Voedings- en dieetkunde - Professionele bachelor

 

Algemene info


De opleiding Voedings- en dieetkunde bereidt je voor op het beroep van diëtist.
In de opleiding staat de wetenschap van de voeding en de diëtetiek centraal.
Vanuit een basis aan chemie krijg je het nodige inzicht in de samenstelling van voedingsmiddelen en hun onderlinge interactie.
Je bestudeert het menselijke lichaam in ziekte en gezondheid.
Je leert in gesprek te gaan met individuen en hen te coachen.
Je krijgt een stevige basis omtrent voedselveiligheid en hygiënebeleid en ontwikkelt relevante labovaardigheden.
Evidence based werken m.a.w. op basis van gegevens uit wetenschappelijke onderzoek vormt een rode draad doorheen de opleiding.
Er zijn geen afstudeerrichtingen in deze opleiding m.a.w. de opleiding bereidt je voor op de vier grote werkterreinen van een diëtist.
-       Als diëtist in een klinische setting, in woon-en zorgcentra en/of in je eigen praktijk ga je aan de slag met individuele cliënten/patiënten, stel je een voedingsadvies of dieet (o.a. diabetesdieet, glutenvrij dieet) voor hen op en begeleid je hen tijdens de opvolging ervan. Je werkt hierbij multidisciplinair samen met artsen en andere zorgverleners.
-       Als diëtist in een voedingsdienst organiseer je het voedingsbeheer en stelt menu’s op in nauwe samenwerking met de chef-koks.
Je draagt (mede)verantwoordelijkheid voor de organisatorische aspecten in de grootkeuken en de toepassing van het voedselveiligheid en –hygiënebeleid.
-       Als diëtist in de voedingsindustrie ben je verantwoordelijk voor de etikettering en het navolgen van de warenwetgeving, draag je (mede)verantwoordelijkheid voor de toepassing van het voedselveiligheid en –hygiënebeleid, werk je mee aan de ontwikkeling van (nieuwe) voedingsmiddelen en/of dieetproducten, ben je vertegenwoordiger en/of geef je inhoudelijk advies aan de dienst marketing.
-       Ook binnen de preventieve gezondheidszorg kan een diëtist tewerkgesteld worden.
Je informeert en sensibiliseert over voeding, gezonde levensstijl en ziektepreventie en organiseert educatie


Voor wie?
Voor deze opleiding heb je bij voorkeur een wetenschappelijke basis; veel van de vakken in deze opleiding zijn immers wetenschappelijk onderbouwd.
Belangrijk is ook dat je ordelijk en nauwkeurig kunt werken en dat je oog hebt voor hygiëne en veiligheid. 
Je moet ook sociaal vlot zijn en mensen willen motiveren en coachen.



Studiepunten

180

Voedings- en dieetkunde - Professionele bachelor

Foto OK Foto OK Foto OK
Klik op de foto om te vergroten

 

Algemene info


De opleiding Voedings- en dieetkunde bereidt je voor op het beroep van diëtist.
In de opleiding staat de wetenschap van de voeding en de diëtetiek centraal.
Vanuit een basis aan chemie krijg je het nodige inzicht in de samenstelling van voedingsmiddelen en hun onderlinge interactie.
Je bestudeert het menselijke lichaam in ziekte en gezondheid.
Je leert in gesprek te gaan met individuen en hen te coachen.
Je krijgt een stevige basis omtrent voedselveiligheid en hygiënebeleid en ontwikkelt relevante labovaardigheden.
Evidence based werken m.a.w. op basis van gegevens uit wetenschappelijke onderzoek vormt een rode draad doorheen de opleiding.
Er zijn geen afstudeerrichtingen in deze opleiding m.a.w. de opleiding bereidt je voor op de vier grote werkterreinen van een diëtist.
-       Als diëtist in een klinische setting, in woon-en zorgcentra en/of in je eigen praktijk ga je aan de slag met individuele cliënten/patiënten, stel je een voedingsadvies of dieet (o.a. diabetesdieet, glutenvrij dieet) voor hen op en begeleid je hen tijdens de opvolging ervan. Je werkt hierbij multidisciplinair samen met artsen en andere zorgverleners.
-       Als diëtist in een voedingsdienst organiseer je het voedingsbeheer en stelt menu’s op in nauwe samenwerking met de chef-koks.
Je draagt (mede)verantwoordelijkheid voor de organisatorische aspecten in de grootkeuken en de toepassing van het voedselveiligheid en –hygiënebeleid.
-       Als diëtist in de voedingsindustrie ben je verantwoordelijk voor de etikettering en het navolgen van de warenwetgeving, draag je (mede)verantwoordelijkheid voor de toepassing van het voedselveiligheid en –hygiënebeleid, werk je mee aan de ontwikkeling van (nieuwe) voedingsmiddelen en/of dieetproducten, ben je vertegenwoordiger en/of geef je inhoudelijk advies aan de dienst marketing.
-       Ook binnen de preventieve gezondheidszorg kan een diëtist tewerkgesteld worden.
Je informeert en sensibiliseert over voeding, gezonde levensstijl en ziektepreventie en organiseert educatie


Voor wie?
Voor deze opleiding heb je bij voorkeur een wetenschappelijke basis; veel van de vakken in deze opleiding zijn immers wetenschappelijk onderbouwd.
Belangrijk is ook dat je ordelijk en nauwkeurig kunt werken en dat je oog hebt voor hygiëne en veiligheid. 
Je moet ook sociaal vlot zijn en mensen willen motiveren en coachen.



Studiepunten

180

Instellingen die de opleiding organiseren met keuzetraject(en):

Onderwijskiezer ziet een keuzetraject als een existentieel deel van de opleiding, dat mede de eigenheid van die opleiding bepaalt. We stellen geen voorwaarden van een minimum aantal studiepunten, maar het gaat wel altijd om een pakket van meerdere vakken.

Katholieke Hogeschool VIVES - Campus Brugge

F.L.O.W.S.
 

Focus on healthy Life, Organisations and Wellbeing in Society.
In dit Engelstalig keuzetraject of minor ligt de focus op een gezond leven en hoe je dit als professional kan ondersteunen en realiseren, op individueel niveau maar ook op organisatorisch of maatschappelijk niveau. 



Instellingen die de opleiding organiseren zonder keuzetraject(en):

Erasmushogeschool Brussel - Departement Onderwijs & Pedagogie / Departement Gezondheidszorg & Landschapsarchitectuur

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen - Campus Kronenburg

Thomas More - Campus Geel

UC Leuven-Limburg - Campus Gasthuisberg

Odisee - Technologiecampus Gent

Hogeschool Gent - Campus Vesalius


Taal

TOELATINGSVOORWAARDEN

Je wordt rechtstreeks toegelaten als je in het bezit bent van één van onderstaande diploma's:

  • een diploma van secundair onderwijs;
  • een diploma van vroegere hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan;
  • een diploma van het vroegere hoger onderwijs voor sociale promotie (met uitzondering van het Getuigschrift Pedagogische Bekwaamheid);
  • een buitenlands diploma of getuigschrift dat gelijkwaardig verklaard is met één van bovenstaande.

    Uitzondering:
    • Er zijn bekwaamheidsproeven (artistieke toelatingsproeven) om toegelaten te worden tot de opleidingen in de studiegebieden 'Audiovisuele en beeldende kunst' en 'Muziek en podiumkunsten'.

Afwijkende toelatingsvoorwaarden

De hogescholen hebben verplicht een reglement voor kandidaten die niet aan de algemene toelatingsvoorwaarden voldoen. Dit reglement kan je bij elke instelling opvragen.
De afwijkende toelatingsvoorwaarden kunnen gebaseerd zijn op:
1. humanitaire redenen;
2. medische, psychische of sociale redenen ;
3. het algemeen niveau van de kandidaat, getoetst op de door het instellingsbestuur bepaalde wijze (bv. een proef of een gesprek of ...).
Weet wel dat dergelijke toelating niet gelijkgesteld is aan het diploma secundair onderwijs!! 

Extra taalvoorwaarden voor studenten met een buitenlands diploma.

De onderwijsinstellingen kunnen het slagen in een examen in de onderwijstaal opleggen als toelatingseis voor houders van een buitenlands diploma.
Meer info bij de organiserende onderwijsinstellingen en op deze pagina's: 
Language admission requirements
Dutch languages levels

Situering

Opleiding: Voedings- en dieetkunde 

Studieniveau: Professionele bachelor - HO

Studiegebied: Gezondheidszorg

Belangstellingsdomeinen: Exacte wetenschappen, Medische activiteiten, Sociaal dienstbetoon,

Schoolvakken SO: Biologie, Chemie, Voeding,

Vervolgopleidingen

Na een professioneel gerichte bacheloropleiding kan je binnen het hoger onderwijs verder studeren in:


een bachelor-na-bacheloropleiding (Ba-na-Ba)

Dit is een verdere specialisatie, aansluitend op je basisopleiding en omvat minstens 60 studiepunten. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten.

Volgende Ba-na-Ba's sluiten aan op Voedings- en dieetkunde





Eventueel zijn er nog andere mogelijkheden op basis van uw gevolgd studietraject. Raadpleeg de hogeschool voor meer informatie.


een verkorte bachelor

Wanneer je al een bachelor of master hebt behaald en bijkomend een andere bachelor wilt behalen, kan dat soms via een verkort traject. Je behaalt dan het diploma op kortere termijn. De verkorte bachelor leidt naar een volwaardig bachelordiploma.


een postgraduaat

Dit is een opleiding van minstens 20 studiepunten. Je kan deze opleiding volgen na een bachelor- of masteropleiding. Het geeft recht op een getuigschrift. Bedoeling is: verdere professionele vorming, verbreding of verdieping van de reeds verworven competenties.  Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten.

De toelating tot een postgraduaat verschilt per opleiding. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per opleiding.


een schakelprogramma

Dit is een overgangsprogramma tussen een professionele bachelor en een master, met een studieomvang van ten hoogste 90 studiepunten. De juiste omvang hangt af van de vooropleiding die je volgde en de gekozen master. 
Bedoeling is: academische vaardigheden en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bijbrengen. Een schakelprogramma levert geen academische graad of diploma op, je hoeft dus ook geen leerkrediet in te zetten.  
Een schakelprogramma geeft toegang tot één welbepaalde master in een welbepaalde instellng.

Dit zijn de mogelijkheden na deze studierichting:

Schakelprogramma's specifiek na Voedings- en dieetkunde





Biowetenschappen: Voedingsindustrie - Universiteit Gent Campus Gent


Gezondheidsvoorlichting en -bevordering - Universiteit Gent Campus Gent

Management en beleid van de gezondheidszorg - Universiteit Gent Campus Gent

Management en beleid van de gezondheidszorg - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Management, zorg en beleid in de gerontologie - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus


Schakelprogramma's mits toelating toegankelijk na elke professionele bachelor

Audiovisuele kunsten: Radio en Schrijven - Erasmushogeschool Brussel RITCS (Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound) - School of Arts

Bedrijfskunde - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Communicatiewetenschappen - Universiteit Gent Campus Gent



EU-Studies - Universiteit Gent Campus Gent

Filmstudies en visuele cultuur - Universiteit Antwerpen Stadscampus

Geografie - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Meertalige professionele communicatie - Universiteit Antwerpen Stadscampus

Mobiliteitswetenschappen - Universiteit Hasselt Campus Hasselt

Onderwijskunde - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Opleidings- en onderwijswetenschappen - Universiteit Antwerpen Stadscampus


Politieke communicatie - Universiteit Antwerpen Stadscampus

Politieke wetenschappen - Universiteit Gent Campus Gent

Politieke wetenschappen - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus


Sociologie - Universiteit Gent Campus Gent

Sociologie - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Stedenbouw en ruimtelijke planning - Universiteit Antwerpen Campus Mutsaard

Theater- en filmwetenschap - Universiteit Antwerpen Stadscampus

Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus


een specifieke lerarenopleiding

Als je leraar wilt worden kan je een specifieke lerarenopleiding volgen. Met dit diploma kan je les geven in de vakken die aansluiten bij je secundaire - of bachelor- of masteropleiding. De specifieke lerarenopleiding omvat 60 studiepunten waarvan 30 voor het theoretische gedeelte en 30 voor de praktijkcomponent. De SLO kan georganiseerd worden door een centrum voor volwassenenonderwijs, hogeschool of universiteit.


na- of bijscholingen

Hogescholen en universiteiten hebben doorgaans ook een aanbod van diverse na- of bijscholingen. Informatie hierover vind je niet op Onderwijskiezer, maar bij de onderwijsinstelling.

Flexibele leersystemen

Deze opleiding kan ook gevolgd worden in een flexibel leersysteem. Je ziet hier per onderwijsinstelling de mogelijkheden.

Erasmushogeschool Brussel, Departement Onderwijs & Pedagogie / Departement Gezondheidszorg & Landschapsarchitectuur

Starten in februari
Werkstudententraject

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, Campus Kronenburg

Werkstudententraject

Thomas More, Campus Geel

Starten in februari
Werkstudententraject

UC Leuven-Limburg, Campus Gasthuisberg

Starten in februari

Hogeschool Gent, Campus Vesalius

Starten in februari

Odisee, Technologiecampus Gent

Afstandsonderwijs

Instellingen

Laarbeeklaan 121  1090 Jette
02 472 52 00    


Kronenburgstraat 47  2000 Antwerpen
03 220 55 80    


Kleinhoefstraat 4  2440 Geel
014 56 23 10    


Herestraat 49  3000 Leuven
016 37 52 00    


Xaverianenstraat 10  8200 Sint-Michiels
0800 96322    


Gebroeders De Smetstraat 1  9000 Gent
09 265 86 10    


Keramiekstraat 80  9000 Gent
09 243 23 30    


Beroepsuitwegen

Je kan als diëtist in een zeer breed werkveld terecht komen; in diverse settings en voor uiteenlopende functies.
Je kan tewerkgesteld worden in:
-       ziekenhuizen of andere zorginstellingen
-       grootkeukens van o.a. ziekenhuizen, zorginstellingen, scholen
-       VIGeZ (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie) of Logo’s (loco-regionale gezondheidsnetwerken) in          het kader van gezondheidspromotie
-       de voedingsindustrie- of farmaceutische bedrijven waar je voedingswarenanalyses uitvoert in het lab,
        meewerkt aan kwaliteitszorg, helpt bij productontwikkeling of een commerciële functie uitoefent
-       het FAVV (het federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) als controleur
-       het onderwijs als leerkracht/lector of betrokken bij onderzoek
-       sport-of afslankingscentra
-       voedingszaken/dieetwinkels/cateringbedrijven
Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om in hoofd-of bijberoep een eigen zelfstandige diëtistenpraktijk, voedingszaak, dieetwinkel of cateringbedrijf uit te bouwen, aan te sluiten in een groepspraktijk of als freelance diëtist aan de slag te gaan.

Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer. 
Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn. 
Klik op een beroep voor meer informatie.

Mogelijke beroepen

Diëtist

Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Onderwijskwalificatie Professionele Bachelor: Voedings- en dieetkunde

VDAB - Studie schoolverlaters: PBA_voedings- en dieetkunde.pdf

Studierendement

Studierichting 3e graad SO Aantal studenten Participatie-
graad
Gemiddeld
SR
SR
0%
SR
1-24%
SR
25-49%
SR
50-84%
SR
85-100%
SR
nvt
Biotechnische wetenschappen (TSO) 32 2,31% 82,54% 1 1 12 18
Economie-moderne talen (ASO) 131 0,45% 76,06% 5 8 16 29 66 7
Gezondheids- en welzijnswetenschappen (TSO) 62 0,98% 47,29% 10 14 9 13 13 3
Handel (TSO) 48 0,34% 48,17% 9 10 4 8 11 6
Hotel (TSO) 78 4,61% 45,95% 6 24 15 12 14 7
Humane wetenschappen (ASO) 185 0,69% 67,81% 13 24 19 47 79 3
Lichamelijke opvoeding en sport (TSO) 71 1,10% 39,22% 11 15 14 10 8 13
Moderne talen-wetenschappen (ASO) 101 0,92% 89,45% 2 2 4 15 75 3
Schoonheidsverzorging (TSO) 101 2,66% 37,89% 23 20 23 8 15 12
Sociale en technische wetenschappen (TSO) 505 2,24% 59,34% 43 65 95 131 144 27
Sportwetenschappen (ASO) 33 1,14% 76,80% 2 3 3 5 20
Techniek-wetenschappen (TSO) 61 1,44% 81,30% 3 1 4 15 38
Wetenschappen-wiskunde (ASO) 82 0,24% 87,19% 3 4 14 57 4

Per bacheloropleiding die je kan volgen in het hoger onderwijs kan je hier bekijken wat de resultaten zijn van afgestudeerden uit verschillende studierichtingen uit het secundair onderwijs. De resultaten geven weer voor welk deel van de opleiding de studenten slaagden in hun eerste jaar hoger onderwijs. Dit wordt het studierendement genoemd en wordt uitgedrukt als een percentage. De berekeningen gebeurden op basis van de studiekeuzes die leerlingen in Vlaanderen maakten in de voorbije jaren.

Om te weten hoe goed leerlingen het doen in het eerste jaar hoger onderwijs kijkt men naar het studierendement. Onderstaande tabel geeft het studierendement (SR) in het eerste jaar van het hoger onderwijs weer van studenten uit een secundaire studierichting. Dit is de verhouding van het aantal verworven studiepunten (waarvoor geslaagd) t.o.v. het aantal opgenomen studiepunten (waarvoor ingeschreven). Dit percentage wordt weergegeven in 5 categorieën: 0%, 1-24%, 25-49%, 50-84% en 85-100%.
Vb. De tabel geeft ook het gewogen gemiddeld studierendement weer. Daarbij weegt een student zwaarder door naarmate hij meer studiepunten heeft opgenomen. Vb. Een gemiddeld SR van 68% = de studenten uit een secundaire studierichting zijn samen geslaagd voor 68% van de studiepunten waarvoor ze zich hadden ingeschreven. Hoe hoger het gemiddeld SR hoe beter de studenten uit deze secundaire studierichting het gemiddeld doen in een bepaalde bachelor.

Er wordt alleen rekening gehouden met jongeren die zich:

  • ONMIDDELLIJK (= zonder onderbreking) na het secundair onderwijs,
  • VOOR HET EERST inschrijven in een academische of professionele bachelor,
  • met een DIPLOMACONTRACT,
  • aan een Vlaamse universiteit of hogeschool.

Secundaire studierichting: de studierichting in het Secundair onderwijs waarvoor het diploma behaald werd .
Opleiding Hoger onderwijs: : de professionele of academische bachelor waarin men zich voor het eerst inschrijft na het Secundair onderwijs.
Aantal studenten: het aantal leerlingen uit een secundaire studierichting dat zich inschreef in een bepaalde bacheloropleiding van het hoger onderwijs.
Participatiegraad: het % studenten t.o.v. van alle afgestudeerden (uit een secundaire studierichting) dat zich ingeschreven heeft in deze opleiding van het hoger onderwijs.

Enkel wanneer een voldoende aantal leerlingen (=30) uit een deze secundaire studierichting voor een bepaalde bachelor kiest, worden de cijfers weergegeven.
Opgelet: deze cijfers hebben betrekking op gemiddelden en geven geen oorzakelijk verband weer tussen de studiekeuze in het secundair onderwijs en het studierendement in het hoger onderwijs.

extra info over studierendement



bron: Ministerie van Onderwijs en Vorming

Higher education in Flanders: general information

Language admission requirements for higher education in Dutch

Dutch language levels explained

Language requirements


Instelling Taalniveau ITNA CNaVT CNaVT Staats-
examen
Certificaat CVO Eigen Succesvol
Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Campus Kronenburg Effectiveness (C1)
Erasmushogeschool Brussel Departement Onderwijs & Pedagogie / Departement Gezondheidszorg & Landschapsarchitectuur Vantage (B2)
Hogeschool Gent Campus Vesalius Vantage (B2)
Katholieke Hogeschool VIVES Campus Brugge Vantage (B2)
Odisee Technologiecampus Gent Vantage (B2)
Thomas More Campus Geel Vantage (B2)
UC Leuven-Limburg Campus Gasthuisberg Vantage (B2)

Gegevens bijgewerkt tot 17-02-2017

Voedings- en dieetkunde - Professionele bachelor

Foto OK Foto OK Foto OK
Klik op de foto om te vergroten

 

Algemene info


De opleiding Voedings- en dieetkunde bereidt je voor op het beroep van diëtist.
In de opleiding staat de wetenschap van de voeding en de diëtetiek centraal.
Vanuit een basis aan chemie krijg je het nodige inzicht in de samenstelling van voedingsmiddelen en hun onderlinge interactie.
Je bestudeert het menselijke lichaam in ziekte en gezondheid.
Je leert in gesprek te gaan met individuen en hen te coachen.
Je krijgt een stevige basis omtrent voedselveiligheid en hygiënebeleid en ontwikkelt relevante labovaardigheden.
Evidence based werken m.a.w. op basis van gegevens uit wetenschappelijke onderzoek vormt een rode draad doorheen de opleiding.
Er zijn geen afstudeerrichtingen in deze opleiding m.a.w. de opleiding bereidt je voor op de vier grote werkterreinen van een diëtist.
-       Als diëtist in een klinische setting, in woon-en zorgcentra en/of in je eigen praktijk ga je aan de slag met individuele cliënten/patiënten, stel je een voedingsadvies of dieet (o.a. diabetesdieet, glutenvrij dieet) voor hen op en begeleid je hen tijdens de opvolging ervan. Je werkt hierbij multidisciplinair samen met artsen en andere zorgverleners.
-       Als diëtist in een voedingsdienst organiseer je het voedingsbeheer en stelt menu’s op in nauwe samenwerking met de chef-koks.
Je draagt (mede)verantwoordelijkheid voor de organisatorische aspecten in de grootkeuken en de toepassing van het voedselveiligheid en –hygiënebeleid.
-       Als diëtist in de voedingsindustrie ben je verantwoordelijk voor de etikettering en het navolgen van de warenwetgeving, draag je (mede)verantwoordelijkheid voor de toepassing van het voedselveiligheid en –hygiënebeleid, werk je mee aan de ontwikkeling van (nieuwe) voedingsmiddelen en/of dieetproducten, ben je vertegenwoordiger en/of geef je inhoudelijk advies aan de dienst marketing.
-       Ook binnen de preventieve gezondheidszorg kan een diëtist tewerkgesteld worden.
Je informeert en sensibiliseert over voeding, gezonde levensstijl en ziektepreventie en organiseert educatie


Voor wie?
Voor deze opleiding heb je bij voorkeur een wetenschappelijke basis; veel van de vakken in deze opleiding zijn immers wetenschappelijk onderbouwd.
Belangrijk is ook dat je ordelijk en nauwkeurig kunt werken en dat je oog hebt voor hygiëne en veiligheid. 
Je moet ook sociaal vlot zijn en mensen willen motiveren en coachen.



Studiepunten

180

Instellingen die de opleiding organiseren met keuzetraject(en):

Onderwijskiezer ziet een keuzetraject als een existentieel deel van de opleiding, dat mede de eigenheid van die opleiding bepaalt. We stellen geen voorwaarden van een minimum aantal studiepunten, maar het gaat wel altijd om een pakket van meerdere vakken.

Katholieke Hogeschool VIVES - Campus Brugge

F.L.O.W.S.
 

Focus on healthy Life, Organisations and Wellbeing in Society.
In dit Engelstalig keuzetraject of minor ligt de focus op een gezond leven en hoe je dit als professional kan ondersteunen en realiseren, op individueel niveau maar ook op organisatorisch of maatschappelijk niveau. 



Instellingen die de opleiding organiseren zonder keuzetraject(en):

Erasmushogeschool Brussel - Departement Onderwijs & Pedagogie / Departement Gezondheidszorg & Landschapsarchitectuur

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen - Campus Kronenburg

Thomas More - Campus Geel

UC Leuven-Limburg - Campus Gasthuisberg

Odisee - Technologiecampus Gent

Hogeschool Gent - Campus Vesalius


Taal

TOELATINGSVOORWAARDEN

Je wordt rechtstreeks toegelaten als je in het bezit bent van één van onderstaande diploma's:

  • een diploma van secundair onderwijs;
  • een diploma van vroegere hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan;
  • een diploma van het vroegere hoger onderwijs voor sociale promotie (met uitzondering van het Getuigschrift Pedagogische Bekwaamheid);
  • een buitenlands diploma of getuigschrift dat gelijkwaardig verklaard is met één van bovenstaande.

    Uitzondering:
    • Er zijn bekwaamheidsproeven (artistieke toelatingsproeven) om toegelaten te worden tot de opleidingen in de studiegebieden 'Audiovisuele en beeldende kunst' en 'Muziek en podiumkunsten'.

Afwijkende toelatingsvoorwaarden

De hogescholen hebben verplicht een reglement voor kandidaten die niet aan de algemene toelatingsvoorwaarden voldoen. Dit reglement kan je bij elke instelling opvragen.
De afwijkende toelatingsvoorwaarden kunnen gebaseerd zijn op:
1. humanitaire redenen;
2. medische, psychische of sociale redenen ;
3. het algemeen niveau van de kandidaat, getoetst op de door het instellingsbestuur bepaalde wijze (bv. een proef of een gesprek of ...).
Weet wel dat dergelijke toelating niet gelijkgesteld is aan het diploma secundair onderwijs!! 

Extra taalvoorwaarden voor studenten met een buitenlands diploma.

De onderwijsinstellingen kunnen het slagen in een examen in de onderwijstaal opleggen als toelatingseis voor houders van een buitenlands diploma.
Meer info bij de organiserende onderwijsinstellingen en op deze pagina's: 
Language admission requirements
Dutch languages levels

Situering

Opleiding: Voedings- en dieetkunde 

Studieniveau: Professionele bachelor - HO

Studiegebied: Gezondheidszorg

Belangstellingsdomeinen: Exacte wetenschappen, Medische activiteiten, Sociaal dienstbetoon,

Schoolvakken SO: Biologie, Chemie, Voeding,

Vervolgopleidingen

Na een professioneel gerichte bacheloropleiding kan je binnen het hoger onderwijs verder studeren in:


een bachelor-na-bacheloropleiding (Ba-na-Ba)

Dit is een verdere specialisatie, aansluitend op je basisopleiding en omvat minstens 60 studiepunten. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten.

Volgende Ba-na-Ba's sluiten aan op Voedings- en dieetkunde





Eventueel zijn er nog andere mogelijkheden op basis van uw gevolgd studietraject. Raadpleeg de hogeschool voor meer informatie.


een verkorte bachelor

Wanneer je al een bachelor of master hebt behaald en bijkomend een andere bachelor wilt behalen, kan dat soms via een verkort traject. Je behaalt dan het diploma op kortere termijn. De verkorte bachelor leidt naar een volwaardig bachelordiploma.


een postgraduaat

Dit is een opleiding van minstens 20 studiepunten. Je kan deze opleiding volgen na een bachelor- of masteropleiding. Het geeft recht op een getuigschrift. Bedoeling is: verdere professionele vorming, verbreding of verdieping van de reeds verworven competenties.  Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten.

De toelating tot een postgraduaat verschilt per opleiding. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per opleiding.


een schakelprogramma

Dit is een overgangsprogramma tussen een professionele bachelor en een master, met een studieomvang van ten hoogste 90 studiepunten. De juiste omvang hangt af van de vooropleiding die je volgde en de gekozen master. 
Bedoeling is: academische vaardigheden en wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bijbrengen. Een schakelprogramma levert geen academische graad of diploma op, je hoeft dus ook geen leerkrediet in te zetten.  
Een schakelprogramma geeft toegang tot één welbepaalde master in een welbepaalde instellng.

Dit zijn de mogelijkheden na deze studierichting:

Schakelprogramma's specifiek na Voedings- en dieetkunde





Biowetenschappen: Voedingsindustrie - Universiteit Gent Campus Gent


Gezondheidsvoorlichting en -bevordering - Universiteit Gent Campus Gent

Management en beleid van de gezondheidszorg - Universiteit Gent Campus Gent

Management en beleid van de gezondheidszorg - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Management, zorg en beleid in de gerontologie - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus


Schakelprogramma's mits toelating toegankelijk na elke professionele bachelor

Audiovisuele kunsten: Radio en Schrijven - Erasmushogeschool Brussel RITCS (Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound) - School of Arts

Bedrijfskunde - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Communicatiewetenschappen - Universiteit Gent Campus Gent



EU-Studies - Universiteit Gent Campus Gent

Filmstudies en visuele cultuur - Universiteit Antwerpen Stadscampus

Geografie - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Meertalige professionele communicatie - Universiteit Antwerpen Stadscampus

Mobiliteitswetenschappen - Universiteit Hasselt Campus Hasselt

Onderwijskunde - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Opleidings- en onderwijswetenschappen - Universiteit Antwerpen Stadscampus


Politieke communicatie - Universiteit Antwerpen Stadscampus

Politieke wetenschappen - Universiteit Gent Campus Gent

Politieke wetenschappen - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus


Sociologie - Universiteit Gent Campus Gent

Sociologie - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

Stedenbouw en ruimtelijke planning - Universiteit Antwerpen Campus Mutsaard

Theater- en filmwetenschap - Universiteit Antwerpen Stadscampus

Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen - Vrije Universiteit Brussel Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus


een specifieke lerarenopleiding

Als je leraar wilt worden kan je een specifieke lerarenopleiding volgen. Met dit diploma kan je les geven in de vakken die aansluiten bij je secundaire - of bachelor- of masteropleiding. De specifieke lerarenopleiding omvat 60 studiepunten waarvan 30 voor het theoretische gedeelte en 30 voor de praktijkcomponent. De SLO kan georganiseerd worden door een centrum voor volwassenenonderwijs, hogeschool of universiteit.


na- of bijscholingen

Hogescholen en universiteiten hebben doorgaans ook een aanbod van diverse na- of bijscholingen. Informatie hierover vind je niet op Onderwijskiezer, maar bij de onderwijsinstelling.

Flexibele leersystemen

Deze opleiding kan ook gevolgd worden in een flexibel leersysteem. Je ziet hier per onderwijsinstelling de mogelijkheden.

Erasmushogeschool Brussel, Departement Onderwijs & Pedagogie / Departement Gezondheidszorg & Landschapsarchitectuur

Starten in februari
Werkstudententraject

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, Campus Kronenburg

Werkstudententraject

Thomas More, Campus Geel

Starten in februari
Werkstudententraject

UC Leuven-Limburg, Campus Gasthuisberg

Starten in februari

Hogeschool Gent, Campus Vesalius

Starten in februari

Odisee, Technologiecampus Gent

Afstandsonderwijs

Instellingen

Laarbeeklaan 121  1090 Jette
02 472 52 00    


Kronenburgstraat 47  2000 Antwerpen
03 220 55 80    


Kleinhoefstraat 4  2440 Geel
014 56 23 10    


Herestraat 49  3000 Leuven
016 37 52 00    


Xaverianenstraat 10  8200 Sint-Michiels
0800 96322    


Gebroeders De Smetstraat 1  9000 Gent
09 265 86 10    


Keramiekstraat 80  9000 Gent
09 243 23 30    


Beroepsuitwegen

Je kan als diëtist in een zeer breed werkveld terecht komen; in diverse settings en voor uiteenlopende functies.
Je kan tewerkgesteld worden in:
-       ziekenhuizen of andere zorginstellingen
-       grootkeukens van o.a. ziekenhuizen, zorginstellingen, scholen
-       VIGeZ (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie) of Logo’s (loco-regionale gezondheidsnetwerken) in          het kader van gezondheidspromotie
-       de voedingsindustrie- of farmaceutische bedrijven waar je voedingswarenanalyses uitvoert in het lab,
        meewerkt aan kwaliteitszorg, helpt bij productontwikkeling of een commerciële functie uitoefent
-       het FAVV (het federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) als controleur
-       het onderwijs als leerkracht/lector of betrokken bij onderzoek
-       sport-of afslankingscentra
-       voedingszaken/dieetwinkels/cateringbedrijven
Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om in hoofd-of bijberoep een eigen zelfstandige diëtistenpraktijk, voedingszaak, dieetwinkel of cateringbedrijf uit te bouwen, aan te sluiten in een groepspraktijk of als freelance diëtist aan de slag te gaan.

Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer. 
Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn. 
Klik op een beroep voor meer informatie.

Mogelijke beroepen

Diëtist

Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Onderwijskwalificatie Professionele Bachelor: Voedings- en dieetkunde

VDAB - Studie schoolverlaters: PBA_voedings- en dieetkunde.pdf

Studierendement

Studierichting 3e graad SO Aantal studenten Participatie-
graad
Gemiddeld
SR
SR
0%
SR
1-24%
SR
25-49%
SR
50-84%
SR
85-100%
SR
nvt
Biotechnische wetenschappen (TSO) 32 2,31% 82,54% 1 1 12 18
Economie-moderne talen (ASO) 131 0,45% 76,06% 5 8 16 29 66 7
Gezondheids- en welzijnswetenschappen (TSO) 62 0,98% 47,29% 10 14 9 13 13 3
Handel (TSO) 48 0,34% 48,17% 9 10 4 8 11 6
Hotel (TSO) 78 4,61% 45,95% 6 24 15 12 14 7
Humane wetenschappen (ASO) 185 0,69% 67,81% 13 24 19 47 79 3
Lichamelijke opvoeding en sport (TSO) 71 1,10% 39,22% 11 15 14 10 8 13
Moderne talen-wetenschappen (ASO) 101 0,92% 89,45% 2 2 4 15 75 3
Schoonheidsverzorging (TSO) 101 2,66% 37,89% 23 20 23 8 15 12
Sociale en technische wetenschappen (TSO) 505 2,24% 59,34% 43 65 95 131 144 27
Sportwetenschappen (ASO) 33 1,14% 76,80% 2 3 3 5 20
Techniek-wetenschappen (TSO) 61 1,44% 81,30% 3 1 4 15 38
Wetenschappen-wiskunde (ASO) 82 0,24% 87,19% 3 4 14 57 4

Per bacheloropleiding die je kan volgen in het hoger onderwijs kan je hier bekijken wat de resultaten zijn van afgestudeerden uit verschillende studierichtingen uit het secundair onderwijs. De resultaten geven weer voor welk deel van de opleiding de studenten slaagden in hun eerste jaar hoger onderwijs. Dit wordt het studierendement genoemd en wordt uitgedrukt als een percentage. De berekeningen gebeurden op basis van de studiekeuzes die leerlingen in Vlaanderen maakten in de voorbije jaren.

Om te weten hoe goed leerlingen het doen in het eerste jaar hoger onderwijs kijkt men naar het studierendement. Onderstaande tabel geeft het studierendement (SR) in het eerste jaar van het hoger onderwijs weer van studenten uit een secundaire studierichting. Dit is de verhouding van het aantal verworven studiepunten (waarvoor geslaagd) t.o.v. het aantal opgenomen studiepunten (waarvoor ingeschreven). Dit percentage wordt weergegeven in 5 categorieën: 0%, 1-24%, 25-49%, 50-84% en 85-100%.
Vb. De tabel geeft ook het gewogen gemiddeld studierendement weer. Daarbij weegt een student zwaarder door naarmate hij meer studiepunten heeft opgenomen. Vb. Een gemiddeld SR van 68% = de studenten uit een secundaire studierichting zijn samen geslaagd voor 68% van de studiepunten waarvoor ze zich hadden ingeschreven. Hoe hoger het gemiddeld SR hoe beter de studenten uit deze secundaire studierichting het gemiddeld doen in een bepaalde bachelor.

Er wordt alleen rekening gehouden met jongeren die zich:

  • ONMIDDELLIJK (= zonder onderbreking) na het secundair onderwijs,
  • VOOR HET EERST inschrijven in een academische of professionele bachelor,
  • met een DIPLOMACONTRACT,
  • aan een Vlaamse universiteit of hogeschool.

Secundaire studierichting: de studierichting in het Secundair onderwijs waarvoor het diploma behaald werd .
Opleiding Hoger onderwijs: : de professionele of academische bachelor waarin men zich voor het eerst inschrijft na het Secundair onderwijs.
Aantal studenten: het aantal leerlingen uit een secundaire studierichting dat zich inschreef in een bepaalde bacheloropleiding van het hoger onderwijs.
Participatiegraad: het % studenten t.o.v. van alle afgestudeerden (uit een secundaire studierichting) dat zich ingeschreven heeft in deze opleiding van het hoger onderwijs.

Enkel wanneer een voldoende aantal leerlingen (=30) uit een deze secundaire studierichting voor een bepaalde bachelor kiest, worden de cijfers weergegeven.
Opgelet: deze cijfers hebben betrekking op gemiddelden en geven geen oorzakelijk verband weer tussen de studiekeuze in het secundair onderwijs en het studierendement in het hoger onderwijs.

extra info over studierendement



bron: Ministerie van Onderwijs en Vorming

Higher education in Flanders: general information

Language admission requirements for higher education in Dutch

Dutch language levels explained

Language requirements


Instelling Taalniveau ITNA CNaVT CNaVT Staats-
examen
Certificaat CVO Eigen Succesvol
Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Campus Kronenburg Effectiveness (C1)
Erasmushogeschool Brussel Departement Onderwijs & Pedagogie / Departement Gezondheidszorg & Landschapsarchitectuur Vantage (B2)
Hogeschool Gent Campus Vesalius Vantage (B2)
Katholieke Hogeschool VIVES Campus Brugge Vantage (B2)
Odisee Technologiecampus Gent Vantage (B2)
Thomas More Campus Geel Vantage (B2)
UC Leuven-Limburg Campus Gasthuisberg Vantage (B2)

Gegevens bijgewerkt tot 17-02-2017