Handelsingenieur in de beleidsinformatica - Academische bachelor
Door IT in te zetten kan je innoveren en een bedrijf laten floreren. Je leert over de functie en werking van informatiesystemen en ontdekt wat nieuwe technologieën zoals blockchain, artificiële intelligentie en Internet of Things voor een bedrijf kunnen betekenen. Daarnaast leer je ook hoe je IT-projecten goed kan managen. Je bestudeert de bestaande technologieën, maar bent ook voorbereid op toekomstige digitale revoluties. Je krijgt namelijk de juiste vaardigheden aangereikt, waarmee je zelf plannen kan maken om met IT aan de slag te gaan in jouw bedrijf.
Voor wie?
- Je hebt een ruime belangstelling voor industrie, handel, economie en informatica. Je wil de taal leren spreken van economen, ingenieurs en informatici.
- Een goede basis wiskunde is noodzakelijk.
Je kan deelnemen aan de starttoets om te testen of je het verwachte instapniveau van de opleiding haalt.
Studiepunten
180 (bachelor) + 120 (master)
Handelsingenieur in de beleidsinformatica - Academische bachelor |
Algemene info
Door IT in te zetten kan je innoveren en een bedrijf laten floreren. Je leert over de functie en werking van informatiesystemen en ontdekt wat nieuwe technologieën zoals blockchain, artificiële intelligentie en Internet of Things voor een bedrijf kunnen betekenen. Daarnaast leer je ook hoe je IT-projecten goed kan managen. Je bestudeert de bestaande technologieën, maar bent ook voorbereid op toekomstige digitale revoluties. Je krijgt namelijk de juiste vaardigheden aangereikt, waarmee je zelf plannen kan maken om met IT aan de slag te gaan in jouw bedrijf.
Voor wie?
- Je hebt een ruime belangstelling voor industrie, handel, economie en informatica. Je wil de taal leren spreken van economen, ingenieurs en informatici.
- Een goede basis wiskunde is noodzakelijk.
Je kan deelnemen aan de starttoets om te testen of je het verwachte instapniveau van de opleiding haalt.
Studiepunten
180 (bachelor) + 120 (master)
Instellingen die de opleiding organiseren met keuzetraject(en):
Onderwijskiezer ziet een keuzetraject als een essentieel deel van de opleiding, dat mede de eigenheid van die opleiding bepaalt. De onderwijsinstellingen gebruiken verschillende benamingen en /of criteria om een keuzetraject aan te duiden. Daarom kiezen we er voor om een vak of een pakket van vakken als keuzetraject te benoemen als dit minstens 6 studiepunten omvat.
Accountancy en financiering |
Economie |
Innovatie en ondernemerschap |
Marketing |
Milieubeheer en -beleid |
Onderwijs |
Personeel en organisatie |
Productie en logistiek |
Rechten |
Talen |
Verdiepingsmajor beleidsinformatica |
Instellingen die de opleiding organiseren zonder keuzetraject(en):
TOELATINGSVOORWAARDEN
Je wordt rechtstreeks toegelaten tot een academische bacheloropleiding als je in het bezit bent van één van onderstaande diploma's, behaald aan een onderwijsinstelling van de Vlaamse Gemeenschap:
- een diploma van secundair onderwijs;
- een diploma van het vroegere hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan;
- een diploma of certificaat, uitgereikt in het kader van het hoger beroepsonderwijs (HBO5 Verpleegkunde en Graduaatsopleidingen);
- een diploma van het vroegere hoger onderwijs voor sociale promotie (met uitzondering van het Getuigschrift Pedagogische Bekwaamheid)
Uitzonderingen : - Er is een toelatingsexamen voor de bacheloropleidingen in de studiegebieden Diergeneeskunde, Geneeskunde en Tandheelkunde (info: toelatingsexamenartstandarts.be );
- Er zijn bekwaamheidsproeven (artistieke toelatingsproeven) om toegelaten te worden tot de opleidingen in de studiegebieden 'Audiovisuele en beeldende kunst' en 'Muziek en podiumkunsten'.
- Er is een ijkingstoets voor een aantal opleidingen. Bij sommige is die verplicht. Meer info vind je hier.
Afwijkende toelatingsvoorwaarden:
De onderwijsinstellingen hebben een reglement moeten opstellen voor kandidaten die niet aan de algemene toelatingsvoorwaarden voldoen.
Dit reglement kan je bij de instelling van je keuze opvragen.
De afwijkende toelatingsvoorwaarden kunnen gebaseerd zijn op:
1. humanitaire redenen;
2. medische, psychische of sociale redenen;
3. het algemeen niveau van de kandidaat, getoetst op de door het instellingsbestuur bepaalde wijze (bv. Een gesprek, een proef, ..).
4. Nationaliteit en taalbeheersing
Weet wel dat dergelijke toelating niet gelijkgesteld is aan het diploma secundair onderwijs !!
Toelatingsvoorwaarden voor studenten uit Nederland
Met een Nederlands VWO-diploma of met een HBO-propedeuse word je rechtstreeks toegelaten tot een academische bachelorpleiding aan een Vlaamse universiteit.
Nederlandse studenten met een ander diploma dienen een toelatingsaanvraag in bij de universiteit.
Extra voorwaarden voor en studenten met een diploma secundair onderwijs van de Franstalige of Duitstalige Gemeenschap, een Europees of Internationaal Baccalaureaat behaald in België of in het buitenland?
Je dient een aanvraag in bij de universiteit waar je de opleiding wenst te volgen. Houd hierbij rekening met de applicatie-deadlines, die kunnen verschillen i.f.v. nationaliteit en opleiding.
Situering
Opleiding: Handelsingenieur in de beleidsinformatica
Studieniveau: Academische bachelor - HO
Specificatie: Bachelor of Science
Studiegebied: Economische en Toegepaste economische wetenschappen
Belangstellingsdomeinen: Exacte wetenschappen, Handel-zaken, Overtuigen-besturen, Wiskunde-cijferwerk,
Schoolvakken SO: Economie, Informatica, Multimedia, Toegepaste economie, Wiskunde,
Vervolgopleidingen
een masteropleiding
Na een academisch gerichte bacheloropleiding ga je normalerwijze een masteropleiding volgen. Een master omvat minstens 60 studiepunten. Masters zijn altijd academisch gericht, maar kunnen ook een professionele gerichtheid hebben. Onderwijskiezer vermeldt hier de masters van het studiegebied van deze opleiding. Let wel dat je niet automatisch in al deze masters toegelaten wordt! Het kan zijn dat je eerst een voorbereidingsprogramma moet volgen.
Masteropleidingen binnen dit studiegebied
een postgraduaat
Verder studeren kan ook in een postgraduaat. Dit is een opleiding van minstens 20 studiepunten.. Het geeft recht op een getuigschrift. Bedoeling is: verdere professionele vorming, verbreding of verdieping van de reeds verworven competenties. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten. De toelating tot een postgraduaat verschilt per opleiding. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per opleiding.
een bachelor-na-bacheloropleiding (Ba-na-Ba)
Een Ba-na-ba is een opleiding van 60 studiepunten. Het is in feite een voortgezette, gespecialiseerde (verbredend of verdiepend) opleiding. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten. De opleiding leidt tot een diploma. Een Ba-na-ba kan je niet volgen als basisdiploma. Je kan een Ba-na-ba starten als je een bachelor of masterdiploma hebt behaald. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per Ba-na-Ba
een verkorte bachelor/master
Wanneer je een andere bachelor/master wilt behalen, kan dat soms via een verkort traject. Je behaalt
dan het diploma op kortere termijn. De verkorte bachelor/master leidt naar een volwaardig
bachelor-/masterdiploma.
Voor informatie over je mogelijkheden kan je terecht bij de onderwijsinstellingen.
Mits het volgen van een voorbereidingsprogramma zijn er waarschijnlijk nog andere opleidingen mogelijk. De mogelijkheden hangen af van je vooropleiding, EVC’s, EVK’s ... Contacteer de instellingen voor hoger onderwijs voor concrete informatie.
een lerarenopleiding
Na een academische bachelor kan je via een verkorte educatieve bacheloropleiding leraar worden. Deze opleiding neemt 60 studiepunten in beslag en wordt georganiseerd door een hogeschool. Meer info.
Als je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden kan je ook een Educatieve masteropleiding volgen.
na- of bijscholingen
Hogescholen en universiteiten hebben doorgaans ook een aanbod van diverse na- of bijscholingen. Informatie hierover vind je niet op Onderwijskiezer, maar bij de onderwijsinstelling.
Instellingen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
Oude Markt 13 3000 Leuven
Agoralaan 3590 Diepenbeek
Beroepsuitwegen
Deze beschrijving veronderstelt dat je het masterniveau hebt behaald.
Zowel in de industrie als in de moderne handels- en dienstenactiviteiten bestaat er een behoefte aan deskundigen die niet alleen bedrijfseconomisch, maar ook op het vlak van informatica, communicatietechnologie en bedrijfsgerichte informaticamanagementvakken gevormd zijn.
De handelsingenieur in de beleidsinformatica combineert een grondige kennis van bedrijfseconomie met een doorgedreven opleiding in de informatica.
Hierdoor is hij de aangewezen persoon om functies uit te oefenen in verband met voorraadbeheer en productieplanning, aankoop en verkoop, marketing, logistiek en export.
Hij kan echter ook werken als accountant, als consultant op het vlak van telecommunicatie, informatica.
In de financiële sector doet hij o.a. aan kredietanalyse en elektronische dataverwerking.
Uitwegen: de opleiding tot handelsingenieur in de beleidsinformatica is zeer polyvalent en opent heel wat deuren in de private en de overheidssector waar afgestudeerden werkzaam zijn als CIO (chief information officer), IT-manager, databasemanager, projectconsultant, projectleider, pre-sales consultant, ERP-consultant, systeemanalist, systeemontwerper, navorser of docent bedrijfsopleidingen.
Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer.
Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn.
Klik op een beroep voor meer informatie.
Mogelijke beroepen
Adviseur bedrijfsorganisatie en management
Analist ontwikkelaar ICT
( knelpuntberoep)
Commercieel verantwoordelijke
Data engineer
Databankbeheerder
( knelpuntberoep)
Handelsingenieur
Multimediaontwikkelaar
Verantwoordelijke ICT
( knelpuntberoep)
Studierendement
Studierendement is iets anders dan slaagpercentage.
Toelichting vind je onder de tabel. We raden je aan om de cijfers rond het studierendement met een (leerling)begeleider of een CLB-medewerker te bespreken.
Vanaf schooljaar 2025-2026 zullen omwille van de modernisering van het SO de cijfers tijdelijk niet beschikbaar zijn.
Vanaf 2027-2028 levert het departement onderwijs en vorming nieuwe cijfers aan.
Enkel wanneer een voldoende aantal leerlingen (= 30 of meer) uit eenzelfde studierichting voor een bepaalde opleiding binnen het hoger onderwijs kiest, beschikt men over betrouwbare cijfers over het studierendement.
Voor deze opleiding worden geen Studierendement- cijfers weergegeven.
Dit betekent niet dat geen enkele student kiest voor deze opleiding hoger onderwijs en succes heeft in die richting.
Dit betekent wel dat er minder dan 30 studenten uit eenzelfde secundaire studierichting voor deze opleiding hoger onderwijs hebben gekozen.
Hierdoor beschikken we niet over resultaten die statistisch significant (betekenisvol) zijn en kunnen er geen betrouwbare percentages aan gekoppeld worden.
Gegevens bijgewerkt tot 20-03-2023 |
Handelsingenieur in de beleidsinformatica - Academische bachelor |
Algemene info
Door IT in te zetten kan je innoveren en een bedrijf laten floreren. Je leert over de functie en werking van informatiesystemen en ontdekt wat nieuwe technologieën zoals blockchain, artificiële intelligentie en Internet of Things voor een bedrijf kunnen betekenen. Daarnaast leer je ook hoe je IT-projecten goed kan managen. Je bestudeert de bestaande technologieën, maar bent ook voorbereid op toekomstige digitale revoluties. Je krijgt namelijk de juiste vaardigheden aangereikt, waarmee je zelf plannen kan maken om met IT aan de slag te gaan in jouw bedrijf.
Voor wie?
- Je hebt een ruime belangstelling voor industrie, handel, economie en informatica. Je wil de taal leren spreken van economen, ingenieurs en informatici.
- Een goede basis wiskunde is noodzakelijk.
Je kan deelnemen aan de starttoets om te testen of je het verwachte instapniveau van de opleiding haalt.
Studiepunten
180 (bachelor) + 120 (master)
Instellingen die de opleiding organiseren met keuzetraject(en):
Onderwijskiezer ziet een keuzetraject als een essentieel deel van de opleiding, dat mede de eigenheid van die opleiding bepaalt. De onderwijsinstellingen gebruiken verschillende benamingen en /of criteria om een keuzetraject aan te duiden. Daarom kiezen we er voor om een vak of een pakket van vakken als keuzetraject te benoemen als dit minstens 6 studiepunten omvat.
Accountancy en financiering |
Economie |
Innovatie en ondernemerschap |
Marketing |
Milieubeheer en -beleid |
Onderwijs |
Personeel en organisatie |
Productie en logistiek |
Rechten |
Talen |
Verdiepingsmajor beleidsinformatica |
Instellingen die de opleiding organiseren zonder keuzetraject(en):
TOELATINGSVOORWAARDEN
Je wordt rechtstreeks toegelaten tot een academische bacheloropleiding als je in het bezit bent van één van onderstaande diploma's, behaald aan een onderwijsinstelling van de Vlaamse Gemeenschap:
- een diploma van secundair onderwijs;
- een diploma van het vroegere hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan;
- een diploma of certificaat, uitgereikt in het kader van het hoger beroepsonderwijs (HBO5 Verpleegkunde en Graduaatsopleidingen);
- een diploma van het vroegere hoger onderwijs voor sociale promotie (met uitzondering van het Getuigschrift Pedagogische Bekwaamheid)
Uitzonderingen : - Er is een toelatingsexamen voor de bacheloropleidingen in de studiegebieden Diergeneeskunde, Geneeskunde en Tandheelkunde (info: toelatingsexamenartstandarts.be );
- Er zijn bekwaamheidsproeven (artistieke toelatingsproeven) om toegelaten te worden tot de opleidingen in de studiegebieden 'Audiovisuele en beeldende kunst' en 'Muziek en podiumkunsten'.
- Er is een ijkingstoets voor een aantal opleidingen. Bij sommige is die verplicht. Meer info vind je hier.
Afwijkende toelatingsvoorwaarden:
De onderwijsinstellingen hebben een reglement moeten opstellen voor kandidaten die niet aan de algemene toelatingsvoorwaarden voldoen.
Dit reglement kan je bij de instelling van je keuze opvragen.
De afwijkende toelatingsvoorwaarden kunnen gebaseerd zijn op:
1. humanitaire redenen;
2. medische, psychische of sociale redenen;
3. het algemeen niveau van de kandidaat, getoetst op de door het instellingsbestuur bepaalde wijze (bv. Een gesprek, een proef, ..).
4. Nationaliteit en taalbeheersing
Weet wel dat dergelijke toelating niet gelijkgesteld is aan het diploma secundair onderwijs !!
Toelatingsvoorwaarden voor studenten uit Nederland
Met een Nederlands VWO-diploma of met een HBO-propedeuse word je rechtstreeks toegelaten tot een academische bachelorpleiding aan een Vlaamse universiteit.
Nederlandse studenten met een ander diploma dienen een toelatingsaanvraag in bij de universiteit.
Extra voorwaarden voor en studenten met een diploma secundair onderwijs van de Franstalige of Duitstalige Gemeenschap, een Europees of Internationaal Baccalaureaat behaald in België of in het buitenland?
Je dient een aanvraag in bij de universiteit waar je de opleiding wenst te volgen. Houd hierbij rekening met de applicatie-deadlines, die kunnen verschillen i.f.v. nationaliteit en opleiding.
Situering
Opleiding: Handelsingenieur in de beleidsinformatica
Studieniveau: Academische bachelor - HO
Specificatie: Bachelor of Science
Studiegebied: Economische en Toegepaste economische wetenschappen
Belangstellingsdomeinen: Exacte wetenschappen, Handel-zaken, Overtuigen-besturen, Wiskunde-cijferwerk,
Schoolvakken SO: Economie, Informatica, Multimedia, Toegepaste economie, Wiskunde,
Vervolgopleidingen
een masteropleiding
Na een academisch gerichte bacheloropleiding ga je normalerwijze een masteropleiding volgen. Een master omvat minstens 60 studiepunten. Masters zijn altijd academisch gericht, maar kunnen ook een professionele gerichtheid hebben. Onderwijskiezer vermeldt hier de masters van het studiegebied van deze opleiding. Let wel dat je niet automatisch in al deze masters toegelaten wordt! Het kan zijn dat je eerst een voorbereidingsprogramma moet volgen.
Masteropleidingen binnen dit studiegebied
een postgraduaat
Verder studeren kan ook in een postgraduaat. Dit is een opleiding van minstens 20 studiepunten.. Het geeft recht op een getuigschrift. Bedoeling is: verdere professionele vorming, verbreding of verdieping van de reeds verworven competenties. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten. De toelating tot een postgraduaat verschilt per opleiding. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per opleiding.
een bachelor-na-bacheloropleiding (Ba-na-Ba)
Een Ba-na-ba is een opleiding van 60 studiepunten. Het is in feite een voortgezette, gespecialiseerde (verbredend of verdiepend) opleiding. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten. De opleiding leidt tot een diploma. Een Ba-na-ba kan je niet volgen als basisdiploma. Je kan een Ba-na-ba starten als je een bachelor of masterdiploma hebt behaald. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per Ba-na-Ba
een verkorte bachelor/master
Wanneer je een andere bachelor/master wilt behalen, kan dat soms via een verkort traject. Je behaalt
dan het diploma op kortere termijn. De verkorte bachelor/master leidt naar een volwaardig
bachelor-/masterdiploma.
Voor informatie over je mogelijkheden kan je terecht bij de onderwijsinstellingen.
Mits het volgen van een voorbereidingsprogramma zijn er waarschijnlijk nog andere opleidingen mogelijk. De mogelijkheden hangen af van je vooropleiding, EVC’s, EVK’s ... Contacteer de instellingen voor hoger onderwijs voor concrete informatie.
een lerarenopleiding
Na een academische bachelor kan je via een verkorte educatieve bacheloropleiding leraar worden. Deze opleiding neemt 60 studiepunten in beslag en wordt georganiseerd door een hogeschool. Meer info.
Als je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden kan je ook een Educatieve masteropleiding volgen.
na- of bijscholingen
Hogescholen en universiteiten hebben doorgaans ook een aanbod van diverse na- of bijscholingen. Informatie hierover vind je niet op Onderwijskiezer, maar bij de onderwijsinstelling.
Instellingen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
Oude Markt 13 3000 Leuven
Agoralaan 3590 Diepenbeek
Beroepsuitwegen
Deze beschrijving veronderstelt dat je het masterniveau hebt behaald.
Zowel in de industrie als in de moderne handels- en dienstenactiviteiten bestaat er een behoefte aan deskundigen die niet alleen bedrijfseconomisch, maar ook op het vlak van informatica, communicatietechnologie en bedrijfsgerichte informaticamanagementvakken gevormd zijn.
De handelsingenieur in de beleidsinformatica combineert een grondige kennis van bedrijfseconomie met een doorgedreven opleiding in de informatica.
Hierdoor is hij de aangewezen persoon om functies uit te oefenen in verband met voorraadbeheer en productieplanning, aankoop en verkoop, marketing, logistiek en export.
Hij kan echter ook werken als accountant, als consultant op het vlak van telecommunicatie, informatica.
In de financiële sector doet hij o.a. aan kredietanalyse en elektronische dataverwerking.
Uitwegen: de opleiding tot handelsingenieur in de beleidsinformatica is zeer polyvalent en opent heel wat deuren in de private en de overheidssector waar afgestudeerden werkzaam zijn als CIO (chief information officer), IT-manager, databasemanager, projectconsultant, projectleider, pre-sales consultant, ERP-consultant, systeemanalist, systeemontwerper, navorser of docent bedrijfsopleidingen.
Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer.
Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn.
Klik op een beroep voor meer informatie.
Mogelijke beroepen
Adviseur bedrijfsorganisatie en management
Analist ontwikkelaar ICT
( knelpuntberoep)
Commercieel verantwoordelijke
Data engineer
Databankbeheerder
( knelpuntberoep)
Handelsingenieur
Multimediaontwikkelaar
Verantwoordelijke ICT
( knelpuntberoep)
Studierendement
Studierendement is iets anders dan slaagpercentage.
Toelichting vind je onder de tabel. We raden je aan om de cijfers rond het studierendement met een (leerling)begeleider of een CLB-medewerker te bespreken.
Vanaf schooljaar 2025-2026 zullen omwille van de modernisering van het SO de cijfers tijdelijk niet beschikbaar zijn.
Vanaf 2027-2028 levert het departement onderwijs en vorming nieuwe cijfers aan.
Enkel wanneer een voldoende aantal leerlingen (= 30 of meer) uit eenzelfde studierichting voor een bepaalde opleiding binnen het hoger onderwijs kiest, beschikt men over betrouwbare cijfers over het studierendement.
Voor deze opleiding worden geen Studierendement- cijfers weergegeven.
Dit betekent niet dat geen enkele student kiest voor deze opleiding hoger onderwijs en succes heeft in die richting.
Dit betekent wel dat er minder dan 30 studenten uit eenzelfde secundaire studierichting voor deze opleiding hoger onderwijs hebben gekozen.
Hierdoor beschikken we niet over resultaten die statistisch significant (betekenisvol) zijn en kunnen er geen betrouwbare percentages aan gekoppeld worden.
Gegevens bijgewerkt tot 20-03-2023 |