Bakkerijtechnieken - Tweede graad

Studierichting "Bakkerijtechnieken"

Bakkerijtechnieken is een theoretisch-praktische studierichting. Je krijgt een basisvorming en een specifieke vorming.

  • Je leert basistechnieken aan die nodig zijn om brood- en banketbakkerijproducten te bereiden. 
  • Je beleeft plezier aan het bereiden en proeven van deze producten maar je wil ook dieper ingaan op processen achter de bereidingen en de gebruikte technieken. 
  • Je bent nauwkeurig in het hanteren van de juiste maten, hoeveelheden en gewichten en hecht veel belang aan hygiënisch en veilig werken en creativiteit bij het uitvoeren van opdrachten.
  • Je verdiept je in de uitbatingsvormen, de grondstoffen en het materieel van de bakkerij.
  •  Het is nodig dat je inzicht verwerft in de technologische processen, de kwaliteitscontrole en het plannen en organiseren wanneer je brood- en banketbakkerijproducten bereidt. 
  • Je houdt rekening met de voedingswaarde en gezondheid en met economisch en duurzaam handelen. 
  • Je onderzoekt de invloed van omgevingsfactoren, grondstoffen, hulpstoffen en additieven en leren toestellen en materialen uit de brood- en banketbakkerij veilig en correct gebruiken. 
  • Je leert over wetgeving op vlak van arbeids- en voedselveiligheid.  
  • In deze studierichting is er ook aandacht voor ondernemingsvormen, aan- en verkoopverrichtingen, betaling en boekhouding. 
  • In bakkerijtechnieken wordt een nadruk gelegd op onderzoeksvaardigheden, inzicht, plannen en organiseren. 
  • Er is ook specifiek aandacht voor administratieve taken en ICT, organisatie van en controle op het productieproces en kwaliteitsbeoordeling.

Bakkerijtechnieken               


Bakkerijtechnieken is een theoretisch-praktische studierichting. Je krijgt een basisvorming en een specifieke vorming.

  • Je leert basistechnieken aan die nodig zijn om brood- en banketbakkerijproducten te bereiden. 
  • Je beleeft plezier aan het bereiden en proeven van deze producten maar je wil ook dieper ingaan op processen achter de bereidingen en de gebruikte technieken. 
  • Je bent nauwkeurig in het hanteren van de juiste maten, hoeveelheden en gewichten en hecht veel belang aan hygiënisch en veilig werken en creativiteit bij het uitvoeren van opdrachten.
  • Je verdiept je in de uitbatingsvormen, de grondstoffen en het materieel van de bakkerij.
  •  Het is nodig dat je inzicht verwerft in de technologische processen, de kwaliteitscontrole en het plannen en organiseren wanneer je brood- en banketbakkerijproducten bereidt. 
  • Je houdt rekening met de voedingswaarde en gezondheid en met economisch en duurzaam handelen. 
  • Je onderzoekt de invloed van omgevingsfactoren, grondstoffen, hulpstoffen en additieven en leren toestellen en materialen uit de brood- en banketbakkerij veilig en correct gebruiken. 
  • Je leert over wetgeving op vlak van arbeids- en voedselveiligheid.  
  • In deze studierichting is er ook aandacht voor ondernemingsvormen, aan- en verkoopverrichtingen, betaling en boekhouding. 
  • In bakkerijtechnieken wordt een nadruk gelegd op onderzoeksvaardigheden, inzicht, plannen en organiseren. 
  • Er is ook specifiek aandacht voor administratieve taken en ICT, organisatie van en controle op het productieproces en kwaliteitsbeoordeling.

De lesinhouden (lessenroosters) verschillen van school tot school. Scholen hebben een grote vrijheid om het lessenpakket te organiseren. Daarom vermelden we geen lessenroosters meer.
Je kan ervan uitgaan dat de lessen bestaan uit:

  • basisvorming die hetzelfde is voor elke leerling in hetzelfde leerjaar in een studierichting met dezelfde finaliteit +
  • vorming die typisch is voor de studierichting +
  • enkele uurtjes die de school vrij mag invullen

Gedetailleerde informatie vind je op de websites van de scholen.

Meer informatie over de inhoud, competenties en doelstellingen lees je in het curriculumdossier.

Waar kan ik "Bakkerijtechnieken" volgen ?

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.Toon alle scholen

Geen school gevonden? Pas de filter(s) aan.

Wat kan je behalen na "Bakkerijtechnieken" ?


Nuttige link(s)

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Kwaliteits- en procesverantwoordelijke (banket)bakkerij

Na het 3e leerjaar van het secundair onderwijs kan je in 4 SO je studie verderzetten in

  • dezelfde studierichting
  • een andere studierichting uit hetzelfde ‘studiedomein’
  • een studierichting uit een ander studiedomein

De meeste leerlingen kiezen voor de verderzetting van hun studies in dezelfde studierichting (met dezelfde finaliteit = einddoel, voorbereiding op hoger onderwijs, arbeidsmarkt of beide).
Soms kiezen jongeren voor een ander traject. Bijvoorbeeld voor een vergelijkbare studierichting in 4 SO maar met een andere finaliteit.

 Als je kiest voor een andere studierichting, ga dan na of je voldoende basis hebt voor die richting en hoe je een eventuele achterstand kan inhalen.
Studierichtingen uit hetzelfde studiedomein hebben deels dezelfde inhoud maar kunnen:

  • in verschillende interessegebieden (/studiedomeinen)  liggen en/of
  • een andere finaliteit hebben

Met andere woorden: binnen hetzelfde studiedomein kan je soms studierichtingen vinden die meer/minder aansluitend zijn of meer/minder theoretisch. 

Het is ook mogelijk om over te stappen naar een 4e SO uit een ander studiedomein.

Overstappen zijn soms aangewezen maar doe je best niet onvoorbereid. Elke switch van studierichting, finaliteit of studiedomein wordt best vooraf goed besproken.  Het is niet omdat bepaalde overstappen mogelijk zijn, dat ze daarom vlot haalbaar zijn!