Bakkerij - Tweede graad

Studierichting "Bakkerij"

Eenvoudige en lekkere brood- en banketbakkerijproducten bereiden en proeven lijkt je wel wat…

In deze  praktische studierichting met finaliteit arbeidsmarkt, mag je zelf veel oefenen.
Je leert verschillende grondstoffen en machines kennen die gebruikt worden in een bakkerij. Je leert op een veilige manier met het materieel werken.

Je leert  verschillende soorten degen maken en beslag samenstellen. Je oefent in het bakken en het afwerken van baksels. Uiteraard leer je ook je eigen creativiteit gebruiken tijdens je opdrachten.

Je leert de kostprijs van grondstoffen berekenen, de juiste maten, gewichten en hoeveelheden uit recepten opvolgen. Je leert hoe je producten dient te bewaren en hoe je je lekkere broodjes en gebak kan verpakken met het oog op de verkoop. Je leert je werkzaamheden in een (banket)bakkerij plannen en organiseren.

Daarnaast is er ook aandacht voor veilig, milieubewust  en hygiënisch werken en  leer je rekening houden met voedselveiligheid, voedingswaarde en gezondheid.

Bakkerij               


Eenvoudige en lekkere brood- en banketbakkerijproducten bereiden en proeven lijkt je wel wat…

In deze  praktische studierichting met finaliteit arbeidsmarkt, mag je zelf veel oefenen.
Je leert verschillende grondstoffen en machines kennen die gebruikt worden in een bakkerij. Je leert op een veilige manier met het materieel werken.

Je leert  verschillende soorten degen maken en beslag samenstellen. Je oefent in het bakken en het afwerken van baksels. Uiteraard leer je ook je eigen creativiteit gebruiken tijdens je opdrachten.

Je leert de kostprijs van grondstoffen berekenen, de juiste maten, gewichten en hoeveelheden uit recepten opvolgen. Je leert hoe je producten dient te bewaren en hoe je je lekkere broodjes en gebak kan verpakken met het oog op de verkoop. Je leert je werkzaamheden in een (banket)bakkerij plannen en organiseren.

Daarnaast is er ook aandacht voor veilig, milieubewust  en hygiënisch werken en  leer je rekening houden met voedselveiligheid, voedingswaarde en gezondheid.

De lesinhouden (lessenroosters) verschillen van school tot school. Scholen hebben een grote vrijheid om het lessenpakket te organiseren. Daarom vermelden we geen lessenroosters meer.
Je kan ervan uitgaan dat de lessen bestaan uit:

  • basisvorming die hetzelfde is voor elke leerling in hetzelfde leerjaar in een studierichting met dezelfde finaliteit +
  • vorming die typisch is voor de studierichting +
  • enkele uurtjes die de school vrij mag invullen

Gedetailleerde informatie vind je op de websites van de scholen.

Meer informatie over de inhoud, competenties en doelstellingen lees je in het curriculumdossier.

Waar kan ik "Bakkerij" volgen ?

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.Toon alle scholen

Geen school gevonden? Pas de filter(s) aan.

Nuttige link(s)

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Banketbakker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Bakker

Bij de keuze naar de derde graad moet je uiteraard rekening houden met het behaalde attest (eventuele clausuleringen) en met het gevolgde lespakket in de tweede graad.

Na het 4e leerjaar volgen heel wat leerlingen een studierichting uit hetzelfde studiedomein. 

Onderstaande studierichtingen sluiten inhoudelijk aan bij deze studierichting. Maar je mag natuurlijk ook andere studierichtingen verkennen.
(Bron: Kwalificaties en Curriculum (AHOVOKS)).

Brood- en banketbakkerij

 

Als je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden kan je na het 4e jaar ook overstappen naar een studierichting van een ander studiedomein. Dat kan ook in een andere finaliteit.
Bespreek dit best met het CLB van je school.