Slager (M/V/X)
Knelpuntberoep Vlaanderen en Brussel

Wat is, wat doet een slager?

Je versnijdt vlees voor de verkoop (vers vlees of vleesbereidingen). Je zorgt voor een aantrekkelijke presentatie van de producten in de winkel.
Je maakt de bestellingen klaar, adviseert en bedient de klanten.
Je verwerkt meestal het vlees van verschillende diersoorten zoals rund, varken, schaap, paard.
Een poelier slacht en verkoopt dan weer kippen en pluimvee zoals fazanten, kalkoenen en soms ook klein wild.

Je gebruikt vaak machines zoals een gehaktmolen of een vleescutter.
Je past bewaartechnieken toe, zoals koude, warme of luchtledige verwerking. Je bereidt soms charcuterie (paté, worst of pastei...) en traiteurproducten (quiche, pizza of bereide schotels).

 

Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Slager te worden?

Verschillende wegen kunnen leiden naar een bepaald beroep. Onderwijskiezer geeft hier per studieniveau een overzicht van de basisopleiding(en) die wij logisch vinden voor dit beroep. Weet echter dat er vaak ook nog andere mogelijkheden zijn. Voor een aantal beroepen kan een specifieke opleiding wettelijk vereist zijn.

3e Graad SO

Slagerij duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca - BSO

Slagerij duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca - DBSO

7e Specialisatiejaar BSO




Se-n-Se


DBSO






Leertijd





BuSO - OV4

Slagerij duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

BuSO - OV3

Medewerker slagerij duaal - Kwalificatiefase - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

Secundair volwassenenonderwijs





VDAB-opleidingen

Zoek of er een opleiding is op de website van VDAB.

 

Hoe zit het met dit beroep op de arbeidsmarkt?

Voor een actuele lijst van vacatures klik op het logo.

           

Beroepssector



 

Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Slager

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Wild- en gevogelteslager

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Verkoper slagerij

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Kwaliteits- en procesverantwoordelijke slagerij

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Slager - spekslager

VKS - Beroepskwalificatie niveau 3: Bereider van vleesproducten

VKS - Beroepskwalificatie niveau 3: Vleesbewerker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 3: Vleesbereider

VKS - Beroepskwalificatie niveau 2: Medewerker slagerij

VKS - Beroepskwalificatie niveau 5: Traiteur-banketaannemer

 

Wil je meer weten?



Interessante links

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Slager

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Wild- en gevogelteslager

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Verkoper slagerij

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Kwaliteits- en procesverantwoordelijke slagerij

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Slager - spekslager

VKS - Beroepskwalificatie niveau 3: Bereider van vleesproducten

VKS - Beroepskwalificatie niveau 3: Vleesbewerker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 3: Vleesbereider

VKS - Beroepskwalificatie niveau 2: Medewerker slagerij

VKS - Beroepskwalificatie niveau 5: Traiteur-banketaannemer

 

Slager (M/V/X)
Knelpuntberoep Vlaanderen en Brussel

Wat is, wat doet een Slager?

Je versnijdt vlees voor de verkoop (vers vlees of vleesbereidingen). Je zorgt voor een aantrekkelijke presentatie van de producten in de winkel.
Je maakt de bestellingen klaar, adviseert en bedient de klanten.
Je verwerkt meestal het vlees van verschillende diersoorten zoals rund, varken, schaap, paard.
Een poelier slacht en verkoopt dan weer kippen en pluimvee zoals fazanten, kalkoenen en soms ook klein wild.

Je gebruikt vaak machines zoals een gehaktmolen of een vleescutter.
Je past bewaartechnieken toe, zoals koude, warme of luchtledige verwerking. Je bereidt soms charcuterie (paté, worst of pastei...) en traiteurproducten (quiche, pizza of bereide schotels).


Welke beroepen zijn aan deze beroepsfiche gekoppeld?

Charcutier

 

Zie onder het tabje 'Links' voor meer info over het beroepsprofiel.

Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Slager te worden?

Verschillende wegen kunnen leiden naar een bepaald beroep. Onderwijskiezer geeft hier per studieniveau een overzicht van de basisopleiding(en) die wij logisch vinden voor dit beroep. Weet echter dat er vaak ook nog andere mogelijkheden zijn. Voor een aantal beroepen kan een specifieke opleiding wettelijk vereist zijn.

3e Graad SO

Slagerij duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca - BSO

Slagerij duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca - DBSO

7e Specialisatiejaar BSO




Se-n-Se


DBSO






Leertijd





BuSO - OV4

Slagerij duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

BuSO - OV3

Medewerker slagerij duaal - Kwalificatiefase - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

Secundair volwassenenonderwijs





VDAB-opleidingen

Zoek of er een opleiding is op de website van VDAB.

 

Hoe zit het met dit beroep op de arbeidsmarkt?

Voor een actuele lijst van vacatures klik op het logo.

           

Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Slager

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Wild- en gevogelteslager

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Verkoper slagerij

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Kwaliteits- en procesverantwoordelijke slagerij

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Slager - spekslager

VKS - Beroepskwalificatie niveau 3: Bereider van vleesproducten

VKS - Beroepskwalificatie niveau 3: Vleesbewerker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 3: Vleesbereider

VKS - Beroepskwalificatie niveau 2: Medewerker slagerij

VKS - Beroepskwalificatie niveau 5: Traiteur-banketaannemer

 

Wil je meer weten?



Interessante links

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Slager

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Wild- en gevogelteslager

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Verkoper slagerij

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Kwaliteits- en procesverantwoordelijke slagerij

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Slager - spekslager

VKS - Beroepskwalificatie niveau 3: Bereider van vleesproducten

VKS - Beroepskwalificatie niveau 3: Vleesbewerker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 3: Vleesbereider

VKS - Beroepskwalificatie niveau 2: Medewerker slagerij

VKS - Beroepskwalificatie niveau 5: Traiteur-banketaannemer

 

VDAB

Roadies

Slager