Agro- en Biotechnologie : Voedingstechnologie - Professionele bachelor
Hoe verbeter je de kwaliteit, smaak en voedingswaarde van voeding? De opleiding Agro- en biotechnologie met afstudeerrichting voedingstechnologie schotelt je een goedgevuld bordje voor, zodat jij als voedingstechnoloog aan de slag kan als kwaliteitsmedewerker, productontwikkelaar, procesoptimalisator, kwaliteitscontroleur, consultant, productieleider of , laborant.
De afstudeerrichting Voedingstechnologie is een praktijkgerichte opleiding waarin je zowel wetenschappelijke als verbredende vakken volgt én deze aanvult met heel wat oefen-, labo- en praktijksessies.
Zo vind je op je lessenrooster:
- wetenschappelijke vakken (bijvoorbeeld chemie, microbiologie, voedingstechnologie, natuurkunde, biologie…)
- algemeen vormende vakken (bijvoorbeeld onderzoeks- en communicatievaardigheden, labovaardigheden, wetgeving en bedrijfseconomie.) Een deel van deze vakken volg je samen met studenten die een andere afstudeerrichting kozen.
- Specifiek voor de afstudeerrichting Voedingstechnologie staan er op jouw programma ook vakken rond levensmiddelenfysica en -chemie, kwaliteitszorg, productontwikkeling, controle van levensmiddelen,…
- Je kan verschillende stage(s) lopen. In het derde jaar koppel je er ook een bachelorproef aan. En wil je naar het buitenland? Dan is er een groot aanbod aan internationale stageplekken.
Is deze opleiding iets voor jou?
Ben jij iemand die zich afvraagt wat er écht in je eten zit? Die niet zomaar een etiket leest, maar het ook wil begrijpen? Heb je een neus voor innovatie, een passie voor wetenschap én een gezonde honger naar kennis? Dan is voedingstechnologie misschien wel jouw perfecte match.
In deze opleiding duik je in de fascinerende wereld achter voeding: van moleculen tot machines, van duurzaamheid tot smaakbeleving. Je leert hoe voeding wordt ontwikkeld, geproduceerd, gecontroleerd en verbeterd. En dat allemaal met één doel: lekkere, veilige en duurzame voeding voor iedereen.
Je hoeft geen specifieke vooropleiding te hebben – we starten vanaf nul. Maar als je al een basis in chemie hebt, is dat mooi meegenomen. Wat wél telt, is jouw drive: je bent nieuwsgierig, creatief en denkt graag in oplossingen. Je wil weten hoe dingen werken én hoe ze beter kunnen.
Of je nu droomt van een job in de voedingsindustrie, onderzoek, kwaliteitscontrole of productontwikkeling – met voedingstechnologie leg je een stevige basis voor een toekomst vol impact.
Studiepunten
180
Agro- en Biotechnologie : Voedingstechnologie - Professionele bachelor |
- Beschrijving
- Toelating
- Situering
- Andere
afst.richt. - Wat na?
- Flexibel?
- Instellingen
- Beroepen
- VKS
- VDAB
- Links
Algemene info
Hoe verbeter je de kwaliteit, smaak en voedingswaarde van voeding? De opleiding Agro- en biotechnologie met afstudeerrichting voedingstechnologie schotelt je een goedgevuld bordje voor, zodat jij als voedingstechnoloog aan de slag kan als kwaliteitsmedewerker, productontwikkelaar, procesoptimalisator, kwaliteitscontroleur, consultant, productieleider of , laborant.
De afstudeerrichting Voedingstechnologie is een praktijkgerichte opleiding waarin je zowel wetenschappelijke als verbredende vakken volgt én deze aanvult met heel wat oefen-, labo- en praktijksessies.
Zo vind je op je lessenrooster:
- wetenschappelijke vakken (bijvoorbeeld chemie, microbiologie, voedingstechnologie, natuurkunde, biologie…)
- algemeen vormende vakken (bijvoorbeeld onderzoeks- en communicatievaardigheden, labovaardigheden, wetgeving en bedrijfseconomie.) Een deel van deze vakken volg je samen met studenten die een andere afstudeerrichting kozen.
- Specifiek voor de afstudeerrichting Voedingstechnologie staan er op jouw programma ook vakken rond levensmiddelenfysica en -chemie, kwaliteitszorg, productontwikkeling, controle van levensmiddelen,…
- Je kan verschillende stage(s) lopen. In het derde jaar koppel je er ook een bachelorproef aan. En wil je naar het buitenland? Dan is er een groot aanbod aan internationale stageplekken.
Is deze opleiding iets voor jou?
Ben jij iemand die zich afvraagt wat er écht in je eten zit? Die niet zomaar een etiket leest, maar het ook wil begrijpen? Heb je een neus voor innovatie, een passie voor wetenschap én een gezonde honger naar kennis? Dan is voedingstechnologie misschien wel jouw perfecte match.
In deze opleiding duik je in de fascinerende wereld achter voeding: van moleculen tot machines, van duurzaamheid tot smaakbeleving. Je leert hoe voeding wordt ontwikkeld, geproduceerd, gecontroleerd en verbeterd. En dat allemaal met één doel: lekkere, veilige en duurzame voeding voor iedereen.
Je hoeft geen specifieke vooropleiding te hebben – we starten vanaf nul. Maar als je al een basis in chemie hebt, is dat mooi meegenomen. Wat wél telt, is jouw drive: je bent nieuwsgierig, creatief en denkt graag in oplossingen. Je wil weten hoe dingen werken én hoe ze beter kunnen.
Of je nu droomt van een job in de voedingsindustrie, onderzoek, kwaliteitscontrole of productontwikkeling – met voedingstechnologie leg je een stevige basis voor een toekomst vol impact.
Studiepunten
180
Instellingen die de opleiding organiseren met keuzetraject(en):
Onderwijskiezer ziet een keuzetraject als een essentieel deel van de opleiding, dat mede de eigenheid van die opleiding bepaalt. De onderwijsinstellingen gebruiken verschillende benamingen en /of criteria om een keuzetraject aan te duiden. Daarom kiezen we er voor om een vak of een pakket van vakken als keuzetraject te benoemen als dit minstens 6 studiepunten omvat.
Instellingen die de opleiding organiseren zonder keuzetraject(en):
TOELATINGSVOORWAARDEN
Je wordt rechtstreeks toegelaten als je in het bezit bent van één van onderstaande diploma's:
- Diploma secundair onderwijs, onderwijskwalificatie 4 (uitgereikt na het 6e jaar aso, kso, tso of na een 7e jaar bso gericht op de arbeidsmarkt na OK3, tot en met het schooljaar 2024-2025)
- Diploma secundair onderwijs, onderwijskwalificatie 4 (uitgereikt na het 6e jaar aso, kso, tso of het 7e jaar bso gericht op het hoger onderwijs na OK3, vanaf het schooljaar 2024-2025)
- Diploma hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan
- Diploma hoger onderwijs voor sociale promotie (niet het Getuigschrift Pedagogische Bekwaamheid)
- Certificaat of diploma hoger beroepsonderwijs (= graduaatsdiploma OK5)
- Bachelor- of masterdiploma
- Een buitenlands diploma of getuigschrift dat gelijkwaardig verklaard is met één van bovenstaande.
- Uitzondering:
- Er zijn bekwaamheidsproeven (artistieke toelatingsproeven) om toegelaten te worden tot de opleidingen in de studiegebieden 'Audiovisuele en beeldende kunst' en 'Muziek en podiumkunsten'.
- Er is een verplichte en bindende starttoets voor de lerarenopleidingen.
Afwijkende toelatingsvoorwaarden
De hogescholen hebben verplicht een reglement voor kandidaten die niet aan de algemene toelatingsvoorwaarden voldoen. Dit reglement kan je bij elke instelling opvragen.
De afwijkende toelatingsvoorwaarden kunnen gebaseerd zijn op:
1. humanitaire redenen;
2. medische, psychische of sociale redenen ;
3. het algemeen niveau van de kandidaat, getoetst op de door het instellingsbestuur bepaalde wijze (bv. een proef of een gesprek of ...).
Weet wel dat dergelijke toelating niet gelijkgesteld is aan het diploma secundair onderwijs!!
Extra taalvoorwaarden voor internationale studenten
De onderwijsinstellingen kunnen het slagen in een examen in de onderwijstaal opleggen als toelatingseis voor houders van een buitenlands diploma.
Situering
Opleiding: Agro- en Biotechnologie
Afstudeerrichting: Voedingstechnologie
Studieniveau: Professionele bachelor - HO
Studiegebied: Biotechniek
Belangstellingsdomeinen: Exacte wetenschappen, Techniek,
Schoolvakken SO: Biologie, Biotechniek, Chemie, Landbouw, Natuurwetenschappen, Tuinbouw, Voeding,
Andere Afstudeerrichtingen
De andere afstudeerrichtingen van Agro- en Biotechnologie zijn:
Agro- en Biotechnologie :
Agro-industrie (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie :
Biotechnologie (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie :
Dierenzorg (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie :
Groenmanagement (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie :
Landbouw (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie :
Tuinbouw (Professionele bachelor - HO)
Vervolgopleidingen
Na een professioneel gerichte bacheloropleiding kan je binnen het hoger onderwijs verder studeren in:
een bachelor-na-bacheloropleiding (Ba-na-Ba)
Een Ba-na-ba is een opleiding van 60 studiepunten. Het is in feite een voortgezette, gespecialiseerde (verbredend of verdiepend) opleiding. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten. De opleiding leidt tot een diploma. Een Ba-na-ba kan je niet volgen als basisdiploma. Je kan een Ba-na-ba starten als je een bachelor of masterdiploma hebt behaald. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per Ba-na-Ba
een verkorte bachelor
Wanneer je al een bachelor of master hebt behaald en bijkomend een andere bachelor wilt behalen, kan dat soms via een verkort traject. Je behaalt dan het diploma op kortere termijn. De verkorte bachelor leidt naar een volwaardig bachelordiploma. Het aantal vrijstellingen dat je kan krijgen kan per opleiding en per hogeschool verschillen. Voor meer info neem je best contact op met de instelling.
een postgraduaat
Dit is een opleiding van minstens 20 studiepunten. Je kan deze opleiding volgen na een bachelor- of masteropleiding. Het geeft recht op een getuigschrift. Bedoeling is: verdere professionele vorming, verbreding of verdieping van de reeds verworven competenties. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten.
De toelating tot een postgraduaat verschilt per opleiding. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per opleiding.
een schakelprogramma
Dit is een overgangsprogramma tussen een professionele bachelor en een master, met een studieomvang van ten
hoogste 90 studiepunten. De juiste omvang hangt af van de vooropleiding die je volgde en de gekozen master.
Bedoeling is: academische vaardigheden en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bijbrengen. Een
schakelprogramma levert geen academische graad of diploma op, je hoeft dus ook geen leerkrediet in te
zetten.
Een schakelprogramma geeft
toegang tot één welbepaalde master in een welbepaalde instellng.
een lerarenopleiding
Na een professionele bachelor kan je via een verkorte educatieve bacheloropleiding leraar worden. Deze opleiding neemt 60 studiepunten in beslag en wordt georganiseerd door een hogeschool. Meer info.
na- of bijscholingen
Hogescholen en universiteiten hebben doorgaans ook een aanbod van diverse na- of bijscholingen. Informatie hierover vind je niet op Onderwijskiezer, maar bij de onderwijsinstelling.
Flexibele leersystemen
Deze opleiding kan ook gevolgd worden in een flexibel leersysteem. Je ziet hier per onderwijsinstelling de mogelijkheden.
Thomas More, Campus Geel
Starten in februari
Hogeschool VIVES, Campus Roeselare
Afstandsonderwijs
Starten in februari
HOGENT, Campus Melle
Starten in februari
Instellingen
Kleinhoefstraat 4 2440 Geel
Wilgenstraat 32 8800 Roeselare
Brusselsesteenweg 161 9090 Melle
Hospitaalstraat 23 9100 Sint-Niklaas
Beroepsuitwegen
De afgestudeerden vinden we terug in zuivelverwerking, vleesverwerking, groentenverwerking, grote bakkerijen, confiserie, veevoederindustrie , ....
De functies die ze hierin vervullen zijn: kwaliteitsmedewerker, productontwikkelaar, technisch commercieel verantwoordelijke, kwaliteitscontroleur, consultant, laborant, productieleider...
Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer.
Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn.
Klik op een beroep voor meer informatie.
Mogelijke beroepen
Bereider van alcoholische dranken
Bereider van grondstoffen
Bereider van visproducten
Laborant industriële productie
( knelpuntberoep)
Leidinggevende industriële productie
( knelpuntberoep)
Medewerker onderzoek en ontwikkeling in de industrie
Procesoperator voedingsindustrie
Productiemanager
( knelpuntberoep)
Productieoperator voedingsindustrie
( knelpuntberoep)
Verantwoordelijke kwaliteitscontrole
( knelpuntberoep)
Verantwoordelijke onderzoek en ontwikkeling
Voedingsinspecteur
Vlaamse Kwalificatiestructuur
Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.
Gegevens bijgewerkt tot 04-07-2025 |
Agro- en Biotechnologie : Voedingstechnologie - Professionele bachelor |
- Beschrijving
- Toelating
- Situering
- Andere
afst.richt. - Wat na?
- Flexibel?
- Instellingen
- Beroepen
- VKS
- VDAB
- Links
Algemene info
Hoe verbeter je de kwaliteit, smaak en voedingswaarde van voeding? De opleiding Agro- en biotechnologie met afstudeerrichting voedingstechnologie schotelt je een goedgevuld bordje voor, zodat jij als voedingstechnoloog aan de slag kan als kwaliteitsmedewerker, productontwikkelaar, procesoptimalisator, kwaliteitscontroleur, consultant, productieleider of , laborant.
De afstudeerrichting Voedingstechnologie is een praktijkgerichte opleiding waarin je zowel wetenschappelijke als verbredende vakken volgt én deze aanvult met heel wat oefen-, labo- en praktijksessies.
Zo vind je op je lessenrooster:
- wetenschappelijke vakken (bijvoorbeeld chemie, microbiologie, voedingstechnologie, natuurkunde, biologie…)
- algemeen vormende vakken (bijvoorbeeld onderzoeks- en communicatievaardigheden, labovaardigheden, wetgeving en bedrijfseconomie.) Een deel van deze vakken volg je samen met studenten die een andere afstudeerrichting kozen.
- Specifiek voor de afstudeerrichting Voedingstechnologie staan er op jouw programma ook vakken rond levensmiddelenfysica en -chemie, kwaliteitszorg, productontwikkeling, controle van levensmiddelen,…
- Je kan verschillende stage(s) lopen. In het derde jaar koppel je er ook een bachelorproef aan. En wil je naar het buitenland? Dan is er een groot aanbod aan internationale stageplekken.
Is deze opleiding iets voor jou?
Ben jij iemand die zich afvraagt wat er écht in je eten zit? Die niet zomaar een etiket leest, maar het ook wil begrijpen? Heb je een neus voor innovatie, een passie voor wetenschap én een gezonde honger naar kennis? Dan is voedingstechnologie misschien wel jouw perfecte match.
In deze opleiding duik je in de fascinerende wereld achter voeding: van moleculen tot machines, van duurzaamheid tot smaakbeleving. Je leert hoe voeding wordt ontwikkeld, geproduceerd, gecontroleerd en verbeterd. En dat allemaal met één doel: lekkere, veilige en duurzame voeding voor iedereen.
Je hoeft geen specifieke vooropleiding te hebben – we starten vanaf nul. Maar als je al een basis in chemie hebt, is dat mooi meegenomen. Wat wél telt, is jouw drive: je bent nieuwsgierig, creatief en denkt graag in oplossingen. Je wil weten hoe dingen werken én hoe ze beter kunnen.
Of je nu droomt van een job in de voedingsindustrie, onderzoek, kwaliteitscontrole of productontwikkeling – met voedingstechnologie leg je een stevige basis voor een toekomst vol impact.
Studiepunten
180
Instellingen die de opleiding organiseren met keuzetraject(en):
Onderwijskiezer ziet een keuzetraject als een essentieel deel van de opleiding, dat mede de eigenheid van die opleiding bepaalt. De onderwijsinstellingen gebruiken verschillende benamingen en /of criteria om een keuzetraject aan te duiden. Daarom kiezen we er voor om een vak of een pakket van vakken als keuzetraject te benoemen als dit minstens 6 studiepunten omvat.
Instellingen die de opleiding organiseren zonder keuzetraject(en):
TOELATINGSVOORWAARDEN
Je wordt rechtstreeks toegelaten als je in het bezit bent van één van onderstaande diploma's:
- Diploma secundair onderwijs, onderwijskwalificatie 4 (uitgereikt na het 6e jaar aso, kso, tso of na een 7e jaar bso gericht op de arbeidsmarkt na OK3, tot en met het schooljaar 2024-2025)
- Diploma secundair onderwijs, onderwijskwalificatie 4 (uitgereikt na het 6e jaar aso, kso, tso of het 7e jaar bso gericht op het hoger onderwijs na OK3, vanaf het schooljaar 2024-2025)
- Diploma hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan
- Diploma hoger onderwijs voor sociale promotie (niet het Getuigschrift Pedagogische Bekwaamheid)
- Certificaat of diploma hoger beroepsonderwijs (= graduaatsdiploma OK5)
- Bachelor- of masterdiploma
- Een buitenlands diploma of getuigschrift dat gelijkwaardig verklaard is met één van bovenstaande.
- Uitzondering:
- Er zijn bekwaamheidsproeven (artistieke toelatingsproeven) om toegelaten te worden tot de opleidingen in de studiegebieden 'Audiovisuele en beeldende kunst' en 'Muziek en podiumkunsten'.
- Er is een verplichte en bindende starttoets voor de lerarenopleidingen.
Afwijkende toelatingsvoorwaarden
De hogescholen hebben verplicht een reglement voor kandidaten die niet aan de algemene toelatingsvoorwaarden voldoen. Dit reglement kan je bij elke instelling opvragen.
De afwijkende toelatingsvoorwaarden kunnen gebaseerd zijn op:
1. humanitaire redenen;
2. medische, psychische of sociale redenen ;
3. het algemeen niveau van de kandidaat, getoetst op de door het instellingsbestuur bepaalde wijze (bv. een proef of een gesprek of ...).
Weet wel dat dergelijke toelating niet gelijkgesteld is aan het diploma secundair onderwijs!!
Extra taalvoorwaarden voor internationale studenten
De onderwijsinstellingen kunnen het slagen in een examen in de onderwijstaal opleggen als toelatingseis voor houders van een buitenlands diploma.
Situering
Opleiding: Agro- en Biotechnologie
Afstudeerrichting: Voedingstechnologie
Studieniveau: Professionele bachelor - HO
Studiegebied: Biotechniek
Belangstellingsdomeinen: Exacte wetenschappen, Techniek,
Schoolvakken SO: Biologie, Biotechniek, Chemie, Landbouw, Natuurwetenschappen, Tuinbouw, Voeding,
Andere Afstudeerrichtingen
De andere afstudeerrichtingen van Agro- en Biotechnologie zijn:
Agro- en Biotechnologie :
Agro-industrie (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie :
Biotechnologie (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie :
Dierenzorg (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie :
Groenmanagement (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie :
Landbouw (Professionele bachelor - HO)
Agro- en Biotechnologie :
Tuinbouw (Professionele bachelor - HO)
Vervolgopleidingen
Na een professioneel gerichte bacheloropleiding kan je binnen het hoger onderwijs verder studeren in:
een bachelor-na-bacheloropleiding (Ba-na-Ba)
Een Ba-na-ba is een opleiding van 60 studiepunten. Het is in feite een voortgezette, gespecialiseerde (verbredend of verdiepend) opleiding. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten. De opleiding leidt tot een diploma. Een Ba-na-ba kan je niet volgen als basisdiploma. Je kan een Ba-na-ba starten als je een bachelor of masterdiploma hebt behaald. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per Ba-na-Ba
een verkorte bachelor
Wanneer je al een bachelor of master hebt behaald en bijkomend een andere bachelor wilt behalen, kan dat soms via een verkort traject. Je behaalt dan het diploma op kortere termijn. De verkorte bachelor leidt naar een volwaardig bachelordiploma. Het aantal vrijstellingen dat je kan krijgen kan per opleiding en per hogeschool verschillen. Voor meer info neem je best contact op met de instelling.
een postgraduaat
Dit is een opleiding van minstens 20 studiepunten. Je kan deze opleiding volgen na een bachelor- of masteropleiding. Het geeft recht op een getuigschrift. Bedoeling is: verdere professionele vorming, verbreding of verdieping van de reeds verworven competenties. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten.
De toelating tot een postgraduaat verschilt per opleiding. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per opleiding.
een schakelprogramma
Dit is een overgangsprogramma tussen een professionele bachelor en een master, met een studieomvang van ten
hoogste 90 studiepunten. De juiste omvang hangt af van de vooropleiding die je volgde en de gekozen master.
Bedoeling is: academische vaardigheden en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bijbrengen. Een
schakelprogramma levert geen academische graad of diploma op, je hoeft dus ook geen leerkrediet in te
zetten.
Een schakelprogramma geeft
toegang tot één welbepaalde master in een welbepaalde instellng.
een lerarenopleiding
Na een professionele bachelor kan je via een verkorte educatieve bacheloropleiding leraar worden. Deze opleiding neemt 60 studiepunten in beslag en wordt georganiseerd door een hogeschool. Meer info.
na- of bijscholingen
Hogescholen en universiteiten hebben doorgaans ook een aanbod van diverse na- of bijscholingen. Informatie hierover vind je niet op Onderwijskiezer, maar bij de onderwijsinstelling.
Flexibele leersystemen
Deze opleiding kan ook gevolgd worden in een flexibel leersysteem. Je ziet hier per onderwijsinstelling de mogelijkheden.
Thomas More, Campus Geel
Starten in februari
Hogeschool VIVES, Campus Roeselare
Afstandsonderwijs
Starten in februari
HOGENT, Campus Melle
Starten in februari
Instellingen
Kleinhoefstraat 4 2440 Geel
Wilgenstraat 32 8800 Roeselare
Brusselsesteenweg 161 9090 Melle
Hospitaalstraat 23 9100 Sint-Niklaas
Beroepsuitwegen
De afgestudeerden vinden we terug in zuivelverwerking, vleesverwerking, groentenverwerking, grote bakkerijen, confiserie, veevoederindustrie , ....
De functies die ze hierin vervullen zijn: kwaliteitsmedewerker, productontwikkelaar, technisch commercieel verantwoordelijke, kwaliteitscontroleur, consultant, laborant, productieleider...
Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer.
Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn.
Klik op een beroep voor meer informatie.
Mogelijke beroepen
Bereider van alcoholische dranken
Bereider van grondstoffen
Bereider van visproducten
Laborant industriële productie
( knelpuntberoep)
Leidinggevende industriële productie
( knelpuntberoep)
Medewerker onderzoek en ontwikkeling in de industrie
Procesoperator voedingsindustrie
Productiemanager
( knelpuntberoep)
Productieoperator voedingsindustrie
( knelpuntberoep)
Verantwoordelijke kwaliteitscontrole
( knelpuntberoep)
Verantwoordelijke onderzoek en ontwikkeling
Voedingsinspecteur
Vlaamse Kwalificatiestructuur
Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.
Gegevens bijgewerkt tot 04-07-2025 |