Slagerijtechnieken - Tweede graad

Studierichting "Slagerijtechnieken"

Slagerijtechnieken is een theoretisch-praktische studierichting. Je krijgt een basisvorming en een specifieke vorming. De focus ligt op het aanleren van basistechnieken die nodig zijn voor eenvoudige versnijdingen van vlees en lekkere vleesbereidingen.

  • Je verkent de uitbatingsvormen, grondstoffen en het materieel van de slagerij. 
  • Je leert over de technologische processen, de kwaliteitscontrole en het plannen en organiseren bij uitsnijden, het bereiden van vleeswaren en verkoopbare gerechten. 
  • Je let daarbij specifiek op voedingswaarde en gezondheid en op economisch en duurzaam handelen, plannen en organiseren. 
  • Ook arbeids- en voedselveiligheid is voor jou belangrijk. 
  • Deze studierichting heeft niet alleen aandacht voor het werken met grote en kleine stukken vlees en het hanteren van de juiste snij- en uitbeentechnieken maar gaat ook dieper in op processen achter gebruikte technieken én bereidingen.   
  • Er is ook aandacht voor ondernemingsvormen, aan- en verkoopverrichtingen, betaling en boekhouding. 
  • In slagerijtechnieken wordt een nadruk gelegd op onderzoeksvaardigheden, inzicht, plannen en organiseren. 
  • Er is ook specifiek aandacht voor administratieve taken en ICT, organisatie van en controle op het productieproces en kwaliteitsbeoordeling.

Slagerijtechnieken                  


Slagerijtechnieken is een theoretisch-praktische studierichting. Je krijgt een basisvorming en een specifieke vorming. De focus ligt op het aanleren van basistechnieken die nodig zijn voor eenvoudige versnijdingen van vlees en lekkere vleesbereidingen.

  • Je verkent de uitbatingsvormen, grondstoffen en het materieel van de slagerij. 
  • Je leert over de technologische processen, de kwaliteitscontrole en het plannen en organiseren bij uitsnijden, het bereiden van vleeswaren en verkoopbare gerechten. 
  • Je let daarbij specifiek op voedingswaarde en gezondheid en op economisch en duurzaam handelen, plannen en organiseren. 
  • Ook arbeids- en voedselveiligheid is voor jou belangrijk. 
  • Deze studierichting heeft niet alleen aandacht voor het werken met grote en kleine stukken vlees en het hanteren van de juiste snij- en uitbeentechnieken maar gaat ook dieper in op processen achter gebruikte technieken én bereidingen.   
  • Er is ook aandacht voor ondernemingsvormen, aan- en verkoopverrichtingen, betaling en boekhouding. 
  • In slagerijtechnieken wordt een nadruk gelegd op onderzoeksvaardigheden, inzicht, plannen en organiseren. 
  • Er is ook specifiek aandacht voor administratieve taken en ICT, organisatie van en controle op het productieproces en kwaliteitsbeoordeling.

De lesinhouden (lessenroosters) verschillen van school tot school. Scholen hebben een grote vrijheid om het lessenpakket te organiseren. Daarom vermelden we geen lessenroosters meer.
Je kan ervan uitgaan dat de lessen bestaan uit:

  • basisvorming die hetzelfde is voor elke leerling in hetzelfde leerjaar in een studierichting met dezelfde finaliteit +
  • vorming die typisch is voor de studierichting +
  • enkele uurtjes die de school vrij mag invullen

Gedetailleerde informatie vind je op de websites van de scholen.

Meer informatie over de inhoud, competenties en doelstellingen lees je in het curriculumdossier.

Waar kan ik "Slagerijtechnieken" volgen ?

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.Toon alle scholen

Geen school gevonden? Pas de filter(s) aan.

Nuttige link(s)

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Kwaliteits- en procesverantwoordelijke slagerij

Bij de keuze naar de derde graad moet je uiteraard rekening houden met het behaalde attest (eventuele clausuleringen) en met het gevolgde lespakket in de tweede graad.

Na het 4e leerjaar volgen heel wat leerlingen een studierichting uit hetzelfde studiedomein. 

Onderstaande studierichtingen sluiten inhoudelijk aan bij deze studierichting. Maar je mag natuurlijk ook andere studierichtingen verkennen.
(Bron: Kwalificaties en Curriculum (AHOVOKS)).

Slagerij-Traiteurtechnieken

 

Als je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden kan je na het 4e jaar ook overstappen naar een studierichting van een ander studiedomein. Dat kan ook in een andere finaliteit.
Bespreek dit best met het CLB van je school.