Horeca - Tweede graad

Studierichting "Horeca"

Horeca is een theoretisch-praktische studierichting. Je krijgt een basisvorming en een specifieke vorming.

  • Je verkent activiteiten in de keuken, het restaurant en logies op vlak van uitbating, grondstoffen en materieel. 
  • Je leert over de basiskennis en -vaardigheden in keuken, restaurant en onthaal van gasten en let daarbij specifiek op voedingswaarde en gezondheid en op economisch en duurzaam handelen, plannen en organiseren. 
  • Ook arbeids- en voedselveiligheid is voor jou belangrijk. 
  • Je oefent in gastvrijheid en goede communicatie met aandacht voor talen, correcte sociale omgangsvormen en etiquette. 
  • In deze studierichting is inzicht in ondernemen en boekhouding belangrijk.
  • Je leert technieken voor warme en koude basiskeukenbereidingen, gasten ontvangen en bedienen, gerechten en dranken voorstellen en serveren. 
  • In deze studierichting ga je niet alleen in op het bereiden en proeven van culinaire gerechten, maar leer je ook over de processen achter bereidingen en technieken.

Horeca                  


Horeca is een theoretisch-praktische studierichting. Je krijgt een basisvorming en een specifieke vorming.

  • Je verkent activiteiten in de keuken, het restaurant en logies op vlak van uitbating, grondstoffen en materieel. 
  • Je leert over de basiskennis en -vaardigheden in keuken, restaurant en onthaal van gasten en let daarbij specifiek op voedingswaarde en gezondheid en op economisch en duurzaam handelen, plannen en organiseren. 
  • Ook arbeids- en voedselveiligheid is voor jou belangrijk. 
  • Je oefent in gastvrijheid en goede communicatie met aandacht voor talen, correcte sociale omgangsvormen en etiquette. 
  • In deze studierichting is inzicht in ondernemen en boekhouding belangrijk.
  • Je leert technieken voor warme en koude basiskeukenbereidingen, gasten ontvangen en bedienen, gerechten en dranken voorstellen en serveren. 
  • In deze studierichting ga je niet alleen in op het bereiden en proeven van culinaire gerechten, maar leer je ook over de processen achter bereidingen en technieken.

De lesinhouden (lessenroosters) verschillen van school tot school. Scholen hebben een grote vrijheid om het lessenpakket te organiseren. Daarom vermelden we geen lessenroosters meer.
Je kan ervan uitgaan dat de lessen bestaan uit:

  • basisvorming die hetzelfde is voor elke leerling in hetzelfde leerjaar in een studierichting met dezelfde finaliteit +
  • vorming die typisch is voor de studierichting +
  • enkele uurtjes die de school vrij mag invullen

Gedetailleerde informatie vind je op de websites van de scholen.

Meer informatie over de inhoud, competenties en doelstellingen lees je in het curriculumdossier.

Waar kan ik "Horeca" volgen ?

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.Toon alle scholen

Geen school gevonden? Pas de filter(s) aan.

Nuttige link(s)

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Kok

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Kelner

Bij de keuze naar de derde graad moet je uiteraard rekening houden met het behaalde attest (eventuele clausuleringen) en met het gevolgde lespakket in de tweede graad.

Na het 4e leerjaar volgen heel wat leerlingen een studierichting uit hetzelfde studiedomein. 

Onderstaande studierichtingen sluiten inhoudelijk aan bij deze studierichting. Maar je mag natuurlijk ook andere studierichtingen verkennen.
(Bron: Kwalificaties en Curriculum (AHOVOKS)).

Horeca

 

Als je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden kan je na het 4e jaar ook overstappen naar een studierichting van een ander studiedomein. Dat kan ook in een andere finaliteit.
Bespreek dit best met het CLB van je school.