Horeca

Wat doen we?

De horeca zijn alle bedrijven die gasten ontvangen en hen eten, drinken en/of overnachtingen aanbieden.
Dat zijn HOtels, REstaurants en CAfés maar ook brasseries, frituren, traiteurs, feestzalen, coffeebars, clubs, enz.
Een nieuwe trend in de horeca zijn de foodtrucks.
In de horeca werk je meestal niet van nine-to-five.
Maar het kan bijvoorbeeld wel in een grootkeuken of bedrijfsrestaurant.
Een job in de horeca biedt je:
-   Een gevarieerd takenpakket
-   Veel sociale contacten
-   Voldoening (door een geslaagde service, een tevreden gast, een positieve reactie op de Facebookpagina, een fooi of complimentje, enz.)
-   Een hecht team collega’s

Enkele eigenschappen die je nodig hebt als je in de horeca aan de slag gaat:
-   Teamspirit
-   Flexibiliteit
-   Stressbestendigheid
-   Een woordje Frans en Engels spreken
-   Vlotte omgang met mensen.

Looninfo?

Hieronder vind je een overzicht van de minimum bruto-startlonen per maand voor enkele horecaberoepen. Afhankelijk van de functie, het aantal jaren ervaring, belastende werkomstandigheden en de opleiding kan het maandloon hoger liggen.
Minder dan onderstaande bedragen mag je als starter niet verdienen in de horeca.

Sector

Functie

Minimum bruto startloon

Paritair Comité

Horeca (gemengde sectoren)

Keukenmedewerker
Hulpkelner
Medewerker housekeeping
Medewerker spoelkeuken

€ 1860,26

302

Horeca (gemengde sectoren)

Medewerker ontbijtbuffet
Onthaalmedewerker

€ 1871,02

302

Horeca (gemengde sectoren)

Barman/vrouw
Kelner

€ 2065,15

302

Horeca (gemengde sectoren)

Manager Housekeeping
Receptionist

€ 2119,80

302

Horeca (gemengde sectoren)

Kok

€ 2596,66

302

Horeca (gemengde sectoren)

Restaurantmanager
Hotelmanager
Maître d’hotel

€ 2761,54

302

Bron: ACV, gebaseerd op de loonbarema van 1/01/2016

Contact?

Horeca Vorming Vlaanderen
Anspachlaan 111, bus 4, 1000 Brussel
Tel. 02 513 64 84
vormingvlaanderen@horeca.be

 

Wie doet het?

In de horeca kan je een waaier aan beroepen uitoefenen.

In de keuken kan je als keukenmedewerker, hulpkok of kok instaan voor verschillende afdelingen: de koude of warme keuken, de vis- en vleesbereidingen, de desserts enz.
Als medewerker spoelkeuken maak je samen met jouw collega’s werk van orde en netheid in de keuken. 

In de zaal kan je aan de slag als maître d’hôtel.
Je geeft dan leiding aan het zaalpersoneel en organiseert de bediening.
Als kelner onthaal je gasten, neem je de bestelling op en serveert die.
Als hulpkelner ben je de rechterhand van de kelner.
Als gespecialiseerd drankenkelner geef je hoofdzakelijk wijn- en drankadvies.
Als barman of barvrouw beheer je de drankvoorraad, bereid je dranken en zorg je voor een gezellige en ontspannen sfeer.

In een hotel kan je aan de slag als receptionist.
Je bent verantwoordelijk voor de check-in van gasten, de reservaties en de afrekening.
Als Front Office Manager geef je leiding aan het receptiepersoneel, beheer je het budget, stippel je samen met de eigenaar of hotelmanager het verkoopbeleid uit en zorg je voor een optimale werking van de receptie.
Je kan ook in het restaurant van het hotel aan de slag.

Er zijn nog heel wat andere mogelijkheden in de horeca: restaurantmanager, Food & Beverage Manager, fastfoodmedewerker, veiligheidsagent, steward, hotelmanager,  medewerker housekeeping, enz.
Voor meer beroepen, surf naar http://www.fanvanhoreca.be/jobs

 

Hoe wordt je het?

In het secundair onderwijs kies  je voor een hotel- of grootkeukenschool.
Vanaf de tweede graad leer je de horecawereld beter kennen.
Dan kies je voor de studierichting ‘Hotel’ (TSO) of voor ‘Restaurant en keuken’ (BSO).
In de derde graad kan je naast ‘Hotel’ en ‘Restaurant en keuken’ ook kiezen voor ‘Grootkeuken’ (BSO) of ‘Hospitality’ (TSO).

Na de eerste graad voltijds secundair onderwijs kan je ook kiezen voor deeltijds leren en werken in de horeca. Dan ga je 3 of 4 dagen in de week aan de slag op de werkvloer en zit je 1 of 2 dagen op de schoolbanken.
Je kiest dan voor een opleiding keuken, grootkeuken, zaal of kamerdienst aan een Centrum voor Deeltijds Onderwijs of op een Syntra Campus.

Na het secundair onderwijs kan je kiezen voor:
-  Hotelbeheer of Butler-intendant (Se-n-Se),
-  Hotel- en Cateringmanagement (HBO5),
-  Hotelmanagement, Voedings- en Dieetkunde of Facility Management (professionele bachelor, HO)

Heb je iets anders gestudeerd en zoek je een basisopleiding in de horeca?
Dan kies je voor een opleiding in een hotelschool (een voltijdse en eenjarige opleiding), in het volwassenenonderwijs of bij SYNTRA of VDAB.
Voor meer info over opleidingen en opleidingslocaties surf je naar www.fanvanhoreca.be/opleidingen

 

Beroepen

Aankoper (M/V/X)  
Afwasser (M/V/X)  
Barman (M/V/X)  
Chef kok (M/V/X)  
Chef kok grootkeuken (M/V/X)  
Frituur- en snackbaruitbater (M/V/X)  
Host(ess) (M/V/X)  
Hotelconciërge (M/V/X)  
Hotelreceptionist (M/V/X)  
Hulpkelner (M/V/X)  
Hulpkok (M/V/X)  
Kamerjongen - kamermeisje (M/V/X)  
Kelner brasserie (M/V/X)  
Kelner restaurant (M/V/X)  
Keukenmedewerker (M/V/X)  
Maître d'hôtel (M/V/X)  
Manager hotel restaurant (M/V/X)  
Medewerker in sneldienstrestauratie- fastfood (M/V/X)  
Onthaalmedewerker hotel (M/V/X)  
Onthaalmedewerker toerisme (M/V/X)  
Pizza-, wafel-, pannenkoekenbakker (M/V/X)  
Polyvalent hotelmedewerker (M/V/X)  
Polyvalent medewerker restaurant (M/V/X)  
Receptionist (M/V/X)  
Traiteur (M/V/X)  
Uitbater café - brasserie (M/V/X)  
Verantwoordelijke hotel en restaurant (M/V/X)  
Verantwoordelijke kamerpersoneel (M/V/X)  
Verantwoordelijke sport-, recreatieve of toeristische accomodatie (M/V/X)  
Wijnkelner (M/V/X)  

 

Website's

Horeca: animatievideo studiekeuze
Horeca: Fan van horeca

 

Horeca

Wat doen we?

De horeca zijn alle bedrijven die gasten ontvangen en hen eten, drinken en/of overnachtingen aanbieden.
Dat zijn HOtels, REstaurants en CAfés maar ook brasseries, frituren, traiteurs, feestzalen, coffeebars, clubs, enz.
Een nieuwe trend in de horeca zijn de foodtrucks.
In de horeca werk je meestal niet van nine-to-five.
Maar het kan bijvoorbeeld wel in een grootkeuken of bedrijfsrestaurant.
Een job in de horeca biedt je:
-   Een gevarieerd takenpakket
-   Veel sociale contacten
-   Voldoening (door een geslaagde service, een tevreden gast, een positieve reactie op de Facebookpagina, een fooi of complimentje, enz.)
-   Een hecht team collega’s

Enkele eigenschappen die je nodig hebt als je in de horeca aan de slag gaat:
-   Teamspirit
-   Flexibiliteit
-   Stressbestendigheid
-   Een woordje Frans en Engels spreken
-   Vlotte omgang met mensen.

Looninfo?

Hieronder vind je een overzicht van de minimum bruto-startlonen per maand voor enkele horecaberoepen. Afhankelijk van de functie, het aantal jaren ervaring, belastende werkomstandigheden en de opleiding kan het maandloon hoger liggen.
Minder dan onderstaande bedragen mag je als starter niet verdienen in de horeca.

Sector

Functie

Minimum bruto startloon

Paritair Comité

Horeca (gemengde sectoren)

Keukenmedewerker
Hulpkelner
Medewerker housekeeping
Medewerker spoelkeuken

€ 1860,26

302

Horeca (gemengde sectoren)

Medewerker ontbijtbuffet
Onthaalmedewerker

€ 1871,02

302

Horeca (gemengde sectoren)

Barman/vrouw
Kelner

€ 2065,15

302

Horeca (gemengde sectoren)

Manager Housekeeping
Receptionist

€ 2119,80

302

Horeca (gemengde sectoren)

Kok

€ 2596,66

302

Horeca (gemengde sectoren)

Restaurantmanager
Hotelmanager
Maître d’hotel

€ 2761,54

302

Bron: ACV, gebaseerd op de loonbarema van 1/01/2016

Contact?

Horeca Vorming Vlaanderen
Anspachlaan 111, bus 4, 1000 Brussel
Tel. 02 513 64 84
vormingvlaanderen@horeca.be

 

Wie doet het?

In de horeca kan je een waaier aan beroepen uitoefenen.

In de keuken kan je als keukenmedewerker, hulpkok of kok instaan voor verschillende afdelingen: de koude of warme keuken, de vis- en vleesbereidingen, de desserts enz.
Als medewerker spoelkeuken maak je samen met jouw collega’s werk van orde en netheid in de keuken. 

In de zaal kan je aan de slag als maître d’hôtel.
Je geeft dan leiding aan het zaalpersoneel en organiseert de bediening.
Als kelner onthaal je gasten, neem je de bestelling op en serveert die.
Als hulpkelner ben je de rechterhand van de kelner.
Als gespecialiseerd drankenkelner geef je hoofdzakelijk wijn- en drankadvies.
Als barman of barvrouw beheer je de drankvoorraad, bereid je dranken en zorg je voor een gezellige en ontspannen sfeer.

In een hotel kan je aan de slag als receptionist.
Je bent verantwoordelijk voor de check-in van gasten, de reservaties en de afrekening.
Als Front Office Manager geef je leiding aan het receptiepersoneel, beheer je het budget, stippel je samen met de eigenaar of hotelmanager het verkoopbeleid uit en zorg je voor een optimale werking van de receptie.
Je kan ook in het restaurant van het hotel aan de slag.

Er zijn nog heel wat andere mogelijkheden in de horeca: restaurantmanager, Food & Beverage Manager, fastfoodmedewerker, veiligheidsagent, steward, hotelmanager,  medewerker housekeeping, enz.
Voor meer beroepen, surf naar http://www.fanvanhoreca.be/jobs

 

Hoe wordt je het?

In het secundair onderwijs kies  je voor een hotel- of grootkeukenschool.
Vanaf de tweede graad leer je de horecawereld beter kennen.
Dan kies je voor de studierichting ‘Hotel’ (TSO) of voor ‘Restaurant en keuken’ (BSO).
In de derde graad kan je naast ‘Hotel’ en ‘Restaurant en keuken’ ook kiezen voor ‘Grootkeuken’ (BSO) of ‘Hospitality’ (TSO).

Na de eerste graad voltijds secundair onderwijs kan je ook kiezen voor deeltijds leren en werken in de horeca. Dan ga je 3 of 4 dagen in de week aan de slag op de werkvloer en zit je 1 of 2 dagen op de schoolbanken.
Je kiest dan voor een opleiding keuken, grootkeuken, zaal of kamerdienst aan een Centrum voor Deeltijds Onderwijs of op een Syntra Campus.

Na het secundair onderwijs kan je kiezen voor:
-  Hotelbeheer of Butler-intendant (Se-n-Se),
-  Hotel- en Cateringmanagement (HBO5),
-  Hotelmanagement, Voedings- en Dieetkunde of Facility Management (professionele bachelor, HO)

Heb je iets anders gestudeerd en zoek je een basisopleiding in de horeca?
Dan kies je voor een opleiding in een hotelschool (een voltijdse en eenjarige opleiding), in het volwassenenonderwijs of bij SYNTRA of VDAB.
Voor meer info over opleidingen en opleidingslocaties surf je naar www.fanvanhoreca.be/opleidingen

 

Beroepen

Aankoper (M/V/X)  
Afwasser (M/V/X)  
Barman (M/V/X)  
Chef kok (M/V/X)  
Chef kok grootkeuken (M/V/X)  
Frituur- en snackbaruitbater (M/V/X)  
Host(ess) (M/V/X)  
Hotelconciërge (M/V/X)  
Hotelreceptionist (M/V/X)  
Hulpkelner (M/V/X)  
Hulpkok (M/V/X)  
Kamerjongen - kamermeisje (M/V/X)  
Kelner brasserie (M/V/X)  
Kelner restaurant (M/V/X)  
Keukenmedewerker (M/V/X)  
Maître d'hôtel (M/V/X)  
Manager hotel restaurant (M/V/X)  
Medewerker in sneldienstrestauratie- fastfood (M/V/X)  
Onthaalmedewerker hotel (M/V/X)  
Onthaalmedewerker toerisme (M/V/X)  
Pizza-, wafel-, pannenkoekenbakker (M/V/X)  
Polyvalent hotelmedewerker (M/V/X)  
Polyvalent medewerker restaurant (M/V/X)  
Receptionist (M/V/X)  
Traiteur (M/V/X)  
Uitbater café - brasserie (M/V/X)  
Verantwoordelijke hotel en restaurant (M/V/X)  
Verantwoordelijke kamerpersoneel (M/V/X)  
Verantwoordelijke sport-, recreatieve of toeristische accomodatie (M/V/X)  
Wijnkelner (M/V/X)