Slagerij - Tweede graad

Studierichting "Slagerij"

In de 2e graad leer je de basistechnieken voor het versnijden, uitbenen en verwerken van vers vlees.
Dat vlees wordt immers niet als koteletjes geleverd maar moet verwerkt worden tot verkoopklare porties en gerechten.

Je leert de vleeskarkassen op een hygiënische manier ontvangen en in een gekoelde ruimte opslaan. Je leert het vlees in porties verdelen en eenvoudige en lekkere vleesbereidingen maken volgens de wettelijke voorschriften (voedselveiligheid, HACCP-richtlijnen).

Alle toestellen, messen en andere materialen (vleesmolens…) leer je veilig en correct gebruiken. Hou er vooraf rekening mee dat je in gekoelde ruimten moet willen werken.
Uiteraard leer je ook grondstoffenkostprijzen berekenen, je werkzaamheden plannen, in team werken en over EHBO en arbeidsveiligheid.

Slagerij               


In de 2e graad leer je de basistechnieken voor het versnijden, uitbenen en verwerken van vers vlees.
Dat vlees wordt immers niet als koteletjes geleverd maar moet verwerkt worden tot verkoopklare porties en gerechten.

Je leert de vleeskarkassen op een hygiënische manier ontvangen en in een gekoelde ruimte opslaan. Je leert het vlees in porties verdelen en eenvoudige en lekkere vleesbereidingen maken volgens de wettelijke voorschriften (voedselveiligheid, HACCP-richtlijnen).

Alle toestellen, messen en andere materialen (vleesmolens…) leer je veilig en correct gebruiken. Hou er vooraf rekening mee dat je in gekoelde ruimten moet willen werken.
Uiteraard leer je ook grondstoffenkostprijzen berekenen, je werkzaamheden plannen, in team werken en over EHBO en arbeidsveiligheid.

De lesinhouden (lessenroosters) verschillen van school tot school. Scholen hebben een grote vrijheid om het lessenpakket te organiseren. Daarom vermelden we geen lessenroosters meer.
Je kan ervan uitgaan dat de lessen bestaan uit:

  • basisvorming die hetzelfde is voor elke leerling in hetzelfde leerjaar in een studierichting met dezelfde finaliteit +
  • vorming die typisch is voor de studierichting +
  • enkele uurtjes die de school vrij mag invullen

Gedetailleerde informatie vind je op de websites van de scholen.

Meer informatie over de inhoud, competenties en doelstellingen lees je in het curriculumdossier.

Waar kan ik "Slagerij" volgen ?

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.Toon alle scholen

Geen school gevonden? Pas de filter(s) aan.

Nuttige link(s)

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Slager

Bij de keuze naar de derde graad moet je uiteraard rekening houden met het behaalde attest (eventuele clausuleringen) en met het gevolgde lespakket in de tweede graad.

Na het 4e leerjaar volgen heel wat leerlingen een studierichting uit hetzelfde studiedomein. 

Onderstaande studierichtingen sluiten inhoudelijk aan bij deze studierichting. Maar je mag natuurlijk ook andere studierichtingen verkennen.
(Bron: Kwalificaties en Curriculum (AHOVOKS)).

Slagerij

 

Als je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden kan je na het 4e jaar ook overstappen naar een studierichting van een ander studiedomein. Dat kan ook in een andere finaliteit.
Bespreek dit best met het CLB van je school.