Chef kok (M/V/X)
Knelpuntberoep Vlaanderen en Brussel

Wat is, wat doet een chef kok ?

Je staat in voor alle bereidingen in de keuken en je plant en organiseert alle keukenwerkzaamheden: mise-en-place, bereiden, schikken en garneren van gerechten.
Je werkt alleen of je hebt één of meerdere keukenhelpers of hulpkoks onder je. Je werft keukenpersoneel aan en leidt het op.
Je beheert alles wat verband houdt met de voedingswaren: aankoop en onderhandelingen met de leveranciers, bevoorrading, opslag en bewaring.
Je controleert de bereidingstechnieken, de presentatie en de hygiëne van de voedingswaren, het onderhoud van de keuken en de installaties.
Je werkt menu\'s uit, past de recepten aan, berekent de kosten en bepaalt de prijzen.
Soms werk je nieuwe recepten uit. 
Je kan eveneens verantwoordelijk zijn voor het werkingsbudget van de keuken.

 

Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Chef kok te worden?

Verschillende wegen kunnen leiden naar een bepaald beroep. Onderwijskiezer geeft hier per studieniveau een overzicht van de basisopleiding(en) die wij logisch vinden voor dit beroep. Weet echter dat er vaak ook nog andere mogelijkheden zijn. Voor een aantal beroepen kan een specifieke opleiding wettelijk vereist zijn.

3e Graad SO


Hotel - TSO


7e Specialisatiejaar BSO





DBSO

Grootkeukenkok (modulair)

Kok (modulair)


Leertijd




BuSO

Gemeenschapsrestauratie - BuSO Opleidingsvorm 4

Grootkeuken - BuSO Opleidingsvorm 4

Hotel - BuSO Opleidingsvorm 4

Kok duaal (OV4) - BuSO Opleidingsvorm 4

Kok duaal - modulair (OV4) - BuSO Opleidingsvorm 4

Restaurant en keuken - BuSO Opleidingsvorm 4

Specialiteitenrestaurant - BuSO Opleidingsvorm 4

Wereldgastronomie - BuSO Opleidingsvorm 4

Syntra Ondernemerschapstraject


Secundair volwassenenonderwijs






VDAB-opleidingen

Zoek of er een opleiding is op de website van VDAB.

 

Hoe zit het met dit beroep op de arbeidsmarkt?

Voor een actuele lijst van vacatures klik op het logo.

           

Beroepssector


 

Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Grootkeukenkok

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chef de partie desserten, gebak en brood

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chef de partie groenten, fruit en kruiden

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chef de partie vis, schaal- en schelpdieren

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chef de partie vlees, wild en gevolgte

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Kok

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Bereider van visproducten

VKS - Beroepskwalificatie niveau 5: Keukenverantwoordelijke

VKS - Beroepskwalificatie niveau 5: Traiteur-banketaannemer

 

Wil je meer weten?



Interessante links

VDAB - Beroepenfilm: Kok

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Bereider van visproducten

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Grootkeukenkok

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chef de partie desserten, gebak en brood

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chef de partie groenten, fruit en kruiden

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chef de partie vis, schaal- en schelpdieren

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chef de partie vlees, wild en gevolgte

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Kok

VKS - Beroepskwalificatie niveau 5: Traiteur-banketaannemer

VKS - Beroepskwalificatie niveau 5: Keukenverantwoordelijke

 

Chef kok (M/V/X)
Knelpuntberoep Vlaanderen en Brussel

Wat is, wat doet een Chef kok ?

Je staat in voor alle bereidingen in de keuken en je plant en organiseert alle keukenwerkzaamheden: mise-en-place, bereiden, schikken en garneren van gerechten.
Je werkt alleen of je hebt één of meerdere keukenhelpers of hulpkoks onder je. Je werft keukenpersoneel aan en leidt het op.
Je beheert alles wat verband houdt met de voedingswaren: aankoop en onderhandelingen met de leveranciers, bevoorrading, opslag en bewaring.
Je controleert de bereidingstechnieken, de presentatie en de hygiëne van de voedingswaren, het onderhoud van de keuken en de installaties.
Je werkt menu's uit, past de recepten aan, berekent de kosten en bepaalt de prijzen.
Soms werk je nieuwe recepten uit. 
Je kan eveneens verantwoordelijk zijn voor het werkingsbudget van de keuken.


Welke beroepen zijn aan deze beroepsfiche gekoppeld?

Kok

 

Zie onder het tabje 'Links' voor meer info over het beroepsprofiel.

Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Chef kok te worden?

Verschillende wegen kunnen leiden naar een bepaald beroep. Onderwijskiezer geeft hier per studieniveau een overzicht van de basisopleiding(en) die wij logisch vinden voor dit beroep. Weet echter dat er vaak ook nog andere mogelijkheden zijn. Voor een aantal beroepen kan een specifieke opleiding wettelijk vereist zijn.

3e Graad SO


Hotel - TSO


7e Specialisatiejaar BSO





DBSO

Grootkeukenkok (modulair)

Kok (modulair)


Leertijd




BuSO

Gemeenschapsrestauratie - BuSO Opleidingsvorm 4

Grootkeuken - BuSO Opleidingsvorm 4

Hotel - BuSO Opleidingsvorm 4

Kok duaal (OV4) - BuSO Opleidingsvorm 4

Kok duaal - modulair (OV4) - BuSO Opleidingsvorm 4

Restaurant en keuken - BuSO Opleidingsvorm 4

Specialiteitenrestaurant - BuSO Opleidingsvorm 4

Wereldgastronomie - BuSO Opleidingsvorm 4

Syntra Ondernemerschapstraject


Secundair volwassenenonderwijs






VDAB-opleidingen

Zoek of er een opleiding is op de website van VDAB.

 

Hoe zit het met dit beroep op de arbeidsmarkt?

Voor een actuele lijst van vacatures klik op het logo.

           

Beroepssector


 

Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Grootkeukenkok

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chef de partie desserten, gebak en brood

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chef de partie groenten, fruit en kruiden

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chef de partie vis, schaal- en schelpdieren

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chef de partie vlees, wild en gevolgte

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Kok

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Bereider van visproducten

VKS - Beroepskwalificatie niveau 5: Keukenverantwoordelijke

VKS - Beroepskwalificatie niveau 5: Traiteur-banketaannemer

 

Wil je meer weten?



Interessante links

VDAB - Beroepenfilm: Kok

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Bereider van visproducten

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Grootkeukenkok

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chef de partie desserten, gebak en brood

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chef de partie groenten, fruit en kruiden

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chef de partie vis, schaal- en schelpdieren

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chef de partie vlees, wild en gevolgte

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Kok

VKS - Beroepskwalificatie niveau 5: Traiteur-banketaannemer

VKS - Beroepskwalificatie niveau 5: Keukenverantwoordelijke