Voedingsindustrie

Wat doen we?

In de voedingsindustrie worden grondstoffen uit landbouw en visvangst verwerkt tot voedingsproducten voor mens en dier.
De sector bestaat uit diverse subsectoren zoals koekjesfabrieken, brouwerijen en frisdrankproducenten, de zuivelsector en zelfs veevoederfabrieken.
Alles wat je aan verwerkte eetbare en drinkbare producten in de winkel vindt, is vervaardigd in de voedingsindustrie.
De voedingsindustrie zoekt werknemers die leergierig zijn en openstaan voor vernieuwingen omdat de wensen van de moderne consument voortdurend veranderen.
Het maakt dat de voedingsindustrie, als een trendy sector, kort en efficiënt op de bal moet spelen.
Dit vertaalt zich onder andere in een ver doorgedreven automatisering en informatisering van de productie en in de ontwikkeling van nieuwe producten en handige verpakkingen.
Als je in deze sector werkt moet je flexibel kunnen omgaan met deze continue uitdagingen en vernieuwingen. Je hebt zin voor verantwoordelijkheid en neemt initiatief door bijvoorbeeld nieuwe afzetkanalen aan te boren. Als werknemer in de voedingsindustrie moet je de strenge normen inzake voedselveiligheid, kwaliteit en traceerbaarheid kennen en naleven.
Ook het milieuaspect is enorm belangrijk.
Meer en meer worden opleidingen ook op deze facetten gefocust.

 

Wie doet het?

In de Productie werken onder meer procesoperatoren die de productie beheersen en coördineren vanaf de grondstof tot het afgewerkte product.

In de Verpakking vind je de verpakkingsoperator, die de machines en de deelinstallaties instelt en ervoor zorgt dat het verpakkingsproces ongestoord verloopt.

In de Labo, kwaliteitscontrole & ontwikkeling werken kwaliteitsverantwoordelijken en laborant-analisten die waken over de hygiëne- en kwaliteitsnormen via onderzoek van voedingsstalen in het labo.

Bij de Leiding productie en verpakking vind je uitbeners, vleeswarenbereiders, banketbakkers (patissiers), bakkers, industriële koks ...
Uiteraard zijn voor de machines en apparatuur ook technici nodig.
ICT-programmeurs zorgen voor de informatisering van het productieproces.
Ook voor een resem andere functies zijn mensen nodig: administratief personeel, communicatieverantwoordelijken, boekhouders, ...

 

Hoe wordt je het?

In het secundair onderwijs zijn er een aantal richtingen die specifiek voorbereiden op een mogelijke baan in deze sector bv. voedingstechnieken en assistent voedingsindustrie.
Maar de VDAB organiseert ook een heleboel opleidingen.
In het hoger onderwijs zijn er tal van richtingen waarvan de afgestudeerden tewerkstelling kunnen vinden in de voedingsindustrie voor heel diverse functies.

 

Beroepen

Aankoper (M/V/X)  
Bakker (M/V/X)  
Bakkershulp (M/V/X)  
Bereider van visproducten (M/V/X)  
Brouwer van alcoholische dranken (M/V/X)  
Chef kok grootkeuken (M/V/X)  
Kaasmaker (M/V/X)  
Leidinggevende industriĆ«le productie (M/V/X)  
Patissier chocoladewerker ijsbereider (M/V/X)  
Pizza-, wafel-, pannenkoekenbakker (M/V/X)  
Polyvalent medewerker restaurant (M/V/X)  
Productiemanager (M/V/X)  
Productieoperator voeding (M/V/X)  
Slachter (M/V/X)  
Slager (M/V/X)  
Slagershulp (M/V/X)  
Traiteur (M/V/X)  
Uitsnijder uitbener (M/V/X)  
Verantwoordelijke grootkeuken (M/V/X)  
Visfileerder (M/V/X)  
Voedingsinspecteur (M/V/X)  

 

Website's

Voedingsindustrie: food@work
Voedingsindustrie: foodtechnologists
Voedingstechnologie: alimento.be

 

Voedingsindustrie

Wat doen we?

In de voedingsindustrie worden grondstoffen uit landbouw en visvangst verwerkt tot voedingsproducten voor mens en dier.
De sector bestaat uit diverse subsectoren zoals koekjesfabrieken, brouwerijen en frisdrankproducenten, de zuivelsector en zelfs veevoederfabrieken.
Alles wat je aan verwerkte eetbare en drinkbare producten in de winkel vindt, is vervaardigd in de voedingsindustrie.
De voedingsindustrie zoekt werknemers die leergierig zijn en openstaan voor vernieuwingen omdat de wensen van de moderne consument voortdurend veranderen.
Het maakt dat de voedingsindustrie, als een trendy sector, kort en efficiënt op de bal moet spelen.
Dit vertaalt zich onder andere in een ver doorgedreven automatisering en informatisering van de productie en in de ontwikkeling van nieuwe producten en handige verpakkingen.
Als je in deze sector werkt moet je flexibel kunnen omgaan met deze continue uitdagingen en vernieuwingen. Je hebt zin voor verantwoordelijkheid en neemt initiatief door bijvoorbeeld nieuwe afzetkanalen aan te boren. Als werknemer in de voedingsindustrie moet je de strenge normen inzake voedselveiligheid, kwaliteit en traceerbaarheid kennen en naleven.
Ook het milieuaspect is enorm belangrijk.
Meer en meer worden opleidingen ook op deze facetten gefocust.

 

Wie doet het?

In de Productie werken onder meer procesoperatoren die de productie beheersen en coördineren vanaf de grondstof tot het afgewerkte product.

In de Verpakking vind je de verpakkingsoperator, die de machines en de deelinstallaties instelt en ervoor zorgt dat het verpakkingsproces ongestoord verloopt.

In de Labo, kwaliteitscontrole & ontwikkeling werken kwaliteitsverantwoordelijken en laborant-analisten die waken over de hygiëne- en kwaliteitsnormen via onderzoek van voedingsstalen in het labo.

Bij de Leiding productie en verpakking vind je uitbeners, vleeswarenbereiders, banketbakkers (patissiers), bakkers, industriële koks ...
Uiteraard zijn voor de machines en apparatuur ook technici nodig.
ICT-programmeurs zorgen voor de informatisering van het productieproces.
Ook voor een resem andere functies zijn mensen nodig: administratief personeel, communicatieverantwoordelijken, boekhouders, ...

 

Hoe wordt je het?

In het secundair onderwijs zijn er een aantal richtingen die specifiek voorbereiden op een mogelijke baan in deze sector bv. voedingstechnieken en assistent voedingsindustrie.
Maar de VDAB organiseert ook een heleboel opleidingen.
In het hoger onderwijs zijn er tal van richtingen waarvan de afgestudeerden tewerkstelling kunnen vinden in de voedingsindustrie voor heel diverse functies.

 

Roadies

Slager