Hier verwerf je de competenties voor productie- en productcontrole, kwaliteitszorg, productverbetering, commerciële distributie en leidinggeven in de sector van brood en banket, confiserie, chocolade, pralines, ijs, basisgrondstoffen en afgeleide bakkerijproducten. Organisatie, productontwikkeling, productie en distributie, controle, kwaliteits- en hygiënebewaking, toegepast wetenschappelijk onderzoek met microbiologische technieken, automatiseringstechnieken en communicatievaardigheid zijn de na te streven doelen. Je leert in een commerciële omgeving brood- en banketbakkerijproducten bereiden en verkopen. Het leerpakket Algemene vakken is beperkt. In de Technische vakken / Praktijkvakken leer je: - grondstoffen en hulpstoffen selecteren (de voorraad van grondstoffen/hulpstoffen en tussenproducten inventariseren, de benodigde hoeveelheid grondstoffen/hulpstoffen en (tussen)producten berekenen, een grondstoffenanalyse uitvoeren, een grondstoffenonderzoek uitvoeren, een levering controleren, …); - recepten en producten verbeteren en ontwikkelen (nieuwe producten in het bestaande productieproces inschakelen, de haalbaarheid van nieuwe producten onderzoeken, recepten opstellen in functie van een gezonde voeding en voedingsgewoonten, recepten beoordelen en bijsturen); - productiemethoden en bereidingstechnieken bepalen (productiemethoden en bereidingstechnieken indelen en herkennen, machines indelen en herkennen, een productielijn in een concrete situatie herkennen); - productieprocessen analyseren, begeleiden, bewaken, controleren en bijsturen (een stroomschema lezen en begrijpen, een HACCP-plan opstellen voor een bepaald product en uitvoeren); - bewaring van producten plannen, organiseren en controleren: de voedselveiligheid bewaken, verpakkingsvormen herkennen en gebruiken, een industriële verpakkingslijn in een concrete situatie analyseren, een promotiecampagne voor een concreet product uitwerken, …); - kwaliteit beoordelen en bewaken (de beslissende factor in geconstateerde afwijkingen bepalen, de afwijkingen in producten oplossen, alternatieve oplossingen bij afwijkingen suggereren, een controlelijst voor hygiënebeheersing opstellen, een reinigings- en desinfecteringsplan opstellen en toepassen, …); - werkorganisatie van medewerkers plannen, controleren en bijsturen (knelpunten opsporen en helpen oplossen, taakbeschrijvingen opstellen, informatie verwerken en communiceren); - op adequate wijze de wettelijke bepalingen en voorschriften naleven (werkprocedures invoeren en corrigeren conform de wettelijke eisen of de bedrijfsvoorschriften, normen en toegestane afwijkingen in de warenwetgeving opzoeken, informatie opzoeken over de wettelijke controleorganismen, de wetgeving op etikettering toepassen, …). |