BUSO: Opleidingsvorm 3 (OV3)
Specifieke toelatingsvoorwaarden om te mogen starten in deze duale graadsopleiding :
- Voldaan hebben aan de voltijdse leerplicht nl.:
- Minstens 16 jaar zijn of
- 15 jaar én de 1e 2 leerjaren van het SO volledig gevolgd hebben. Je hoeft niet geslaagd te zijn.
- Je kan tot en met de 1e lesdag van november instappen in het 1e leerjaar van de duale 3e graadsopleiding.
Starten na deze dag (vb. bij aanvang van 6 BSO) kan enkel als de toelatingsklassenraad akkoord gaat.
Voorts zijn er algemene toelatingsvoorwaarden. Deze zijn dezelfde als voor een niet-duale studierichting in 5 BSO nl. ofwel:
- geslaagd zijn in 4 ASO, 4 BSO, 4 TSO, 4 KSO (= A- of B-attest behaald. Ingeval van een B-attest word je niet toegelaten tot bepaalde studierichtingen);
- het getuigschrift van de 2e graad behaald hebben (via de examencommissie van de Vlaamse Gemeenschap of via een CDO*) én het akkoord van de toelatingsklassenraad om te mogen starten;
- kom je rechtstreeks uit een niet-Vlaamse school** of uit een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN), kan de toelatingsklassenraad van de school je toelaten.
Dit moet beslist worden binnen de 25 lesdagen vanaf je start in dat leerjaar; - kom je uit het BUSO***, dan kan de toelatingsklassenraad van de school je toelaten. In afwachting van deze beslissing word je onder ontbindende voorwaarde ingeschreven;
- als je een zij- instromer **** bent, kan de toelatingsklassenraad akkoord gaan met je instap in deze duale opleiding.
Uitzondering: Flexibele instap
Als je een duale opleiding volgt die modulair georganiseerd wordt, volgt kan je ook starten in 5 BSO duaal als je:
- geslaagd bent voor de beroepskwalificatie(s)/ deelkwalificatie(s) van de onderliggende duale 2e graadsopleiding (en niet voor de algemene vorming).
Eens je de ontbrekende algemene vorming van de onderliggende graad hebt verworven, behaal je de onderwijskwalificatie van de 2e graad. Vervolgens probeer je deze van de 3e graad te behalen.
Voor bepaalde opleidingen gelden er bijkomende toelatingsvoorwaarden. Deze staan beschreven in het standaardtraject van de opleiding. Zie tabblad ‘Lessen’
Je mag secundair onderwijs volgen tot het einde van het schooljaar waarin je 25 wordt.
Veranderen tijdens schooljaar
Veranderen van school mag altijd.
Veranderen van studie in 5 SO:
Tot en met 15 januari mag je binnen hetzelfde leerjaar overgaan naar een andere niet- duale studierichting.
Omwille van ernstige medische, psychische, sociale of onderwijskundige redenen kan de toelatingsklassenraad uitzonderlijk een overgang na deze datum toestaan.
Tot en met de 1e lesdag van november mag je overgaan naar een andere duale opleiding. Stap je later over, dan moet de toelatingsklassenraad akkoord gaan.
Veranderen van studie in 6 SO:
In 6 SO is veranderen van onderwijsvorm en/of studierichting binnen hetzelfde leerjaar niet toegelaten.
Tenzij de toelatingsklassenraad hier toestemming voor geeft wegens ernstige medische, psychische, sociale of onderwijskundige redenen. Na kennisname van het advies van de klassenraad van de studierichting die je tot dan toe volgde.
Logistiek duaal
- Beschrijving
- Lessen
- Scholen
- Toelating
- Attesten
- Wat na
- Beroepen
Beschrijving van de opleidingJe gaat een overeenkomst alternerende opleiding aan en leert:
Deze duale opleiding is gebaseerd op de
Meer dan de helft van je graadsopleiding breng je door op je reële werkplek: gemiddeld minstens 20u/week (op jaarbasis). Voor elke duale opleiding bestaat er 1 standaardtraject. Hierin staat gedetailleerd wat jij moet leren. Deze duale graadsopleiding loopt over 2 jaren. Alle leerlingen stromen automatisch door van 5 BSO duaal naar 6 BSO duaal. Bron: https://www.duaalleren.vlaanderen en omzendbrief duaal leren en de aanloopfase Voor deze duale opleiding kan een aanloopfase of aanlooptraject georganiseerd worden. Lees er hier meer over. Welke lessen krijg je?2 dagen per week volg je les op het centrum voor deeltijds onderwijs (CDO) + 3 dagen per week breng je door op je werkplek. Je opleiding is gebaseerd op het standaardtraject van deze 2-jarige duale opleiding.Onder het tabblad ‘Beschrijving’ vind je de link naar het standaardtraject. Hierin staat gedetailleerd wat jij moet leren op het vlak van algemene vorming en beroepsgerichte vorming.
Het CDO beslist zelf hoe ze het standaardtraject vertaalt naar lessen en hoeveel uren ze zal besteden aan de schoolcomponent. De lessen kunnen verschillen van CDO tot CDO en zelfs van leerling tot leerling. Het CDO kan je opleiding lineair of modulair organiseren. StandaardtrajectScholen
ToelatingsvoorwaardenSpecifieke toelatingsvoorwaarden om te mogen starten in deze duale graadsopleiding :
Voorts zijn er algemene toelatingsvoorwaarden. Deze zijn dezelfde als voor een niet-duale studierichting in 5 BSO nl. ofwel:
Uitzondering: Flexibele instap
Je mag secundair onderwijs volgen tot het einde van het schooljaar waarin je 25 wordt. Kan ik starten in het 2e leerjaar van de duale graadsopleiding?Ja. Dit is een late instap. Bijgevolg moet de toelatingsklassenraad akkoord gaan. Als je start in 6 BSO duaal, georganiseerd door een CDO, gelden naast de specifieke en bijkomende toelatingsvoorwaarden, de algemene toelatingsvoorwaarden voor 6 BSO nl. ofwel:
Kan ik veranderen tijdens het schooljaar?Veranderen van school mag altijd. Veranderen van studie in 5 SO: Tot en met 15 januari mag je binnen hetzelfde leerjaar overgaan naar een andere niet- duale studierichting. Tot en met de 1e lesdag van november mag je overgaan naar een andere duale opleiding. Stap je later over, dan moet de toelatingsklassenraad akkoord gaan. Veranderen van studie in 6 SO: Kan ik mijn leerjaar overzitten?Je volgt een duale opleiding in de 3e graad. In een duale graadsopleiding ga je na het 1e jaar automatisch door naar het 2e jaar van de graad. Voetnoten*Centrum voor deeltijds onderwijs **Frans- of Duitstalige Belgische school of buitenlandse school *** leerlingen met verslag buitengewoon onderwijs, onderwijsvorm 1,2,3 of 4 **** Zij- instromer: jongeren die het onderwijs al hebben verlaten, met of zonder kwalificatie. Maar die zich na een onderbreking, opnieuw willen inschrijven voor een duale opleiding. AttestenLeerlingen uit het 1e leerjaar van de duale 3e graadsopleiding binnen DBSO stromen automatisch door naar het 2e leerjaar en behalen:
Op het einde van het 2e leerjaar van de graadsopleiding kan je volgende studiebewijzen behalen:
De klassenraad beslist wanneer je je graadsopleiding hebt afgerond. Dat kan zijn op het einde van het schooljaar (30 juni),tijdens het schooljaar of na 30 juni op het ogenblik dat je de resterende competenties hebt behaald. Uitzondering: Als je na het 2e leerjaar van de 3 e graad overstapt zonder dat je een onderwijskwalificatie behaalde, krijg je ook een oriënteringsattest op basis van je 1e leerjaar van de 3e graad. Wat na deze opleiding?Na deze opleiding kan je gaan werken. Verder studeren kan eventueel ook. Afhankelijk van je capaciteiten, interesse en inzet is verdere doorstroming mogelijk. Je kan ook overstappen naar een studierichting in het 1e leerjaar van de 3e graad ASO,TSO of KSO. BeroepenHier een overzicht van beroepen die mogelijk zijn na deze opleiding. Enkel beroepen uit de beroependatabase van Onderwijskiezer zijn vermeld. Er kunnen dus steeds nog andere mogelijkheden zijn. Klik op een beroep voor meer informatie.
Bestuurder stapelaar - pallettruck
|