Grootkeuken en catering - Derde graad

Studierichting "Grootkeuken en catering"

Steek je graag de handen uit de mouwen om maaltijden te bereiden voor grotere groepen? Werk je nauwkeurig en ben je creatief in het presenteren van maaltijden? Dan is deze praktische studierichting misschien iets voor jou. De focus ligt op de keukenactiviteiten maar ook de basis van het ontvangen en bedienen van gasten wordt aangeleerd.

Je leert:

  • met (grote) keukentoestellen werken die specifiek zijn voor grootkeuken en catering;
  • het voorbereidend werk doen voor zowel warme als koude bereidingen;
  • grote hoeveelheden ingrediënten en voedingsmiddelen verwerken;
  • de specifieke technieken/organisatie, nodig om grote hoeveelheden maaltijden bereiden en te verdelen binnen een grootkeuken of een cateringbedrijf;
  • maaltijden aanpassen aan verschillende doelgroepen en voor verschillende gelegenheden want catering kan gebeuren in verschillende situaties: op school, tijdens een beurs, op een feest, … of om direct of indirect te verbruiken, ...
  • gasten aan een buffet of counter* informeren en bedienen;
  • basiskennis Frans en Engels, nodig voor het uitoefenen van je job;
  • leiding geven aan medewerkers.

Je leert ook over gezondheid, voedingswaarde van maaltijden, hygiënisch werken, voorraadbeheer en de basiskennis over de organisatie van de werkzaamheden. Op deze manier kan je een grootkeukenhulpkok (beroepskwalificatie) worden. 

*Counter: bar waaraan men kan eten

Grootkeuken en catering               


Beschrijving

Steek je graag de handen uit de mouwen om maaltijden te bereiden voor grotere groepen? Werk je nauwkeurig en ben je creatief in het presenteren van maaltijden? Dan is deze praktische studierichting misschien iets voor jou. De focus ligt op de keukenactiviteiten maar ook de basis van het ontvangen en bedienen van gasten wordt aangeleerd.

Je leert:

  • met (grote) keukentoestellen werken die specifiek zijn voor grootkeuken en catering;
  • het voorbereidend werk doen voor zowel warme als koude bereidingen;
  • grote hoeveelheden ingrediënten en voedingsmiddelen verwerken;
  • de specifieke technieken/organisatie, nodig om grote hoeveelheden maaltijden bereiden en te verdelen binnen een grootkeuken of een cateringbedrijf;
  • maaltijden aanpassen aan verschillende doelgroepen en voor verschillende gelegenheden want catering kan gebeuren in verschillende situaties: op school, tijdens een beurs, op een feest, … of om direct of indirect te verbruiken, ...
  • gasten aan een buffet of counter* informeren en bedienen;
  • basiskennis Frans en Engels, nodig voor het uitoefenen van je job;
  • leiding geven aan medewerkers.

Je leert ook over gezondheid, voedingswaarde van maaltijden, hygiënisch werken, voorraadbeheer en de basiskennis over de organisatie van de werkzaamheden. Op deze manier kan je een grootkeukenhulpkok (beroepskwalificatie) worden. 

*Counter: bar waaraan men kan eten

Welke lessen krijg je?

De lesinhouden (lessenroosters) verschillen van school tot school. Scholen hebben een grote vrijheid om het lessenpakket te organiseren. Daarom vermelden we geen lessenroosters meer.
Je kan ervan uitgaan dat de lessen bestaan uit:

  • basisvorming die hetzelfde is voor elke leerling in hetzelfde leerjaar in een studierichting met dezelfde finaliteit +
  • vorming die typisch is voor de studierichting +
  • enkele uurtjes die de school vrij mag invullen

Gedetailleerde informatie vind je op de websites van de scholen.

Meer informatie over de inhoud, competenties en doelstellingen lees je in het curriculumdossier.

Waar kan ik "Grootkeuken en catering" volgen ?

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.Toon alle scholen

Geen school gevonden? Pas de filter(s) aan.

Toelatingsvoorwaarden

Je kan starten in het 6e jaar SO in een studierichting van de arbeidsmarktfinaliteit als je:

  • geslaagd bent in het 1e leerjaar van de 3e graad van de arbeidsmarktfinaliteit in dezelfde studierichting.
  • geslaagd bent in het 1e leerjaar van de 3e graad van de arbeidsmarktfinaliteit in een andere studierichting onder volgende voorwaarden:
    Dit kan enkel omwille van ernstige medische, psychische, sociale of onderwijskundige reden en op voorwaarde van een gunstige beslissing van de klassenraad, en na advies van de klassenraad van de studierichting waaruit je overstapt.
  • geslaagd bent in het 1e leerjaar van de dubbele finaliteit in een studierichting van hetzelfde studiegebied.

Als je uit het buitengewoon secundair onderwijs komt, kan je worden toegelaten op voorwaarde dat de toelatingsklassenraad akkoord gaat.
In afwachting van hun beslissing word je onder ontbindende voorwaarde ingeschreven.

In uitzonderlijke gevallen kan voor een leerling die zonder getuigschrift of diploma dreigt uit te vallen een bijzonder kwalificerend traject worden uitgewerkt door de klassenraad (in samenwerking met externe partners). Dit kan enkel voor studierichtingen in de 3e graad.
Hiervoor is een akkoord van het CLB en instemming van de ouders van de leerling nodig.

Voor elke opleiding bestaat een curriculumdossier. Voor bepaalde studierichtingen zijn specifieke toelatingsvoorwaarden van toepassing (medisch, veiligheid, topsportstatuut, ...). De toelatingsvoorwaarden voor jouw richting kan je hier opzoeken. Kies je opleiding en volg de link naar het curriculumdossier.


Extra

Toelating voor cognitief sterk functionerende leerlingen:

Als je verstandelijk vooruit bent op je leeftijdsgenoten (= cognitief sterk functionerend) kan je ook toegelaten worden tot dit leerjaar als je niet beschikt over een studiebewijs (A-, B- of C-attest) van het onderliggende leerjaar en  op voorwaarde dat de klassenraad jou toelaat. De klassenraad is ook bevoegd om te bepalen of een leerling cognitief sterk functionerend is.


Meer info: zie regelgeving SO

Attest

Je behaalt het diploma van secundair onderwijs, onderwijskwalificatie niveau 3 als je ook geslaagd bent op de beroepsgerichte vorming van de opleiding.

Hiermee kan je starten in:

  • het 7e leerjaar gericht op de instroom arbeidsmarkt na behaalde onderwijskwalificatie 3 (vroegere specialisatiejaren BSO) 
  • 7e leerjaar gericht op de instroom op hoger onderwijs na behaalde onderwijskwalificatie 3 (vroegere naamloos 7e jaar BSO) 
  • graduaatsopleidingen (incl. basisverpleegkunde)

Je kan ook volgende studiebewijzen behalen:
- bewijs van beroepskwalificatie
- bewijs van deelkwalificatie
- bewijs van (beroepsgerichte) competenties 

Nuttige link(s)

VKS - Beroepskwalificatie niveau 3: Grootkeukenhulpkok

Wat na Grootkeuken en catering ?

Na het 6e jaar arbeidsmarktfinaliteit ben je voorbereid om te gaan werken. Je kan nog kiezen om een opleiding te volgen. In het schema zie je alle mogelijkheden. Aansluitende beroepen en logische vervolgopleidingen na deze studierichting vind je onder het schema.

Een slimme keuze maak je aan de hand van de 6 keuzetaken van het keuzeprocesInfo-teken

 

Logische vervolgopleidingen

Opleidingen waarop je bent voorbereid. Andere kan je uiteraard ook kiezen, maar je bent er niet specifiek inhoudelijk op voorbereid.

Aansluitende beroepen

Beroepen waarop je bent voorbereid. Andere kan je uiteraard ook kiezen, maar je bent er niet specifiek inhoudelijk op voorbereid.