BuSO Opleidingsvorm 3 - Slagersgast  

Beschrijving van de richting "Slagersgast" (OV 3 )

Deze opleiding wil je leren vlees verwerken en bereiden.
Algemeen: Je leert:

  • het voorkomen verzorgen,
  • taken veilig en hygiënisch uitvoeren,
  • producten en grondstoffen herkennen,
  • de toepasselijke opslag- en bewaartechnieken uitvoeren,
  • nadelige invloeden van micro-organismen in vers vlees herkennen en de gepaste maatregelen nemen,
  • voor de hygiëne en het onderhoud zorgen,
  • de vereiste metingen op vers vlees uitvoeren,
  • werkzaamheden in de slagerij voorbereiden,
  • leveringen van grondstoffen behandelen,
  • gereedschappen gebruiken en machines bedienen,
  • in team werken,

    Met voorschriften inzake kwaliteit, welzijn, veiligheid en milieu omgaan, vooral
    • sorteren en opslaan van verschillende soorten afval
    • speciale werkkledij dragen.

Vleesbewerking: Je leert de basishandelingen van vleesbewerking uitvoeren.

Uitsnijden – uitbenen varken, rund, schaap en gevogelte: Je leert:

  • de technische delen benoemen,
  • bestemming van de delen beschrijven,
  • een varken uitsnijden en uitbenen,
  • een voor- en achterkwartier uitsnijden en uitbenen,
  • een schaap uitsnijden en uitbenen.

Winkelklaar maken van vers vlees: Je leert vlees:

  • ontvetten, pellen en ontvliezen,
  • in porties verdelen,
  • etiketteren.

Bereiden van vers vlees: Je leert:

  • bereidingen op basis van vers gemalen vlees maken,
  • bereidingen op basis van vers vlees maken,
  • ingrediënten en additieven gebruiken.

Toonbank: Je leert:

  • verkoopklare producten beoordelen,
  • winkelklare producten behandelen,
  • een toonbankplan toepassen.

Verkoopklare gerechen: Je leert:

  • verkoopklare producten bereiden (vlees garen, groenten snijden en garen, sausen bereiden, soepen bereiden, ..),
  • grondstoffen en halffabrikaten gebruiken,
  • bereidingstechnieken voor halffabrikaten, tussenproducten en eindproducten uitvoeren.

Vleeswarenbereiding: Je leert: 

  • zouterijproducten bereiden,
  • kookworsten bereiden,
  • droge worsten bereiden,
  • leverbereidingen maken,
  • bloedbereidingen maken,
  • geleibereidingen maken.

Bijzondere toelatingsvoorwaarde:
Voor de studierichtingen waarin je rechtstreeks met voedingswaren of -stoffen in aanraking komt en je die waren of stoffen kunt verontreinigen of besmetten, moet je medisch geschikt zijn bevonden. Daartoe dient een arts, aangesteld door de onderwijsinstelling, vóór 1 oktober van het betrokken schooljaar of onmiddellijk indien de inschrijving op een later tijdstip plaats vindt, een verklaring van lichamelijke geschiktheid uit te reiken.
De geschiktheidsverklaring is éénmalig en geldt voor de ganse duur van de (ononderbroken) secundaire studies waarin rond voeding wordt gewerkt.
Informeer je in de school of bij het CLB voor meer details.

 

Waar kan ik "Slagersgast" volgen ?

Toon alle scholen

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.


Filteren op provincie:
Filteren op net
Filteren op methodeschool:
Filteren op eigenschap:

 

 

Wat kan je behalen na "Slagersgast" ? (OV 3 - G0)

 

Mogelijke beroepen

Hier een overzicht van beroepen die mogelijk zijn na deze opleiding. Enkel beroepen uit de beroependatabase van Onderwijskiezer zijn vermeld. Er kunnen dus steeds nog andere mogelijkheden zijn. Klik op een beroep voor meer informatie.

Productieoperator voeding ( knelpuntberoep)

Slager ( knelpuntberoep)

Uitsnijder uitbener ( knelpuntberoep)

 

Interessante links

Buitengewoon onderwijs:





BuSO Opleidingsvorm 3 - Slagersgast  

Beschrijving van de richting "Slagersgast" (OV 3 )

Deze opleiding wil je leren vlees verwerken en bereiden.
Algemeen: Je leert:

  • het voorkomen verzorgen,
  • taken veilig en hygiënisch uitvoeren,
  • producten en grondstoffen herkennen,
  • de toepasselijke opslag- en bewaartechnieken uitvoeren,
  • nadelige invloeden van micro-organismen in vers vlees herkennen en de gepaste maatregelen nemen,
  • voor de hygiëne en het onderhoud zorgen,
  • de vereiste metingen op vers vlees uitvoeren,
  • werkzaamheden in de slagerij voorbereiden,
  • leveringen van grondstoffen behandelen,
  • gereedschappen gebruiken en machines bedienen,
  • in team werken,

    Met voorschriften inzake kwaliteit, welzijn, veiligheid en milieu omgaan, vooral
    • sorteren en opslaan van verschillende soorten afval
    • speciale werkkledij dragen.

Vleesbewerking: Je leert de basishandelingen van vleesbewerking uitvoeren.

Uitsnijden – uitbenen varken, rund, schaap en gevogelte: Je leert:

  • de technische delen benoemen,
  • bestemming van de delen beschrijven,
  • een varken uitsnijden en uitbenen,
  • een voor- en achterkwartier uitsnijden en uitbenen,
  • een schaap uitsnijden en uitbenen.

Winkelklaar maken van vers vlees: Je leert vlees:

  • ontvetten, pellen en ontvliezen,
  • in porties verdelen,
  • etiketteren.

Bereiden van vers vlees: Je leert:

  • bereidingen op basis van vers gemalen vlees maken,
  • bereidingen op basis van vers vlees maken,
  • ingrediënten en additieven gebruiken.

Toonbank: Je leert:

  • verkoopklare producten beoordelen,
  • winkelklare producten behandelen,
  • een toonbankplan toepassen.

Verkoopklare gerechen: Je leert:

  • verkoopklare producten bereiden (vlees garen, groenten snijden en garen, sausen bereiden, soepen bereiden, ..),
  • grondstoffen en halffabrikaten gebruiken,
  • bereidingstechnieken voor halffabrikaten, tussenproducten en eindproducten uitvoeren.

Vleeswarenbereiding: Je leert: 

  • zouterijproducten bereiden,
  • kookworsten bereiden,
  • droge worsten bereiden,
  • leverbereidingen maken,
  • bloedbereidingen maken,
  • geleibereidingen maken.

Bijzondere toelatingsvoorwaarde:
Voor de studierichtingen waarin je rechtstreeks met voedingswaren of -stoffen in aanraking komt en je die waren of stoffen kunt verontreinigen of besmetten, moet je medisch geschikt zijn bevonden. Daartoe dient een arts, aangesteld door de onderwijsinstelling, vóór 1 oktober van het betrokken schooljaar of onmiddellijk indien de inschrijving op een later tijdstip plaats vindt, een verklaring van lichamelijke geschiktheid uit te reiken.
De geschiktheidsverklaring is éénmalig en geldt voor de ganse duur van de (ononderbroken) secundaire studies waarin rond voeding wordt gewerkt.
Informeer je in de school of bij het CLB voor meer details.

Waar kan ik "Slagersgast" volgen ? (OV 3 - G0)

  Toon alle scholen

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.


Filteren op provincie:
Filteren op net
   
Filteren op methodeschool:
Filteren op eigenschap:
   
 

Wat kan je behalen na "Slagersgast" ? (OV 3 - G0)

Mogelijke beroepen

Hier een overzicht van beroepen die mogelijk zijn na deze opleiding. Enkel beroepen uit de beroependatabase van Onderwijskiezer zijn vermeld. Er kunnen dus steeds nog andere mogelijkheden zijn. Klik op een beroep voor meer informatie.

Productieoperator voeding ( knelpuntberoep)

Slager ( knelpuntberoep)

Uitsnijder uitbener ( knelpuntberoep)