Grootkeuken en catering - Derde graad

Studierichting "Grootkeuken en catering"

Steek je graag de handen uit de mouwen om maaltijden te bereiden voor grotere groepen? Werk je nauwkeurig en ben je creatief in het presenteren van maaltijden? Dan is deze praktische studierichting misschien iets voor jou. De focus ligt op de keukenactiviteiten maar ook de basis van het ontvangen en bedienen van gasten wordt aangeleerd.

Je leert:

  • met (grote) keukentoestellen werken die specifiek zijn voor grootkeuken en catering;
  • het voorbereidend werk doen voor zowel warme als koude bereidingen;
  • grote hoeveelheden ingrediënten en voedingsmiddelen verwerken;
  • de specifieke technieken/organisatie, nodig om grote hoeveelheden maaltijden bereiden en te verdelen binnen een grootkeuken of een cateringbedrijf;
  • maaltijden aanpassen aan verschillende doelgroepen en voor verschillende gelegenheden want catering kan gebeuren in verschillende situaties: op school, tijdens een beurs, op een feest, … of om direct of indirect te verbruiken, ...
  • gasten aan een buffet of counter* informeren en bedienen;
  • basiskennis Frans en Engels, nodig voor het uitoefenen van je job;
  • leiding geven aan medewerkers.

Je leert ook over gezondheid, voedingswaarde van maaltijden, hygiënisch werken, voorraadbeheer en de basiskennis over de organisatie van de werkzaamheden. Op deze manier kan je een grootkeukenhulpkok (beroepskwalificatie) worden. 

*Counter: bar waaraan men kan eten

Grootkeuken en catering               


Beschrijving

Steek je graag de handen uit de mouwen om maaltijden te bereiden voor grotere groepen? Werk je nauwkeurig en ben je creatief in het presenteren van maaltijden? Dan is deze praktische studierichting misschien iets voor jou. De focus ligt op de keukenactiviteiten maar ook de basis van het ontvangen en bedienen van gasten wordt aangeleerd.

Je leert:

  • met (grote) keukentoestellen werken die specifiek zijn voor grootkeuken en catering;
  • het voorbereidend werk doen voor zowel warme als koude bereidingen;
  • grote hoeveelheden ingrediënten en voedingsmiddelen verwerken;
  • de specifieke technieken/organisatie, nodig om grote hoeveelheden maaltijden bereiden en te verdelen binnen een grootkeuken of een cateringbedrijf;
  • maaltijden aanpassen aan verschillende doelgroepen en voor verschillende gelegenheden want catering kan gebeuren in verschillende situaties: op school, tijdens een beurs, op een feest, … of om direct of indirect te verbruiken, ...
  • gasten aan een buffet of counter* informeren en bedienen;
  • basiskennis Frans en Engels, nodig voor het uitoefenen van je job;
  • leiding geven aan medewerkers.

Je leert ook over gezondheid, voedingswaarde van maaltijden, hygiënisch werken, voorraadbeheer en de basiskennis over de organisatie van de werkzaamheden. Op deze manier kan je een grootkeukenhulpkok (beroepskwalificatie) worden. 

*Counter: bar waaraan men kan eten

De lesinhouden (lessenroosters) verschillen van school tot school. Scholen hebben een grote vrijheid om het lessenpakket te organiseren. Daarom vermelden we geen lessenroosters meer.
Je kan ervan uitgaan dat de lessen bestaan uit:

  • basisvorming die hetzelfde is voor elke leerling in hetzelfde leerjaar in een studierichting met dezelfde finaliteit +
  • vorming die typisch is voor de studierichting +
  • enkele uurtjes die de school vrij mag invullen

Gedetailleerde informatie vind je op de websites van de scholen.

Meer informatie over de inhoud, competenties en doelstellingen lees je in het curriculumdossier.

Waar kan ik "Grootkeuken en catering" volgen ?

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.Toon alle scholen

Geen school gevonden? Pas de filter(s) aan.

Wat kan je behalen na "Grootkeuken en catering" ?


Nuttige link(s)

VKS - Beroepskwalificatie niveau 3: Grootkeukenhulpkok

Na het 6e jaar arbeidsmarktfinaliteit ben je voorbereid om te gaan werken. Je kan nog kiezen om een opleiding te volgen. In het schema zie je alle mogelijkheden. Aansluitende beroepen en logische vervolgopleidingen na deze studierichting vind je onder het schema. (bron: AHVOKS) Deze lijst betekent niet dat je geen andere beroepen of studierichtingen kan kiezen.

Maak werk van je keuze. Een slimme keuze maak je aan de hand van de 6 keuzetaken van het keuzeprocesInfo-teken

 

Logische vervolgopleidingen

Opleidingen waarop je bent voorbereid. Andere kan je uiteraard ook kiezen, maar je bent er niet specifiek inhoudelijk op voorbereid.

Aansluitende beroepen

Beroepen waarop je bent voorbereid. Andere kan je uiteraard ook kiezen, maar je bent er niet specifiek inhoudelijk op voorbereid.