Wijnkelner (M/V/X)

Wat is, wat doet een wijnkelner?

Je geeft de klanten advies bij hun wijnkeuze, je neemt bestellingen op en voert ze uit.
Je bent betrokken bij de uitbouw van de wijnkaart, de aankoop van de wijn en de promotie van de verkoop bv. op een thema-avond.
Soms sta je in voor de bevoorrading en het beheer van de kelder.  Soms ben je ook betrokken bij de aanwerving en opleiding van wijnkelners.

 

Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Wijnkelner te worden?

Verschillende wegen kunnen leiden naar een bepaald beroep. Onderwijskiezer geeft hier per studieniveau een overzicht van de basisopleiding(en) die wij logisch vinden voor dit beroep. Weet echter dat er vaak ook nog andere mogelijkheden zijn. Voor een aantal beroepen kan een specifieke opleiding wettelijk vereist zijn.

3e Graad SO

Hotel - TSO

7e Specialisatiejaar BSO


DBSO

Kelner (modulair)

Leertijd



BuSO

Hotel - BuSO Opleidingsvorm 4

Syntra Ondernemerschapstraject




Secundair volwassenenonderwijs




VDAB-opleidingen

Zoek of er een opleiding is op de website van VDAB.

 

Hoe zit het met dit beroep op de arbeidsmarkt?

Voor een actuele lijst van vacatures klik op het logo.

           

Beroepssector


 

Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Sommelier

VKS - Beroepskwalificatie niveau 5: Gespecialiseerd drankenkelner

VKS - Onderwijskwalificatie Graduaat: Zaalmanagement en sommeliertechnieken

 

Wil je meer weten?



Interessante links

VDAB - Beroepenfilm: Kelner brasserie-taverne

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Sommelier

VKS - Beroepskwalificatie niveau 5: Gespecialiseerd drankenkelner

VKS - Onderwijskwalificatie Graduaat: Zaalmanagement en sommeliertechnieken

 

Wijnkelner (M/V/X)

Wat is, wat doet een Wijnkelner?

Je geeft de klanten advies bij hun wijnkeuze, je neemt bestellingen op en voert ze uit.
Je bent betrokken bij de uitbouw van de wijnkaart, de aankoop van de wijn en de promotie van de verkoop bv. op een thema-avond.
Soms sta je in voor de bevoorrading en het beheer van de kelder.  Soms ben je ook betrokken bij de aanwerving en opleiding van wijnkelners.


Welke beroepen zijn aan deze beroepsfiche gekoppeld?

Sommelier

 

Zie onder het tabje 'Links' voor meer info over het beroepsprofiel.

Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Wijnkelner te worden?

Verschillende wegen kunnen leiden naar een bepaald beroep. Onderwijskiezer geeft hier per studieniveau een overzicht van de basisopleiding(en) die wij logisch vinden voor dit beroep. Weet echter dat er vaak ook nog andere mogelijkheden zijn. Voor een aantal beroepen kan een specifieke opleiding wettelijk vereist zijn.

3e Graad SO

Hotel - TSO

7e Specialisatiejaar BSO


DBSO

Kelner (modulair)

Leertijd



BuSO

Hotel - BuSO Opleidingsvorm 4

Syntra Ondernemerschapstraject




Secundair volwassenenonderwijs




VDAB-opleidingen

Zoek of er een opleiding is op de website van VDAB.

 

Hoe zit het met dit beroep op de arbeidsmarkt?

Voor een actuele lijst van vacatures klik op het logo.

           

Beroepssector


 

Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Sommelier

VKS - Beroepskwalificatie niveau 5: Gespecialiseerd drankenkelner

VKS - Onderwijskwalificatie Graduaat: Zaalmanagement en sommeliertechnieken

 

Wil je meer weten?



Interessante links

VDAB - Beroepenfilm: Kelner brasserie-taverne

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Sommelier

VKS - Beroepskwalificatie niveau 5: Gespecialiseerd drankenkelner

VKS - Onderwijskwalificatie Graduaat: Zaalmanagement en sommeliertechnieken