Volwassenen

Chef de partie groenten fruit en kruiden
Beschrijving
In de opleiding “Chef de partie desserten, gebak en brood” leer je:
- voedingsmiddelen binnen de keuken bestellen en ontvangen,
- de noodzakelijke voorbereidingen doen,
- koude en warme maaltijden bereiden volgens de gepaste culinaire technieken en/of volgens technische fiche,
- de gerechten afwerken
- de kwaliteit controleren.
In deze opleiding ligt de focus op de productgroep groenten, fruit en kruiden; groenten, fruit en kruiden staan centraal in de gerechten, maar ook andere productgroepen komen aan bod. Producten, bereidingstechnieken, culinaire toepassingen en nieuwe trends van zowel de inheemse keuken als de wereldkeuken komen aan bod.
Voedselveilig, hygiënisch, kostenbewust en efficiënt werken zijn een rode draad in deze opleiding.
Situering
Studiegebied | Horeca | ||||
Diplomagericht | Nee | ||||
Beroepskwalificatie | Chef de partie groenten, fruit en kruiden | ||||
Beroepskwalificatie definitie | ‘Bestelt en ontvangt voedingsmiddelen binnen de keuken, doet de noodzakelijke voorbereidingen, bereidt koude en warme maaltijden met groenten, fruit en kruiden volgens de gepaste culinaire technieken en/of volgens technische fiche, werkt de gerechten af en controleert de kwaliteit teneinde kwaliteitsvolle maaltijden af te leveren aan de gast.’ | ||||
Beroepskwalificatie ID | BK-0425-3 | ||||
Beroepskwalificatie VKS | Niveau 4 van de Vlaamse Kwalificatiestructuur | ||||
Beroepskwalificatie informatie | Klik hier meer informatie over nodige kennis, competenties en vaardigheden | ||||
Duaal | Nee | ||||
STEM | Nee |
Opleidingsvariant | Duur | Studiebewijs | Ingericht | Studieomvang | Einddatum |
---|---|---|---|---|---|
Chef de partie groenten fruit en kruiden | Standaard | Certificaat | Ja | 880 lestijden |
-- |
Chef de partie groenten fruit en kruiden | Verkort | Certificaat | Ja | 440 lestijden |
-- |
Chef de partie groenten fruit en kruiden | Verlengd | Certificaat | Ja | 1320 lestijden |
-- |
Instellingen
Beroepen

Chef de partie groenten fruit en kruiden |
Beschrijving
In de opleiding “Chef de partie desserten, gebak en brood” leer je:
- voedingsmiddelen binnen de keuken bestellen en ontvangen,
- de noodzakelijke voorbereidingen doen,
- koude en warme maaltijden bereiden volgens de gepaste culinaire technieken en/of volgens technische fiche,
- de gerechten afwerken
- de kwaliteit controleren.
In deze opleiding ligt de focus op de productgroep groenten, fruit en kruiden; groenten, fruit en kruiden staan centraal in de gerechten, maar ook andere productgroepen komen aan bod. Producten, bereidingstechnieken, culinaire toepassingen en nieuwe trends van zowel de inheemse keuken als de wereldkeuken komen aan bod.
Voedselveilig, hygiënisch, kostenbewust en efficiënt werken zijn een rode draad in deze opleiding.
Situering
Studiegebied | Horeca | ||||
Diplomagericht | Ja | ||||
Beroepskwalificatie | Chef de partie groenten, fruit en kruiden | ||||
Beroepskwalificatie definitie | ‘Bestelt en ontvangt voedingsmiddelen binnen de keuken, doet de noodzakelijke voorbereidingen, bereidt koude en warme maaltijden met groenten, fruit en kruiden volgens de gepaste culinaire technieken en/of volgens technische fiche, werkt de gerechten af en controleert de kwaliteit teneinde kwaliteitsvolle maaltijden af te leveren aan de gast.’ | ||||
Beroepskwalificatie ID | BK-0425-3 | ||||
Beroepskwalificatie VKS | Niveau 4 van de Vlaamse Kwalificatiestructuur | ||||
Beroepskwalificatie informatie | Klik hier meer informatie over nodige kennis, competenties en vaardigheden | ||||
Duaal | Nee | ||||
STEM | Nee |
Opleidingsvariant | Duur | Studiebewijs | Ingericht | Studieomvang | Einddatum |
---|---|---|---|---|---|
Chef de partie groenten fruit en kruiden | Standaard | Certificaat | Ja | 880 lestijden |
-- |
Chef de partie groenten fruit en kruiden | Verkort | Certificaat | Ja | 440 lestijden |
-- |
Chef de partie groenten fruit en kruiden | Verlengd | Certificaat | Ja | 1320 lestijden |
-- |
Modules
Omschrijving | Type | Studiebewijs | Ingericht | Lestijden | Einddatum |
---|---|---|---|---|---|
Bistrogerechten met groenten en kruiden | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Bistrogerechten met groenten en kruiden | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 120 lestijden |
-- |
Bistrogerechten met vis | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Bistrogerechten met vis | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 120 lestijden |
-- |
Bistrogerechten met vlees en gevogelte | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 120 lestijden |
-- |
Bistrogerechten met vlees en gevogelte | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Bistronagerechten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Bistronagerechten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 120 lestijden |
-- |
Dieetmaaltijden en gezonde voeding met groenten, fruit en kruiden | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Eenvoudige gerechten met groenten en kruiden | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 20 lestijden |
-- |
Eenvoudige gerechten met groenten en kruiden | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 40 lestijden |
-- |
Eenvoudige gerechten met groenten en kruiden | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 60 lestijden |
-- |
Eenvoudige nagerechten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 20 lestijden |
-- |
Eenvoudige nagerechten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 40 lestijden |
-- |
Eenvoudige nagerechten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 60 lestijden |
-- |
Eenvoudige visgerechten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 20 lestijden |
-- |
Eenvoudige visgerechten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 40 lestijden |
-- |
Eenvoudige visgerechten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 60 lestijden |
-- |
Eenvoudige vlees- en gevogeltegerechten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 40 lestijden |
-- |
Eenvoudige vlees- en gevogeltegerechten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 20 lestijden |
-- |
Eenvoudige vlees- en gevogeltegerechten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 60 lestijden |
-- |
Initiatie ontvangst en bediening van gasten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Initiatie ontvangst en bediening van gasten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 120 lestijden |
-- |
Initiatie ontvangst en bediening van gasten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 40 lestijden |
-- |
Restaurantgerechten met groenten, fruit en kruiden | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Restaurantgerechten met groenten, fruit en kruiden uit de wereldkeuken | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Trendy en alternatieve bereidingen voor restaurantgerechten met groenten, fruit en kruiden | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Toelating
Om aan de opleiding te mogen deelnemen, is de cursist gehouden aan de meldingsplicht m.b.t. levensmiddelenhygiëne.
Sanctie
Elke module wordt bekrachtigd met een deelcertificaat.
Deze opleiding leidt tot het certificaat Chef de partie groenten, fruit en kruiden en een bewijs van beroepskwalificatie van niveau 4 van Chef de partie groenten, fruit en kruiden.
Het certificaat leidt in combinatie met het certificaat Aanvullende algemene vorming tot het diploma secundair onderwijs
Instellingen
GO! Centrum voor Volwassenenonderwijs hét CVO Pro
Keizersplein 19 9300 Aalst
053 46 19 00![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Brussel
Materiaalstraat 67 1070 Anderlecht
02 528 09 50![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Vitant
Desguinlei 244 2018 Antwerpen
03 242 26 19![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Cursa
Halmstraat 12 3600 Genk
08 984 99 03![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Qrios
Halmstraat 6A 3600 Genk
089 69 40 00![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Qrios
Halmstraat 6A 3600 Genk
089 69 40 00![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Gent
Martelaarslaan 13 9000 Gent
09 225 04 36![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs MIRAS
Nelson Mandelaplein 1 8500 Kortrijk
056 32 19 19![]()
![]()
Centrum voor volwassenenonderwijs Groeipunt (131482)
Centrumlaan 160 9400 Ninove
054 31 78 60![]()
![]()
GO! Centrum voor Volwassenenonderwijs EduKempen
Boomgaardstraat 56 2300 Turnhout
01 449 07 10![]()
![]()
Synoniemen
- Chef de partie (m/v)
- Chef de partie koude keuken (m/v)
- Chef de partie voor het bereiden van vlees, wild en gevogelte (m/v)
- Chef de partie warme keuken (m/v)
- Eerste hulpkok (m/v)
- Grill-kok (m/v)
- Polyvalent of vervangend chef de partie (m/v)
- Sous-chef keuken (m/v)
- Vleesbrader (m/v)
Pagina laatst bijgewerkt op basis van gegevens van: 30-04-2025