Bakkershulp (M/V/X)
Knelpuntberoep Vlaanderen

Wat is, wat doet een bakkershulp?

Je staat in voor het voorbereiden en bakken van deeg.
Dit deeg kan vers zijn of deeg dat voorgebakken, bewerkt, gevormd en diepgevroren is.
Je bakt brood, koeken, traiteurproducten of banket. Je doet dit voor de rechtstreekse verkoop of voor distributie naar diverse verkooppunten.
Het kan gebeuren dat je instaat voor de afwerking van complementaire producten: garneren van taartbodems, bereiden van sandwiches, croque-monsieurs of zoete luxebroodjes. Je verkoopt soms bereide of afgewerkte producten, bedient klanten en houdt de kassa bij.
Soms neem je ook het stockbeheer van de verse producten voor je rekening.

 

Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Bakkershulp te worden?

Verschillende wegen kunnen leiden naar een bepaald beroep. Onderwijskiezer geeft hier per studieniveau een overzicht van de basisopleiding(en) die wij logisch vinden voor dit beroep. Weet echter dat er vaak ook nog andere mogelijkheden zijn. Voor een aantal beroepen kan een specifieke opleiding wettelijk vereist zijn.

3e Graad SO

Bakkerijtechnieken duaal - Arbeidsmarkt en doorstroom (Dubbel) - Voeding en horeca - TSO

Brood- en banketbakkerij duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca - BSO

Brood- en banketbakkerij duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca - DBSO

7e Specialisatiejaar BSO




Se-n-Se


DBSO


Chocoladebewerker (modulair)


Leertijd





BuSO - OV4

Bakkerijtechnieken duaal - Arbeidsmarkt en doorstroom (Dubbel) - Voeding en horeca

Bakkerijtechnieken duaal - Arbeidsmarkt en doorstroom (Dubbel) - Voeding en horeca

Brood- en banketbakkerij duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

BuSO - OV3

Medewerker (banket)bakkerij duaal - Kwalificatiefase - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

Secundair volwassenenonderwijs


VDAB-opleidingen

Zoek of er een opleiding is op de website van VDAB.

 

Hoe zit het met dit beroep op de arbeidsmarkt?

Voor een actuele lijst van vacatures klik op het logo.

           

Beroepssector


 

Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Beroepskwalificatie niveau 2: Medewerker bakkerij

 

Wil je meer weten?



Interessante links

VDAB - Beroepenfilm: Bakker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 2: Medewerker bakkerij

 

Bakkershulp (M/V/X)
Knelpuntberoep Vlaanderen

Wat is, wat doet een Bakkershulp?

Je staat in voor het voorbereiden en bakken van deeg.
Dit deeg kan vers zijn of deeg dat voorgebakken, bewerkt, gevormd en diepgevroren is.
Je bakt brood, koeken, traiteurproducten of banket. Je doet dit voor de rechtstreekse verkoop of voor distributie naar diverse verkooppunten.
Het kan gebeuren dat je instaat voor de afwerking van complementaire producten: garneren van taartbodems, bereiden van sandwiches, croque-monsieurs of zoete luxebroodjes. Je verkoopt soms bereide of afgewerkte producten, bedient klanten en houdt de kassa bij.
Soms neem je ook het stockbeheer van de verse producten voor je rekening.


 

Zie onder het tabje 'Links' voor meer info over het beroepsprofiel.

Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Bakkershulp te worden?

Verschillende wegen kunnen leiden naar een bepaald beroep. Onderwijskiezer geeft hier per studieniveau een overzicht van de basisopleiding(en) die wij logisch vinden voor dit beroep. Weet echter dat er vaak ook nog andere mogelijkheden zijn. Voor een aantal beroepen kan een specifieke opleiding wettelijk vereist zijn.

3e Graad SO

Bakkerijtechnieken duaal - Arbeidsmarkt en doorstroom (Dubbel) - Voeding en horeca - TSO

Brood- en banketbakkerij duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca - BSO

Brood- en banketbakkerij duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca - DBSO

7e Specialisatiejaar BSO




Se-n-Se


DBSO


Chocoladebewerker (modulair)


Leertijd





BuSO - OV4

Bakkerijtechnieken duaal - Arbeidsmarkt en doorstroom (Dubbel) - Voeding en horeca

Bakkerijtechnieken duaal - Arbeidsmarkt en doorstroom (Dubbel) - Voeding en horeca

Brood- en banketbakkerij duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

BuSO - OV3

Medewerker (banket)bakkerij duaal - Kwalificatiefase - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

Secundair volwassenenonderwijs


VDAB-opleidingen

Zoek of er een opleiding is op de website van VDAB.

 

Hoe zit het met dit beroep op de arbeidsmarkt?

Voor een actuele lijst van vacatures klik op het logo.

           

Beroepssector


 

Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Beroepskwalificatie niveau 2: Medewerker bakkerij

 

Wil je meer weten?



Interessante links

VDAB - Beroepenfilm: Bakker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 2: Medewerker bakkerij