Beschrijving
Je leert in deze studierichting over:
- dranken omschrijven, proeven, beoordelen en schenken
- gasten adviseren m.b.t. combinatie van dranken en gerechten,
- foodpairing
- diëten en voedingsvoorkeuren
- de samenstelling van de kaart,
- kostprijsberekening en voorraadbeheer
- rerechten en dranken verkopen en opdienen
- voedsel- en arbeidsveiligheid
- zaalorganisatie,
- instructie en functionele communicatievaardigheden in het Frans en Engels
- nieuwe trends en technologieën
De lesinhouden (lessenroosters) verschillen van school tot school. Scholen hebben een grote vrijheid om het lessenpakket te organiseren. Daarom vermelden we geen lessenroosters meer.
Je kan ervan uitgaan dat de lessen bestaan uit:
- basisvorming die hetzelfde is voor elke leerling in hetzelfde leerjaar in een studierichting met dezelfde finaliteit +
- vorming die typisch is voor de studierichting +
- enkele uurtjes die de school vrij mag invullen
Meer gedetailleerde informatie vind je op de websites van de scholen.
Waar kan ik "Sommelier" volgen ?
Onderstaande info is verkregen via de CLB's en scholen, mogelijks is deze info onvolledig daar ons nog niet alles is toegezonden.
De richting wordt door de school aangeboden onder voorbehoud van goedkeuring door het departement
GO! Next hotelschool
Elfde-Liniestraat 22, Hasselt 3500
PIVA (Provinciaal Instituut Antwerpen)
Desguinlei 244, Antwerpen 2018
VTI Spijker
Gelmelstraat 62, Hoogstraten 2320
Hotelschool Ter Duinen
Houtsaegerlaan 40, Koksijde 8670
Instituut Stella Matutina
Groenstraat 15, Michelbeke 9660
RHIZO Hotelschool Kortrijk
Senator Coolestraat 1, Kortrijk 8500
Ter Groene Poorte Brugge
Spoorwegstraat 14, Sint-Michiels 8200
KNMC Groenendaal
Stella Marisstraat 2, Merksem 2170
Wat kan je behalen na "Sommelier" ?
Nuttige link(s)
VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Sommelier