Restaurant en keuken - Derde graad

Studierichting "Restaurant en keuken"

In deze praktische studierichting leer je zowel werken in de keuken als in het restaurant. De opleiding is gericht op de doorstroom naar de arbeidsmarkt.
De focus ligt op het bereiden en bedienen van culinaire gerechten. Etiquette, hygiënisch werken en een net voorkomen zijn belangrijk. Net als het openstaan voor verschillende culturele invloeden.  

Concreet leer je:

  • de kok bijstaan bij het klaarmaken van warme en koude maaltijden;
  • gerechten afwerken en de kwaliteit controleren;
  • gasten op een gastvrije manier in het Nederlands, Frans en Engels ontvangen en ook functioneel communiceren met andere teamleden in deze talen; 
  • hen informeren over gerechten en dranken en deze serveren volgens de regels van de kunst;
  • de basis van het organiseren en beheren van een restaurant: reservaties bijhouden, rekeningen opstellen, bediening aan de bar, …

Restaurant en keuken               


Beschrijving

In deze praktische studierichting leer je zowel werken in de keuken als in het restaurant. De opleiding is gericht op de doorstroom naar de arbeidsmarkt.
De focus ligt op het bereiden en bedienen van culinaire gerechten. Etiquette, hygiënisch werken en een net voorkomen zijn belangrijk. Net als het openstaan voor verschillende culturele invloeden.  

Concreet leer je:

  • de kok bijstaan bij het klaarmaken van warme en koude maaltijden;
  • gerechten afwerken en de kwaliteit controleren;
  • gasten op een gastvrije manier in het Nederlands, Frans en Engels ontvangen en ook functioneel communiceren met andere teamleden in deze talen; 
  • hen informeren over gerechten en dranken en deze serveren volgens de regels van de kunst;
  • de basis van het organiseren en beheren van een restaurant: reservaties bijhouden, rekeningen opstellen, bediening aan de bar, …

De lesinhouden (lessenroosters) verschillen van school tot school. Scholen hebben een grote vrijheid om het lessenpakket te organiseren. Daarom vermelden we geen lessenroosters meer.
Je kan ervan uitgaan dat de lessen bestaan uit:

  • basisvorming die hetzelfde is voor elke leerling in hetzelfde leerjaar in een studierichting met dezelfde finaliteit +
  • vorming die typisch is voor de studierichting +
  • enkele uurtjes die de school vrij mag invullen

Gedetailleerde informatie vind je op de websites van de scholen.

Meer informatie over de inhoud, competenties en doelstellingen lees je in het curriculumdossier.

Waar kan ik "Restaurant en keuken" volgen ?

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.Toon alle scholen

Geen school gevonden? Pas de filter(s) aan.

Nuttige link(s)

VKS - Beroepskwalificatie niveau 3: Hulpkok

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Kelner

Na het 6e jaar arbeidsmarktfinaliteit ben je voorbereid om te gaan werken. Je kan nog kiezen om een opleiding te volgen. In het schema zie je alle mogelijkheden. Aansluitende beroepen en logische vervolgopleidingen na deze studierichting vind je onder het schema. (bron: AHVOKS) Deze lijst betekent niet dat je geen andere beroepen of studierichtingen kan kiezen.

Maak werk van je keuze. Een slimme keuze maak je aan de hand van de 6 keuzetaken van het keuzeprocesInfo-teken

 

Logische vervolgopleidingen

Opleidingen waarop je bent voorbereid. Andere kan je uiteraard ook kiezen, maar je bent er niet specifiek inhoudelijk op voorbereid.

Aansluitende beroepen

Beroepen waarop je bent voorbereid. Andere kan je uiteraard ook kiezen, maar je bent er niet specifiek inhoudelijk op voorbereid.