Beroepen

Bakkershulp (M/V/X)
Knelpuntberoep Vlaanderen

Wat is, wat doet een bakkershulp?
Je staat in voor het voorbereiden en bakken van deeg.
Dit deeg kan vers zijn of deeg dat voorgebakken, bewerkt, gevormd en diepgevroren is.
Je bakt brood, koeken, traiteurproducten of banket. Je doet dit voor de rechtstreekse verkoop of voor distributie naar diverse verkooppunten.
Het kan gebeuren dat je instaat voor de afwerking van complementaire producten: garneren van taartbodems, bereiden van sandwiches, croque-monsieurs of zoete luxebroodjes. Je verkoopt soms bereide of afgewerkte producten, bedient klanten en houdt de kassa bij.
Soms neem je ook het stockbeheer van de verse producten voor je rekening.
Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Bakkershulp te worden?
Verschillende wegen kunnen leiden naar een bepaald beroep. Onderwijskiezer geeft hier per studieniveau een overzicht van de basisopleiding(en) die wij logisch vinden voor dit beroep. Weet echter dat er vaak ook nog andere mogelijkheden zijn. Voor een aantal beroepen kan een specifieke opleiding wettelijk vereist zijn.
3e Graad SO
7e Specialisatiejaar BSO
Se-n-Se
DBSO
Leertijd
BuSO
Syntra Ondernemerschapstraject
Secundair volwassenenonderwijs
VDAB-opleidingen
Hoe zit het met dit beroep op de arbeidsmarkt?
Voor een actuele lijst van vacatures klik op het logo.
Het loon van een bakkersgast: 1.500 euro netto
Wat vind je van je loon?
Ik investeer mijn loon volledig in mijn zaak en vooral in de afbetaling van mijn bakkerijmachines.
Ik woon nog thuis; geen loon hebben vormt dus geen probleem.
Je kan een bakkerszaak best opstarten op jonge leeftijd, als je nog niet te veel kosten hebt of een gezin moet onderhouden, want de investeringen liggen hoog.
Ik werk met drie bakkersgasten en zij verdienen elk ongeveer 1.500 euro netto, afhankelijk van hun kennis en ervaring.
Hun werkdag start tussen 4 en 6 uur ’s morgens en eindigt rond 11u in de voormiddag.
In het weekend werken zij langer.
Onze bakkersgasten hebben heel wat voordelen: wij springen bijvoorbeeld flexibel om met hun werkuren.
Een uur later beginnen is geen probleem.
Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?
Neen, ik ben voor het bakkersberoep gemaakt.
Je moet het echt graag doen, anders moet je er als zelfstandige niet aan beginnen.
Velen studeren af als bakker, maar komen uiteindelijk in een ander beroep terecht.
Lees verder op de website van Jobat
Het loon van een zelfstandige bakker: 2.300 euro netto
We vroegen S.V.R. (39) uit Eeklo hoeveel hij verdient ...
Wat doe je voor job?
Ik ben zelfstandig brood- en banketbakker en zaakvoerder van bakkerij De Sutter in Eeklo.
In 2006 heb ik de zaak overgenomen, maar de naam heb ik behouden.
Zelfstandig bakker zijn, betekent elke dag om 3 uur opstaan en doorwerken tot 15 uur.
Dan even pauze, en weer werken van 17 tot 19 uur.
In het weekend moet ik nog een tandje bijsteken: dan werk ik vrijdag- en zaterdagavond van 20 uur tot 10 uur ’s ochtends.
Een hels ritme, maar wie geld wil verdienen, moet willen werken hé (lacht).
Doe je je job graag?
De job zelf - het bakken en bereiden van patisserie en brood - is voor mij nog altijd de leukste baan die er bestaat.
Als zelfstandig bakker moet je ook alle facetten van de bakkerij onder de knie hebben om te kunnen inspringen als er iemand afvalt door ziekte of zo.
Maar door de hele papierwinkel die er is bijgekomen, kom je als zaakvoerder nog amper in de productie.
De boekhouding, de administratie, het federaal voedselagentschap ...
Er komt zóveel meer bij kijken.
Ook het vinden van jong gemotiveerd personeel is zeer moeilijk.
Lees verder op de website van Jobat
Beroepssector
Vlaamse Kwalificatiestructuur
Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.
Wil je meer weten?
Interessante links

Bakkershulp (M/V/X)
![]() |
Wat is, wat doet een Bakkershulp?
Je staat in voor het voorbereiden en bakken van deeg.
Dit deeg kan vers zijn of deeg dat voorgebakken, bewerkt, gevormd en diepgevroren is.
Je bakt brood, koeken, traiteurproducten of banket. Je doet dit voor de rechtstreekse verkoop of voor distributie naar diverse verkooppunten.
Het kan gebeuren dat je instaat voor de afwerking van complementaire producten: garneren van taartbodems, bereiden van sandwiches, croque-monsieurs of zoete luxebroodjes. Je verkoopt soms bereide of afgewerkte producten, bedient klanten en houdt de kassa bij.
Soms neem je ook het stockbeheer van de verse producten voor je rekening.
Zie onder het tabje 'Links' voor meer info over het beroepsprofiel.
Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Bakkershulp te worden?
Verschillende wegen kunnen leiden naar een bepaald beroep. Onderwijskiezer geeft hier per studieniveau een overzicht van de basisopleiding(en) die wij logisch vinden voor dit beroep. Weet echter dat er vaak ook nog andere mogelijkheden zijn. Voor een aantal beroepen kan een specifieke opleiding wettelijk vereist zijn.
3e Graad SO
7e Specialisatiejaar BSO
Se-n-Se
DBSO
Leertijd
BuSO
Syntra Ondernemerschapstraject
Secundair volwassenenonderwijs
VDAB-opleidingen
Hoe zit het met dit beroep op de arbeidsmarkt?
Voor een actuele lijst van vacatures klik op het logo.
Het loon van een bakkersgast: 1.500 euro netto
Wat vind je van je loon?
Ik investeer mijn loon volledig in mijn zaak en vooral in de afbetaling van mijn bakkerijmachines.
Ik woon nog thuis; geen loon hebben vormt dus geen probleem.
Je kan een bakkerszaak best opstarten op jonge leeftijd, als je nog niet te veel kosten hebt of een gezin moet onderhouden, want de investeringen liggen hoog.
Ik werk met drie bakkersgasten en zij verdienen elk ongeveer 1.500 euro netto, afhankelijk van hun kennis en ervaring.
Hun werkdag start tussen 4 en 6 uur ’s morgens en eindigt rond 11u in de voormiddag.
In het weekend werken zij langer.
Onze bakkersgasten hebben heel wat voordelen: wij springen bijvoorbeeld flexibel om met hun werkuren.
Een uur later beginnen is geen probleem.
Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?
Neen, ik ben voor het bakkersberoep gemaakt.
Je moet het echt graag doen, anders moet je er als zelfstandige niet aan beginnen.
Velen studeren af als bakker, maar komen uiteindelijk in een ander beroep terecht.
Lees verder op de website van Jobat
Het loon van een zelfstandige bakker: 2.300 euro netto
We vroegen S.V.R. (39) uit Eeklo hoeveel hij verdient ...
Wat doe je voor job?
Ik ben zelfstandig brood- en banketbakker en zaakvoerder van bakkerij De Sutter in Eeklo.
In 2006 heb ik de zaak overgenomen, maar de naam heb ik behouden.
Zelfstandig bakker zijn, betekent elke dag om 3 uur opstaan en doorwerken tot 15 uur.
Dan even pauze, en weer werken van 17 tot 19 uur.
In het weekend moet ik nog een tandje bijsteken: dan werk ik vrijdag- en zaterdagavond van 20 uur tot 10 uur ’s ochtends.
Een hels ritme, maar wie geld wil verdienen, moet willen werken hé (lacht).
Doe je je job graag?
De job zelf - het bakken en bereiden van patisserie en brood - is voor mij nog altijd de leukste baan die er bestaat.
Als zelfstandig bakker moet je ook alle facetten van de bakkerij onder de knie hebben om te kunnen inspringen als er iemand afvalt door ziekte of zo.
Maar door de hele papierwinkel die er is bijgekomen, kom je als zaakvoerder nog amper in de productie.
De boekhouding, de administratie, het federaal voedselagentschap ...
Er komt zóveel meer bij kijken.
Ook het vinden van jong gemotiveerd personeel is zeer moeilijk.
Lees verder op de website van Jobat
Vlaamse Kwalificatiestructuur
Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.
Wil je meer weten?
Interessante links