Restaurant en keuken - Tweede graad

Studierichting "Restaurant en keuken"

Roer je graag in kookpotten, proef je graag van culinaire gerechten en wil je weten welke gezonde bereidingen je kan maken?  Dan is deze praktische richting met finaliteit arbeidsmarkt misschien iets voor jou.

Het is een brede studierichting met zowel aandacht voor de keuken als voor het restaurant. Op deze manier achterhaal je wat jou het beste ligt.
Je doet basiskennis op en leert basisvaardigheden. Je leert niet alleen eenvoudige culinaire gerechten bereiden, je leert ook gasten gastvrij ontvangen en  bedienen. De vaat doen, reservaties leren opnemen en bijhouden, rekeningen opmaken… horen er ook bij.  
 
Je maakt kennis met grondstoffen waarmee wordt gekookt.  Je leert ze wegen, reinigen en verwerken in lekkere en gezonde gerechten.
Je leert hoe je koude en warme culinaire bereidingen en dranken aan tafel bedient. Ook oefen je in het klaarmaken van eenvoudige bereidingen in de zaal.

Je krijgt les over etiquetteregels en leert hoe je de gasten uitleg geeft over gerechten en dranken. In het Nederlands, het Frans en het Engels.
Je leert  over het belang van persoonlijke hygiëne en een stralend voorkomen. Tenslotte leer je in team samenwerken want de horeca is meestal een groepsgebeuren.

Daarnaast komen ook aandacht voor gezonde voeding, economisch en duurzaam handelen, openheid naar culturele invloeden en kostprijsberekeningen aan bod.

Restaurant en keuken               


Roer je graag in kookpotten, proef je graag van culinaire gerechten en wil je weten welke gezonde bereidingen je kan maken?  Dan is deze praktische richting met finaliteit arbeidsmarkt misschien iets voor jou.

Het is een brede studierichting met zowel aandacht voor de keuken als voor het restaurant. Op deze manier achterhaal je wat jou het beste ligt.
Je doet basiskennis op en leert basisvaardigheden. Je leert niet alleen eenvoudige culinaire gerechten bereiden, je leert ook gasten gastvrij ontvangen en  bedienen. De vaat doen, reservaties leren opnemen en bijhouden, rekeningen opmaken… horen er ook bij.  
 
Je maakt kennis met grondstoffen waarmee wordt gekookt.  Je leert ze wegen, reinigen en verwerken in lekkere en gezonde gerechten.
Je leert hoe je koude en warme culinaire bereidingen en dranken aan tafel bedient. Ook oefen je in het klaarmaken van eenvoudige bereidingen in de zaal.

Je krijgt les over etiquetteregels en leert hoe je de gasten uitleg geeft over gerechten en dranken. In het Nederlands, het Frans en het Engels.
Je leert  over het belang van persoonlijke hygiëne en een stralend voorkomen. Tenslotte leer je in team samenwerken want de horeca is meestal een groepsgebeuren.

Daarnaast komen ook aandacht voor gezonde voeding, economisch en duurzaam handelen, openheid naar culturele invloeden en kostprijsberekeningen aan bod.

De lesinhouden (lessenroosters) verschillen van school tot school. Scholen hebben een grote vrijheid om het lessenpakket te organiseren. Daarom vermelden we geen lessenroosters meer.
Je kan ervan uitgaan dat de lessen bestaan uit:

  • basisvorming die hetzelfde is voor elke leerling in hetzelfde leerjaar in een studierichting met dezelfde finaliteit +
  • vorming die typisch is voor de studierichting +
  • enkele uurtjes die de school vrij mag invullen

Gedetailleerde informatie vind je op de websites van de scholen.

Meer informatie over de inhoud, competenties en doelstellingen lees je in het curriculumdossier.

Waar kan ik "Restaurant en keuken" volgen ?

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.Toon alle scholen

Geen school gevonden? Pas de filter(s) aan.

Nuttige link(s)

VKS - Beroepskwalificatie niveau 3: Grootkeukenhulpkok

VKS - Beroepskwalificatie niveau 3: Hulpkok

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Kelner

Bij de keuze naar de derde graad moet je uiteraard rekening houden met het behaalde attest (eventuele clausuleringen) en met het gevolgde lespakket in de tweede graad.

Na het 4e leerjaar volgen heel wat leerlingen een studierichting uit hetzelfde studiedomein. 

Onderstaande studierichtingen sluiten inhoudelijk aan bij deze studierichting. Maar je mag natuurlijk ook andere studierichtingen verkennen.
(Bron: Kwalificaties en Curriculum (AHOVOKS)).

Grootkeuken en catering
Restaurant en keuken

 

Als je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden kan je na het 4e jaar ook overstappen naar een studierichting van een ander studiedomein. Dat kan ook in een andere finaliteit.
Bespreek dit best met het CLB van je school.