Opleiding: Voedings- en dieetkunde
Afstudeerrichting:
Studieniveau: Professionele bachelor - HO
 
Studiegebied: Gezondheidszorg
Belangstellingsdomeinen: Exacte wetenschappen, Medische activiteiten, Sociaal dienstbetoon,
Schoolvakken SO: Biologie, Chemie, Voeding,
 
 
Klemtonen
 

De professionele bachelor Voedings- en dieetkunde stoomt je klaar om evenwichtig voedingsadvies te delen en haalbare behandelplannen op maat uit te werken.


Algemeen


De invloed van voedingsmiddelen op lichaam en geest intrigeert je. Je hebt de ambitie om van gezonde voeding je beroep te maken en wil anderen op weg zetten naar een evenwichtige levensstijl.


De opleiding Voedings- en dieetkunde bereidt je voor op het beroep van diëtist. Bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek vormen de rode draad doorheen je traject.


Je krijgt het nodige inzicht in de samenstelling van voedingsmiddelen en hun onderlinge interactie. Het menselijke lichaam bestudeer je in ziekte en gezondheid. Je krijgt een stevige basis op vlak van voedselveiligheid en hygiënebeleid.


Naast toegepaste wetenschappen en voedingswetenschap bestaat je vakkenpakket uit persoonlijke vaardigheden. Zo leer je met individuen in gesprek te gaan en hen te coachen.


Opnieuw krijg je alle mogelijkheden om je kennis en verworven competenties in de praktijk te toetsen. Via praktijk­oefeningen, rollen­spellen, concrete cases en stages bereid je je voor op een vlotte overstap naar het beroepsleven


Na je studie kan je aan de slag in een van de vier grote werkterreinen van een diëtist:


Diëtist in een klinische setting, in een woonzorgcentrum of in je eigen praktijk
Je gaat aan de slag met cliënten of patiënten en stelt voor hen voedingsadvies of een dieet samen. Je begeleidt hen tijdens de opvolging daarvan.

Diëtist in een voedingsdienst
Je organiseert het voedingsbeheer en stelt menu’s op in samenwerking met chef-koks. Je draagt mee de verantwoordelijkheid voor de toepassing van het voedselveiligheids- en hygiënebeleid.


Diëtist in de voedingsindustrie
Je staat in voor de etikettering van producten en de toepassing van wetgevingen. Je werkt mee aan de ontwikkeling van nieuwe voedingsmiddelen of dieetproducten en geeft inhoudelijk advies aan de dienst marketing.


Diëtist in de preventieve gezondheidszorg
Je informeert en sensibiliseert over voeding, een gezonde levensstijl en ziektepreventie. Rond die topics organiseer je educatieve campagnes.


Is deze opleiding iets voor jou?


Je kan ordelijk en nauwkeurig werken en hebt oog voor veiligheid en hygiëne.
Je bent sociaal en communicatief en biedt een luisterend oor.
Het is jouw ambitie om mensen te motiveren en te coachen.


Voor deze opleiding heb je bij voorkeur een wetenschappelijke basis.

 
Studiepunten
  180
 
Beroepsbeschrijving- en uitwegen
 

Je kan als diëtist in een zeer breed werkveld terecht komen; in diverse settings en voor uiteenlopende functies.
Je kan tewerkgesteld worden in:
-       ziekenhuizen of andere zorginstellingen
-       grootkeukens van o.a. ziekenhuizen, zorginstellingen, scholen
-       VIGeZ (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie) of Logo’s (loco-regionale gezondheidsnetwerken) in          het kader van gezondheidspromotie
-       de voedingsindustrie- of farmaceutische bedrijven waar je voedingswarenanalyses uitvoert in het lab,
        meewerkt aan kwaliteitszorg, helpt bij productontwikkeling of een commerciële functie uitoefent
-       het FAVV (het federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) als controleur
-       het onderwijs als leerkracht/lector of betrokken bij onderzoek
-       sport-of afslankingscentra
-       voedingszaken/dieetwinkels/cateringbedrijven
Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om in hoofd-of bijberoep een eigen zelfstandige diëtistenpraktijk, voedingszaak, dieetwinkel of cateringbedrijf uit te bouwen, aan te sluiten in een groepspraktijk of als freelance diëtist aan de slag te gaan.


Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer. 
Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn. 
Klik op een beroep voor meer informatie.

 
Vervolgopleidingen
 
Na een professioneel gerichte bacheloropleiding kan je binnen het hoger onderwijs verder studeren in:
een bachelor-na-bacheloropleiding(Ba-na-Ba)
 

Een Ba-na-ba is een opleiding van 60 studiepunten. Het is in feite een voortgezette, gespecialiseerde (verbredend of verdiepend) opleiding. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten. De opleiding leidt tot een diploma. Een Ba-na-ba kan je niet volgen als basisdiploma. Je kan een Ba-na-ba starten als je een bachelor of masterdiploma hebt behaald. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per Ba-na-Ba

 
een postgraduaat
  De toelating tot een postgraduaat verschilt per opleiding. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per opleiding.
een schakelprogramma
  Via een schakelprogramma  kan je eventueel doorstromen naar een masteropleiding. De mogelijkheden hangen af van je vooropleiding,  EVC’s, EVK’s ... Contacteer de instellingen voor hoger onderwijs voor concrete informatie.
een specifieke lerarenopleiding
  Als je leraar wilt worden kan je een specifieke lerarenopleiding volgen.
Er zijn ook nog na- of bijscholingen
 
 
Instellingen
Erasmushogeschool Brussel, Campus Jette (15F)
    Laarbeeklaan 121
1090 Jette
AP Hogeschool Antwerpen, Campus Kronenburg (11A)
    Kronenburgstraat 47
2000 Antwerpen
Thomas More, Campus Geel (12A)
    Kleinhoefstraat 4
2440 Geel
Hogeschool UCLL, Campus Gasthuisberg (18A)
    Herestraat 49
3000 Leuven
Hogeschool VIVES, Campus Brugge Xaverianenstraat (26A)
    Xaverianenstraat 10
8200 Sint-Michiels
Odisee, Technologiecampus Gent ()
    Gebroeders De Smetstraat 1
9000 Gent
HOGENT, Campus Vesalius (23C)
    Keramiekstraat 80
9000 Gent
 
Gegevens bijgewerkt tot 22-11-2022

 

Deze informatie komt van de website www.onderwijskiezer.be.
Heb je nog vragen, maak dan gebruik van het vragenformulier op de website.