Restaurant en keuken - Tweede graad

Studierichting "Restaurant en keuken"

Roer je graag in kookpotten, proef je graag van culinaire gerechten en wil je weten welke gezonde bereidingen je kan maken?  Dan is deze praktische richting met finaliteit arbeidsmarkt misschien iets voor jou.

Het is een brede studierichting met zowel aandacht voor de keuken als voor het restaurant. Op deze manier achterhaal je wat jou het beste ligt.
Je doet basiskennis op en leert basisvaardigheden. Je leert niet alleen eenvoudige culinaire gerechten bereiden, je leert ook gasten gastvrij ontvangen en  bedienen. De vaat doen, reservaties leren opnemen en bijhouden, rekeningen opmaken… horen er ook bij.  
 
Je maakt kennis met grondstoffen waarmee wordt gekookt.  Je leert ze wegen, reinigen en verwerken in lekkere en gezonde gerechten.
Je leert hoe je koude en warme culinaire bereidingen en dranken aan tafel bedient. Ook oefen je in het klaarmaken van eenvoudige bereidingen in de zaal.

Je krijgt les over etiquetteregels en leert hoe je de gasten uitleg geeft over gerechten en dranken. In het Nederlands, het Frans en het Engels.
Je leert  over het belang van persoonlijke hygiëne en een stralend voorkomen. Tenslotte leer je in team samenwerken want de horeca is meestal een groepsgebeuren.

Daarnaast komen ook aandacht voor gezonde voeding, economisch en duurzaam handelen, openheid naar culturele invloeden en kostprijsberekeningen aan bod.

Restaurant en keuken               


Roer je graag in kookpotten, proef je graag van culinaire gerechten en wil je weten welke gezonde bereidingen je kan maken?  Dan is deze praktische richting met finaliteit arbeidsmarkt misschien iets voor jou.

Het is een brede studierichting met zowel aandacht voor de keuken als voor het restaurant. Op deze manier achterhaal je wat jou het beste ligt.
Je doet basiskennis op en leert basisvaardigheden. Je leert niet alleen eenvoudige culinaire gerechten bereiden, je leert ook gasten gastvrij ontvangen en  bedienen. De vaat doen, reservaties leren opnemen en bijhouden, rekeningen opmaken… horen er ook bij.  
 
Je maakt kennis met grondstoffen waarmee wordt gekookt.  Je leert ze wegen, reinigen en verwerken in lekkere en gezonde gerechten.
Je leert hoe je koude en warme culinaire bereidingen en dranken aan tafel bedient. Ook oefen je in het klaarmaken van eenvoudige bereidingen in de zaal.

Je krijgt les over etiquetteregels en leert hoe je de gasten uitleg geeft over gerechten en dranken. In het Nederlands, het Frans en het Engels.
Je leert  over het belang van persoonlijke hygiëne en een stralend voorkomen. Tenslotte leer je in team samenwerken want de horeca is meestal een groepsgebeuren.

Daarnaast komen ook aandacht voor gezonde voeding, economisch en duurzaam handelen, openheid naar culturele invloeden en kostprijsberekeningen aan bod.

De lesinhouden (lessenroosters) verschillen van school tot school. Scholen hebben een grote vrijheid om het lessenpakket te organiseren. Daarom vermelden we geen lessenroosters meer.
Je kan ervan uitgaan dat de lessen bestaan uit:

  • basisvorming die hetzelfde is voor elke leerling in hetzelfde leerjaar in een studierichting met dezelfde finaliteit +
  • vorming die typisch is voor de studierichting +
  • enkele uurtjes die de school vrij mag invullen

Gedetailleerde informatie vind je op de websites van de scholen.

Meer informatie over de inhoud, competenties en doelstellingen lees je in het curriculumdossier.

Waar kan ik "Restaurant en keuken" volgen ?

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.Toon alle scholen

Geen school gevonden? Pas de filter(s) aan.

Nuttige link(s)

VKS - Beroepskwalificatie niveau 3: Hulpkok

VKS - Beroepskwalificatie niveau 3: Grootkeukenhulpkok

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Kelner

Na het 3e leerjaar van het secundair onderwijs kan je in 4 SO je studie verderzetten in

  • dezelfde studierichting
  • een andere studierichting uit hetzelfde ‘studiedomein’
  • een studierichting uit een ander studiedomein

De meeste leerlingen kiezen voor de verderzetting van hun studies in dezelfde studierichting (met dezelfde finaliteit = einddoel, voorbereiding op hoger onderwijs, arbeidsmarkt of beide).
Soms kiezen jongeren voor een ander traject. Bijvoorbeeld voor een vergelijkbare studierichting in 4 SO maar met een andere finaliteit.

 Als je kiest voor een andere studierichting, ga dan na of je voldoende basis hebt voor die richting en hoe je een eventuele achterstand kan inhalen.
Studierichtingen uit hetzelfde studiedomein hebben deels dezelfde inhoud maar kunnen:

  • in verschillende interessegebieden (/studiedomeinen)  liggen en/of
  • een andere finaliteit hebben

Met andere woorden: binnen hetzelfde studiedomein kan je soms studierichtingen vinden die meer/minder aansluitend zijn of meer/minder theoretisch. 

Het is ook mogelijk om over te stappen naar een 4e SO uit een ander studiedomein.

Overstappen zijn soms aangewezen maar doe je best niet onvoorbereid. Elke switch van studierichting, finaliteit of studiedomein wordt best vooraf goed besproken.  Het is niet omdat bepaalde overstappen mogelijk zijn, dat ze daarom vlot haalbaar zijn!