Bakkerij - Tweede graad
Studierichting "Bakkerij" |
|
Eenvoudige en lekkere brood- en banketbakkerijproducten bereiden en proeven lijkt je wel wat… Je in het maken van verschillende soorten degen en beslag. In het bakken en het afwerken van baksels. Uiteraard leer je ook je eigen creativiteit gebruiken tijdens deze opdrachten. Je leert de kostprijs van grondstoffen berekenen, de juiste maten, gewichten en hoeveelheden uit recepten opvolgen. Je leert hoe je producten dient te bewaren en hoe je je lekkere broodjes en gebak kan verpakken met het oog op de verkoop. Je leert hoe je je werk in een (banket)bakkerij moet plannen en organiseren. Daarnaast is er ook aandacht voor veilig, milieubewust en hygiënisch werken en leer je rekening houden met voedselveiligheid, voedingswaarde en gezondheid. |

Bakkerij
|
- Beschrijving
- Lessen
- Scholen
- Toelating
- Attest
- Wat na
Eenvoudige en lekkere brood- en banketbakkerijproducten bereiden en proeven lijkt je wel wat… Je in het maken van verschillende soorten degen en beslag. In het bakken en het afwerken van baksels. Uiteraard leer je ook je eigen creativiteit gebruiken tijdens deze opdrachten. Je leert de kostprijs van grondstoffen berekenen, de juiste maten, gewichten en hoeveelheden uit recepten opvolgen. Je leert hoe je producten dient te bewaren en hoe je je lekkere broodjes en gebak kan verpakken met het oog op de verkoop. Je leert hoe je je werk in een (banket)bakkerij moet plannen en organiseren. Daarnaast is er ook aandacht voor veilig, milieubewust en hygiënisch werken en leer je rekening houden met voedselveiligheid, voedingswaarde en gezondheid. De lesinhouden (lessenroosters) verschillen van school tot school. Scholen hebben een grote vrijheid om het lessenpakket te organiseren. Daarom vermelden we geen lessenroosters meer.
Gedetailleerde informatie vind je op de websites van de scholen. Meer informatie over de inhoud, competenties en doelstellingen lees je in het curriculumdossier. Waar kan ik "Bakkerij" volgen ?Geen school gevonden? Pas de filter(s) aan. Wat kan je behalen na "Bakkerij" ?Nuttige link(s)VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Bakker VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Banketbakker Na het 3e leerjaar van het secundair onderwijs kan je in 4 SO je studie verderzetten in
De meeste leerlingen kiezen voor de verderzetting van hun studies in dezelfde studierichting (met dezelfde finaliteit = einddoel, voorbereiding op hoger onderwijs, arbeidsmarkt of beide). Als je kiest voor een andere studierichting, ga dan na of je voldoende basis hebt voor die richting en hoe je een eventuele achterstand kan inhalen.
Met andere woorden: binnen hetzelfde studiedomein kan je soms studierichtingen vinden die meer/minder aansluitend zijn of meer/minder theoretisch. Het is ook mogelijk om over te stappen naar een 4e SO uit een ander studiedomein. |