Agro- en Biotechnologie : Voedingstechnologie - Professionele bachelor

 

Hoe verbeter je de kwaliteit, smaak en voedingswaarde van voeding? De opleiding Agro- en biotechnologie met afstudeerrichting voedingstechnologie schotelt je een goedgevuld bordje voor, zodat jij als voedingstechnoloog aan de slag kan als kwaliteitsmedewerker, productontwikkelaar, procesoptimalisator, kwaliteitscontroleur, consultant, productieleider of , laborant.
De afstudeerrichting Voedingstechnologie is een praktijkgerichte opleiding waarin je zowel wetenschappelijke als verbredende vakken volgt én deze aanvult met heel wat oefen-, labo- en praktijksessies.
Zo vind je op je lessenrooster:



  • wetenschappelijke vakken (bijvoorbeeld chemie, microbiologie, voedingstechnologie, natuurkunde, biologie…)

  • algemeen vormende vakken (bijvoorbeeld onderzoeks- en communicatievaardigheden, labovaardigheden, wetgeving en bedrijfseconomie.) Een deel van deze vakken volg je samen met studenten die een andere afstudeerrichting kozen. 

  • Specifiek voor de afstudeerrichting Voedingstechnologie staan er op jouw programma ook vakken rond levensmiddelenfysica en -chemie, kwaliteitszorg, productontwikkeling,  controle van levensmiddelen,…

  • Je kan verschillende stage(s) lopen. In het derde jaar koppel je er ook een bachelorproef aan. En wil je naar het buitenland? Dan is er een groot aanbod aan internationale stageplekken.


Is deze opleiding iets voor jou?


Ben jij iemand die zich afvraagt wat er écht in je eten zit? Die niet zomaar een etiket leest, maar het ook wil begrijpen? Heb je een neus voor innovatie, een passie voor wetenschap én een gezonde honger naar kennis? Dan is voedingstechnologie misschien wel jouw perfecte match.


In deze opleiding duik je in de fascinerende wereld achter voeding: van moleculen tot machines, van duurzaamheid tot smaakbeleving. Je leert hoe voeding wordt ontwikkeld, geproduceerd, gecontroleerd en verbeterd. En dat allemaal met één doel: lekkere, veilige en duurzame voeding voor iedereen.


Je hoeft geen specifieke vooropleiding te hebben – we starten vanaf nul. Maar als je al een basis in chemie hebt, is dat mooi meegenomen. Wat wél telt, is jouw drive: je bent nieuwsgierig, creatief en denkt graag in oplossingen. Je wil weten hoe dingen werken én hoe ze beter kunnen.


Of je nu droomt van een job in de voedingsindustrie, onderzoek, kwaliteitscontrole of productontwikkeling – met voedingstechnologie leg je een stevige basis voor een toekomst vol impact.



Studiepunten

180

Agro- en Biotechnologie : Voedingstechnologie - Professionele bachelor

Algemene info

Hoe verbeter je de kwaliteit, smaak en voedingswaarde van voeding? De opleiding Agro- en biotechnologie met afstudeerrichting voedingstechnologie schotelt je een goedgevuld bordje voor, zodat jij als voedingstechnoloog aan de slag kan als kwaliteitsmedewerker, productontwikkelaar, procesoptimalisator, kwaliteitscontroleur, consultant, productieleider of , laborant.
De afstudeerrichting Voedingstechnologie is een praktijkgerichte opleiding waarin je zowel wetenschappelijke als verbredende vakken volgt én deze aanvult met heel wat oefen-, labo- en praktijksessies.
Zo vind je op je lessenrooster:



  • wetenschappelijke vakken (bijvoorbeeld chemie, microbiologie, voedingstechnologie, natuurkunde, biologie…)

  • algemeen vormende vakken (bijvoorbeeld onderzoeks- en communicatievaardigheden, labovaardigheden, wetgeving en bedrijfseconomie.) Een deel van deze vakken volg je samen met studenten die een andere afstudeerrichting kozen. 

  • Specifiek voor de afstudeerrichting Voedingstechnologie staan er op jouw programma ook vakken rond levensmiddelenfysica en -chemie, kwaliteitszorg, productontwikkeling,  controle van levensmiddelen,…

  • Je kan verschillende stage(s) lopen. In het derde jaar koppel je er ook een bachelorproef aan. En wil je naar het buitenland? Dan is er een groot aanbod aan internationale stageplekken.


Is deze opleiding iets voor jou?


Ben jij iemand die zich afvraagt wat er écht in je eten zit? Die niet zomaar een etiket leest, maar het ook wil begrijpen? Heb je een neus voor innovatie, een passie voor wetenschap én een gezonde honger naar kennis? Dan is voedingstechnologie misschien wel jouw perfecte match.


In deze opleiding duik je in de fascinerende wereld achter voeding: van moleculen tot machines, van duurzaamheid tot smaakbeleving. Je leert hoe voeding wordt ontwikkeld, geproduceerd, gecontroleerd en verbeterd. En dat allemaal met één doel: lekkere, veilige en duurzame voeding voor iedereen.


Je hoeft geen specifieke vooropleiding te hebben – we starten vanaf nul. Maar als je al een basis in chemie hebt, is dat mooi meegenomen. Wat wél telt, is jouw drive: je bent nieuwsgierig, creatief en denkt graag in oplossingen. Je wil weten hoe dingen werken én hoe ze beter kunnen.


Of je nu droomt van een job in de voedingsindustrie, onderzoek, kwaliteitscontrole of productontwikkeling – met voedingstechnologie leg je een stevige basis voor een toekomst vol impact.


Studiepunten

180

Instellingen die de opleiding organiseren met keuzetraject(en):

Onderwijskiezer ziet een keuzetraject als een essentieel deel van de opleiding, dat mede de eigenheid van die opleiding bepaalt. De onderwijsinstellingen gebruiken verschillende benamingen en /of criteria om een keuzetraject aan te duiden. Daarom kiezen we er voor om een vak of een pakket van vakken als keuzetraject te benoemen als dit minstens 6 studiepunten omvat.

Hogeschool VIVES - Campus Roeselare

Food Design & Health

Food Technology



Instellingen die de opleiding organiseren zonder keuzetraject(en):

Thomas More - Campus Geel

HOGENT - Campus Melle

Odisee - Campus Sint-Niklaas


Situering

Opleiding: Agro- en Biotechnologie 

Afstudeerrichting: Voedingstechnologie

Studieniveau: Professionele bachelor - HO

Studiegebied: Biotechniek

Belangstellingsdomeinen: Exacte wetenschappen, Techniek,

Andere Afstudeerrichtingen

De andere afstudeerrichtingen van Agro- en Biotechnologie zijn:

Agro- en Biotechnologie : Agro-industrie (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie : Biotechnologie (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie : Dierenzorg (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie : Groenmanagement (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie : Landbouw (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie : Tuinbouw (Professionele bachelor - HO)

Flexibele leersystemen

Deze opleiding kan ook gevolgd worden in een flexibel leersysteem. Je ziet hier per onderwijsinstelling de mogelijkheden.

Thomas More, Campus Geel

Starten in februari

Hogeschool VIVES, Campus Roeselare

Afstandsonderwijs
Starten in februari

HOGENT, Campus Melle

Starten in februari

Kleinhoefstraat 4  2440 Geel

Wilgenstraat 32  8800 Roeselare

Brusselsesteenweg 161  9090 Melle

Hospitaalstraat 23  9100 Sint-Niklaas

Beroepsuitwegen

De afgestudeerden vinden we terug in zuivelverwerking, vleesverwerking, groentenverwerking, grote bakkerijen, confiserie, veevoederindustrie , ....
De functies die ze hierin vervullen zijn: kwaliteitsmedewerker, productontwikkelaar, technisch commercieel verantwoordelijke, kwaliteitscontroleur, consultant, laborant, productieleider...

Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer. 
Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn.
Klik op een beroep voor meer informatie.

Mogelijke beroepen

Bereider van alcoholische dranken
Bereider van grondstoffen
Bereider van visproducten
Laborant industriële productie ( knelpuntberoep)
Leidinggevende industriële productie ( knelpuntberoep)
Medewerker onderzoek en ontwikkeling in de industrie
Procesoperator voedingsindustrie
Productiemanager ( knelpuntberoep)
Productieoperator voedingsindustrie ( knelpuntberoep)
Verantwoordelijke kwaliteitscontrole ( knelpuntberoep)
Verantwoordelijke onderzoek en ontwikkeling
Voedingsinspecteur

Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Onderwijskwalificatie Professionele Bachelor: Agro- en biotechnologie


Beroepenfilm: Brouwmeester


Gegevens bijgewerkt tot 04-07-2025

Agro- en Biotechnologie : Voedingstechnologie - Professionele bachelor

Algemene info

Hoe verbeter je de kwaliteit, smaak en voedingswaarde van voeding? De opleiding Agro- en biotechnologie met afstudeerrichting voedingstechnologie schotelt je een goedgevuld bordje voor, zodat jij als voedingstechnoloog aan de slag kan als kwaliteitsmedewerker, productontwikkelaar, procesoptimalisator, kwaliteitscontroleur, consultant, productieleider of , laborant.
De afstudeerrichting Voedingstechnologie is een praktijkgerichte opleiding waarin je zowel wetenschappelijke als verbredende vakken volgt én deze aanvult met heel wat oefen-, labo- en praktijksessies.
Zo vind je op je lessenrooster:



  • wetenschappelijke vakken (bijvoorbeeld chemie, microbiologie, voedingstechnologie, natuurkunde, biologie…)

  • algemeen vormende vakken (bijvoorbeeld onderzoeks- en communicatievaardigheden, labovaardigheden, wetgeving en bedrijfseconomie.) Een deel van deze vakken volg je samen met studenten die een andere afstudeerrichting kozen. 

  • Specifiek voor de afstudeerrichting Voedingstechnologie staan er op jouw programma ook vakken rond levensmiddelenfysica en -chemie, kwaliteitszorg, productontwikkeling,  controle van levensmiddelen,…

  • Je kan verschillende stage(s) lopen. In het derde jaar koppel je er ook een bachelorproef aan. En wil je naar het buitenland? Dan is er een groot aanbod aan internationale stageplekken.


Is deze opleiding iets voor jou?


Ben jij iemand die zich afvraagt wat er écht in je eten zit? Die niet zomaar een etiket leest, maar het ook wil begrijpen? Heb je een neus voor innovatie, een passie voor wetenschap én een gezonde honger naar kennis? Dan is voedingstechnologie misschien wel jouw perfecte match.


In deze opleiding duik je in de fascinerende wereld achter voeding: van moleculen tot machines, van duurzaamheid tot smaakbeleving. Je leert hoe voeding wordt ontwikkeld, geproduceerd, gecontroleerd en verbeterd. En dat allemaal met één doel: lekkere, veilige en duurzame voeding voor iedereen.


Je hoeft geen specifieke vooropleiding te hebben – we starten vanaf nul. Maar als je al een basis in chemie hebt, is dat mooi meegenomen. Wat wél telt, is jouw drive: je bent nieuwsgierig, creatief en denkt graag in oplossingen. Je wil weten hoe dingen werken én hoe ze beter kunnen.


Of je nu droomt van een job in de voedingsindustrie, onderzoek, kwaliteitscontrole of productontwikkeling – met voedingstechnologie leg je een stevige basis voor een toekomst vol impact.


Studiepunten

180

Instellingen die de opleiding organiseren met keuzetraject(en):

Onderwijskiezer ziet een keuzetraject als een essentieel deel van de opleiding, dat mede de eigenheid van die opleiding bepaalt. De onderwijsinstellingen gebruiken verschillende benamingen en /of criteria om een keuzetraject aan te duiden. Daarom kiezen we er voor om een vak of een pakket van vakken als keuzetraject te benoemen als dit minstens 6 studiepunten omvat.

Hogeschool VIVES - Campus Roeselare

Food Design & Health

Food Technology



Instellingen die de opleiding organiseren zonder keuzetraject(en):

Thomas More - Campus Geel

HOGENT - Campus Melle

Odisee - Campus Sint-Niklaas


Situering

Opleiding: Agro- en Biotechnologie 

Afstudeerrichting: Voedingstechnologie

Studieniveau: Professionele bachelor - HO

Studiegebied: Biotechniek

Belangstellingsdomeinen: Exacte wetenschappen, Techniek,

Andere Afstudeerrichtingen

De andere afstudeerrichtingen van Agro- en Biotechnologie zijn:

Agro- en Biotechnologie : Agro-industrie (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie : Biotechnologie (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie : Dierenzorg (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie : Groenmanagement (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie : Landbouw (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie : Tuinbouw (Professionele bachelor - HO)

Flexibele leersystemen

Deze opleiding kan ook gevolgd worden in een flexibel leersysteem. Je ziet hier per onderwijsinstelling de mogelijkheden.

Thomas More, Campus Geel

Starten in februari

Hogeschool VIVES, Campus Roeselare

Afstandsonderwijs
Starten in februari

HOGENT, Campus Melle

Starten in februari

Kleinhoefstraat 4  2440 Geel

Wilgenstraat 32  8800 Roeselare

Brusselsesteenweg 161  9090 Melle

Hospitaalstraat 23  9100 Sint-Niklaas

Beroepsuitwegen

De afgestudeerden vinden we terug in zuivelverwerking, vleesverwerking, groentenverwerking, grote bakkerijen, confiserie, veevoederindustrie , ....
De functies die ze hierin vervullen zijn: kwaliteitsmedewerker, productontwikkelaar, technisch commercieel verantwoordelijke, kwaliteitscontroleur, consultant, laborant, productieleider...

Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer. 
Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn.
Klik op een beroep voor meer informatie.

Mogelijke beroepen

Bereider van alcoholische dranken
Bereider van grondstoffen
Bereider van visproducten
Laborant industriële productie ( knelpuntberoep)
Leidinggevende industriële productie ( knelpuntberoep)
Medewerker onderzoek en ontwikkeling in de industrie
Procesoperator voedingsindustrie
Productiemanager ( knelpuntberoep)
Productieoperator voedingsindustrie ( knelpuntberoep)
Verantwoordelijke kwaliteitscontrole ( knelpuntberoep)
Verantwoordelijke onderzoek en ontwikkeling
Voedingsinspecteur

Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Onderwijskwalificatie Professionele Bachelor: Agro- en biotechnologie


Beroepenfilm: Brouwmeester


Gegevens bijgewerkt tot 04-07-2025