Orthopedagoog (M/V/X)

 

Wat is, wat doet een Orthopedagoog?

Als orthopedagoog ben je gespecialiseerd in de pedagogiek (opvoedkunde) die zich richt op de opvoeding van kinderen met een mentale en/of fysieke beperking en kinderen die zich in een problematische leer- of opvoedingssituatie bevinden.
De taak van de orthopedagoog is hulp te bieden aan het in de ontwikkeling bedreigde kind.
De orthopedagoog is bevoegd om onderzoeken te doen en een problematiek of ontwikkelingsafwijking vast te stellen, bv. dyslexie, adhd, ...
De orthopedagoog maakt voor kinderen met leer- en gedragsproblemen een behandel- en begeleidingsplan dat hun situatie kan verbeteren.
Zodoende probeert de orthopedagoog ervoor te zorgen dat zij de opvoeding krijgen die het beste bij hun karakter en problemen aansluit.
Om dat te bereiken verricht de orthopedagoog psychologisch onderzoek bij de kinderen om te achterhalen met welke problemen zij kampen en wat daarvan de oorzaak is.
Bij de daaropvolgende behandeling betrekt de orthopedagoog ook de opvoeders.
De orthopedagoog geeft hen adviezen met betrekking tot de opvoeding en met betrekking tot therapeutische handelingen die zij zelf kunnen verrichten.

De opleiding tot orthopedagoog is een universitaire studie.
 Daarnaast bestaat er ook een professionele bachelor tot bachelor in de orthopedagogie, wat eigenlijk een opleiding is tot professioneel opvoeder.
Toch zullen afgestudeerde universitaire orthopedagogen ook vaak als opvoeder werken.



Zie onder het tabje 'Links' voor meer info over het beroepsprofiel.

Beroepssector