Volwassenen

Kelner
Beschrijving
Je leert basisvaardigheden en technieken met betrekking tot het klaarzetten van het restaurant.
Je kan richtlijnen met betrekking tot veilig, hygiënisch, milieubewust en ergonomisch werken naleven.
Je onderhoudt de lokalen, keukenmaterialen en zaalmaterieel en voert basisbereidingen in de keuken uit.
Onder begeleiding bereid je warme maaltijden, zet je de zaal klaar, verzorg je de omgang met gasten en bedient ze.
Je bereidt de bar voor en schenkt dranken.
Je kan de reglementering en algemene wetgeving van wijn toelichten, het vinificatieproces verklaren, voor de bewaring van de wijn instaan, wijn op een correcte manier degusteren en serveren.
Je kan de verschillende flessen, de soorten kurken en de soort glazen beschrijven.
Je staat in voor de netheid en hygiëne van de bar en bijhorende lokalen.
Situering
Studiegebied | Horeca | ||||
Diplomagericht | Nee | ||||
Beroepskwalificatie | Kelner | ||||
Beroepskwalificatie definitie | De kelner ontvangt de gasten, stelt gerechten en dranken voor, neemt bestellingen op, geeft deze door aan het bar- of keukenpersoneel, serveert de dranken en/of gerechten, werkt ze eventueel af aan tafel, maakt de rekening op en rekent af teneinde de gast optimaal te bedienen. | ||||
Beroepskwalificatie ID | BK-0077-2 | ||||
Beroepskwalificatie VKS | Niveau 4 van de Vlaamse Kwalificatiestructuur | ||||
Beroepskwalificatie informatie | klik hier meer informatie over nodige kennis, competenties en vaardigheden | ||||
Duaal | Nee | ||||
STEM | Nee |
Opleidingsvariant | Duur | Studiebewijs | Ingericht | Studieomvang | Einddatum |
---|---|---|---|---|---|
Kelner | Standaard | Certificaat | Ja | 400 lestijden |
-- |
Kelner | Verkort | Certificaat | Ja | 200 lestijden |
-- |
Kelner | Verlengd | Certificaat | Ja | 600 lestijden |
-- |
Instellingen
Beroepen
Linken
Bediening café restaurant(m/v/x) - Beroepsprofiel Competent
Bediening restaurant (m/v/x) - Beroepsprofiel Competent
Kelner - VKS - Beroepskwalificatie niveau 4
Kelner - Opleidingsprofiel SecVO

Kelner |
Beschrijving
Je leert basisvaardigheden en technieken met betrekking tot het klaarzetten van het restaurant.
Je kan richtlijnen met betrekking tot veilig, hygiënisch, milieubewust en ergonomisch werken naleven.
Je onderhoudt de lokalen, keukenmaterialen en zaalmaterieel en voert basisbereidingen in de keuken uit.
Onder begeleiding bereid je warme maaltijden, zet je de zaal klaar, verzorg je de omgang met gasten en bedient ze.
Je bereidt de bar voor en schenkt dranken.
Je kan de reglementering en algemene wetgeving van wijn toelichten, het vinificatieproces verklaren, voor de bewaring van de wijn instaan, wijn op een correcte manier degusteren en serveren.
Je kan de verschillende flessen, de soorten kurken en de soort glazen beschrijven.
Je staat in voor de netheid en hygiëne van de bar en bijhorende lokalen.
Situering
Studiegebied | Horeca | ||||
Diplomagericht | Nee | ||||
Beroepskwalificatie | Kelner | ||||
Beroepskwalificatie definitie | De kelner ontvangt de gasten, stelt gerechten en dranken voor, neemt bestellingen op, geeft deze door aan het bar- of keukenpersoneel, serveert de dranken en/of gerechten, werkt ze eventueel af aan tafel, maakt de rekening op en rekent af teneinde de gast optimaal te bedienen. | ||||
Beroepskwalificatie ID | BK-0077-2 | ||||
Beroepskwalificatie VKS | Niveau 4 van de Vlaamse Kwalificatiestructuur | ||||
Beroepskwalificatie informatie | klik hier meer informatie over nodige kennis, competenties en vaardigheden | ||||
Duaal | Ja | ||||
STEM | Nee |
Opleidingsvariant | Duur | Studiebewijs | Ingericht | Studieomvang | Einddatum |
---|---|---|---|---|---|
Kelner | Standaard | Certificaat | Ja | 400 lestijden |
-- |
Kelner | Verkort | Certificaat | Ja | 200 lestijden |
-- |
Kelner | Verlengd | Certificaat | Ja | 600 lestijden |
-- |
Modules
Omschrijving | Type | Studiebewijs | Ingericht | Lestijden | Einddatum |
---|---|---|---|---|---|
Bereiding en bediening van dranken | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
EVC-assessment Kelner | Proef | Ja | 1 lestijden |
-- |
|
Initiatie ontvangst en bediening van gasten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Initiatie ontvangst en bediening van gasten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 40 lestijden |
-- |
Initiatie ontvangst en bediening van gasten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 120 lestijden |
-- |
Ontvangst en bediening van gasten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Toelating
Voor de opleidingen van de studiegebieden personenzorg en voeding waarin cursisten rechtstreeks of onrechtstreeks met voedingswaren of -stoffen in aanraking komen en zij die waren of stoffen kunnen verontreinigen of besmetten, is in uitvoering van de federale regelgeving op de voedselveiligheid een medisch geschiktheidsattest vereist.
Daartoe dient een arts voor 1 oktober van het betrokken schooljaar of onmiddellijk indien de inschrijving later plaatsvindt een verklaring van lichamelijke geschiktheid uit te reiken.
Dit attest mag ten hoogste drie jaar oud zijn.
Sanctie
Certificaat van de beroepsopleiding: KELNER na 560 lestijden.
Instellingen
GO! Centrum voor Volwassenenonderwijs hét CVO Pro
Keizersplein 19 9300 Aalst
053 46 19 00![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Brussel
Materiaalstraat 67 1070 Anderlecht
02 528 09 50![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Brussel
Materiaalstraat 67 1070 Anderlecht
02 528 09 50![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Cursa
Halmstraat 12 3600 Genk
08 984 99 03![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Cursa
Halmstraat 12 3600 Genk
08 984 99 03![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs De Verdieping
Schachtplein 1 3550 Heusden-Zolder
01 153 87 33![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs De Verdieping
Schachtplein 1 3550 Heusden-Zolder
01 153 87 33![]()
![]()
Provinciaal centrum voor volwassenenonderwijs Limburg
Europaplein 36 3630 Maasmechelen
089 77 09 55![]()
![]()
GO! Centrum voor volwassenenonderwijs Scala
Hugo Verrieststraat 68 8800 Roeselare
056 25 47 13![]()
![]()
Beroepen
Linken
Bediening café restaurant(m/v/x) - Beroepsprofiel Competent
Bediening restaurant (m/v/x) - Beroepsprofiel Competent
Kelner - VKS - Beroepskwalificatie niveau 4
Kelner - Opleidingsprofiel SecVO
Pagina laatst bijgewerkt op basis van gegevens van: 19-03-2025