Opleiding: Agro- en Biotechnologie
Afstudeerrichting: Voedingstechnologie
Studieniveau: Professionele bachelor - HO
 
Studiegebied: Biotechniek
Belangstellingsdomeinen: Exacte wetenschappen, Techniek,
Schoolvakken SO: Biologie, Biotechniek, Chemie, Landbouw, Natuurwetenschappen, Tuinbouw, Voeding,
 
 
Klemtonen
 

Hoe verbeter je de kwaliteit, smaak en voedingswaarde van voeding? De opleiding Agro- en biotechnologie met afstudeerrichting voedingstechnologie schotelt je een goedgevuld bordje voor, zodat jij als voedingstechnoloog aan de slag kan als kwaliteitsmedewerker, productontwikkelaar, procesoptimalisator, kwaliteitscontroleur, consultant, productieleider of , laborant.
De afstudeerrichting Voedingstechnologie is een praktijkgerichte opleiding waarin je zowel wetenschappelijke als verbredende vakken volgt én deze aanvult met heel wat oefen-, labo- en praktijksessies.
Zo vind je op je lessenrooster:



  • wetenschappelijke vakken (bijvoorbeeld chemie, microbiologie, voedingstechnologie, natuurkunde, biologie…)

  • algemeen vormende vakken (bijvoorbeeld onderzoeks- en communicatievaardigheden, labovaardigheden, wetgeving en bedrijfseconomie.) Een deel van deze vakken volg je samen met studenten die een andere afstudeerrichting kozen. 

  • Specifiek voor de afstudeerrichting Voedingstechnologie staan er op jouw programma ook vakken rond levensmiddelenfysica en -chemie, kwaliteitszorg, productontwikkeling,  controle van levensmiddelen,…

  • Je kan verschillende stage(s) lopen. In het derde jaar koppel je er ook een bachelorproef aan. En wil je naar het buitenland? Dan is er een groot aanbod aan internationale stageplekken.


Is deze opleiding iets voor jou?


Ben jij iemand die zich afvraagt wat er écht in je eten zit? Die niet zomaar een etiket leest, maar het ook wil begrijpen? Heb je een neus voor innovatie, een passie voor wetenschap én een gezonde honger naar kennis? Dan is voedingstechnologie misschien wel jouw perfecte match.


In deze opleiding duik je in de fascinerende wereld achter voeding: van moleculen tot machines, van duurzaamheid tot smaakbeleving. Je leert hoe voeding wordt ontwikkeld, geproduceerd, gecontroleerd en verbeterd. En dat allemaal met één doel: lekkere, veilige en duurzame voeding voor iedereen.


Je hoeft geen specifieke vooropleiding te hebben – we starten vanaf nul. Maar als je al een basis in chemie hebt, is dat mooi meegenomen. Wat wél telt, is jouw drive: je bent nieuwsgierig, creatief en denkt graag in oplossingen. Je wil weten hoe dingen werken én hoe ze beter kunnen.


Of je nu droomt van een job in de voedingsindustrie, onderzoek, kwaliteitscontrole of productontwikkeling – met voedingstechnologie leg je een stevige basis voor een toekomst vol impact.

 
Studiepunten
  180
 
Beroepsbeschrijving- en uitwegen
 

De afgestudeerden vinden we terug in zuivelverwerking, vleesverwerking, groentenverwerking, grote bakkerijen, confiserie, veevoederindustrie , ....
De functies die ze hierin vervullen zijn: kwaliteitsmedewerker, productontwikkelaar, technisch commercieel verantwoordelijke, kwaliteitscontroleur, consultant, laborant, productieleider...


Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer. 
Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn.
Klik op een beroep voor meer informatie.

 
Afstudeerrichtingen
 

De andere afstudeerrichtingen van Agro- en Biotechnologie zijn:

    Agro- en Biotechnologie : Agro-industrie (Professionele bachelor - HO)
    Agro- en Biotechnologie : Biotechnologie (Professionele bachelor - HO)
    Agro- en Biotechnologie : Dierenzorg (Professionele bachelor - HO)
    Agro- en Biotechnologie : Groenmanagement (Professionele bachelor - HO)
    Agro- en Biotechnologie : Landbouw (Professionele bachelor - HO)
    Agro- en Biotechnologie : Tuinbouw (Professionele bachelor - HO)
 
Vervolgopleidingen
 
Na een professioneel gerichte bacheloropleiding kan je binnen het hoger onderwijs verder studeren in:
een bachelor-na-bacheloropleiding(Ba-na-Ba)
 

Een Ba-na-ba is een opleiding van 60 studiepunten. Het is in feite een voortgezette, gespecialiseerde (verbredend of verdiepend) opleiding. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten. De opleiding leidt tot een diploma. Een Ba-na-ba kan je niet volgen als basisdiploma. Je kan een Ba-na-ba starten als je een bachelor of masterdiploma hebt behaald. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per Ba-na-Ba

 
een postgraduaat
  De toelating tot een postgraduaat verschilt per opleiding. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per opleiding.
een schakelprogramma
  Via een schakelprogramma  kan je eventueel doorstromen naar een masteropleiding. De mogelijkheden hangen af van je vooropleiding,  EVC’s, EVK’s ... Contacteer de instellingen voor hoger onderwijs voor concrete informatie.
een specifieke lerarenopleiding
  Als je leraar wilt worden kan je een specifieke lerarenopleiding volgen.
Er zijn ook nog na- of bijscholingen
 
 
Instellingen
Thomas More, Campus Geel (12A)
    Kleinhoefstraat 4
2440 Geel
Hogeschool VIVES, Campus Roeselare (27E)
    Wilgenstraat 32
8800 Roeselare
HOGENT, Campus Melle (23D)
    Brusselsesteenweg 161
9090 Melle
Odisee, Campus Sint-Niklaas (24B)
    Hospitaalstraat 23
9100 Sint-Niklaas
 
Gegevens bijgewerkt tot 04-07-2025

 

Deze informatie komt van de website www.onderwijskiezer.be.
Heb je nog vragen, maak dan gebruik van het vragenformulier op de website.