BuSO Opleidingsvorm 4 - Slagerij en vleeswaren  

Beschrijving van de richting "Slagerij en vleeswaren" (OV 4 )

De logische vooropleiding is de 2de graad TSO Slagerij en vleeswaren.

Deze richting heeft als doelstelling bekwame vakmensen te vormen.
Naast de technologie van de grondstoffen, de technieken, de werkmethodes en -middelen, de apparatuur en de actualiteit in verband met het beroep, gaat heel wat aandacht uit naar bedrijfsvoering en -beheer.
De afgestudeerde moet immers als werkgever, als zelfstandige en als werknemer kunnen functioneren.
Naast de traditionele zelfstandige ambachtelijke slagerijen nemen de industriële slagerijen (uitsnijderij, vleeswarenindustrie en distributie) een steeds groter marktsegment in.
Vroeger was men opgeleid voor een zelfstandig beroep.
Nu dient men er rekening mee te houden dat afgestudeerden andere functies opnemen in grote bedrijven.
In de ambachtelijke slagerij vindt niet alleen de productie plaats maar ook de verkoop in eigen beheer.

De vleeswarenindustrie en -distributie is meer geautomatiseerd en heeft een andere productie.
Wie in deze slagerijen tewerkgesteld is, werkt meer met machines en staat meestal slechts voor een deelaspect van de vleesverwerking in.
Naast theoretisch-technische en praktische vaardigheden zijn sociaal-communicatieve, commerciële en leidinggevende vaardigheden belangrijk.
De kennis van de tweede graad wordt uitgediept en uitgebreid met kennis van methodes en technieken, producten en productieprocessen, voedingswetenschappen, bedrijfsorganisatie, automatisering, milieu- en energiebeheer, veiligheid en hygiëne, marketing …, dit alles in verband met vleeswaren, verkoopsklare gerechten, panklare gerechten, vers vleesbereidingen en meeneemmaaltijden.
Wat aan bod komt in slagerijtechnologie, toegepaste economie, toegepaste wetenschappen staat in voortdurende wisselwerking met de toepassingen in praktijk.
De stages bij een zelfstandige ambachtelijke slager of in de slagerijafdeling van een distributiebedrijf zijn een inleiding in de beroepenwereld waar leerlingen de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden leren ervaren.

 

Waar kan ik "Slagerij en vleeswaren" volgen ?

Toon alle scholen

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.


Filteren op provincie:
Filteren op net
Filteren op methodeschool:
Filteren op eigenschap:

 

 

Wat kan je behalen na "Slagerij en vleeswaren" ? (OV 4 - G3)

BuSO Opleidingsvorm 4 - Slagerij en vleeswaren  

Beschrijving van de richting "Slagerij en vleeswaren" (OV 4 )

De logische vooropleiding is de 2de graad TSO Slagerij en vleeswaren.

Deze richting heeft als doelstelling bekwame vakmensen te vormen.
Naast de technologie van de grondstoffen, de technieken, de werkmethodes en -middelen, de apparatuur en de actualiteit in verband met het beroep, gaat heel wat aandacht uit naar bedrijfsvoering en -beheer.
De afgestudeerde moet immers als werkgever, als zelfstandige en als werknemer kunnen functioneren.
Naast de traditionele zelfstandige ambachtelijke slagerijen nemen de industriële slagerijen (uitsnijderij, vleeswarenindustrie en distributie) een steeds groter marktsegment in.
Vroeger was men opgeleid voor een zelfstandig beroep.
Nu dient men er rekening mee te houden dat afgestudeerden andere functies opnemen in grote bedrijven.
In de ambachtelijke slagerij vindt niet alleen de productie plaats maar ook de verkoop in eigen beheer.

De vleeswarenindustrie en -distributie is meer geautomatiseerd en heeft een andere productie.
Wie in deze slagerijen tewerkgesteld is, werkt meer met machines en staat meestal slechts voor een deelaspect van de vleesverwerking in.
Naast theoretisch-technische en praktische vaardigheden zijn sociaal-communicatieve, commerciële en leidinggevende vaardigheden belangrijk.
De kennis van de tweede graad wordt uitgediept en uitgebreid met kennis van methodes en technieken, producten en productieprocessen, voedingswetenschappen, bedrijfsorganisatie, automatisering, milieu- en energiebeheer, veiligheid en hygiëne, marketing …, dit alles in verband met vleeswaren, verkoopsklare gerechten, panklare gerechten, vers vleesbereidingen en meeneemmaaltijden.
Wat aan bod komt in slagerijtechnologie, toegepaste economie, toegepaste wetenschappen staat in voortdurende wisselwerking met de toepassingen in praktijk.
De stages bij een zelfstandige ambachtelijke slager of in de slagerijafdeling van een distributiebedrijf zijn een inleiding in de beroepenwereld waar leerlingen de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden leren ervaren.

Waar kan ik "Slagerij en vleeswaren" volgen ? (OV 4 - G3)

  Toon alle scholen

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.


Filteren op provincie:
Filteren op net
   
Filteren op methodeschool:
Filteren op eigenschap:
   
 

Wat kan je behalen na "Slagerij en vleeswaren" ? (OV 4 - G3)