chinees met communicatie en tekstverwerking staan op het programma.


Voor wie?
Je hoeft geen economische of taalgeoriënteerde richting in het secundair gevolgd te hebben.
Je moet wel graag en vlot communiceren en  een affiniteit hebben voor talen.  Studiepunten

180

Instellingen die de opleiding organiseren met keuzetraject(en):

Onderwijskiezer ziet een keuzetraject als een essentieel deel van de opleiding, dat mede de eigenheid van die opleiding bepaalt. We stellen geen voorwaarden van een minimum aantal studiepunten, maar het gaat wel altijd om een pakket van meerdere vakken.

Karel de Grote Hogeschool - Campus Groenplaats

Cross media management
 

In Cross Media Management draait het allemaal om creativiteit, originaliteit en intuïtie. Het is een van de trajecten, waarin je kan afstuderen. Er is geen gemeenschappelijk jaar voorzien. Je beslist dus meteen bij de start welke richting je inslaat.Naast algemene basisvakken krijg je een pakket specialisatievakken in online communicatiemanagement.
Een belangrijk onderdeel van je opleiding vormen de expert classes. Als Cross Media Management-student kies je, verspreid over je hele studietraject, acht modules uit een bijzonder gevarieerde lijst. Zo ontwikkel je je persoonlijke competenties op basis van je talenten. Resultaat: op het einde van de rit heb jij een uniek profiel, ideaal om je in de best mogelijke omstandigheden te profileren op de arbeidsmarkt.


Thomas More - Campus Geel

Communicatie & Creatie
 

Je leert alles over interne en externe bedrijfscommunicatie, welke media het meeste impact hebben op jouw doelpubliek en hoe je je boodschap nog krachtiger maakt. En uiteraard doe je dat best in de praktijk! Vanaf dag één ga je aan de slag met opdrachten van echte klanten. Geen simulaties, maar the real thing! Je combineert een business mindset met creatieve communicatievaardigheden en een commerciële flair. Conversation management, graphic & visual media, webcopywriting, communicatiepsychologie en zo veel meer, het komt allemaal aan bod in deze opleiding! 
Daarnaast geef jij je opleiding zelf vorm. Een extra vreemde taal leren of je toch liever wat verdiepen in Marketing? Het kan allemaal!

Events & Creatie
 

Je combineert een business mindset met creativiteit, organisatieskills en een commerciële flair. Creatieve technieken, Eventcommunicatie, Projectmanagement, Business events, graphic & visual media en zo veel meer, het komt allemaal aan bod in deze opleiding! En uiteraard leer je best in de praktijk! Vanaf dag één ga je aan de slag met opdrachten van echte klanten in ons eigen evenementenbureau Your Events. Geen simulaties, maar the real thing! Daarnaast geef jij je opleiding zelf vorm. Een extra vreemde taal leren of je toch liever wat verdiepen in Marketing? Het kan allemaal!

Talen & Communicatie
 

Je combineert een business mindset met communicatievaardigheden en meertaligheid. Corporate communicatie, Webcopywriting en Conversation management; Nederlands, Frans, Engels, Duits én Spaans, het komt allemaal aan bod in deze opleiding!
Je leert alles over interne en externe bedrijfscommunicatie, hoe je je boodschap nog krachtiger maakt en dat in verschillende talen. Uiteraard doe je dat best in de praktijk! Vanaf dag één ga je aan de slag met opdrachten van echte klanten. Geen simulaties, maar the real thing!
Daarnaast geef jij je opleiding zelf vorm. Je derde jaar aan onze Waalse partnerhogeschool Helha Mons en zo afstuderen met een Nederlandstalig én een Franstalig diploma in één klap? Of liever één taal minder en je in plaats daarvan verdiepen in Marketing? 

Talen & Vertalen
 

Je leert alles over vertalen en hertalen in het Engels en het Frans. Daarnaast kies je nog een derde vreemde taal zodat je je meertaligheid helemaal kunt inzetten als troef op je CV. Uiteraard leer je best in de praktijk! Vanaf dag één ga je aan de slag met vertaalopdrachten van echte klanten in ons vertaalbureau Linguapolis. Geen simulaties, maar the real thing!
Daarnaast geef jij je opleiding zelf vorm. Je derde jaar aan onze Waalse partnerhogeschool Helha Mons en zo afstuderen met een Nederlandstalig én een Franstalig diploma in één klap? Of liever geen Spaans of Duits en je in plaats daarvan verdiepen in Marketing? Het kan allemaal! Een groot stuk van je parcours bepaal je zelf!


Thomas More - Campus Mechelen De Vest

Intercultural relations management

People Management: Customer Relations - Business Events
 

In een inleidend vak Marketing, sales en customer service van het eerste jaar volg je de klant van het moment dat hij het product of de dienst leert kennen tot hij een beroep doet op diensten na verkoop. In het inspiratielab neem jij zelf de positie van een klant van een reële organisatie in en teken je het pad van de klant voor die organisatie uit.
In sociale media voel jij je al thuis, maar hoe worden die sociale media door bedrijven ingezet? Ook dat komt aan bod.
In het tweede jaar ben je klaar voor de echte praktijk. Een lesmodule met project van 6 weken wordt afgewisseld met een kennismakingsstage van 6 weken: in het eerste semester op een marketing- of salesdienst van een groot bedrijf, in het tweede semester in customer service. Je zet die eerste stappen naar het bedrijf niet alleen, een coach helpt je daarbij. De bedrijven zijn onze partners, zij weten dat jij tijdens deze eerste stages nog moet leren.
Zo ben je heel goed voorbereid op het derde jaar waarin jij CR-projecten voor/met bedrijven gaat uitvoeren en heel bewust jouw ideale stage kan kiezen (14 weken), in binnen- of buitenland. Een stage in het binnenland is vaak de stap naar een eerste job. 

People Management: Human Resources - Business Events
 

In een inleidend vak Personeelsmanagement van het eerste jaar volg je de werknemer van het moment dat hij solliciteert tot hij zijn loopbaan in het bedrijf beëindigt. In het inspiratielab creëer je zelf nieuwe jobprofielen van de toekomst en stel je ze in een event aan het grote publiek voor. 
Een inleiding in psychologie legt de basis voor je people skills die we in de opleiding gaan trainen.
In het tweede jaar ben je klaar voor de echte praktijk. Een lesmodule met project van 6 weken wordt afgewisseld met een kennismakingsstage van 6 weken: in het eerste semester op een personeelsdienst van een groot bedrijf, in het tweede semester in een rekruteringsbureau. Je zet die eerste stappen naar het bedrijf niet alleen, een coach helpt je daarbij. De bedrijven zijn onze partners, zij weten dat jij tijdens deze eerste stages nog moet leren.
Zo ben je heel goed voorbereid op het derde jaar waarin jij HR-projecten voor/met bedrijven gaat uitvoeren en heel bewust jouw ideale stage kan kiezen (14 weken), in binnen- of buitenland.


Katholieke Hogeschool VIVES - Campus Brugge

Business Administration Management
 

De opleiding bestaat uit een sterke combinatie van management- en bedrijfseconomische vakken met een polyvalent programma geënt op actuele business skills. Logisch ook want als Business Administration Manager word je een onmisbare schakel in het management: de algemene organisatie, PR, planning, customer en intercultural relations, verslaggeving en nog veel meer. Als Business Administration Manager functioneer je werkelijk in het hart van het bedrijf of de organisatie en ben je betrokken bij alle belangrijke beslissingsprocessen.

Human resources management
 

Werk je graag met mensen en wil je hen begeleiden in de uitbouw van hun loopbaan? Vind je ook dat communiceren met mensen belangrijk is en dat je in staat moet zijn om met verschillende persoonlijkheden overweg te kunnen? Wil je meer weten over de arbeidsmarkt en deze kennis gebruiken om mensen aan een geschikte job te helpen?

Vind je ook dat een goede juridische achtergrond noodzakelijk is om mensen in een organisatie te ondersteunen? Wil je mee vorm geven aan het beleid om medewerkers aan te trekken en te behouden? Wil je op de hoogte zijn van alle trends en tools die een invloed hebben op het human resources management in een organisatie?

Met het diploma Human Resources Management ben je gewapend om een belangrijke rol te spelen in de personeelsafdeling van een profit- of non-profitorganisatie, om ingezet te worden in een wervings- en selectiekantoor, sociaal secretariaat, vakbond …


Katholieke Hogeschool VIVES - Campus Kortrijk

Business Administration Management
 

De opleiding bestaat uit een sterke combinatie van management- en bedrijfseconomische vakken met een polyvalent programma geënt op actuele business skills. Logisch ook want als Business Administration Manager word je een onmisbare schakel in het management: de algemene organisatie, PR, planning, customer en intercultural relations, verslaggeving en nog veel meer. Als Business Administration Manager functioneer je werkelijk in het hart van het bedrijf of de organisatie en ben je betrokken bij alle belangrijke beslissingsprocessen.

Human resources management
 

Werk je graag met mensen en wil je hen begeleiden in de uitbouw van hun loopbaan? Vind je ook dat communiceren met mensen belangrijk is en dat je in staat moet zijn om met verschillende persoonlijkheden overweg te kunnen? Wil je meer weten over de arbeidsmarkt en deze kennis gebruiken om mensen aan een geschikte job te helpen?

Vind je ook dat een goede juridische achtergrond noodzakelijk is om mensen in een organisatie te ondersteunen? Wil je mee vorm geven aan het beleid om medewerkers aan te trekken en te behouden? Wil je op de hoogte zijn van alle trends en tools die een invloed hebben op het human resources management in een organisatie?

Met het diploma Human Resources Management ben je gewapend om een belangrijke rol te spelen in de personeelsafdeling van een profit- of non-profitorganisatie, om ingezet te worden in een wervings- en selectiekantoor, sociaal secretariaat, vakbond …

Medical Office Management
 

De opleiding is opgebouwd rond 4 grote blokken. Je krijgt namelijk:

 • een grondige taaltraining (Nederlands, Frans, Engels)
 • een algemene bedrijfseconomische vorming
 • een stevige basis buroticasoftware
 • en natuurlijk een uitgebreid pakket in verband met de medische sector

Je komt ook snel in contact met het werkveld via praktische opdrachten (werkveldoriëntatie), bezoeken, seminaries...Instellingen die de opleiding organiseren zonder keuzetraject(en):

Erasmushogeschool Brussel - Campus Bloemenhof

De nadruk ligt op een beroepsgerichte en tegelijk brede algemene vorming met veel aandacht voor talen (Nederlands, Frans en Engels, maar ook Spaans of Duits) en informatica (Word, Excel, e-mailprogramma's, PowerPoint). Daarnaast verwerf je ook de nodige juridische, economische en commerciële inzichten. Om volledig aan te sluiten bij de eisen van de beroepswereld werken we zeer praktijkgericht: minder klassieke hoorcolleges, meer 'actieve' leervormen met Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) in kleine onderwijsgroepjes, projectwerk en eventorganisatie, stages (al vanaf het eerste jaar!). Elk jaar is verdeeld in twee semesters. Na elk semester volgt een blokperiode met daarna examens.


Taal

TOELATINGSVOORWAARDEN

Je wordt rechtstreeks toegelaten als je in het bezit bent van één van onderstaande diploma's:

 • een diploma van secundair onderwijs;
 • een diploma van vroegere hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan;
 • een diploma van het vroegere hoger onderwijs voor sociale promotie (met uitzondering van het Getuigschrift Pedagogische Bekwaamheid);
 • een buitenlands diploma of getuigschrift dat gelijkwaardig verklaard is met één van bovenstaande.

  Uitzondering:
  • Er zijn bekwaamheidsproeven (artistieke toelatingsproeven) om toegelaten te worden tot de opleidingen in de studiegebieden 'Audiovisuele en beeldende kunst' en 'Muziek en podiumkunsten'.
  • Er is een verplichte niet bindende instaptoets voor de lerarenopleidingen.

Afwijkende toelatingsvoorwaarden

De hogescholen hebben verplicht een reglement voor kandidaten die niet aan de algemene toelatingsvoorwaarden voldoen. Dit reglement kan je bij elke instelling opvragen.
De afwijkende toelatingsvoorwaarden kunnen gebaseerd zijn op:
1. humanitaire redenen;
2. medische, psychische of sociale redenen ;
3. het algemeen niveau van de kandidaat, getoetst op de door het instellingsbestuur bepaalde wijze (bv. een proef of een gesprek of ...).
Weet wel dat dergelijke toelating niet gelijkgesteld is aan het diploma secundair onderwijs!! 

Extra taalvoorwaarden voor internationale studenten

De onderwijsinstellingen kunnen het slagen in een examen in de onderwijstaal opleggen als toelatingseis voor houders van een buitenlands diploma.

Situering

Opleiding: Office management 

Afstudeerrichting: Algemene opleiding

Studieniveau: Professionele bachelor - HO

Studiegebied: Handelswetenschappen en Bedrijfskunde

Belangstellingsdomeinen: Administratie, Handel-zaken, Talen,

Schoolvakken SO: Duits, Engels, Frans, Nederlands, Secretariaat, Spaans,

Andere Afstudeerrichtingen

De andere afstudeerrichtingen van Office management zijn:

Office management : Bedrijfsvertaler-tolk (Professionele bachelor - HO)
Office management : Event- en projectmanagement (Professionele bachelor - HO)
Office management : Intercultural Relations Management (Professionele bachelor - HO)
Office management : Management assistant (Professionele bachelor - HO)

Vervolgopleidingen

Na een professioneel gerichte bacheloropleiding kan je binnen het hoger onderwijs verder studeren in:


een bachelor-na-bacheloropleiding (Ba-na-Ba)

Dit is een verdere specialisatie, aansluitend op je basisopleiding en omvat minstens 60 studiepunten. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten.

Volgende Ba-na-Ba's sluiten aan op Office management: Algemene opleidingEventueel zijn er nog andere mogelijkheden op basis van uw gevolgd studietraject. Raadpleeg de hogeschool voor meer informatie.


een verkorte bachelor

Wanneer je al een bachelor of master hebt behaald en bijkomend een andere bachelor wilt behalen, kan dat soms via een verkort traject. Je behaalt dan het diploma op kortere termijn. De verkorte bachelor leidt naar een volwaardig bachelordiploma.


een postgraduaat

Dit is een opleiding van minstens 20 studiepunten. Je kan deze opleiding volgen na een bachelor- of masteropleiding. Het geeft recht op een getuigschrift. Bedoeling is: verdere professionele vorming, verbreding of verdieping van de reeds verworven competenties.  Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten.

De toelating tot een postgraduaat verschilt per opleiding. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per opleiding.


een schakelprogramma

Dit is een overgangsprogramma tussen een professionele bachelor en een master, met een studieomvang van ten hoogste 90 studiepunten. De juiste omvang hangt af van de vooropleiding die je volgde en de gekozen master. 
Bedoeling is: academische vaardigheden en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bijbrengen. Een schakelprogramma levert geen academische graad of diploma op, je hoeft dus ook geen leerkrediet in te zetten.  
Een schakelprogramma geeft toegang tot één welbepaalde master in een welbepaalde instellng.

Dit zijn de mogelijkheden na deze studierichting:

Schakelprogramma's specifiek na Office management : Algemene opleiding


Agogische wetenschappen - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus


Culturele studies - KU Leuven

Handelswetenschappen - KU Leuven Campus Brussel

Journalistiek - KU Leuven Campus Brussel

Meertalige communicatie - KU Leuven Campus Brussel

Meertalige professionele communicatie - Universiteit Antwerpen Stadscampus

Organisatie en het management - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Psychologie - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Tolken - KU Leuven Campus Brussel

Tolken - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Vertalen - KU Leuven Campus Brussel

Vertalen - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Verzekeringen - KU Leuven


Schakelprogramma's mits toelating toegankelijk na elke professionele bachelor

Audiovisuele kunsten: Radio en Schrijven - Erasmushogeschool Brussel Campus Dansaert RITCS

Bedrijfskunde - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Communicatiewetenschappen - Universiteit Gent Campus GentEU-Studies - Universiteit Gent Campus Gent

Filmstudies en visuele cultuur - Universiteit Antwerpen Stadscampus

Geografie - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Meertalige professionele communicatie - Universiteit Antwerpen Stadscampus

Mobiliteitswetenschappen - Universiteit Hasselt Campus Hasselt

Onderwijskunde - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Opleidings- en onderwijswetenschappen - Universiteit Antwerpen Stadscampus


Politieke communicatie - Universiteit Antwerpen Stadscampus

Politieke wetenschappen - Universiteit Gent Campus Gent

Politieke wetenschappen - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus


Sociologie - Universiteit Gent Campus Gent

Sociologie - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Stedenbouw en ruimtelijke planning - Universiteit Antwerpen Campus Mutsaard

Theater- en filmwetenschap - Universiteit Antwerpen Stadscampus

Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus


een specifieke lerarenopleiding

Als je leraar wilt worden kan je een specifieke lerarenopleiding volgen. Met dit diploma kan je les geven in de vakken die aansluiten bij je secundaire - of bachelor- of masteropleiding. De specifieke lerarenopleiding omvat 60 studiepunten waarvan 30 voor het theoretische gedeelte en 30 voor de praktijkcomponent. De SLO kan georganiseerd worden door een centrum voor volwassenenonderwijs, hogeschool of universiteit.


na- of bijscholingen

Hogescholen en universiteiten hebben doorgaans ook een aanbod van diverse na- of bijscholingen. Informatie hierover vind je niet op Onderwijskiezer, maar bij de onderwijsinstelling.

Flexibele leersystemen

Deze opleiding kan ook gevolgd worden in een flexibel leersysteem. Je ziet hier per onderwijsinstelling de mogelijkheden.

Erasmushogeschool Brussel, Campus Bloemenhof

Starten in februari
Werkstudententraject

Karel de Grote Hogeschool, Campus Groenplaats

Starten in februari

Instellingen

Zespenningenstraat 70  1000 Brussel
02 213 61 10    


Nationalestraat 5  2000 Antwerpen
03 613 16 00    


Kleinhoefstraat 4  2440 Geel
014 56 23 10    


Zandpoortvest 60  2800 Mechelen
015 36 91 00    


Xaverianenstraat 10  8200 Sint-Michiels
050 30 51 00    


Doorniksesteenweg 145  8500 Kortrijk
056 26 41 40    


Beroepsuitwegen

Na Office management kan men als administratief bediende werken aan diverse taken: correspondentie, dactylografie en tekstverwerking, reprografie, klassement, telefoneren, rapporteren, bezoekers ontvangen, contacten leggen, afspraken maken, vaak in meerdere talen.
De afstudeerrichtingen Management assistant bereidt specifiek voor op een functie van directiesecretaris (managementassistent).
In die functie is men de rechtstreekse medewerker van de chef of directeur.
De taak bestaat in het bieden van logistieke steun aan een beleidspersoon.
Meestal begint men als administratief bediende en pas na enkele jaren kan men doorgroeien naar de functie van directiesecretaris.
Deze bachelors kunnen tewerkgesteld worden in alle instellingen waar administratieve functies worden uitgeoefend: industriële ondernemingen, financiële instellingen, handelsondernemingen, verzekeringsmaatschappijen, organisaties, openbare besturen, KMO's en allerhande kantoren.

Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer. 
Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn. 
Klik op een beroep voor meer informatie.

Mogelijke beroepen

Administratief medewerker
Supervisor callcenter

Vlaamse Kwalificatiestructuur

 • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Onderwijskwalificatie Professionele Bachelor: Officemanagement

Hoger Onderwijs - Op kot: Op kot in West-Vlaanderen

Studierendement

Studierichting 3e graad SO Aantal studenten Participatie-
graad
Gemiddeld
SR
SR
0%
SR
1-24%
SR
25-49%
SR
50-84%
SR
85-100%
SR
nvt
Boekhouden - informatica (TSO) 103 2,06% 71,17% 7 5 13 25 45 8
Economie-moderne talen (ASO) 811 2,89% 85,06% 29 37 34 110 568 33
Gezondheids- en welzijnswetenschappen (TSO) 83 1,30% 58,03% 9 8 17 22 21 6
Handel (TSO) 585 4,25% 67,13% 56 48 53 174 224 30
Humane wetenschappen (ASO) 283 1,09% 73,62% 22 26 20 53 144 18
Kantooradministratie en gegevensbeheer (BSO) 451 5,09% 32,85% 113 99 73 76 33 57
Latijn-moderne talen (ASO) 92 1,05% 85,71% 4 4 2 13 66 3
Lichamelijke opvoeding en sport (TSO) 76 1,09% 34,64% 19 19 11 11 10 6
Moderne talen-wetenschappen (ASO) 87 0,84% 94,04% 1 1 2 5 73 5
Multimedia (TSO) 30 1,97% 42,95% 6 7 3 6 4 4
Onthaal en public relations (TSO) 174 9,40% 55,27% 21 29 20 44 43 17
Schoonheidsverzorging (TSO) 54 1,64% 47,44% 7 16 4 12 11 4
Secretariaat-talen (TSO) 866 17,38% 68,40% 69 80 83 217 376 41
Sociale en technische wetenschappen (TSO) 457 1,89% 59,68% 49 51 62 131 125 39
Toerisme (TSO) 119 5,55% 53,04% 16 22 17 21 33 10
Wetenschappen-wiskunde (ASO) 45 0,12% 84,11% 3 3 2 6 31
Winkelbeheer en etalage (BSO) 31 1,53% 32,54% 8 8 5 4 2 4

Per bacheloropleiding die je kan volgen in het hoger onderwijs kan je hier bekijken wat de resultaten zijn van afgestudeerden uit verschillende studierichtingen uit het secundair onderwijs. De resultaten geven weer voor welk deel van de opleiding de studenten slaagden in hun eerste jaar hoger onderwijs. Dit wordt het studierendement genoemd en wordt uitgedrukt als een percentage. De berekeningen gebeurden op basis van de studiekeuzes die leerlingen in Vlaanderen maakten in de voorbije jaren.

Om te weten hoe goed leerlingen het doen in het eerste jaar hoger onderwijs kijkt men naar het studierendement. Onderstaande tabel geeft het studierendement (SR) in het eerste jaar van het hoger onderwijs weer van studenten uit een secundaire studierichting. Dit is de verhouding van het aantal verworven studiepunten (waarvoor geslaagd) t.o.v. het aantal opgenomen studiepunten (waarvoor ingeschreven). Dit percentage wordt weergegeven in 5 categorieën: 0%, 1-24%, 25-49%, 50-84% en 85-100%.
Vb. De tabel geeft ook het gewogen gemiddeld studierendement weer. Daarbij weegt een student zwaarder door naarmate hij meer studiepunten heeft opgenomen. Vb. Een gemiddeld SR van 68% = de studenten uit een secundaire studierichting zijn samen geslaagd voor 68% van de studiepunten waarvoor ze zich hadden ingeschreven. Hoe hoger het gemiddeld SR hoe beter de studenten uit deze secundaire studierichting het gemiddeld doen in een bepaalde bachelor.

Er wordt alleen rekening gehouden met jongeren die zich:

 • ONMIDDELLIJK (= zonder onderbreking) na het secundair onderwijs,
 • VOOR HET EERST inschrijven in een academische of professionele bachelor,
 • met een DIPLOMACONTRACT,
 • aan een Vlaamse universiteit of hogeschool.

Secundaire studierichting: de studierichting in het Secundair onderwijs waarvoor het diploma behaald werd .
Opleiding Hoger onderwijs: : de professionele of academische bachelor waarin men zich voor het eerst inschrijft na het Secundair onderwijs.
Aantal studenten: het aantal leerlingen uit een secundaire studierichting dat zich inschreef in een bepaalde bacheloropleiding van het hoger onderwijs.
Participatiegraad: het % studenten t.o.v. van alle afgestudeerden (uit een secundaire studierichting) dat zich ingeschreven heeft in deze opleiding van het hoger onderwijs.

Enkel wanneer een voldoende aantal leerlingen (=30) uit een deze secundaire studierichting voor een bepaalde bachelor kiest, worden de cijfers weergegeven.
Opgelet: deze cijfers hebben betrekking op gemiddelden en geven geen oorzakelijk verband weer tussen de studiekeuze in het secundair onderwijs en het studierendement in het hoger onderwijs.

extra info over studierendementbron: Ministerie van Onderwijs en Vorming


Gegevens bijgewerkt tot 20-02-2017