Patissier chocoladewerker ijsbereider (M/V/X)
Knelpuntberoep Vlaanderen

 

Wat is, wat doet een Patissier chocoladewerker ijsbereider?

Je bereidt (of helpt bij de bereiding van) een gevarieerd gamma van producten zoals banket, chocolade en consumptie-ijs.
Je verwerkt basisproducten of halfbereide producten.
Je gebruikt vaak mechanische hulpmiddelen :
- een turbineermachine voor consumptie-ijs,
- een wielmachine en een tempereermachine voor chocoladeproducten,
- een deegmachine voor brood- en banketproducten.
Je bent soms gespecialiseerd in de bereiding van één van deze producten of van een lokale specialiteit.
Je werkt soms nieuwe recepten uit.
Je plant en bereidt het werk voor.
Je verzamelt materiaal en materieel, je treft hygiënische voorzorgsmaatregelen.

Als banketbakker bereid je allerlei soorten deeg, beslag en suikerwerk.
Als chocoladebewerker verwerk je getempereerde chocolade tot pralines.
Als ijsbereider verwerk je grondstoffen, zoals suiker, melk, enz. via een warme bereiding tot consumptie-ijs. Je bewaart de afgewerkte producten en grondstoffen.


Welke beroepen zijn aan deze beroepsfiche gekoppeld?

chocolatier - ijsbereider


Zie onder het tabje 'Links' voor meer info over het beroepsprofiel.

OPLEIDINGEN SO 3e graad

Bakkerijtechnieken - TSO - Arbeidsmarkt en doorstroom (Dubbel) - Voeding en horeca - L2
Brood- en banketbakkerij - BSO - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca - L2

OPLEIDINGEN SO - 3e graad - 7e jaar

Bakkerijtechnieken - TSO - Sense
Banketbakkerij-chocoladebewerking - BSO - L3
Dieetbakkerij - BSO - L3

OPLEIDINGEN 3e graad DUAAL - lesplaats SO

Bakkerijtechnieken duaal - Arbeidsmarkt en doorstroom (Dubbel) - Voeding en horeca - TSO - L12
Brood- en banketbakkerij duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca - BSO - L12

OPLEIDINGEN 3e graad DUAAL - 7ejaar lesplaats SO

Chocolatier duaal - BSO - L3

OPLEIDINGEN 3e graad DUAAL - lesplaats CDO

Bakkerijtechnieken duaal (CDO) - Arbeidsmarkt en doorstroom (Dubbel) - Voeding en horeca - TSO - L12
Brood- en banketbakkerij duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca - DBSO - L12

OPLEIDINGEN 3e graad DUAAL 7e jaar - lesplaats CDO

Chocolatier duaal - DBSO - L3

OPLEIDINGEN Leertijd

Banketbakker
Banketbakker-chocoladebewerker
Banketbakker-ijsbereider
Brood- en banketbakker
Chocoladebewerker
Ijsbereider

OPLEIDINGEN 3e graad DUAAL - lesplaats SYNTRA

Bakkerijtechnieken duaal - Arbeidsmarkt en doorstroom (Dubbel) - Voeding en horeca
Brood- en banketbakkerij duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

OPLEIDINGEN 3e graad DUAAL 7e jaar - lesplaats SYNTRA

Chocolatier duaal

OPLEIDINGEN BUSO - OV4 - 3e graad

Bakkerijtechnieken - TSO - Arbeidsmarkt en doorstroom (Dubbel) - Voeding en horeca
Brood- en banketbakkerij - BSO - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

OPLEIDINGEN BUSO - OV4 - 3e graad - 7e jaren

Banketbakkerij-chocoladebewerking - BSO

OPLEIDINGEN BUSO - OV4 - 3e graad - DUAAL

Bakkerijtechnieken duaal - TSO - Arbeidsmarkt en doorstroom (Dubbel) - Voeding en horeca
Brood- en banketbakkerij duaal - BSO - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

OPLEIDINGEN BUSO - OV4 - 3e graad 7e jaar - DUAAL

Chocolatier duaal - BSO

OPLEIDINGEN BUSO - OV3 - Kwalificatie- en Integratiefase

Medewerker (banket)bakkerij - Kwalificatiefase - 2e j

OPLEIDINGEN BUSO - OV3 - Duaal

Medewerker (banket)bakkerij duaal - Kwalificatiefase
Medewerker (banket)bakkerij duaal - Integratiefase

OPLEIDINGEN SEC VOLW O

Banketbakker
Chocoladebewerker
Chocoladebewerker
Ijsbereider
Suiker- en marsepeinbewerker

           

Beroepssector

Wil je meer weten?



Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chocoladebewerker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Ijsbereider

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Suiker- en marsepeinbewerker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 2: Medewerker bakkerij

VKS - Beroepskwalificatie niveau 2: Medewerker brood- en banketbakkerij


Interessante links

VDAB - Beroepenfilm: Bakker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chocoladebewerker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Ijsbereider

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Suiker- en marsepeinbewerker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 2: Medewerker brood- en banketbakkerij

VKS - Beroepskwalificatie niveau 2: Medewerker bakkerij