SO
- Startpagina SO
- Gewoon SO
- 1e graad SO
- 2e graad SO
- 3e graad SO
- Se-n-Se SO
- 7e jaren BSO
- Voorbereidende jaren HO
- Scholenzoeker SO
- Scholen en infomomenten
- Duaal leren
- Leren & werken
- OKAN
- Zoeken via alfabet
- Zoeken via studiegebied
- Zoeken via belangstelling
- Zoeken via trefwoorden
- Studierendement
- Examencommissie SO
- -18j + buiten Vlaanderen
- Internaten
- Rapport schoolverlaters VDAB
- Privé-scholen
- Info voor schoolverlaters
- Keuzerooster
- Filmpjes
- Downloads
- Doorlichtingsverslagen
BuSO
Elektrische installaties duaal - DBSO
Studierichting "Elektrische installaties duaal" |
|
Elke duale opleiding bestaat uit leren op school + leren op de werkvloer. Hierin staat wat jij precies moet leren op vlak van:
-Algemene vorming krijg je op school.
Je brengt heel wat opleidingsuren door op de werkvloer. Concreet gaat het over minimum 20u/week (gemiddeld op jaarbasis). De rest van je opleiding breng je door in de klas. Je sluit een overeenkomst alternerende opleiding (OAO) af. |

Elektrische installaties duaal - DBSO |
|
![]() |
Elke duale opleiding bestaat uit leren op school + leren op de werkvloer. Hierin staat wat jij precies moet leren op vlak van:
-Algemene vorming krijg je op school.
Je brengt heel wat opleidingsuren door op de werkvloer. Concreet gaat het over minimum 20u/week (gemiddeld op jaarbasis). De rest van je opleiding breng je door in de klas. Je sluit een overeenkomst alternerende opleiding (OAO) af. |
Waar kan ik "Elektrische installaties duaal" volgen ?
Wie wordt toegelaten tot "Elektrische installaties duaal" ?
-Je wordt toegelaten bij de start van de opleiding 'Elektrische installaties duaal' als je:
-
geslaagd bent voor de 2e graad van het secundair onderwijs in het ASO, TSO, KSO , BSO (= getuigschrift 2e graad SO behaald in 1 van de 4 onderwijsvormen) OF
-
aan de voltijdse leerplicht* hebt voldaan én de klassenraad ** beslist dat je wordt toegelaten
-
nog geen 25 bent.
-Je wordt toegelaten na de start van het aanvangsjaar van de opleiding 'Elektrische installaties duaal' als je:
-
Voldoet aan de toelatingsvoorwaarden zoals hierboven beschreven +
-
als de klassenraad akkoord gaat met de laattijdige instap.
-Hoewel het geen formele toelatingsvoorwaarde is, wordt verwacht dat je (bijna) klaar bent voor de arbeidsmarkt.
-Ook moet je een overeenkomst hebben afgesloten (binnen de 20 opleidingsdagen te tellen vanaf de start van de 1e lesbijwoning of vanaf het beëindigen van een eerdere overeenkomst). Als dit niet lukt ben je verplicht met je duale opleiding te stoppen.
-Kom je uit een niet-Vlaamse onderwijsinstelling, uit een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers of uit… dan kan de toelatingsklassenraad je toelaten. Dit moet beslist worden binnen de 25 lesdagen vanaf je start in dat leerjaar.
*Je bent 15 jaar en je hebt de 2 eerste leerjaren van het voltijds secundair onderwijs volledig doorlopen (geslaagd of niet) of je bent minstens 16 jaar.
**De klassenraad bestaat ten minste uit de voorzitter + 3 leraars.
Wat na "Elektrische installaties duaal" ?
Je kan volgende studiebewijzen behalen:
-
het studiegetuigschrift van het 2e leerjaar van de 3e graad SO als je geslaagd bent voor je volledige tweejarige duale opleiding. Dan heb je alle competenties verworven van de algemene vorming én van de beroepskwalificatie.
-
een certificaat als je slaagt voor de vakken van de beroepsgerichte vorming, maar niet voor de vakken algemene vorming.
-
een attest van verworven competenties als je geen recht hebt op 1 van de bovenvermelde studiebewijzen. Bv. als je niet alle competenties van de beroepskwalificatie hebt verworven of enkel geslaagd bent in de algemene vorming.
-
Getuigschrift over de basiskennis van het bedrijfsbeheer kan nog steeds uitgereikt worden onder de voorwaarden vermeld in de omzendbrief SO/2008/01
Mag ik tijdens het schooljaar nog veranderen ?
-
Veranderen van school in de loop van een schooljaar mag altijd.
Uiteraard moet steeds voldaan zijn aan de (specifieke) toelatingsvoorwaarden tot de studie. -
Volgende studieovergangen binnen eenzelfde leerjaarniveau, vanuit een deeltijdse opleiding, zijn mogelijk:
-
Naar een studierichting binnen het voltijds gewoon secundair onderwijs (SO) tot en met 15 november van hetzelfde schooljaar. De periode tijdens dewelke je afwezig was in het voltijds SO wegens het volgen van lessen in het DBSO, wordt beschouwd als een afwezigheid die ‘van rechtswege gewettigd is’. .
Na deze datum beslist de school zelf of de afwezigheid al dan niet gewettigd wordt.Als de overstap gebeurt op het einde van je 1e opleidingsjaar (of bij de start van je 2e opleidingsjaar) zal de klassenraad van de duale opleiding uitzonderlijk een oriënteringsattest uitreiken. Uiteraard blijven de gewone toelatings- en overgangsvoorwaarden tot de nieuwe niet- duale studierichting /opleiding gelden.
-
Naar een niet-duale opleiding binnen DBSO.
Ingeval van laattijdig aansluiten bij een groep die al met de opleiding is gestart, moet de klassenraad bereid zijn ‘vrijstelling van lesbijwoning’ te geven voor de periode tijdens dewelke je nog niet was ingeschreven in de betrokken opleiding. -
Naar een niet-duale opleiding binnen de leertijd (Syntra).
-Overgangen van het deeltijds naar het voltijds gewoon secundair onderwijs in de loop van het schooljaar kaderen steeds in het wettigen van afwezigheden. Uiteraard moet steeds voldaan zijn aan de (specifieke) toelatingsvoorwaarden van de opleiding waarnaar men overstapt.
-Over de overgang, bij instap vanuit een niet- Vlaamse school of een OKAN-klas, wordt beslist door de klassenraad binnen de 25 dagen na de aanvang van de lesbijwoning. -
Wat na "Elektrische installaties duaal" ?
Normalerwijze ga je na het DBSO werken. Als je toch nog wilt verder studeren kan je je best informeren bij het CLB.
Er zijn, afhankelijk van het behaalde studiebewijs, zeker nog mogelijkheden: bv. in het Volwassenenonderwijs, het Hoger Beroepsonderwijs, bij VDAB, Syntra, Defensie,…
Zelfs terugkeer naar het voltijds secundair onderwijs en doorstroming naar het hoger onderwijs zijn mogelijk.
Om te kunnen starten in het hoger onderwijs heb je een diploma secundair onderwijs nodig. Realiseer je echter dat deze overstap in de praktijk vaak zeer moeilijk is.
Mogelijke beroepen
Hier een overzicht van beroepen die mogelijk zijn na deze opleiding. Enkel beroepen uit de beroependatabase van Onderwijskiezer zijn vermeld. Er kunnen dus steeds nog andere mogelijkheden zijn. Klik op een beroep voor meer informatie.











