BuSO Opleidingsvorm 4 - Hotel  

Beschrijving van de richting "Hotel" (OV 4 )

De logische vooropleiding is de 2de graad TSO Hotel.
Instappen in de derde graad vanuit een andere vooropleiding is enkel mogelijk als je sterk gemotiveerd bent en bereid je tekorten weg te werken.

Hotel biedt een polyvalente theoretisch-technische vorming.
In de derde graad leer je zelfstandig en efficiënt gerechten en dranken serveren bij het onthaal van gasten op diverse gelegenheden.
De afgestudeerden zijn in staat, mits enkele jaren beroepservaring, als leidinggevende én als zelfstandige op te treden in verschillende functies en in diverse bedrijfstypes.
Je wordt voorbereid op het beroep van kok, kelner en hotelbediende.

Talen en communicatievaardigheden zijn essentieel in deze opleiding.
Een kelner en hotelmedewerker moet zijn klanten immers vlot te woord kunnen staan in verschillende talen. Ook het beheer en de organisatie van een hotel-restaurant met zijn bedrijfseconomische aspecten zoals bedrijfsbeheer, aan- en verkoop, bedrijfsuitrusting... komen aan bod.
Kennis van wijnen en andere dranken, voeding (scheikunde, technologie, dieet, bereiding…), menuleer, de regels van hygiëne en veiligheid… komen aan bod.
Esthetisch gevoel en creativiteit worden ontwikkeld.
Deze zijn belangrijk voor bereiding van gerechten, presentatie, tafelschikking en inrichting.
Je leert samenwerken met collega’s, omgaan met klanten, je hulpvaardig opstellen.
In het onderdeel Hotel leer je de werkzaamheden rond onthaal, informatieverlening en administratie. Baliewerk krijgt extra aandacht.

Vaardigheden in verband met ICT worden eveneens gericht op onthaal en administratie.
Al deze activiteiten gebeuren met een voortdurende aandacht voor veilig, hygiënisch en milieubewust werken, in teamverband werken, een correct taalgebruik en een gepast gebruik van vaktaal.
Stages in hotels, congres- en seminariecentra, keukens en restaurants laten je de verschillende aspecten van het beroepsleven ervaren.

 

Waar kan ik "Hotel" volgen ?

Toon alle scholen

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.


Filteren op provincie:
Filteren op net
Filteren op methodeschool:
Filteren op eigenschap:

 

 

Wat kan je behalen na "Hotel" ? (OV 4 - G3)

 

Mogelijke beroepen

Hier een overzicht van beroepen die mogelijk zijn na deze opleiding. Enkel beroepen uit de beroependatabase van Onderwijskiezer zijn vermeld. Er kunnen dus steeds nog andere mogelijkheden zijn. Klik op een beroep voor meer informatie.

Barman ( knelpuntberoep)


Chef kok ( knelpuntberoep)



Hulpkelner ( knelpuntberoep)

Hulpkok ( knelpuntberoep)

Kelner brasserie ( knelpuntberoep)

Kelner restaurant ( knelpuntberoep)


Maître d'hôtel ( knelpuntberoep)












 

Interessante links

Buitengewoon onderwijs:






BuSO Opleidingsvorm 4 - Hotel  

Beschrijving van de richting "Hotel" (OV 4 )

De logische vooropleiding is de 2de graad TSO Hotel.
Instappen in de derde graad vanuit een andere vooropleiding is enkel mogelijk als je sterk gemotiveerd bent en bereid je tekorten weg te werken.

Hotel biedt een polyvalente theoretisch-technische vorming.
In de derde graad leer je zelfstandig en efficiënt gerechten en dranken serveren bij het onthaal van gasten op diverse gelegenheden.
De afgestudeerden zijn in staat, mits enkele jaren beroepservaring, als leidinggevende én als zelfstandige op te treden in verschillende functies en in diverse bedrijfstypes.
Je wordt voorbereid op het beroep van kok, kelner en hotelbediende.

Talen en communicatievaardigheden zijn essentieel in deze opleiding.
Een kelner en hotelmedewerker moet zijn klanten immers vlot te woord kunnen staan in verschillende talen. Ook het beheer en de organisatie van een hotel-restaurant met zijn bedrijfseconomische aspecten zoals bedrijfsbeheer, aan- en verkoop, bedrijfsuitrusting... komen aan bod.
Kennis van wijnen en andere dranken, voeding (scheikunde, technologie, dieet, bereiding…), menuleer, de regels van hygiëne en veiligheid… komen aan bod.
Esthetisch gevoel en creativiteit worden ontwikkeld.
Deze zijn belangrijk voor bereiding van gerechten, presentatie, tafelschikking en inrichting.
Je leert samenwerken met collega’s, omgaan met klanten, je hulpvaardig opstellen.
In het onderdeel Hotel leer je de werkzaamheden rond onthaal, informatieverlening en administratie. Baliewerk krijgt extra aandacht.

Vaardigheden in verband met ICT worden eveneens gericht op onthaal en administratie.
Al deze activiteiten gebeuren met een voortdurende aandacht voor veilig, hygiënisch en milieubewust werken, in teamverband werken, een correct taalgebruik en een gepast gebruik van vaktaal.
Stages in hotels, congres- en seminariecentra, keukens en restaurants laten je de verschillende aspecten van het beroepsleven ervaren.

Waar kan ik "Hotel" volgen ? (OV 4 - G3)

  Toon alle scholen

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.


Filteren op provincie:
Filteren op net
   
Filteren op methodeschool:
Filteren op eigenschap:
   
 

Wat kan je behalen na "Hotel" ? (OV 4 - G3)

Mogelijke beroepen

Hier een overzicht van beroepen die mogelijk zijn na deze opleiding. Enkel beroepen uit de beroependatabase van Onderwijskiezer zijn vermeld. Er kunnen dus steeds nog andere mogelijkheden zijn. Klik op een beroep voor meer informatie.

Barman ( knelpuntberoep)


Chef kok ( knelpuntberoep)



Hulpkelner ( knelpuntberoep)

Hulpkok ( knelpuntberoep)

Kelner brasserie ( knelpuntberoep)

Kelner restaurant ( knelpuntberoep)


Maître d'hôtel ( knelpuntberoep)