Bakkerijtechnieken - Derde graad

Studierichting "Bakkerijtechnieken"

Hier verwerf je de competenties voor productie- en productcontrole, kwaliteitszorg, productverbetering, commerciële distributie en leidinggeven in de sector van brood en banket, confiserie, chocolade, pralines, ijs, basisgrondstoffen en afgeleide bakkerijproducten.
Organisatie, productontwikkeling, productie en distributie, controle, kwaliteits- en hygiënebewaking, toegepast wetenschappelijk onderzoek met microbiologische technieken, automatiseringstechnieken en communicatievaardigheid zijn de na te streven doelen.
Je leert in een commerciële omgeving brood- en banketbakkerijproducten bereiden en verkopen.
Het leerpakket Algemene vakken is beperkt. In de Technische vakken / Praktijkvakken leer je:
- grondstoffen en hulpstoffen selecteren (de voorraad van grondstoffen/hulpstoffen en tussenproducten inventariseren, de benodigde hoeveelheid grondstoffen/hulpstoffen en (tussen)producten berekenen, een grondstoffenanalyse uitvoeren, een grondstoffenonderzoek uitvoeren, een levering controleren, …);
- recepten en producten verbeteren en ontwikkelen (nieuwe producten in het bestaande productieproces inschakelen, de haalbaarheid van nieuwe producten onderzoeken, recepten opstellen in functie van een gezonde voeding en voedingsgewoonten, recepten beoordelen en bijsturen);
- productiemethoden en bereidingstechnieken bepalen (productiemethoden en bereidingstechnieken indelen en herkennen, machines indelen en herkennen, een productielijn in een concrete situatie herkennen);
- productieprocessen analyseren, begeleiden, bewaken, controleren en bijsturen (een stroomschema lezen en begrijpen, een HACCP-plan opstellen voor een bepaald product en uitvoeren);
- bewaring van producten plannen, organiseren en controleren: de voedselveiligheid bewaken, verpakkingsvormen herkennen en gebruiken, een industriële verpakkingslijn in een concrete situatie analyseren, een promotiecampagne voor een concreet product uitwerken, …);
- kwaliteit beoordelen en bewaken (de beslissende factor in geconstateerde afwijkingen bepalen, de afwijkingen in producten oplossen, alternatieve oplossingen bij afwijkingen suggereren, een controlelijst voor hygiënebeheersing opstellen, een reinigings- en desinfecteringsplan opstellen en toepassen, …);
- werkorganisatie van medewerkers plannen, controleren en bijsturen (knelpunten opsporen en helpen oplossen, taakbeschrijvingen opstellen, informatie verwerken en communiceren);
- op adequate wijze de wettelijke bepalingen en voorschriften naleven (werkprocedures invoeren en corrigeren conform de wettelijke eisen of de bedrijfsvoorschriften, normen en toegestane afwijkingen in de warenwetgeving opzoeken, informatie opzoeken over de wettelijke controleorganismen, de wetgeving op etikettering toepassen, …).

Bakkerijtechnieken      


Beschrijving

Hier verwerf je de competenties voor productie- en productcontrole, kwaliteitszorg, productverbetering, commerciële distributie en leidinggeven in de sector van brood en banket, confiserie, chocolade, pralines, ijs, basisgrondstoffen en afgeleide bakkerijproducten.
Organisatie, productontwikkeling, productie en distributie, controle, kwaliteits- en hygiënebewaking, toegepast wetenschappelijk onderzoek met microbiologische technieken, automatiseringstechnieken en communicatievaardigheid zijn de na te streven doelen.
Je leert in een commerciële omgeving brood- en banketbakkerijproducten bereiden en verkopen.
Het leerpakket Algemene vakken is beperkt. In de Technische vakken / Praktijkvakken leer je:
- grondstoffen en hulpstoffen selecteren (de voorraad van grondstoffen/hulpstoffen en tussenproducten inventariseren, de benodigde hoeveelheid grondstoffen/hulpstoffen en (tussen)producten berekenen, een grondstoffenanalyse uitvoeren, een grondstoffenonderzoek uitvoeren, een levering controleren, …);
- recepten en producten verbeteren en ontwikkelen (nieuwe producten in het bestaande productieproces inschakelen, de haalbaarheid van nieuwe producten onderzoeken, recepten opstellen in functie van een gezonde voeding en voedingsgewoonten, recepten beoordelen en bijsturen);
- productiemethoden en bereidingstechnieken bepalen (productiemethoden en bereidingstechnieken indelen en herkennen, machines indelen en herkennen, een productielijn in een concrete situatie herkennen);
- productieprocessen analyseren, begeleiden, bewaken, controleren en bijsturen (een stroomschema lezen en begrijpen, een HACCP-plan opstellen voor een bepaald product en uitvoeren);
- bewaring van producten plannen, organiseren en controleren: de voedselveiligheid bewaken, verpakkingsvormen herkennen en gebruiken, een industriële verpakkingslijn in een concrete situatie analyseren, een promotiecampagne voor een concreet product uitwerken, …);
- kwaliteit beoordelen en bewaken (de beslissende factor in geconstateerde afwijkingen bepalen, de afwijkingen in producten oplossen, alternatieve oplossingen bij afwijkingen suggereren, een controlelijst voor hygiënebeheersing opstellen, een reinigings- en desinfecteringsplan opstellen en toepassen, …);
- werkorganisatie van medewerkers plannen, controleren en bijsturen (knelpunten opsporen en helpen oplossen, taakbeschrijvingen opstellen, informatie verwerken en communiceren);
- op adequate wijze de wettelijke bepalingen en voorschriften naleven (werkprocedures invoeren en corrigeren conform de wettelijke eisen of de bedrijfsvoorschriften, normen en toegestane afwijkingen in de warenwetgeving opzoeken, informatie opzoeken over de wettelijke controleorganismen, de wetgeving op etikettering toepassen, …).

Situering binnen het studiedomein:

2e graad

3e graad

Administratie vrije beroepen   
Agro- en groenbeheer   
Agro- en groenmechanisatie   
Animatie in de ouderenzorg   
Apotheekassistent   
Architecturale vormgeving   
Assistent voedingsindustrie   
Audio-, video- en teletechnieken   
Audiovisuele vormgeving   
Automotive   
Bakkerijtechnieken   
Biochemie   
Bouw constructie- en planningstechnieken   
Butler-Intendant   
Chemische procestechnieken   
Commercieel webverkeer   
Computergestuurde mechanische productietechnieken   
Contactologie-optometrie   
Creatie en patroonontwerpen   
Dentaaltechnieken en supra-structuren   
Drogisterij-cosmetica   
Esthetische lichaamsverzorging   
Gestandaardiseerde en geprogrammeerde druktechnieken   
Grafische vormgeving   
Grime   
Haventechnieken   
Hotelbeheer   
Hout constructie- en planningstechnieken   
Immobiliënbeheer   
Industriële bouwtechnieken   
Industriële computertechnieken   
Industriële elektronicatechnieken   
Industriële koeltechnieken   
Industriële onderhoudstechnieken   
Industriële vormgeving   
Industriële warmtetechnieken   
Integrale veiligheid   
Interactieve multimediatechnieken   
Internaatswerking   
Internationaal transport en goederenverzending   
KMO- administratie   
KMO-ondernemerschap   
Kunststofvormgevingstechnieken   
Leefgroepenwerking   
Mechanica constructie- en planningstechnieken   
Medico-sociale administratie   
Netwerkbeheer   
Orthopedische instrumenten   
Productie- en procestechnologie   
Public relations   
Regeltechnieken   
Rotatiedruktechnieken   
Ruimtelijke vormgeving   
Sportclub- en fitnessbegeleider   
Stuur- en beveiligingstechnieken   
Tandartsassistentie   
Tekst- en beeldintegratietechnieken   
Textielveredeling en breikunde   
Textielvormgevingstechnieken   
Toegepaste autotechnieken   
Toerisme en organisatie   
Toerisme en recreatie   
Verkoop en distributie   
Vleeswarentechnieken   
Vliegtuigtechnicus   
Voedselbehandeling   
Water- en luchtbeheersingstechnieken   
Weg- en waterbouwtechnieken   
Foto OK Foto OK Foto OK

Welke lessen krijg je?

Waar kan ik "Bakkerijtechnieken" volgen ?

Verfijn je zoekopdracht door één of meerdere filter(s) te selecteren.Toon alle scholen

Geen school gevonden? Pas de filter(s) aan.

Toelatingsvoorwaarden


Meer info: zie regelgeving SO

Attest

Wat na Bakkerijtechnieken ?