Agro- en Biotechnologie : Voedingstechnologie - Professionele bachelor
Hoe verbeter je de kwaliteit, smaak en voedingswaarde van voeding? De opleiding Agro- en biotechnologie met afstudeerrichting voedingstechnologie schotelt je een goedgevuld bordje voor, zodat jij als voedingstechnoloog aan de slag kan als kwaliteitsmedewerker, productontwikkelaar, procesoptimalisator, kwaliteitscontroleur, consultant, productieleider of , laborant.
De afstudeerrichting Voedingstechnologie is een praktijkgerichte opleiding waarin je zowel wetenschappelijke als verbredende vakken volgt én deze aanvult met heel wat oefen-, labo- en praktijksessies.
Zo vind je op je lessenrooster:
- wetenschappelijke vakken (bijvoorbeeld chemie, microbiologie, voedingstechnologie, natuurkunde, biologie…)
- algemeen vormende vakken (bijvoorbeeld onderzoeks- en communicatievaardigheden, labovaardigheden, wetgeving en bedrijfseconomie.) Een deel van deze vakken volg je samen met studenten die een andere afstudeerrichting kozen.
- Specifiek voor de afstudeerrichting Voedingstechnologie staan er op jouw programma ook vakken rond levensmiddelenfysica en -chemie, kwaliteitszorg, productontwikkeling, controle van levensmiddelen,…
- Je kan verschillende stage(s) lopen. In het derde jaar koppel je er ook een bachelorproef aan. En wil je naar het buitenland? Dan is er een groot aanbod aan internationale stageplekken.
Is deze opleiding iets voor jou?
Ben jij iemand die zich afvraagt wat er écht in je eten zit? Die niet zomaar een etiket leest, maar het ook wil begrijpen? Heb je een neus voor innovatie, een passie voor wetenschap én een gezonde honger naar kennis? Dan is voedingstechnologie misschien wel jouw perfecte match.
In deze opleiding duik je in de fascinerende wereld achter voeding: van moleculen tot machines, van duurzaamheid tot smaakbeleving. Je leert hoe voeding wordt ontwikkeld, geproduceerd, gecontroleerd en verbeterd. En dat allemaal met één doel: lekkere, veilige en duurzame voeding voor iedereen.
Je hoeft geen specifieke vooropleiding te hebben – we starten vanaf nul. Maar als je al een basis in chemie hebt, is dat mooi meegenomen. Wat wél telt, is jouw drive: je bent nieuwsgierig, creatief en denkt graag in oplossingen. Je wil weten hoe dingen werken én hoe ze beter kunnen.
Of je nu droomt van een job in de voedingsindustrie, onderzoek, kwaliteitscontrole of productontwikkeling – met voedingstechnologie leg je een stevige basis voor een toekomst vol impact.
Studiepunten
180
Agro- en Biotechnologie : Voedingstechnologie - Professionele bachelor |
- Beschrijving
- Toelating
- Situering
- Andere
afst.richt. - Wat na?
- Flexibel?
- Instellingen
- Beroepen
- VKS
- VDAB
- Links
Algemene info
Hoe verbeter je de kwaliteit, smaak en voedingswaarde van voeding? De opleiding Agro- en biotechnologie met afstudeerrichting voedingstechnologie schotelt je een goedgevuld bordje voor, zodat jij als voedingstechnoloog aan de slag kan als kwaliteitsmedewerker, productontwikkelaar, procesoptimalisator, kwaliteitscontroleur, consultant, productieleider of , laborant.
De afstudeerrichting Voedingstechnologie is een praktijkgerichte opleiding waarin je zowel wetenschappelijke als verbredende vakken volgt én deze aanvult met heel wat oefen-, labo- en praktijksessies.
Zo vind je op je lessenrooster:
- wetenschappelijke vakken (bijvoorbeeld chemie, microbiologie, voedingstechnologie, natuurkunde, biologie…)
- algemeen vormende vakken (bijvoorbeeld onderzoeks- en communicatievaardigheden, labovaardigheden, wetgeving en bedrijfseconomie.) Een deel van deze vakken volg je samen met studenten die een andere afstudeerrichting kozen.
- Specifiek voor de afstudeerrichting Voedingstechnologie staan er op jouw programma ook vakken rond levensmiddelenfysica en -chemie, kwaliteitszorg, productontwikkeling, controle van levensmiddelen,…
- Je kan verschillende stage(s) lopen. In het derde jaar koppel je er ook een bachelorproef aan. En wil je naar het buitenland? Dan is er een groot aanbod aan internationale stageplekken.
Is deze opleiding iets voor jou?
Ben jij iemand die zich afvraagt wat er écht in je eten zit? Die niet zomaar een etiket leest, maar het ook wil begrijpen? Heb je een neus voor innovatie, een passie voor wetenschap én een gezonde honger naar kennis? Dan is voedingstechnologie misschien wel jouw perfecte match.
In deze opleiding duik je in de fascinerende wereld achter voeding: van moleculen tot machines, van duurzaamheid tot smaakbeleving. Je leert hoe voeding wordt ontwikkeld, geproduceerd, gecontroleerd en verbeterd. En dat allemaal met één doel: lekkere, veilige en duurzame voeding voor iedereen.
Je hoeft geen specifieke vooropleiding te hebben – we starten vanaf nul. Maar als je al een basis in chemie hebt, is dat mooi meegenomen. Wat wél telt, is jouw drive: je bent nieuwsgierig, creatief en denkt graag in oplossingen. Je wil weten hoe dingen werken én hoe ze beter kunnen.
Of je nu droomt van een job in de voedingsindustrie, onderzoek, kwaliteitscontrole of productontwikkeling – met voedingstechnologie leg je een stevige basis voor een toekomst vol impact.
Studiepunten
180
Instellingen die de opleiding organiseren met keuzetraject(en):
Onderwijskiezer ziet een keuzetraject als een essentieel deel van de opleiding, dat mede de eigenheid van die opleiding bepaalt. De onderwijsinstellingen gebruiken verschillende benamingen en /of criteria om een keuzetraject aan te duiden. Daarom kiezen we er voor om een vak of een pakket van vakken als keuzetraject te benoemen als dit minstens 6 studiepunten omvat.
Instellingen die de opleiding organiseren zonder keuzetraject(en):
Situering
Opleiding: Agro- en Biotechnologie
Afstudeerrichting: Voedingstechnologie
Studieniveau: Professionele bachelor - HO
Studiegebied: Biotechniek
Belangstellingsdomeinen: Exacte wetenschappen, Techniek,
Andere Afstudeerrichtingen
De andere afstudeerrichtingen van Agro- en Biotechnologie zijn:
Agro- en Biotechnologie :
Agro-industrie (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie :
Biotechnologie (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie :
Dierenzorg (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie :
Groenmanagement (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie :
Landbouw (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie :
Tuinbouw (Professionele bachelor - HO)
Flexibele leersystemen
Deze opleiding kan ook gevolgd worden in een flexibel leersysteem. Je ziet hier per onderwijsinstelling de mogelijkheden.
Thomas More, Campus Geel
Starten in februari
Hogeschool VIVES, Campus Roeselare
Afstandsonderwijs
Starten in februari
HOGENT, Campus Melle
Starten in februari
Kleinhoefstraat 4 2440 Geel
Wilgenstraat 32 8800 Roeselare
Brusselsesteenweg 161 9090 Melle
Hospitaalstraat 23 9100 Sint-Niklaas
Beroepsuitwegen
De afgestudeerden vinden we terug in zuivelverwerking, vleesverwerking, groentenverwerking, grote bakkerijen, confiserie, veevoederindustrie , ....
De functies die ze hierin vervullen zijn: kwaliteitsmedewerker, productontwikkelaar, technisch commercieel verantwoordelijke, kwaliteitscontroleur, consultant, laborant, productieleider...
Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer.
Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn.
Klik op een beroep voor meer informatie.
Mogelijke beroepen
Bereider van alcoholische dranken
Bereider van grondstoffen
Bereider van visproducten
Laborant industriële productie
( knelpuntberoep)
Leidinggevende industriële productie
( knelpuntberoep)
Medewerker onderzoek en ontwikkeling in de industrie
Procesoperator voedingsindustrie
Productiemanager
( knelpuntberoep)
Productieoperator voedingsindustrie
( knelpuntberoep)
Verantwoordelijke kwaliteitscontrole
( knelpuntberoep)
Verantwoordelijke onderzoek en ontwikkeling
Voedingsinspecteur
Vlaamse Kwalificatiestructuur
Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.
Gegevens bijgewerkt tot 04-07-2025 |
Agro- en Biotechnologie : Voedingstechnologie - Professionele bachelor |
- Beschrijving
- Toelating
- Situering
- Andere
afst.richt. - Wat na?
- Flexibel?
- Instellingen
- Beroepen
- VKS
- VDAB
- Links
Algemene info
Hoe verbeter je de kwaliteit, smaak en voedingswaarde van voeding? De opleiding Agro- en biotechnologie met afstudeerrichting voedingstechnologie schotelt je een goedgevuld bordje voor, zodat jij als voedingstechnoloog aan de slag kan als kwaliteitsmedewerker, productontwikkelaar, procesoptimalisator, kwaliteitscontroleur, consultant, productieleider of , laborant.
De afstudeerrichting Voedingstechnologie is een praktijkgerichte opleiding waarin je zowel wetenschappelijke als verbredende vakken volgt én deze aanvult met heel wat oefen-, labo- en praktijksessies.
Zo vind je op je lessenrooster:
- wetenschappelijke vakken (bijvoorbeeld chemie, microbiologie, voedingstechnologie, natuurkunde, biologie…)
- algemeen vormende vakken (bijvoorbeeld onderzoeks- en communicatievaardigheden, labovaardigheden, wetgeving en bedrijfseconomie.) Een deel van deze vakken volg je samen met studenten die een andere afstudeerrichting kozen.
- Specifiek voor de afstudeerrichting Voedingstechnologie staan er op jouw programma ook vakken rond levensmiddelenfysica en -chemie, kwaliteitszorg, productontwikkeling, controle van levensmiddelen,…
- Je kan verschillende stage(s) lopen. In het derde jaar koppel je er ook een bachelorproef aan. En wil je naar het buitenland? Dan is er een groot aanbod aan internationale stageplekken.
Is deze opleiding iets voor jou?
Ben jij iemand die zich afvraagt wat er écht in je eten zit? Die niet zomaar een etiket leest, maar het ook wil begrijpen? Heb je een neus voor innovatie, een passie voor wetenschap én een gezonde honger naar kennis? Dan is voedingstechnologie misschien wel jouw perfecte match.
In deze opleiding duik je in de fascinerende wereld achter voeding: van moleculen tot machines, van duurzaamheid tot smaakbeleving. Je leert hoe voeding wordt ontwikkeld, geproduceerd, gecontroleerd en verbeterd. En dat allemaal met één doel: lekkere, veilige en duurzame voeding voor iedereen.
Je hoeft geen specifieke vooropleiding te hebben – we starten vanaf nul. Maar als je al een basis in chemie hebt, is dat mooi meegenomen. Wat wél telt, is jouw drive: je bent nieuwsgierig, creatief en denkt graag in oplossingen. Je wil weten hoe dingen werken én hoe ze beter kunnen.
Of je nu droomt van een job in de voedingsindustrie, onderzoek, kwaliteitscontrole of productontwikkeling – met voedingstechnologie leg je een stevige basis voor een toekomst vol impact.
Studiepunten
180
Instellingen die de opleiding organiseren met keuzetraject(en):
Onderwijskiezer ziet een keuzetraject als een essentieel deel van de opleiding, dat mede de eigenheid van die opleiding bepaalt. De onderwijsinstellingen gebruiken verschillende benamingen en /of criteria om een keuzetraject aan te duiden. Daarom kiezen we er voor om een vak of een pakket van vakken als keuzetraject te benoemen als dit minstens 6 studiepunten omvat.
Instellingen die de opleiding organiseren zonder keuzetraject(en):
Situering
Opleiding: Agro- en Biotechnologie
Afstudeerrichting: Voedingstechnologie
Studieniveau: Professionele bachelor - HO
Studiegebied: Biotechniek
Belangstellingsdomeinen: Exacte wetenschappen, Techniek,
Andere Afstudeerrichtingen
De andere afstudeerrichtingen van Agro- en Biotechnologie zijn:
Agro- en Biotechnologie :
Agro-industrie (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie :
Biotechnologie (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie :
Dierenzorg (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie :
Groenmanagement (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie :
Landbouw (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie :
Tuinbouw (Professionele bachelor - HO)
Flexibele leersystemen
Deze opleiding kan ook gevolgd worden in een flexibel leersysteem. Je ziet hier per onderwijsinstelling de mogelijkheden.
Thomas More, Campus Geel
Starten in februari
Hogeschool VIVES, Campus Roeselare
Afstandsonderwijs
Starten in februari
HOGENT, Campus Melle
Starten in februari
Kleinhoefstraat 4 2440 Geel
Wilgenstraat 32 8800 Roeselare
Brusselsesteenweg 161 9090 Melle
Hospitaalstraat 23 9100 Sint-Niklaas
Beroepsuitwegen
De afgestudeerden vinden we terug in zuivelverwerking, vleesverwerking, groentenverwerking, grote bakkerijen, confiserie, veevoederindustrie , ....
De functies die ze hierin vervullen zijn: kwaliteitsmedewerker, productontwikkelaar, technisch commercieel verantwoordelijke, kwaliteitscontroleur, consultant, laborant, productieleider...
Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer.
Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn.
Klik op een beroep voor meer informatie.
Mogelijke beroepen
Bereider van alcoholische dranken
Bereider van grondstoffen
Bereider van visproducten
Laborant industriële productie
( knelpuntberoep)
Leidinggevende industriële productie
( knelpuntberoep)
Medewerker onderzoek en ontwikkeling in de industrie
Procesoperator voedingsindustrie
Productiemanager
( knelpuntberoep)
Productieoperator voedingsindustrie
( knelpuntberoep)
Verantwoordelijke kwaliteitscontrole
( knelpuntberoep)
Verantwoordelijke onderzoek en ontwikkeling
Voedingsinspecteur
Vlaamse Kwalificatiestructuur
Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.
Gegevens bijgewerkt tot 04-07-2025 |