Bakkerij - Tweede graad

Studierichting "Bakkerij"

Eenvoudige en lekkere brood- en banketbakkerijproducten bereiden en proeven lijkt je wel wat…

In deze  praktische studierichting met finaliteit arbeidsmarkt, mag je zelf veel oefenen.
Je leert de verschillende grondstoffen en machines kennen die gebruikt worden in een bakkerij. Je leert op een veilige manier met het materieel werken.

Je in het maken van verschillende soorten degen en beslag. In het bakken en het afwerken van baksels. Uiteraard leer je ook je eigen creativiteit gebruiken tijdens deze opdrachten.

Je leert de kostprijs van grondstoffen berekenen, de juiste maten, gewichten en hoeveelheden uit recepten opvolgen. Je leert hoe je producten dient te bewaren en hoe je je lekkere broodjes en gebak kan verpakken met het oog op de verkoop. Je leert hoe je je werk in een (banket)bakkerij moet plannen en organiseren.

Daarnaast is er ook aandacht voor veilig, milieubewust en hygiënisch werken en  leer je rekening houden met voedselveiligheid, voedingswaarde en gezondheid.

Bakkerij               


Eenvoudige en lekkere brood- en banketbakkerijproducten bereiden en proeven lijkt je wel wat…

In deze  praktische studierichting met finaliteit arbeidsmarkt, mag je zelf veel oefenen.
Je leert de verschillende grondstoffen en machines kennen die gebruikt worden in een bakkerij. Je leert op een veilige manier met het materieel werken.

Je in het maken van verschillende soorten degen en beslag. In het bakken en het afwerken van baksels. Uiteraard leer je ook je eigen creativiteit gebruiken tijdens deze opdrachten.

Je leert de kostprijs van grondstoffen berekenen, de juiste maten, gewichten en hoeveelheden uit recepten opvolgen. Je leert hoe je producten dient te bewaren en hoe je je lekkere broodjes en gebak kan verpakken met het oog op de verkoop. Je leert hoe je je werk in een (banket)bakkerij moet plannen en organiseren.

Daarnaast is er ook aandacht voor veilig, milieubewust en hygiënisch werken en  leer je rekening houden met voedselveiligheid, voedingswaarde en gezondheid.

De lesinhouden (lessenroosters) verschillen van school tot school. Scholen hebben een grote vrijheid om het lessenpakket te organiseren. Daarom vermelden we geen lessenroosters meer.
Je kan ervan uitgaan dat de lessen bestaan uit:

  • basisvorming die hetzelfde is voor elke leerling in hetzelfde leerjaar in een studierichting met dezelfde finaliteit +
  • vorming die typisch is voor de studierichting +
  • enkele uurtjes die de school vrij mag invullen

Gedetailleerde informatie vind je op de websites van de scholen.

Meer informatie over de inhoud, competenties en doelstellingen lees je in het curriculumdossier.

Waar kan ik "Bakkerij" volgen ?

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.Toon alle scholen

Geen school gevonden? Pas de filter(s) aan.

Wat kan je behalen na "Bakkerij" ?


Nuttige link(s)

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Bakker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Banketbakker

Na het 3e leerjaar van het secundair onderwijs kan je in 4 SO je studie verderzetten in

  • dezelfde studierichting
  • een andere studierichting uit hetzelfde ‘studiedomein’
  • een studierichting uit een ander studiedomein

De meeste leerlingen kiezen voor de verderzetting van hun studies in dezelfde studierichting (met dezelfde finaliteit = einddoel, voorbereiding op hoger onderwijs, arbeidsmarkt of beide).
Soms kiezen jongeren voor een ander traject. Bijvoorbeeld voor een vergelijkbare studierichting in 4 SO maar met een andere finaliteit.

 Als je kiest voor een andere studierichting, ga dan na of je voldoende basis hebt voor die richting en hoe je een eventuele achterstand kan inhalen.
Studierichtingen uit hetzelfde studiedomein hebben deels dezelfde inhoud maar kunnen:

  • in verschillende interessegebieden (/studiedomeinen)  liggen en/of
  • een andere finaliteit hebben

Met andere woorden: binnen hetzelfde studiedomein kan je soms studierichtingen vinden die meer/minder aansluitend zijn of meer/minder theoretisch. 

Het is ook mogelijk om over te stappen naar een 4e SO uit een ander studiedomein.

Overstappen zijn soms aangewezen maar doe je best niet onvoorbereid. Elke switch van studierichting, finaliteit of studiedomein wordt best vooraf goed besproken.  Het is niet omdat bepaalde overstappen mogelijk zijn, dat ze daarom vlot haalbaar zijn!