Slager (M/V/X)
Knelpuntberoep Vlaanderen en Brussel

Wat is, wat doet een slager?

Je versnijdt vlees voor de verkoop (vers vlees of vleesbereidingen). Je zorgt voor een aantrekkelijke presentatie van de producten in de winkel.
Je maakt de bestellingen klaar, adviseert en bedient de klanten.
Je verwerkt meestal het vlees van verschillende diersoorten zoals rund, varken, schaap, paard.
Een poelier slacht en verkoopt dan weer kippen en pluimvee zoals fazanten, kalkoenen en soms ook klein wild.

Je gebruikt vaak machines zoals een gehaktmolen of een vleescutter.
Je past bewaartechnieken toe, zoals koude, warme of luchtledige verwerking. Je bereidt soms charcuterie (paté, worst of pastei...) en traiteurproducten (quiche, pizza of bereide schotels).

 

Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Slager te worden?

Verschillende wegen kunnen leiden naar een bepaald beroep. Onderwijskiezer geeft hier per studieniveau een overzicht van de basisopleiding(en) die wij logisch vinden voor dit beroep. Weet echter dat er vaak ook nog andere mogelijkheden zijn. Voor een aantal beroepen kan een specifieke opleiding wettelijk vereist zijn.

3e Graad SO



7e Specialisatiejaar BSO


Se-n-Se


DBSO



Slager (modulair)



Leertijd





BuSO

Slagersgast - BuSO Opleidingsvorm 3 type basisaanbod

Slagersgast - BuSO Opleidingsvorm 3 type 3

Slagersgast - BuSO Opleidingsvorm 3 type 7

Syntra Ondernemerschapstraject



Secundair volwassenenonderwijs




VDAB-opleidingen

Zoek of er een opleiding is op de website van VDAB.

 

Hoe zit het met dit beroep op de arbeidsmarkt?

Voor een actuele lijst van vacatures klik op het logo.

   

 

Wat je zal verdienen is afhankelijk van veel verschillende factoren zoals bv. je ervaring, je diploma, je competenties, de inhoud van je functie, of je voltijds of deeltijds werkt, je gezinssituatie, etc.... Bovendien kunnen bedrijven je extra voordelen geven zoals bv. een hospitalisatieverzekering, een bedrijfswagen, een tankkaart, een smartphone ... Onderstaande info is dus zeker niet te veralgemenen; het geeft een aanduiding van het loon rekening houdend met de situatie van deze persoon.

Het loon van een beenhouwer-verkoper bij Colruyt: 1.400 euro netto

Wat vind je van je inkomen?

Ik ben relatief tevreden, zeker als je de voordelen erbij telt.
Bij mijn vorige werkgever verdiende ik 200 euro minder voor hetzelfde werk.
Maar het mag natuurlijk altijd meer zijn…

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

Voor meer geld zou ik dat wel doen, ja. Wie niet?
Maar het hangt ook af van het bedrijf.
Ik moet heel zeker zijn dat het er beter is.
Hier heb ik zekerheid, en er heerst een goede sfeer onder de collega’s. Dat vind ik heel belangrijk.

Lees verder op de website van Jobat


Het loon van een beenhouwersgast: 2.400 euro bruto

Wij vroegen J.V.H. (21) uit Blanden hoeveel hij verdient….

Wat doe je voor job?

Ik ben beenhouwersgast bij een ‘culinaire’ slagerij.
We verzorgen zowat alles: vlees, brood, groenten, tot zelf gaan bakken bij de mensen thuis.
Ook winterbarbecues zijn populair.

Doe je je job graag?

Het is mijn passie.
Dat moet ook, anders hou je het niet vol.
Soms werk ik 70 uur per week.
Maar met ons werk laten we de mensen genieten. Dat is leuk.

Lees verder op de website van Jobat


 

Beroepssector


 

Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Slager - spekslager

 

Wil je meer weten?



Interessante links

VDAB - Beroepenfilm: Slager (kleinhandel)

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Slager - spekslager

 

Slager (M/V/X)
Knelpuntberoep Vlaanderen en Brussel

Wat is, wat doet een Slager?

Je versnijdt vlees voor de verkoop (vers vlees of vleesbereidingen). Je zorgt voor een aantrekkelijke presentatie van de producten in de winkel.
Je maakt de bestellingen klaar, adviseert en bedient de klanten.
Je verwerkt meestal het vlees van verschillende diersoorten zoals rund, varken, schaap, paard.
Een poelier slacht en verkoopt dan weer kippen en pluimvee zoals fazanten, kalkoenen en soms ook klein wild.

Je gebruikt vaak machines zoals een gehaktmolen of een vleescutter.
Je past bewaartechnieken toe, zoals koude, warme of luchtledige verwerking. Je bereidt soms charcuterie (paté, worst of pastei...) en traiteurproducten (quiche, pizza of bereide schotels).


 

Zie onder het tabje 'Links' voor meer info over het beroepsprofiel.

Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Slager te worden?

Verschillende wegen kunnen leiden naar een bepaald beroep. Onderwijskiezer geeft hier per studieniveau een overzicht van de basisopleiding(en) die wij logisch vinden voor dit beroep. Weet echter dat er vaak ook nog andere mogelijkheden zijn. Voor een aantal beroepen kan een specifieke opleiding wettelijk vereist zijn.

3e Graad SO



7e Specialisatiejaar BSO


Se-n-Se


DBSO



Slager (modulair)



Leertijd





BuSO

Slagersgast - BuSO Opleidingsvorm 3 type basisaanbod

Slagersgast - BuSO Opleidingsvorm 3 type 3

Slagersgast - BuSO Opleidingsvorm 3 type 7

Syntra Ondernemerschapstraject



Secundair volwassenenonderwijs




VDAB-opleidingen

Zoek of er een opleiding is op de website van VDAB.

 

Hoe zit het met dit beroep op de arbeidsmarkt?

Voor een actuele lijst van vacatures klik op het logo.

   

 

Wat je zal verdienen is afhankelijk van veel verschillende factoren zoals bv. je ervaring, je diploma, je competenties, de inhoud van je functie, of je voltijds of deeltijds werkt, je gezinssituatie, etc.... Bovendien kunnen bedrijven je extra voordelen geven zoals bv. een hospitalisatieverzekering, een bedrijfswagen, een tankkaart, een smartphone ... Onderstaande info is dus zeker niet te veralgemenen; het geeft een aanduiding van het loon rekening houdend met de situatie van deze persoon.

Het loon van een beenhouwer-verkoper bij Colruyt: 1.400 euro netto

Wat vind je van je inkomen?

Ik ben relatief tevreden, zeker als je de voordelen erbij telt.
Bij mijn vorige werkgever verdiende ik 200 euro minder voor hetzelfde werk.
Maar het mag natuurlijk altijd meer zijn…

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

Voor meer geld zou ik dat wel doen, ja. Wie niet?
Maar het hangt ook af van het bedrijf.
Ik moet heel zeker zijn dat het er beter is.
Hier heb ik zekerheid, en er heerst een goede sfeer onder de collega’s. Dat vind ik heel belangrijk.

Lees verder op de website van Jobat


Het loon van een beenhouwersgast: 2.400 euro bruto

Wij vroegen J.V.H. (21) uit Blanden hoeveel hij verdient….

Wat doe je voor job?

Ik ben beenhouwersgast bij een ‘culinaire’ slagerij.
We verzorgen zowat alles: vlees, brood, groenten, tot zelf gaan bakken bij de mensen thuis.
Ook winterbarbecues zijn populair.

Doe je je job graag?

Het is mijn passie.
Dat moet ook, anders hou je het niet vol.
Soms werk ik 70 uur per week.
Maar met ons werk laten we de mensen genieten. Dat is leuk.

Lees verder op de website van Jobat


 

Beroepssector


 

Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Slager - spekslager

 

Wil je meer weten?



Interessante links

VDAB - Beroepenfilm: Slager (kleinhandel)

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Slager - spekslager

 

Roadies

Slager